Црно тржиште и преваранти – како остати безбедан?

Day 2,579, 03:59 Published in Serbia Serbia by Bogi
You can read original version in English here.

Овај чланак је написао Gucio, ја у његово име објављујем превод у Србији. Изворни чланак можете прочитати овде.


Не пишем често чланке; последњи сам написао пре 200 дана. Неки ће рећи: „догодило се срање”, и заиста јесте.

Сви траже нагодбу, и сада изгледа да многи људи покушава да нађe јефтино оружје или храну, због тога што они називају „великом економијом”. Ако тражите на правом месту, могуће је наћи Q7 тенкове по веома ниским ценама, чак и за 5 cc. Постоји стара изрека која каже „ако је нешто превише добро да би било истинито, онда и није”. Да ли вам се онда та цена чини као превише ниска?

У последње време, изгледа да има све више случајева „превара”. Људи губе новац. Неки губе 5.000 валуте, неки 20.000. За неке појединце (или владе) ово можда није ништа, али другима може бити све што имају. Да ли вреди веровати несумичном странцу који вам самоиницијативно шаље понуду са предлогом лепе и ниске цене?

Никад не вреди ако не желите да изгубите тешко зарађени новац, за који су вам обично потребни месеци.

Неколико „краљева превара” користило је и IRC и поруке у игри да промовише своје веома „обећавајуће” понуде. Као стари играч, требало би да знате да им не верујете; али да ли ће нови играч исто то знати? Да ли мислите да ће бити скептични као ви?

или


Ово изгледа веома обећавајуће, зар не? Брзо је, не морате да чекате да се ваши производи продају, вероватно бисте добили онолико колико и на тржишту (маркету) и потребна су само два клика да се све заврши. Срећно са тим, јер постоји мала цака – нећете добити ништа заузврат. Није битно колико је узбудљив њихов опис профила, колико су пута били председник државе, члан конгреса, да ли имају хиљаду БХ медаља, чак и значку амбасадора или елитног грађанина; ништа од овог неће их спречити да вас преваре.

Power Pack и Combar/War Stash су други чест начин преваре. Кад год дође време у месецу да се купи пакет, десетине људи остављају постове да су спремни да их купе некоме или од некога. Цена Power Pack-а, на пример, креће се отприлике од 20.000 до 30.000 валуте, или чак 35.000 ако је мала понуда. Прилично више од стандардне размене оружја или хране, зар не? Чак и за старије играче, ово може бити неколико месеци прихода, а за новог играча који има само посао, а нема своје компаније, ово је скоро годину дана рада!

Пре само неколико дана, још један играч је преварен за 20.000 валуте. Нажалост, наш „омиљени” „принц” промијенио је своје име из basat у VanBaster.Тако, питали бисте ме: „Gucio, како могу да се заштитим?”

Прилично је лако заправо, и можда ће трајати само неколико минута, али може вам сачувати много новца.

1) Немојте веровати свакоме ко вам да веома добру понуду и купиће велике количине ваших произдова.
2) Проверите име играча на неком од спискова познатих превараната. Постоји неколико сајтова који се редовно ажурирају, па би могло бити корисно да их додате у bookmarks:
Списак превараната на #iTrade
База превараната
Изгледа да је прва боље ажурирана, или је макар већа. Како проверити? Користите ID играча, НЕ њихово име!
3.) За размену валуте и производа, тражите да користите поузданог посредника са канала #middleman.

Шта је Платонов став када се ради о преварама?
Црно тржиште је увек ризично, било да се ради о игри или стварном животу, стога је званични одговор: „Сврха дугмета ‘донирај’ сама себе објашњава. Играчи којима сте донирали нешто не могу се сматрати преварантима јер донација не подразумева да ћете добити нешто заузврат.”

Тако да, уколико будете преварени, нећете добити свој новац натраг. Вреди потрошити неколико минута ради предострожности. Молим вас да не мислите да овде треба кривити Платона.

Flaco Jimenez је то лепо сажео пре неколико дана на Форуму:
„Боље спречити него лечити” – боље је утрошити неколико додатних минута на проверу него кајати се када изгубите неколико хиљада валуте.

За разглас:
Црно тржиште и преваранти – како остати безбедан?
http://www.erepublik.com/en/article/2476810