Interview with Alexander Macedon [HUN/ENG]

Day 2,570, 07:25 Published in Hungary Republic of Macedonia (FYROM) by Ehedmeny
English version below. Special thanks to akoskax3.

Üdvözlök minden olvasót, sziasztok.

A minap láttam egy posztot.Aktuális téma a magyar sajtóban is egy esetleges macedón MPP, mely elől a másik fél sem zárkózik el. Ez a poszt pedig megadta az inspirációt, hogy interjút készítsek Alexander Macedonnal, aki RL macedón, de a játékban magyar állampolgársággal rendelkezik jelenleg.

Íme.


Üdvözöllek! Mindenek előtt szeretnék egy hatalmas köszönetet mondani az emagyar olvasók nevében, hogy elfogadtad az interjúfelkérésemet. Hol találtál az eRepre, és mi fogott meg benne?


Hello, részemről a megtiszteltetés.

Először 2009-ben hallottam a játékról, egy Facebook-hirdetés révén. Volt egy kis szabadidőm, és kíváncsi voltam, mégis miféle játék ez. El kell ismernem, az első néhány hónap meglehetősen unalmas volt, de időközben megismerkedtem néhány nagyszerű emberrel a világ különböző tájairól, és ez a fő oka annak, hogy továbbra is aktív vagyok.

Voltál elnök, nagykövet, vagy kongresszusi képviselő az elmúlt hónapokban/években? Ha igen, melyik országban?

Ó, igen. eMacedónia elnöke voltam 2014 májusában. Ezen kívül négyszer voltam kongatag, kétszer eMacedóniában és kétszer eDél-Koreában.

Mesélnél nekünk bővebben az elnöki ciklusodról?

Az egy nagyon különleges élmény volt számomra. A mandátumom háborúval indult, majd ausztráliai területeket hűtöttünk, majd ismét háborúban voltunk a mandátumom végén is: felszabadítottuk a területeinket, és nyertünk egy közvetlen csatában a déli szomszédaink ellen, elég hosszú idő után. Talán szerencse is kellett ahhoz, hogy az elnökségem idején pont a legsikeresebb időszakát élte az Aurora, és talán pár problémát is sikerült megtárgyalnunk az Auriusszal kapcsolatban.

Mindent összevetve szívesen emlékszem vissza, sok háború, politika, barátok, ellenségek, és nem utolsó sorban jól szórakoztam.

Egy 1-től 10-ig terjedő skálán, hogy értékelnéd az emacedón közösséget?

Hmmm... érdekes kérdés. Talán 5. Elvesztettük a társadalmunk több, mint 60%-át az előző évben az adminisztrátor hülye reklámja miatt, amiben a Görögországban megrendezett eRep összejövetelt hirdette.
Az eRepublik hosszú ideje stagnál, és semmi újjal nem kecsegtet, ezért természetes, hogy fogynak a játékosok. Szóval szerintem az 5 egy igen korrekt összértékelés.

Mi a helyzet az emacedóniai Kongresszussal? Megbízhatóak? Van játékon kívüli felületük, ahol kommunikálhatnak?


Három hónapja nincs Kongresszusunk, így minden elvárásunknak megfelelnek. 😃

Nem gondolom, hogy valaha is gondok lettek volna a Kongresszusunk tagjai között.
Természetesen nem lehet mindenben egyetérteni, de szerencsére a kényes kérdéseket is mindig sikerül rendezni értelmes emberek módjára.

Ugyan a múltban volt fórumunk, de most már csak körlevélben kommunikálunk.

Mit gondolsz, kik eMacedónia legjobb barátai, és legnagyobb ellenségei?

Macedónia legjobb barátja a kezdetek óta Indonézia. Macedonesia \o/

A közelmúltban jóban lettünk Chilével, Bulgáriával, Oroszországgal és Litvániával is.

A legnagyobb ellenségünkről elnökségem idején búcsúzóul ezt mondtam: "Macedónok, ebben a játékban csak egy ellenségünk van: a déli szomszédjaink. Mindenki más szövetségesjelölt."

És miújság eMagyarországgal? Kik a mi legnagyobb elleségeink, és legjobb barátaink?

Úgy gondolom, ez elég egyértelmű. A legjobb barát Szerbia. A legnagyobb ellenség Románia.

Mi késztetett arra, hogy emagyar állampolgár legyél?


Nos, Magyarország az általam egyik legjobban tisztelt ország, de ahogy mondtam, ellenséges oldalon álltunk.
Úgy döntöttem, feltámasztok néhány régi barátságot, hisz hiányzott a sok régi csetelés, és ökörködés a sok jó emberrel.

Gondolkozol azon, hogy eMagyarországon politikai tevékenységet folytass?

Nem.

Macedónia létrejötte óta van egy elvem: politikailag semmilyen más országban nem folytatok tevékenységet, olyanban meg főleg nem, amit kedvelek.

Vannak emagyar barátaid? Meg tudnál említeni néhányat?


Hahaha. Igen, sok. Hmm, hadd gondolkodjak... Peter, Jemby II, Mvhely, norbertovics, Ehedmeny 😃 és még sokan mások 🙂

El tudod képzelni eMagyarországot és eMacedóniát ugyanabban a szövetségben? Ha igen, kik lehetnének még benne?

Érdekes kérdés. Ebben a világfelállásban azt kell mondjam, nem lehetünk ugyanabban a szövetségben, de abban, hogy szövetségesek legyünk, semmi nem gátol meg minket.Mi a véleményed az emagyarok MPP ajánlatáról, amit az egörögök elutasítottak?

Nos, a görögök görögök. Ha megkérnek, hogy "fyromnak" hívjatok bennünket, de ti nem teszitek, akkor harcolni fognak ellenetek, és nem MPP-t kötni.
Elvárják tőled, hogy a kívánságukra olyat tegyél, amit azelőtt még soha.

Kicsit meglepett, hogy MPP-t küldtetek nekik, főleg Budapest után...

Elégedett vagy-e az emagyar katonák számával az emacedón oldalon?

Igen. Nincs MPP-nk, sőt még csak egy szövetségben sem vagyunk, így minden egyes magyar katonát öröm látni az oldalunkon. Külön öröm, hogy a görög oldalon egyet se látni. 😛


Mi a véleményed a SERHUN-ról? Még működőképes szövetség? Vagy eMagyarország csak eSzerbia szolgája? Nyugodtan írd le az őszinte véleményedet!

A Macedonesia, a Spoland és a SERHUN a legöregebb testvéri kapcsolatok a játékban, amik még mindig léteznek.

A "szolga" kifejezés erős. Eléggé szégyenteljes ugyan, hogy eSzerbia arra kényszerítette eMagyarországot, hogy eRomániával kollaboráljon, többek között emiatt léptetek ugye ki az Asteriából.

Szinte elképesztő volt az is, mikor eSzerbia nem segített nektek eBulgária ellen, mikor az ukrán területeiteket veszélyeztették.

Szerintem nyílt lapokkal meg kéne beszélni a SERHUN problémáit, majd továbbállni. Tudom, hogy eMagyarország nem az a fajta, aki cserbenhhagyja a szövetségeseit, de talán eljött az idő, hogy kicsit magatokra is gondoljatok.

Mit gondolsz, vajon az emagyarok félnek az eszerbektől?

Nem, de mint korábban elmítettem, régi bajtársak vagytok, és természetes, ha van egy kis félelem ha nem is az eszerbektől, de a szövetség felbomlásától.

Gondolod, hogy az Asteria az oka annak, hogy nincs emagyar - emacedón MPP?

Igen, és nem.

Sem a macedón, sem a magyar politikusok nem elég bátrak, hogy megtegyék a szükséges lépéseket. Az MPP-ink jövője a mi kezünkben van, és nem az Asteriáéban, vagy az Auróráéban.

Mit gondolsz, az alábbiak közül melyik illik leginkább eMagyarország jelenlegi külpolitikai helyzetére? Semleges, proAsteria vagy proAurora?

Szerintem semleges. Ugyan az Asteriában szép számmal vannak barátaitok, de ellenségetek is akad. Régi Aurora országokkal is őriztek jó kapcsolatokat, mint például eMacedónia, vagy eIndonézia.

Szerinted mi lesz az Aurora jövője?

Eléggé bizonytalan. Németország és Bulgária elhagyták a szövetséget, és a tagok nagy részének még Kongresszusa sincs, és szerintem néhány hónapon belül új szövetségi rendszerek fognak kialakulni. Meglátjuk majd, hogy mi történik, de az Aurora tagoknak össze kell tartaniuk a változó világban is.

Milyen további változásokat jósolsz az eRepes szövetségi rendszerekben általánosan?

Nos, a Sirius halott. Az Asteriáé jelenleg a világuralom, de ez csak az erős szerb-görög tengely miatt van így. Meglátjuk, mit fognak reagálni a szerbek a görögök USA MPP-jére. Egy-két régi motoros még nagy balhét okozhat.

Ha érdekes játékot akartok, akkor időről időre változtatni kell a szövetségi rendszereket, ami biztosan hamarosan meg is fog történni, de még korai lenne megjósolni, hogy ki melyik oldalon köt ki.

Van bármi mondanivalód az olvasók számára?

Légy önmagad. Ne változz senkiért, tiszteld az ellenségeid, és sose felejtsd, hogy ez csak egy játék. o/
Utóirat: macedón, és magyar barátaim, néhány napon belül eljön az 5. erepublikos évfordulóm, és a kívánságom nem egyéb, mint egy macedón-magyar MPP. Váltsátok valóra! 😉

Köszönöm az interjút! o/

Részemről volt a megtiszteltetés o/

English version:

To begin with, let me greet all of you.

Today i've seen this post.In the Hungarian press we talk a lot about the Macedonian MPP, which would be great for both countries. This post made me make an interview with Alexander Macedon, who is a Macedonian guy IRL, but in game he is an eHungarian citizen.

Let's go!

Welcome! First of all, I would like to say a huge thanks for accepting my invitation. Where did you find the game, and what makes you play it daily?


Hello and it’s a pleasure to give this interview.

First time I hear/saw this game it was on a facebook ad back in 2009. I had free time and I was curious what kind of game this is. I must admit that first couple of months it was quite boring but in time I meet wonderful people from all around the World and that’s the main reason I continue to play and I’m still playing.

Have you been president, ambassador or congress member in the past months/years? In case the answer is yes to any of the previous options, in which country?

Ah yes. I was president of eMacedonia back in May 2014 and I was 4 times Congress member, twice in eMacedonia and twice in eSouth Korea.

Could you please tell me, what was it like to be the President?


It was very interesting experience. I start my mandate with war, we were resetting determination bonus in Australia and I ended my mandate again with war, we free our core regions and we won in a direct battle against our south neighbors after long period of time. Maybe I had luck to be a president in the best period of Aurora when we were winning everywhere and maybe I put on table all that problems what we had on Aurius.

Overall great month, lots of wars, politics, new friends, new enemies & lots of fun and activity.

In a scale from 1 to 10, how would you rate the eMacedonian community?


Uh interesting question… Maybe 5… We’ve lost 60 maybe 70% of our community in the past year ( main reason was that stupid banner from the admin about the eRep meeting in Greece ), activity is going down but eRepublik like a game stagnates and it’s not offering anything new so it’s normal to be 5 or 6 on a scale from 1 to 10 for every eNation…

How about the eMacedonian Congress? Are they reliable? Do they have their outgame site to communicate each other?


Well we don’t have Congress for three months now so yea they are very reliable 😃

I don’t think that we ever had any big problems with our Congress members, it’s normal to have some disagreements here and there but nothing to serious.

In the past we had forum for Macedonian community and there was special section for our congressman & now a days we use mass massages and that’s the easiest way for communication and coordination.

What do you think, which countries are the best friends of eMacedonia? And which one is the biggest opponent?

Macedonian oldest and best friend is Indonesia. That’s the only country that is our friend from the beginning of this game. Macedonesia \o/

In the past couple of years our best friends and brothers are Chile, Bulgaria. Than every Aurora country, Russia & Lithuania.

About our biggest opponent. My last words as President were – “ Macedonians, our only enemy in this game are our south neighbors, everyone else is potential ally “

How about eHungary? What do you think, which countries are our best friends, and our biggest nemesises?

I think you have clear picture in Hungary. Best friend Serbia and nemesis Romania.

What made you to be a citizen of eHungary?

Well, Hungary is one of the countries that I respect very much and I was sad that we are on opposite side.

So I’ve decide to renew our old contacts, relationships and I wanted to make new friends because I’ve missed good old chats, jokes and that wonderful conversation with that positive people.

Did you ever thought about being an eHungarian politician?

No.

After Macedonia was added I have one principle, not to interfere politically in another country especially not in countries that I like.

Do you have any eHungarian friends? Can you mention some of them?

Xaxax Yes, a lot. Hm, let me think. Peter, Jemby II, Mvhely, norbertovics, Ehedmeny 😃 and lots of more 🙂

Can you imagine eHungary and eMacedonia in the same alliance? In case the answer is yes, what other countries should join?

Interesting topic. With this constellation in the eWorld I must say not in the same alliance but definitely we can be allies and nothing is stopping us to do that.

What is your opinion about the eHungarian MPP offer, which been denied by the eGreeks?

Well, Greeks are Greeks. They blackmail you to call us fyrom, and if you don’t call us like that they will fight against you and they will not sign MPP. They want you to obey their wishes something that you never did.

I was little surprise that you’ve send MPP law after the battle of Budapest but I wasn’t surprise from the outcome.Are you satisfied with the ammount of eHungarian soldiers in the eMacedonian side?

Yes. We don’t have MPP, we are not on “the same side” so it’s great to see here and there Hungarians who fight for Macedonia and no one from greek side 😛

What do you think about SERHUN? Is it still alive? Aren't eHungary just a slave for eSerbia? Please give me your honest opinion.

Macedonesia, Spoland & SerHun are the oldest and still alive brotherhoods in this game.

Slave is a hard word. It’s very shameful that eSerbia forced eHungary to be in the same alliance with eRomania. That’s an impossible alliance and that’s why you left Asteria. I was stunned when eSerbia didn’t help you and didn’t vote the NE law when eBulgaria attack you in Ukrainian regions.

I think you should open your cards with eSerbia, try to fix the problems or move on. I know you are great allies but it comes a time when you must think about yourself not for others.

Do you think eSerbia is beeing feard in eHungary?

No I don’t think so but as I said in the previous questions, you’ve been allies for a loooong period and it’s quite normal to have some kind of fear of something new.

Do you think that the eHungarian - eMacedonian MPP doesn't exist because of Asteria?

Yes and NO.

I think the main reason that we don’t have MPP lies in our Macedonian & Hungarian politicians who are not enough brave for the next step. Future of our MPP is in our hands not in Asteria or Aurora.

Mostly which of the followings is eHungary like? Neutral, proAsteria or proAurora?

I think neutral. You have bond with Asteria but you have enemies there to & Aurora connections are your old brothers Macedonia and Indonesia.

What do you think about the future of Aurora?

It’s quite uncertain. Germany and Bulgaria left Aurora, most of the members are without Congress and I think in the next couple of months new alliances will rise. We shall see what will happen, but I’m sure that Aurora members will stay allies and in a same alliance in some other eWorld constellation.

What other changes do you predict in the eRepublik alliances generally?

Well Sirius is dead, I explain Aurora situation in the previous question and Asteria won. But the reality is that Asteria exist only because of Serbia and Greece. We shall see what will happen after this Greek MPP with USA even do is coordinated with Serbia there will be interesting reaction from ordinary Serbian players.

If we want more interesting game, new alliances are needed and eventually that will happen but it’s too early to say who will be on this or that side. Aurius was unnatural “alliance” and Asteria with Hungary is in the same position.

Do you have anything to say to the readers?


Stay the same. Don’t change for anyone, respect your enemies and never forget that this is just a game o/

P. S. For my Macedonian and Hungarian friends. In several days I’ll have mine 5th e-birthday and my wish is MPP Macedonia & Hungary. Make it true 😉

Thank you for the interview o/

It was my pleasure o/