[МСП] Извјештај министарства спољних послова

Day 2,543, 05:41 Published in Serbia Serbia by eSerbian MoFA

Поштовани грађани еСрбије,

Свјестан сам да вам дугујем извјештај још од раније, али нажалост, за то раније нисам имао времена, јер сам на себе овог мјесеца преузео превише обавеза. То ме није спречавало да их извршавам, али нисам имао довољно времена да се посветим писању чланка.

Почетак мјесеца био је готово савршен, није било ни назнаке о било каквом проблему, и дјеловало је као да ћемо имати миран мандат на спољнополитичком плану, те да ћемо моћи да се посветимо остваривању неких циљева, односно, да ћемо имати добру подлогу да се упустимо у неки већи војни подухват. У току неколико првих дана мандата контактирали смо са представницима више држава, како бисмо што прије ријешили неке ствари и наставили даље.

УАЕ
Првог дана мандата, јавио нам се предсједник УАЕ-а и захтијевао да им Србија плати МПП-ове са државама Астерије, како би они могли да воде рат са земљама у окружењу, као и да нам њихове битке буду на врху наређења. Објаснио сам да није реално очекивати да УАЕ може да води дужи рат са околним државама, али ћемо им помоћи око конгреса, наравно уколико у тренутку када се буду ослобађали и сами не будемо имали велике битке. Овај одговор није задовољио предсједника ове државе и контакт је након тога прекинут.

Тајланд
Један од првих циљева са почетка мандата био ми је обнављање МПП-а са Тајландом. Контактирао сам са Мрлетом, разговор је текао добро, али није ми могао дати одговор одмах. Нажалост, нисмо успјели да направимо договор овог мјесеца, па ће то остати за неке наредне владе да рјешавају.

Тајван
Привлижавања Тајвана савезу Пацифика било је очито још прије неколико мјесеци, када су потписали НАП и подијелили територије у Јапану. Услиједио је МПП и нагли излазак Тајвана из Лета. Зашто? „Нема проблема, али чланарина је превисока, а и регионални савези сада су у моди”, одговор је који сам добио од предсједника Тајвана. Првобитно је требало да продуже МПП са нама, а онда су стигла наређења из врха Пацифике и то се није десило. Убрзо потом, потписали су МПП са Хрватском, Летонијом и Русијом. Као СГ Савеза, затражио сам од држава чланица Астерије и Лета да МПП са Тајваном не продужују.

Мађарска
Прошлог мјесеца, Мађарска је потписала МПП са Пољском, а у чланку њиховог Министарства спољних послова (на мађарском) наведено је да ће то урадити и Србија. Мађутим, ниједан чланак није објављен на енглеском у вези са тим МПП-ом, те је много играча из цијелог Савеза претпоставило је да је Мађарска на путу да промијени стране. На кратко, услиједио је одличан период за Мађаре. Имали су регије у Украјини, Аустрији и Италији, 9/10 регурса. Први проблеми се јављају када поједини аргентински тенкови, револтирани МПП-ом са Пољском, дижу устанке Мађарској у току ноћи. Мађарска губи неколико регија у Украјини, гдје масовно тенкују и Турци и Хрвати.

Румунија такође жели неколико регија у Украјини. Праве договор, гдје Румунија одустаје од два ресурса која нема, а Мађарска пристаје на то да један ресурс нема везу са престоницом. Иако је направљен договор, Мађарска влада га не објављује у потпуности. Румунија ставља КО у регијама које треба да добије. Мађари, не знајући за договор, сматрају да се ради о „још једној издаји Румуније”.

Бугарска потом ставља НЕ на Мађарску, а у исто вријеме нама тражи и НАП, што смо, наравно, одбили. Више пута тражим мађарском предсједнику да пусти Тауриду, граничну регију са Бугарском, и тако се одсијече. Одбија то наводећи да не могу да се одрекну ресурса у тој регији. Након тога тражи да Србија нападне Бугарску, што одбијам, будући да је граница могла бити прекинута пуштањем једне регије. Бугарска ускоро узима мађарске регије у Украјини, али не може даље, јер се између њих испријечила Румунија. Долази до масовног ударања Хрвата, Турака, као и тзв „терориста”, али и појединих тенкова и Аргентине и Румуније за Украјину против Мађарске. На другој страни, Мађарска и Србија. Пољска држи CotD на небитним биткама. Мађарска губи већину регија, чак и престоницу. Ситуација се убрзо смирује, а Мађарска изражава жељу да се врати у Савез. Траје напад Ауроре на Грчку и државе се мање посвећују Мађарској, те расправа још не бива завршена. Убрзо и они сами одустају од повратка у Астерију. Остају про-Астерија, само без МПП-ова са Аргентином, Грчком и Румунијом.

Слиједи напад Пољске на нас, Мађари нуде да је нападну уколико то затражимо, али сматрам да нису заслужили да их стављамо у позицију гдје ће изгубити све колоније и можда бити обрисани.

Италија
Према плану, НАП са Италијом требало је да буде идентичан као прошлог мјесеца. Очекивао сам да састанак предсједником Италије кратко траје и да одмах потпишемо НАП. Ипак, он је тражио да од овог мјесеца не враћамо 100% пореза, него 200%. Послије кратког разговора, у коме сам му предочио разлику у штети коју праве Србија и Италија, он није прихватио 100% и састанак је завршен, а НАП није потписан.

Грчка
Са владом Грчке смо овог мјесеца имали најбољу комуникацију од када постоји Астерија. Користили су ИРЦ (а Грци иначе користе само TeamSpeak), заједно смо се договарали и одлучивали о свему, а нису одбијали ствари које смо им (чланови HQ-а) предлагали, што је био чест случај са ранијим владама, које су углавном биле уплашене да ураде било шта.

Пред турнир епског ратовања добили смо информације да Аурора спрема напад на Грчку у току турнира, како би обезбиједила конгрес за грчког сјеверног комшију. Савез одлично координише овог мјесеца и успијевамо не само да одбијемо све нападе (АС Ирске, Мексика и Индонезије, НЕ Бугарске, и три устанка), него три чланице Ауроре остају без конгреса. Више о томе можете читати у чланку Астерије (на енглеском): (Voice of Asteria) Epic friends. Након овога, резултат гласања за МПП је бољи него прошлог мјесеца: 28:11, (20:16).

Шпанија
Са Шпанијом је још од прошлог мандата остала компликована ситуација. Нудим им измијењени НАП од прошлог мјесеца. При томе, они не смију да нападну Португал, а Пољска не смије да нападне Румунију и Словенију (тада је Пољска имала МПП са Мађарском). Договор се приближава крају, треба још да договоримо проценат пореза који ћемо им враћати. На крају ипак одустају од НАП-а, али остаје отворена могућност прављења тренинг рата, како бисмо ресетовали детерминацију. У току и након напада на Чиле, ослобађају се наше окупације. На састанку након тога, један од њих скоро да се изругује самом мом присуству на каналу гдје се одржавао, и тако доказује да нису промијенили став ни најмање од TWO-а, те да још увијек живе у илузији да је Шпанија велика држава и да њене дипломате себе могу дозволити да се понашају бахато.

Пољска
Са Пољацима смо разговарали више пута, ради обнављања НАП-а који је потписан у току прошлог мандата. Приближавају се Румунији и ја тражим да дио НАП-а буде ставка према којој они не могу напасти Румунију, као ни Словенију, која увијек заврши ван свих НАП-ова и буде слободна мета. Тада Шпанија одустаје и не потписујемо НАП. Након рата са Чилеом и нашег напуштања Шпаније, још једном имамо састанак са Пољском. Траже да будемо неутрални док они нападну Румунију, што одбијам. Два дана касније, стављају НЕ на нас и добијам поруку да су то урадили јер сам одбио да им дозволим да нападну Румунију. Мишљења сам да је при томе стављена тачка на причу око проближавања Пољској, а савез са њима је давна прошлост. Ипак бих желио да захвалим мофи Пољске, Beatka84pl, на коректности у току цијелог мандата.

Савез
Усудићу се да кажем да је у овом мјесецу Савез доживио најбољу координацију од када постоји. Сви смо јако добро сарађивали и давали све од себе да помогнемо једни другима. Нажалост, проблеми са серверима спријечили су да се то покаже у бици са Чилеом, која је уједно била и прекретница мандата, деморалисала играче и натјерала многе да одустану и запитају се да ли је вриједно борити се уопште. Поред свега тога, Савез је много напредовао, за шта су, наравно, заслужне владе и руководство Савеза.

Мандат је био дуг и турбулентан, и иако можда дјелује да ништа није рађено, далеко од тога. Вјерујем да је на дипломатском плану био један од тежих мандата у години. Желим да захвалим посебно на великој помоћи мојим пријатељима VampireA, turturica и CornelB, који су се бици са Чилеом посветили као да је њихова, затим и играчима који су донирали тенкове и отворили подјелу за битку са Чилеом, као и свима онима који су ударали за нас. На крају, захвалио бих и другарима из других странака који су ми помогли својим савјетима: Alex.L, desert hamster, Dio Maximus, KarloV, nikol000 и R1sk3.

Пуно среће желим ономе ко ме наслиједи на овој функцији.

С поштовањем,
МоФА Србије у октобру 2014,

Bogohulja