[UPDATE] Ház-, kaja- és fegyóipar a költségek és piaci árak tekintetében

Day 2,448, 15:11 Published in Hungary Hungary by kisborok
UPDATE: Flying Cangaroo és Pety felhívta a figyelmemet azon hibára, amibe a cikk készítése során beleestem. Az ingyen nyersanyagot sokan szeretik emlegetni, de valóban nincs ilyen, hogy ingyen nyersanyag. Vannak helyzetek, amikor a nyersanyagot inkább el kell adni piacon, minthogy feldolgozzuk, és esetleg még kevésbé értékes kaja vagy fegyó legyen belőle.
Kedves Játékosok!

Szükségesnek éreztem, hogy újra készítsek egy gazdasági témájú, cégezéssel kapcsolatos cikket, melyben szeretném megmutatni, hogy egy-egy melós legyen akár mi vagy egy alkalmazottunk, mekkora előállítási költséggel állítja elő a termékeket, és ez mekkora a termék nettó piaci árához képest.
(A 2014.08.03 esti árakat, bónuszokat, adókat használtam fel, melyeket a LibreOffice Calc alkalmazásával manipuláltam és ábrázoltam grafikonon az előállítási költségeket valamint a nettó termékárakat 1 melósra vonatkozóan.)
Első képen a kaják előállítási költségét valamint piaci nettó árukat láthatjuk abban az esetben, ha mi magunk (menedzseri munkával) gyártjuk a kenyeret, és kizárólag alapanyagot tekintjük kiadásnak:

Tessék megfigyelni, hogy termékek ára mind nagyobb, mint az előállítási költségük, tehát profittal gyártunk, ha akár a piacról vesszük a búzát, akár magunk gyártjuk.
                    
Most nézzük ugyanezt úgy, hogy melósokat alkalmazunk 36.05-ös bérrel:

Egyértelműen látszik, hogy nem éri meg 36 forintos bérrel munkásokat foglalkoztatni. Viszont ha saját nyersanyagcégeink vannak, és úgy tekintjük, hogy emiatt a búzát ingyen biztosítjuk, akkor a sötétkék oszlopokat nézve, láthatjuk, hogy a Q5, Q6 és a Q7 kajákat már drágábban tudnánk eladni, mint az egyedüli költségként felmerülő melósok bére.Fegyóipar egy kicsit más. Ezt láthatjuk a következő grafikonon, melyen ismét a saját munka lett ábrázolva:

Csak a Q6 és Q7 fegyót éri meg gyártani, ha piacról vesszük a vasat. A többinél nagyobb az előállítási költség, mint az eladással visszakapott összeg.

                    


Ha melósokkal nézzük a dolgot, akkor egyértelműen nem járunk jól a piaci vasból készített és majd eladott fegyókkal:

Viszont, ha a Q7 fegyóhoz az alapanyagot saját cégekkel biztosítjuk ingyen vagy csak egy részét és a többit piacról, akkor a világos zöld oszlop magassága, vagyis az Q7 fegyóhoz szükséges vas ára annyira lecsökkenhet, hogy mégis olcsóbban állíthatjuk elő, és profittal adhatjuk el őket.
Házipar jelentősen eltér a két előző iparágtól. Itt ugyanis nem lehet saját munkával sem alapanyagot, sem házat előállítani. Kizárólag alkalmazottakkal. Így itt csak egyetlen grafikonon mutatnám meg, hogy mennyire drágán is lehet a házakat előállítani és mennyivel kevesebb pénzt kapnánk értük:
(Azért csak egy oszlopot raktam előállítási költséghez, mert mindhárom cégben 1-1 melós ugyanannyi alapanyagot dolgoz fel.)

Nem éri meg házat gyártani. Ráadásul ront a helyzeten, hogy az árak egyre csak csökkennek, mivel kevésbé érdekli az embereket a ház.

Tehát piaci alapanyagokkal és piaci bérekkel dolgozó munkásokkal egyik cégben sem lehet profitot termelni. Vagy az kell, hogy saját magunk gyártsuk a termékeket vagy saját alapanyagot használjanak a melósok. Házat pedig sehogy sem éri meg.
Remélem nem rontottam el a számolást, és a grafikonokon látjátok a lényeget.

Köszönöm a figyelmet!

Kisborok voltam.


                             
Hogy minél több emberhez eljusson a cikk, lehet rá szavazni fent és reklámozni üzenőfalon:

[UPDATE] Ház-, kaja- és fegyóipar a költségek és piaci árak tekintetében
http://erepublik.com/en/article/2421006

Az első 245 cikkem eléréséhez katt ide: Kisborok cikkei ömlesztve

Akarsz te is zászlószámlálót a cikkedben elhelyezni? Íme, hogyan teheted ezt meg:
Bátorságpróba* újságíróknak + cikklinkrövidítő
http://erepublik.com/en/article/2189687
A napi parancs újságcikkekben elhelyezhető változatának kódja:
[center][url=https://docs.google.com/spreadsheet/pub?key=0AobA2aI2EUFMdGw2dVBPX0I0U2s5c3lyazNiZDRBaGc][img]https://dl.dropboxusercontent.com/u/27571192/erep/napi/napikep.jpg[/img]
[b]ugrás a napi parancsra →[/b][/url][/center]