Ahogy én látom a (magyar) eRepublikot

Day 2,312, 15:13 Published in Hungary Hungary by kisborok

Kedves Játékosok!

Elég régóta játszom ezzel a játékkal, talán túl sokat is.
Rengeteget változott a játék. Eleinte szó szerint néhány kattal el lehetett intézni a napi rutint, mert dolgoztunk, edzettünk, és ütöttünk 4-5-öt. Viszont ez a néhány ütés rendkívül sokat jelentett a fal építésénél/bontásánál (akkor még fal volt), mivel annak idején a csata végén, a 24. óra leteltekor dőlt el, hogy a csatát melyik fél nyeri, mert csak az összesített sebzés számított. A két fél sebzésének különbsége adta a fal vastagságát.
Íme egy videó egy ilyen csatáról:


A felvételen azt lehet látni, hogy már lejárt az idő, de mivel védelem nincs teljesen szétverve illetve nincsen teljesen újjáépítve, ezért a csata addig ment még, amíg ez el nem dőlt.
Igazán nagy csatáknál olyan sokan akartak egyszerre ütni, hogy sok embert már ez a kép fogadott a csatatér helyett:

Nem csoda ha így alakultak a sebzések például Hellokitty egyik csatájánál ( jobb oldalon látható a csata vége, és hogy milyen sokat/sokan ütöttek már a játékosok mindkét oldalon):
A csirke ugyebár már azt jelezte, hogy nem bírják a szerverek az ilyen nagy terhelést, a rengeteg ütést. Ezért vezették be a jelenlegi kampánypontos rendszert. Miszerint 1-1 csata nem 24 órás, hanem másfél-két órás, és 8-15 ilyen kis csata közben szerzett kampánypontok döntik el, hogy a régiót sikerül-e elfoglalni, vagy megvédeni.
Így sikerült adminéknak jelentősen csökkenteni a szerverek terheltségét. Egy időpont és sok ember helyett több időpont és kevés ember felállás látható. A csetszobák népessége is lecsökkent, apróbb üttetések lettek, és a napi parancsnak (Daily Order, DO) (valamint a napi parancs scriptnek) köszönhetően, már szinte nincs is igazán szükség arra, hogy csetre fellépjünk, hogy üthessünk.

Régen is nagy szerepe volt a diplomáciának, és manapság jellemző. Sőt olyan szinten fejlődött a stratégia, hogy már olyan diplomáciai lépésekkel riogatják, mint NAP (meg nem támadási szerződés),közös szövetsége lépés, MPP (kölcsönös védelmi egyezmény) egy ősi ellenséggel. Ez sok emberben a felháborodást váltja ki. Ilyenkor megkérdőjeleződik, hogy vajon a vezetőink törődnek még azzal, hogy mi mit is akarunk? Az rendben, hogy jót, de ha azt rossz lépésekkel, akkor azért nem ártana. Újragondolni a dolgokat.
eMagyarország életében mindig fontos szerepe volt a szövetségeseknek, szövetségeknek, de időnként már túlzásnak tartom, hogy már olyat is diplomáciai úton akarunk megvalósítani, ahol inkább csatára vágynak az emberek, vagy ha nem is csatára, de nem közösködésre.
A háborúk helyett inkább a belviszályt választják. Ami talán a legrosszabb, mivel egy országnak elsődlegesen a lakosságának az összefogása a legfontosabb. Mintha fontosabb lenne a szövetség, mint maga az ország.
Kicsit félelmetes, hogy a szabad véleménynyilvánítás is jelentősen torzult az elmúlt talán 1 évben. Rendkívül nagy divat lett ugyanis szavazatokat venni a újságcikkekre, és így a top 5-be juttatni őket, a legtöbb ember szeme elé. Már nem az számít, hogy egy újságíró milyen jó cikket ír, hanem, hogy mennyi pénze van felszavaztatni.
No de miért is vesznek rá szavazatokat? Azért mert fontosnak vagy jónak tartják a cikkeiket az írók, vagy egyszerűen poénból, gonoszságból.
Rendkívül elkeseredtem.
Már ilyenen is gondolkoztam, hogy az ukránok kedvenc mondatát kicsit átalakítva kellene a cikkehez írni hozzászólásban:

No vote, get out from the top 5!


Visszatérve a diplomáciára. Kicsit elveszettnek gondolok bizonyos embereket, akik képesek fontosabbnak tartani a szövetségeseket/szövetség tagjait, mint a saját népének véleményét, akaratát. Kellenek a szövetségek de azt ne várják tőlünk, hogy a mindig is ellenségnek számító országgal valamilyen szorosabb kapcsolatunk legyen.
Jópárszor próbáltunk velük megegyezni, és szinte mindig megszegték az ígéretüket.

Egyetlen kérésem lenne:
Tessék tisztában lenni a magyar lakosság kisebb, nagyobb részének véleményével, és ezt tessék szem előtt tartani az eMagyarországot érintő, jövőbeli kérdésekkel kapcsolatban.
Megjegyzés: ősi ellenség alatt nem RL-re gondolok. A cikkemben is játékkal kapcsolatos eseményeket, tényeket, véleményt is írtam. Romániát azért tartom ellenségnek, mert amikor regeltem, ez az ország volt, aki majdnem teljesen eltörölte Magyarországot, és a néhány év alatt sokszor megmutatta, hogy nem igazán képesek az egyezményeket megtartani.
Lehet, hogy már megbízhatóbbak, de egyelőre sokan tartanak tőlük, mint ahogy én is.


Köszönöm a figyelmet.
Kisborok voltam.
Hogy minél több emberhez eljusson a cikk, lehet rá szavazni fent és reklámozni üzenőfalon:
Ahogy én látom a (magyar) eRepublikot
http://erepublik.com/hu/article/2384771

A legfrissebb 50 cikk és top 50 cikk képét, linkjét nyugodtan berakhatod az újságodba. A célja az, hogy egyetlen listán szerepelhessenek a cikkek, egyenlőbb esélyekkel, mint a játék főoldalán. Szóval hajrá, tegyük jobbá a média modult!
A kedves olvasók pedig nyugodtan kattintsanak rá, megéri. 🙂

Akarsz te is zászlószámlálót a cikkedben elhelyezni? Íme, hogyan teheted ezt meg:
Bátorságpróba* újságíróknak + cikklinkrövidítő
http://erepublik.com/en/article/2189687