Predsjednik Crne Gore – prvo obraćanje

Day 2,147, 10:29 Published in Montenegro Serbia by Bogi


Poštovani sunarodnici,

obraćam vam se po prvi put kao predsjednik naše mile Crne Gore. Dok posmatrate sa strane, sigurno vam predsjedavanje državom mora izgledati kao besposličarenje, u Crnoj Gori makar. Daleko od toga, dok se ne nađete u ulozi MoFA-e ili CP-a, niste svjesni koliko ima posla.

Očekujemo miran mjesec, pa se možemo posvetiti nekim stvarima. Trudiću se da redovno imamo izvještaje i obavještenja MoD-a i MoFA-e, a na kraju mandata i finansijski izvještaj. Smatram da je jedan dovoljan s obzirom na količinu novca kojom raspolažemo.

Planiramo povećanje poreza. Još nismo uvrdili na koliko procenata. Da bih pojasnio računicu: u Crnoj Gori je prosječna plata 10,75 MEP-a, tako da za svaki procenat po firmi dajete 0,1 MEP. Sa sadašnjim nivoom od 5%, to je 0,5 MEP-a po firmi. Radi poređenja, u Srbiji, gdje je porez na rad 2%, prosječna plata je 19,61 RSD, pa ovih 2% iznosi 0,4 MEP-a po kompaniji. A u Srbiji se nalazi značajno više ljudi sa velikim brojem kompanija nego u Crnoj Gori, tako da smatram da mi možemo da priuštimo da dajemo 1–2 MEP-a dnevno za porez. Sa sadašnjim prihodima imamo za 2 MPP-a mjesečno, a ako bismo povećali porez, imali bismo za 3—4. MPP-ovi su bitni i kad ne ratujemo, da bismo mi pomagali drugima i da bismo održavali dobre odnose sa njima.

Sastav Vlade ste imali prilike da vidite u ovom članku, ali ipak ću vas podsjetiti:Da ne zaboravim da pomenem i svoju prvu damu, LunaL

Čestitke TT Lajteru na pobjedi u Srbiji, očekujem dobar mjesec i dobru saradnju.

Toliko od mene za prvo obraćanje, sjutra ćete više čuti od našeg MoD tima, Otpora i Blagog. Da ne zaboravim da napomenem da ću ja raditi lekturu svih članaka koje budu objavljivala naša ministarstva.

Pozdravlja vas