[Ghid] Prima ta zi în eRepublik

Day 2,032, 11:03 Published in Romania Romania by Ministerul Educatiei(Acest articol conține imagini redimensionate automat. Click pe ele pentru a le deschide în mărimea lor originală; republicare și actualizare după acest articol.)

Abia ai deschis ochii în eRepublik? Nu ştii de unde să începi şi ce să explorezi mai întâi ca să creşti cât mai eficient și armonios? Ţi se pare totul o mare nebuloasă şi ai vrea să descifrezi tainele jocului?

Iată în primul rând cum arată Home Page-ul, prima pagină cu care intri în contact atunci când te loghezi, și ce înseamnă fiecare element al acesteia:

(Redacția ME își cere scuze pentru calitatea editărilor ce lasă de dorit. Această problemă a apărut în urma lipsei unui expert în domeniul grafic la ME.)

Pe parcursul tutorialului, vei completa mai multe misiuni. Acestea pot fi accesate în bara din stânga, dând un simplu click pe cea dorită, și ți se va afișa un Pop-Up cu detaliile și cerințele.Prima misiune, , se numește Training Days și are ca cerință executarea primului antrenament.Pentru a ajunge la clădirile de antrenament, trebuie să mergi pe My Places, dând click pe meniul My Places, după care selectezi categoria Training Grounds.Sfat: Când mergi pentru prima dată pe My Places, îți va fi prezentat un mini-tutorial despre funcționarea acestui spațiu, urmărește-l cu atenție.Pentru a te antrena, trebuie doar să selectezi Train la clădirea de antrenament, iar după aceea să dai click pe butonul Train.După ce te-ai antrenat, ți se va afișa un pop-up în care poți vedea rezultatele antrenamentului și alte detalii.Atenție: Poți să te antrenezi la aceeași clădire doar o singură dată pe zi, această acțiune consumând 10 Energy.
Atenție: În timp vei putea cumpăra clădiri suplimentare pentru Train, însă antrenamentul în cadrul acestora va costa Gold .

După ce ai terminat de făcut toate acestea, deschide iarăși detaliile misiunii și dă click pe Ok, pentru a primi recompensa.
- Recompensele acestei misiuni fiin😛 5 Strength Points + 2 Q6 WeaponsA doua misiune, , se numește “First steps in battle” și are ca cerințe avansarea la Military Rank-ul Private și recuperarea a 100 Energy pe parcursul unei eZile.

Military Rank-ul este asemănător Experience Level-ului, dar se referă strict la experiența pe câmpul de luptă, avansarea făcându-se pe baza Rank Point-urilor obținute după fiecare kill.

Sfat: Pentru o analiză mai detaliată a funcționării Modulului Militar, citește acest articol.

Pentru a putea lupta, trebuie mai întâi să știi ce fel de lupte există și la care dintre acestea poți participa.Luptele sunt de de două feluri:
RW : ”Resistance War”-ul este un război de rezistență, o răscoală deschisă teoretic de populația unei regiuni aflate sub ocupație străină.
- Aceste lupte necesită localizarea jucătorullui într-o regiune a țării care deține acea regiune.
MPP : Lupta prin ”Mututal Protection Pact” este lupta deschisă de o țară pentru a cuceri o regiune a altei țări.
- Aceste lupte necesită localizarea jucătorului într-o regiune a țării de partea căreia vrei să lupți sau a unei țări aliate acesteia.

Atenție: Luptă mereu conform ordinelor oficiale. Cea mai importantă luptă o găsești mereu la Campaign of the Day, (CoD) și la Daily Order (DO), pe care le poți găsi pe Home Page.
- Daily Order-ul apare doar după ce ai devenit membru întreg într-o Unitate Militară (UM) și este un fel de misiune zilnică, având o recompensă destul de atrăgătoare.
- Dacă cumva nu este setat un CoD, iar DO-ul nu e actualizat sau nu ești membru al unei UM, caută ordinele oficiale direct în ziarul Ministerului Apărării.După ce ai găsit o luptă și ai intrat în aceasta, vei vedea o imagine cu un câmp de luptă (pe perioada misiunilor foarte "distrus" de armele mai speciale) și doi jucători, tu fiind mereu cel din partea stânga, iar inamicul în cea dreaptă.Pentru a ataca inamicul, pur si simplu apeși butonul ”Fight”.Atenție: Fiecare lovitură consumă 10 Energy. Inamicul este lovit automat de atâtea ori de câte este nevoie pentru a îl ucide, printr-o singură apăsare a butonului.

După ce ai omorât un adversar, îți va apărea un Pop-up în care poți vedea ce ai primit și cât damage ai cauzat. Pentru a îl putea inchide și a trece la următorul inamic, dai click pe butonul ”Add Influence”Observație: Inamicii sunt, de fapt, jucători luați la întâmplare din țările participante în acea luptă, acesta fiind motivul pentru care uneori vei întâlni ca “inamici” și jucători din țara ta.

Ce înseamnă și cum se calculează ceea ce îți arată în Pop-Up:
1 - Damage : Acesta reprezintă cu cât ai contribuit în acel război, damage-ul tău din fiecare kill adunându-se la damage-ul total al țării pentru care ai luptat. Îl primești după fiecare kill, în funcție de numărul de lovituri, Strength, armă, și Military Rank.
2 - Natural Enemy Bonus : Acestea este un plus la damage, care apare în cazul în care lupți pentru țara ta într-o luptă directă (nu RW) împotriva Natural Enemy-ului acesteia (cum vor fi viitoarele lupte din aceste zile împotriva Bulgariei).
3 - Rank Points : 10% din Damage. Acesta determină Military Rank-ul.
4 - Experience Points : Câte 1 pentru fiecare 10 Energy consumat.

Sfat: Deocamdată, omoară doar atâția inamici cât e nevoie pentru Military Rank-ul cerut de misiune, deoarece, pe parcursul acestui ghid, vei mai avea nevoie de Energy și pentru alte acțiuni.

După ce ai omorât destui inamici, îți va apărea un Pop Up care te informează că ai atins Military Rank-ul Private. Felicitări! Alături de acesta, vei primi și un mic cadou pentru această reușită.Până în acest moment ai atins Experience Level 2, felicitări din nou! La fel ca și la Military Rank, un Pop Up va fi afișat, alături de încă un cadou 😃.Acum că ai terminat misiunea, poți să primești recompensele acesteia, așa cum ai învățat la pasul 1.
Următoarea misiune, “A future Hero”, presupune uciderea a cinci inamici pe câmpul de luptă, lucru care pentru tine e deja floare la ureche 🙂.

La a patra misiune, “First Paycheck“, poți observa că pentru a o îndeplini, trebuie să te angajezi și să muncești.

Pentru a te putea angaja, trebuie să mergi mai întâi pe My Places în categoria Companies.În secțiunea My job, dă click pe butonul Get a job.Vei fi dus pe o pagină cu o listă plină de angajatori. Angajează-te la primul din listă, adică la cel mai mare salariu.Acum că ești angajat, trebuie să muncești și să primești primul tău eSalariu. 🙂

Mergi din nou la My Places. Aici se află locul de muncă și sub el toate firmele tale.

Pentru a munci ca angajat, trebuie să dai click pe Work în secțiunea My job, chiar în locul în care înainte era Get a job.Atenție: Ca angajat nu poți munci decât o singură dată pe zi, această acțiune consumând 10 Energy.După ce ai muncit, ți se va afișa un pop-up în care poți vedea rezultatele muncii și salariul (irelevant cu cel prezentat înainte, întrucât această imagine nu a mai fost editată).Dacă tot suntem pe My Places, înainte să trecem mai departe și să primești recompensa misiunii, vei munci în firmele proprii.

Pentru a face asta, în secțiunea My companies, trebuie doar să selectezi Work as Manager la cele în care vrei să muncești.După aceasta, trebuie să dai click pe butonul Start production.

Atenție: În fiecare firmă se poate munci (ca manager) o singură dată pe zi, aceste acțiuni consumând câte 10 Energy.După ce ai muncit, vei primi un Pop-Up asemănător celui de la munca ca angajat, în care poți vedea rezultatele muncii și alte detalii.Probabil ai observat că acum ai disponibile două misiuni. Cea care ne interesează este aceasta: “Daily Tasks”. Această misiune îți cere să îndeplinești Daily Task-urile, lucru care, în mod surprinzător sau nu, deja l-ai făcut. 🙂Daily Task-urile (DT) sunt un fel de misiune zilnică, ca și Daily Order-ul, și o găsești pe Home Page. Această “misiune” presupune să dai cel puțin un Work și cel puțin un Train.

Pentru a primi recompensa acestora, trebuie doar să dai click pe butonul Get reward.Acum îți va apărea un Pop-up cu informații despre Daily Tasks: ce recompensă ai primit și în al câtelea DT Day ești.
- De la Day 1 la Day 4 recompensa este: 1 Experience Point și 1 Strength Point.
- La Day 5 recompensa este: 5 Experience Points și 5 Strength Points.Atenție: DT Day-urile sunt zile succesive. Dacă într-o zi nu primești recompensa, număratoarea se reia de la 0.

După ce ai primit recompensa DT, poți termina și misiunea.

Misiunea de care ne vom ocupa în acest pas este “Leveling up”, și îți cere să atingi Experience Level 5.

Sfat: Mergi pe câmpul de luptă și ucide inamici până atingi Experience Level 5.

În timp ce luptai, probabil că ai observat (și te deranjează) faptul că Energy-ul are o limită, iar cel recuperabil, deși crește cu încă 10 la fiecare 6 minute, nu se “rambursează”, ci se oprește și el la aceeași limită.Această limită este impusă de Experience Level-ul pe care îl ai, aceasta crescând cu 20 la fiecare nivel, dar oprindu-se la 500 (Experience Level 21)

Observație: Cu cât limita este mai mare, cu atât poți avea mai mult Energy într-o zi deoarece nu va mai trebui să îl reîncarci așa de des.

E timpul, după cum se specifică și în următoarele două misiuni de care ne vom ocupa, să te înrolezi!

Misiunea “Join the army”, are ca cerință înrolarea într-o Unitate Militară.

Sfat: Pentru a vedea o listă a Unităților Militare, dă click pe Military unit din meniul Community.

Atenție: Nu te poți înscrie decât în Unitățile Militare din țara în care ai cetățenia.

Cea mai bună alegere pentru începători este Garda Națională (GN), pepiniera armatei eRomâniei. Locul unde vei învăța să joci corect și vei primi ajutor, de asemenea este nevoie să absolvi GN pentru a te putea înrola într-o Unitate Militară specializată (depinde de la caz la caz).

Sfat: Pentru mai multe detalii despre Garda Națională, citește acest articol.

Pentru a deveni recrut într-o Unitate Militară, pur și simplu întri pe pagina unității și apeși butonul ”Join”.
Următoarea misiune, , “Full Membership”, îți cere să devii membru întreg/deplin al Unității Militare din care faci parte.

Pentru a deveni membru întreg într-o Unitate Militară, trebuie să îndeplinești o misiune specială, care constă în:
► Uciderea a 10 inamici;
► Avansarea la un anumit Military Rank, setat de comandant;Observație: Military Rank-ul necesar completării misiunii poate fi cuprins între Private și Field Marshall.

Recruit’s Order-ul îl poți găsi și pe Home Page, lângă Daily Task-uri.După terminarea Recruit’s Order-ului, mergi din nou pe Home Page și apasă pe butonul, Become a member.Felicitări, acum ești membru întreg al unei Unități Militare! Poți să mergi să primești recompensa misiunii.E timpul să lăsăm deoparte misiunile și să ne ocupăm puțin și de imagine! 🙂

Trebuie să îți formezi o imagine bună, să faci lumea să te placă. Avatar-ul este foarte important pentru a indeplini acest obiectiv. La început, toți jucătorii au același avatar (în funcție de setările din profil, acesta poate fi sau ), foarte simplu, gol și care nu exprimă absolut nimic.

Lumea poartă de obicei uniforma Unității Militare din care fac parte, sau, dacă sunt civili, steagul țării, dar aceasta nu este totuși o regulă; sunt mulți care au avatar personal și nu e nici o problemă în asta.

Pentru a îți schimba avatar-ul, intră pe pagina ta de profil, dând click pe numele tău din bara din stânga sau pe avatar-ul curent.

Pe profil poți afla foarte multe informații despre cetățeanul tău. Ceea ce ne interesează acum este ”edit profile” din dreapta numelui.Acolo este pagina de editare a profilului. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe ”Choose File” din secțiunea ”Citizen Avatar” după care alegi o imagine JPG sau JPEG din PC și dai click pe ”Make changes”.Sfat: Dacă după ce ai făcut toate aceastea încă îți apare avatarul vechi, dă refresh (de vreo 2-3 ori) sau șterge cache-ul și cookie-urile browser-ului (sau te deconectezi și te loghezi înapoi).

Felicitări, ai îndeplinit suficiente mărețe obiective și idealuri pentru prima ta zi de joc și te-ai descurcat de minune! Urmează, să ne întâlnim în următorul ghid, A doua zi în eRepublik!

Pană atunci,Work și Train zilnic și ia recompensa de la Daily Tasks
Calculează și păstrează-ți mereu minim 100 Energy pentru a doua zi pentru a putea munci.
NU cheltui Gold-ul !!!
Înscrie-te în Garda Națională pentru a învăța mult mai ușor jocul, a primi ajutor și sprijin, și mai ales pentru a te simți bine și a îți face prieteni!
Nu cheltui banii pe arme (și în general nu îi arunca pe "prostii" : ) ). Dezvoltă-te mai întâi ecomonic. ”În spatele unui soldat puternic stă o economie puternică!”
Informează-te! Citește presa și ține-te la curent cu ce se petrece prin eLume. Formează-ți propria părere!
Dacă ai întrebări sau ai nevoie de ajutor suplimentar, nu ezita să lași aici un comentariu, să intri pe chat-ul de recrutare și ajutor al Gărzii Naționale sau chat-ul de ajutor oficial al eRomâniei.