Vivere est militare!

Day 1,943, 10:46 Published in Montenegro Serbia by Bogi
muzička podloga

Ne pisah već neko vrijeme, bez nadahnuća bijah. Danas progrija sunce, pa Muze zaigraše u mojoj blizini.

Srećom pa sam obdaren sposobnošću da mislim, inače bi mi svijet bio mnogo lijep i šaren. Ovako, sve je sivo, a malo boje bljesne tek s vremena na vrijeme.

Zapitam se ponekad, zašto i dalje igram eRepublik? Već nekoliko godina igram browser games (igrice za pretraživače?), jer mi ne predstavalju nikakve obaveze, bez ikakvog traga mogu da prekinem kad mi dosade, a za početak ne treba puno vremena, upišem nik (stalno koristim jedne te iste, te se ne crnjačim previše oko smiljšanja) i mejl, i to je sve. Obično počnem kad se smorim od učenja, pa igram par nedjelja i prekinem. Jedina igrica koja me je zadržala duže vremena je eRepublik.

Šta to nudi eRepublik? Nekada zanimljivi ratni modul i skupljanje snage, kada je bazuka bila svemoćna, a BH se uzimala sa manje od milion, i to kad još nije bilo divizija. Sad milion ne obezbjeđuje BH ni u D2, a i D1 nije uvijek sigurna. Pa onda i skupljanje jedne po jedne države za plaćeničku medalju, pa brojanje koliko fali, sve je to bilo lijepo i zanimljivo. S uvođenjem divizija, TP medalja i q2/3/4 trening centara sve je postalo s'anje. Šta je zapravo cilj? Osvajanje teritorija, gubljenje i ponovno osvajanje? Zar se sve svodi na rat? Rat je jedina mogućnost upravo zbog nemaštovitosti tvoraca igre.

Umjesto jednog, imamo dva saveza, CoT i TWO. TWO je trenutno najjači, iako ima najmanje članica od tri velika saveza. Vojno najjače zemlje su Srbija i Poljska. Poljska drži po svojom vlašću veliki dio Evrope. Trebalo je da krene na Kinu, a onda se kukavički okrenula na Rusiju. Umjesto da dokaže svijetu da je zaista plan bio da samo prođe kroz Rusiju, te da hrabro napadne Kinu, samo je podvila rep i nastavila sa napadima na Rusiju. I lako joj je, Rusija je dala to što je imala u prvim bitkama. U početku mi je bilo nejasno što Rusi ne dozvoljavaju prolaz, ali sada ih potpuno podržavam, jer su Poljaci nepouzdani i gledaju samo svoju gu'icu. Da se ja što pitam, ne bih nikad s njima stupao u savez. Nadam se da će Rusija brzo ući u CoT, pa da im Poljaci malo sjašu s k.

Srbija je proteklih dana imala po osam ustanaka istovremeno, uključujući i onaj u našem primorju. Naravno, nismo ga mi podigli, ne dižu nam se te stvari, no čekamo da neko drugi digne, pa da mi uberemo plodove. Ja nisam udario za CG niti jednom za sve ovo vrijeme. Smatrao sam da je društveno neodgovorno udarati tada, jer se tako ne pokazuje patriotizam, već čist sebičluk. Pokazujemo se kao nepoudani saveznici, koji neće udariti ako pomoć bude potrebna, već jedino ako postoji šansa da dobiju BH medalju.

Uglavnom sam ovdje iz navike, i jer naiđem povremeno na neki dobar komentar ili članak. Više i ne udaram. Nema potrebe. Two-click mode: on.

Za kraj par slika: