Újságírás - technikai tutorial

Day 1,801, 02:55 Published in Hungary Hungary by kisborok

Kedves Játékosok!

_________________________________________
Már lassan háromnegyed éve foglalkozom itt erepen újságírással. Igaz, kérdés, hogy lehet-e ezt annak nevezni. Sosem tudtam igazán fogalmazni. Ezt az újságot sem amiatt indítottam el, mert az nekem olyan nagyon megy, hanem azért, hogy tájékoztassam /tanítsam /felvilágosítsam az embereket a cégezéssel kapcsolatban. Tudás és információ megosztása egy nagyon fontos dolog. Jó érzéssel tölti el az
_________________________________________
embert az, hogy megtaníthat másokat valamire.
Ezt a cikket is most azért írtam, hogy néhány dolgot megmutassak nektek.
Egyik nap egy a barátlistámon szereplő illető egy cikket linkelt az üzenőfalon. A cikket nem linkelem, mert valamiért már törölték. 😒 A cikkben az illető a jelszavakról mesélt. Nagyon érdekes volt, viszont ami legjobban tetszett, az ez, amit linkelt benne.
_________________________________________
Ugyanis erepen is így lehet berakni bizonyos elemeket a cikkekbe. Viszont nagyon kevés kód működik azok közül, amit az előbb linkeltem. Ezért mutatnám azokat, amiket még támogat, de nincs hozzájuk külön gomb:

név_______________
felső index
alsó index
táblázat
bbcode________________________________________________________
E = mc[sup]2[/sup]
H[sub]2[/sub]O
[columns]1. oszlop [nextcol]2. oszlop[/columns]
eredmény_______________
E = mc2
H2O
1. oszlop 2. oszlop
Híres képleteket lehet írni a cikkbe. \o/
Szőlőcukor képlete: C6H12O6
Szőlőcukor égése: C6H12O6 + 6 O2 = 6 CO2 + 6 H2O
😃

A kódokat egyébként a wiki-n is megtekinthetitek.

Kisebb betűméret
Mivel a cikkekben nem lehet különböző betűméretben írni, így lehet, hogy szívesen fogják újságírótársaim a [sub][/sub] és a [sup][/sup] kódokat használni, amikor apró betűsen szeretnének valamit írni. 🙂

Táblázat/hasábok
A táblázat létrehozásához a [columns][/columns] használható. Valamint a [nextcol] kóddal lehet külön oszloppá szétválasztani a szöveget.
Táblázatnál megjegyeznék egy fontos problémát. Mégpedig azt, hogy szeretnek a táblázatok oszlopaiban szereplő részek vertikálisan középen elhelyezkedni. Ez azt jelenti, hogy ha az első oszlop sorainak száma mondjuk 2 és a másodiké 3, akkor az 1. oszlop első sora nem lesz egy vonalban a 2. oszlop 1. sorával:
(Vigyázat, bonyolult, nem felhasználóbarát. 😒
Jobb ha inkább a "Kommentek és a hangulatjelek" résznél folytatjátok az olvasást.)
1. oszlop 1. sora
1. oszlop 2. sora
2. oszlop 1. sora
2. oszlop 2. sora
2. oszlop 3. sora

(ennek kódja:
[columns]1. oszlop 1. sora
1. oszlop 2. sora[nextcol]2. oszlop 1. sora
2. oszlop 2. sora
2. oszlop 3. sora[/columns]
)

Ha szeretnénk, hogy egy vonalban legyenek a megfelelő sorok, akkor be kell iktatnunk egy plusz karaktert az első oszlop 3. sorába, ami jelen esetben az Alt + 255 billentyű-kombinációval elérhető láthatatlan karakter lesz:
1. oszlop 1. sora
1. oszlop 2. sora
 
2. oszlop 1. sora
2. oszlop 2. sora
2. oszlop 3. sora

(ennek kódja:
[columns]1. oszlop 1. sora
1. oszlop 2. sora
 [nextcol]2. oszlop 1. sora
2. oszlop 2. sora
2. oszlop 3. sora[/columns]
)


Hogy ne folyjon össze a két oszlop, ezért én be szoktam rakni egy plusz oszlopot ezzel a láthatatlan karakterrel:
1. oszlop 1. sora
1. oszlop 2. sora
 
  2. oszlop 1. sora
2. oszlop 2. sora
2. oszlop 3. sora

(ennek kódja:
[columns]1. oszlop 1. sora
1. oszlop 2. sora
 [nextcol] [nextcol]2. oszlop 1. sora
2. oszlop 2. sora
2. oszlop 3. sora[/columns]
)


Fontos: a láthatatlan karaktert nem lehet másolni, mert sima szóközként kerül be a cikketekbe, azok pedig eltűnnek! Így kézzel kell beírnotok a cikketekbe.

Kommentek és a hangulatjelek
Valószínűleg sokan mérgelődnek amiatt, hogy eltűnnek hangulatjelek a szövegeikből. Nem tudnak egy egyszerű mosolygós jelet leírni így, hogy ne tűnjön el. Erre ugyebár van aki azt alkalmazza, hogy szóközt rak a : és a ) közé, vagy fordítva írja: (: .
Mindenképp kell trükközni, de hogy a hagyományosan megszokott jeleket lássuk én javasolnám ezt: 😞b]) . Ennek eredményéül kapjuk ezt: :). Ugyanis a [b] kódot a rendszer írtja, viszont mivel csak egyszer megy végig a szövegeken az algoritmus, így a :) megmarad. 🙂

Számlálók
Mivel nem minden olvasó nyomja meg a Vote gombot a cikkeknél, fontos lehet látni, hogy mégis hányan tekintették meg. Erre mint látható a cikkeimben két eszközt használok.

Az egyik a Readers counter.
Tipikusan erepes újságcikkekhez találták ki. Minden cikk megtekintését külön számolja, hiába rakjuk be ugyanazt a kódot minden cikkünkbe. Én például ezt szoktam:
[url=http://tools.narrenturm.eu][img]http://tools.narrenturm.eu/count.php?forceLang=hu&type=hit_me.png[/img][/url]

A másik régebben nagyon kedvelt számláló a Flag counter. Mely országonként számolja a megtekintéseket.
Fontos különbség, hogy a számlálónak van egy külön azonosítója, így akárhol helyezzük el, a számlálóhoz tartozó adatokat fogja mutatni. Így ha új cikket írunk, új számlálót kell létrehoznunk, hogy a cikk megtekintéseit számolja. (Ne pedig az előző cikkünk számlálója pörögjön tovább. 😒)

Az oldalon beállíthatjuk a zászlók számát (Maximum Flags to Show), az oszlopok számát (Columns of Flags), a feliratot (Label on Top of Counter - ékezetes betűket nem szereti). Be szoktam még pipálni a Show Flag Labels (országok 2 betűs rövidítéseit), Show Pageview Count (oldalbetöltések száma) és Show Number of Flags (zászlók száma) négyzetet.
A Get your flag counter gombbal lehet létrehozni a számlálót, illetve előbb felugrik egy regisztrációra biztató ablak, melyet én a Skippel szoktam eltűntetni (természetesen nem kell követni a példám).
Ezután két kódot láthatunk, melyek közül a Code for forums lesz használható számunkra. Ezt kell másolnunk a cikkbe egy fontos módosítással.

Ebben a kódban:

[URL=http://info.flagcounter.com/ZQi][IMG]http://s04.flagcounter.com/count/ZQi/bg_FFFFFF/txt_000000/border_CCCCCC/columns_2/maxflags_12/viewers_0/labels_0/pageviews_0/flags_0/[/IMG][/URL]

a flags_0/ résznél a / jelet .png-re kell lecserélni
vagyis így kell végződnie: flags_0.png[/IMG][/URL].
Így a javított kód így néz ki:

[URL=http://info.flagcounter.com/ZQi][IMG]http://s04.flagcounter.com/count/ZQi/bg_FFFFFF/txt_000000/border_CCCCCC/columns_2/maxflags_12/viewers_0/labels_0/pageviews_0/flags_0.png[/IMG][/URL]

Erep ugyanis érzékeny a képek linkjénél a kép kiterjesztésére. Ha nem .png, .jpg vagy .gif a végződése a linknek, akkor nem hajlandó megjeleníteni. Sőt, kisbetűvel kell írni, különben ilyet láttok a képek helyén:
[img]http://kepfeltoltes.hu/121025/flag_counter_www.kepfeltoltes.hu_[/img].PNG[/img] 😒

Cikk linkjének rövidítése(egy korábbi cikkemben már leírtam)
Ha shoutolni szeretnénk a cikket, fontos lehet, hogy ne foglaljon túl sok helyet. Az újságcikkeknél a link hossza lecsökkenthető 32 karakterre.
Nézzük hogyan lehet ezen cikk linkjét lerövidíteni:
http://www.erepublik.com/en/article/-js-g-r-s-technikai-tutorial-2144944/1/20

Mit veszek ki?

http://www.
-js-g-r-s-technikai-tutorial-
/1/20

Az eredmény:

erepublik.com/en/article/2144944

Kis extra még a végén:
Szeretnétek látni kiadás előtt a cikketeket, hogy hogyan fog kinézni? Szeretnétek többször menteni és akármikor folytatni a szerkesztését?
Íme a módszerem:
Előkeresitek egy régi cikketeket, és annak a végére irkáljátok az új, készülő cikketeket. 😉 Az Edit gombot pedig kedvetek szerint nyomkodjátok. 🙂 (Régi cikk "elrontása" helyett azt is lehet alkalmazni, hogy üres cikket adtok ki. Amikor pedig már senki sem látja a latestben, akkor kedvetekre szerkesztgetitek új cikketeket benne. 🙂 )Talán ennyi lenne.
Köszönöm, hogy végigolvastad! 🙂Kisborok voltam.

ui: Érdekelnek a legfrissebb cikkek? Íme az erep magyar latest listája egyetlen oldalon:

 


Ha hasznosnak tartjátok, akkor fent
és .
Köszönöm!

Ezt a cikket shoutolni is lehet:
Újságírás - technikai tutorial
erepublik.com/en/article/2144944