Amcsi támadásra készülvén - DO tutorial

Day 1,798, 11:25 Published in Hungary Hungary by kisborok

Kedves Játékosok!

Ez a cikk inkább a commandereknek és kapitányoknak szól.

Valószínűleg már mindenki századában előfordult az, hogy nem jó csatára mutat a DO (Daily Order), melyet általában a commander állít. Főleg napváltás közvetlen fontos, hogy jó helyre mutasson a DO, amikor a sok kétkattos "megtámadja" erepet, hogy lenyomja a napi rutint, beleértve a harcot is.
Egy nagyobb század esetén természetesen elég kellemetlen tud lenni, ha a commander még alszik ilyenkor, vagy egyéb okok miatt nem tud parancsot állítani.
Ilyen kellemetlen helyzetek elkerülésére, mérséklésére adnék pár információt, aminek egy részét valószínűleg már tudjátok, de remélem hogy azért tudok mondani párat, ami fontos és sokan nem tudnak róluk.

Egy fontos dolog, hogy csak olyan csaták állíthatóak be DO-nak, amiknél az egyik fél vagy Magyarország, vagy annak egyik szövetségese. Valamint csak magyar RW-k (Magyarországon zajlók vagy külföldön, ahol a felkelő oldal magyar) állíthatóak be.
Most pedig nézzük, hogy a parancsoknak milyen típusai vannak.
Parancsok típusa:
1. Auto DO -
Az auto jelzőt amiatt kapta, hogy automatikusan beáll egy bizonyos csatára. Hogy melyikre, az függ attól, hogy mely országok lettek beállítva a commander által, amiket segíteni kellene (Fight for) és akik ellen kellene harcolni (Fight against).
Valamint, hogy ezek milyen sorrendben vannak megadva.
A rendszer sorba veszi az 5 feltételt 1-től 5-ig, és amelyik csata teljesíti, arra áll be.
A képen látható esetben egy macedón és egy szerb csata közül a macedónt fogja választani, mert Macedónia előrébb szerepel, mint Szerbia.
(Valójában pontozva vannak a csaták, és az határozza meg, hogy mennyi pontot kap az adott csata, hogy az érintett felek a beállított prioritási listában hányadik helyen vannak. Ezzel most nem foglalkoznék, mivel enélkül is meg lehet lenni. Akit mégis érdekel az angolul találhat leírást, ha megnyitja a Contact oldalt, majd ezt: Daily Orders Improvements! )
Új csatára csak akkor áll be az auto DO, ha az aktuális csata vagy az aktuális nap végetér.
Vagyis napváltás után az auto DO látható. Mivel ez nem közvetlen parancsa a commandernek, ajánlott lehet a katonának utánanézni, hogy ami parancsot lát a főoldalon, valóban aszerint kell-e ütni.
Hogy a parancsot ki, vagy mi állította be, azt az MU oldalán megnézhetitek. Ha az "Order of the day (according to the priorities of the military unit)" szöveget látjátok, akkor az azt jelenti, hogy a prioritások alapján beállt az auto DO, és még nem állította át más.
 
2. Commander által állított DO
Naponta 5 lehetősége van a commandernek kézzel beállítani az aktuális DO-t. Mivel bármikor beállítható, így nagyobb szerepe van az auto DO-val szemben. Talán a legfontosabb dolog egy század feladatai közül az, hogy ez mindig szinte mindig jó helyre mutasson.
MU oldalán így látható:
"Order of the day (set by Commander ...)"
3. Kapitányok által állított DO
Ahogy a commandernek, úgy a kapitánynak is 5 lehetősége van naponta, hogy parancsot állítson. A különbség az, hogy csak azon szakaszban (regiment) látható az általa állított DO, amelyiknek a kapitánya.
MU oldalán így látható:
"Order of the day (set by Captain ...)"

UPDATE: napváltáskor mindhárom DO törlődik, és auto DO-val indul a nap.

Parancsok láthatósága
Ez a 3 parancs katonák számára ugyanaz, csak más módon áll be, de valójában 3 egymástól független parancs. Ezek közül mindig csak 1 látszik.


- Ha a kapitány állított be a szakaszának DO-t, és az a csata még fut, akkor az látszik az adott szakasz DO-jának.
- Ha nem, akkor a commanderé,
- ha pedig ő sem állított be vagy már lejárt az a csata, akkor pedig az auto DO látható.
Vagyis a kapitány parancsa elrejti a commanderét a szakaszban és a commander parancsa elrejti az auto DO-t. A 25 ellenfelet mindhárom DO-nál számolja a rendszer, mivel mindhárom létezik, viszont csak egyik látszik.
Példa:
___________________
auto DO:
magyar csata
________________________
commander DO:
szerb csata
_________________________________________________
1. szakasz kapitányának DO-ja:
macedón csata
2. szakasz kapitányának DO-ja:
bolgár csata
3. szakasz kapitányának DO-ja:
nincs
4. szakasz kapitányának DO-ja:
nincs
________________________
1. szakasz ezt látja:
macedón csata
2. szakasz ezt látja:
bolgár csata
3. szakasz ezt látja:
szerb csata
4. szakasz ezt látja:
szerb csata
Az 1. szakaszban a DO-nak a macedón csata látszik, melyet ugyebár annak kapitánya állított be. 2. szakaszban a bolgár csata a kapitány által. A 3. és a 4. szakaszban pedig kapitányi parancs híján a commander parancsa, vagyis a szerb csata látható.

Commander átállítja a DO-t észt csatára:
___________________
auto DO:
magyar csata
________________________
commander DO:
észt csata
_________________________________________________
1. szakasz kapitányának DO-ja:
macedón csata
2. szakasz kapitányának DO-ja:
bolgár csata
3. szakasz kapitányának DO-ja:
nincs
4. szakasz kapitányának DO-ja:
nincs
________________________
1. szakasz ezt látja:
macedón csata
2. szakasz ezt látja:
bolgár csata
3. szakasz ezt látja:
észt csata
4. szakasz ezt látja:
észt csata
Vagyis, amíg a macedón és a bolgár csata le nem jár, addig az első 2 szakasz azt fogja látni, a commander új DO-ját nem.

A commander DO-ja csak akkor látható, ha a kapitány DO-ja lejárt. Az auto DO pedig akkor jelenik meg, ha a commanderi és a kapitányi is lejár, vagyis véget ér a csata.

Ki állítja a DO-t?
Egyszerű a valász: a commander. Naponta többször is állítania kellhet, főleg napváltás után, ahogy azt a bevezetőben is írtam.
Egyes századok úgy oldják meg azt, hogy egész nap legyen commander gépközelben, hogy naponta 2-3-szor adogatják egymásnak a commanderséget.
Ennek hátránya, hogy ha valamelyik elfelejti átadni a másiknak, akkor egy jó ideig rossz csata lesz látható a főoldalon, melyben ütnek az emberek.
Ezért el kellene gondolkozni azon, hogy bevonja az ember kapitányokat is a dologba. Ugyanis ők bármikor állíthatnak DO-t, mert nem kell nekik semmit sem adni. Így ha látják, hogy egy jó ideje nem jó a DO, azt a szakaszuk számára megváltoztathatják, valamennyi ütést jó helyre irányítva.
(A mi századunkban a kis létszám miatt elférünk egy szakaszban. Így ha valami oknál fogva én, mint commander, elmulasztom egyik fő feladatom végrehajtását, a szakasz kapitánya korrigálhatja a dolgot.)
Hogy ne legyen az, hogy egy szem emberen múljon, hogy a század hová üt, nagyobb hangsúlyt kellene helyezni a kapitányokra is. Így megoszlana a felelősség és a feladat.
Minden hónap 14-én pedig olyan emberek jelentkezzenek ezen szerep betöltésére, akik vállalják, hogy bizonyos esetekben nekik kell a szakaszukat igazgatni. 15-én pedig a szakaszok tagjai ne csak a pártelnökjelöltekre, hanem olyan jelöltekre is szavazzanak a században (MU oldalán), akikben megbíznak, és tudják, hogy jó kezekben lesznek, ha épp rájuk hárul a commander teendője a szakaszukban.
Mivel a commander az egész századot vezeti, ezért a kapitányoknak ajánlott vele megbeszélni, hogy mégis milyen esetekben kelljen nekik beavatkozni.

Magyar RW felkelő oldalának problémája
Egyik időnként elég fontos probléma, amikor fel akarunk szabadítani egy területet stratégiai okokból, és ezért nem magyar, hanem a felkelő oldalon kellene ütni.
Commander és kapitány sem tudja a felkelő oldalt beállítani a DO-nak, így ilyenkor csak azt tehetik, hogy valami más csatát választanak ki, lehetőleg minél hamarabb, nehogy túl sokan akarják megvédeni azt a területet, amit egyébként nem akarunk megtartani. 😒

Kiskapu az RW-k felkelő oldalának beállításához:
Ügyes prioritás állításokkal beállítható egy RW (talán más csata is) ellenséges oldala, vagyis a felkelő oldala legyen a DO. Ezt most inkább képen mutatnám:

Ez egy régi kép, melyen az látható, hogyan lehetett beállítani Brittany felkelő oldalát auto DO-nak, pontosabban, hogy az auto DO erre álljon be, amint végetér a jelenlegi csata, melyre mutat, vagy a napváltás törli.
Ha látjátok, hogy az auto DO beállt, akkor a prioritásokat ajánlott visszaállítani, nehogy következőre is beálljon felkelő oldalra akkor, amikor nem kellene.

A dolog kis bakija az, hogy a lelkes kétkattos emberek nem nézik, hogy a főoldalon a "Fight for" után milyen ország van írva, és automatikusan a magyar oldalt választják. Így jó, ha a század tagjai hozzá vannak szoktatva ahhoz, hogy ésszel álljanak neki az ütéshez. Ha ez a csata látszik főoldalon, akkor ajánlott lehet mást csatát kiválasztani ezen probléma elkerüléséhez.

Na ennyi lenne ez a cikk.
Köszönöm, hogy végigolvastad az eddigi talán leghosszabb cikkemet. 🙂════════════════════
Ami mindenki számára fontos:
Üss a Hadügyi Közlöny szerint!
════════════════════
Kisborok voltam.Ha hasznosnak tartjátok, akkor fent
és .
Köszönöm!
Egy másik (rövidebb) cikkem:
Amcsi támadásra készülvén - Relatív piaci kaja- és fegyóárak
Ezt a cikket pedig shoutolni is lehet:
Amcsi támadásra készülvén - DO tutorial
erepublik.com/en/article/2143240