Partidul Liberal "fata in fata cu reactiunea"...

Day 1,776, 05:29 Published in Romania Romania by Vircati
“Nu conteaza, cu adevarat, ce ai in viata, ci pe cine ai alaturi cand treci prin viata”, spune o vorba (nu sariti la comentarii, cititi intai pana la capat! 🙂 ), valabila intr-un fel sau altul chiar si in aceasta lume si viata virtuale reprezentate de eRepublik.

Putem aborda aceasta comuniune a existentei mai intai la un nivel general, asa incat am putea vorbi de toti cei care au jucat, joaca sau vor juca eRepublik de-a lungul propriei e-vieti (desigur, ratiunea acestei existente este distribuita pe un spectru foarte larg, de la simpla deconectare pasagera de lumea reala si mergand pana la nevoia de compensare a lumii reale). Exista o traire a apartenentei la aceasta comunitate, mai putin sau mai mult dezvoltata la fiecare dintre cei care au optat pentru nasterea in aceasta lume. S-ar putea spune chiar ca disparitia acestei trairi determina, cel putin la un anumit nivel, moartea virtuala, asumata ea constient sau doar ca efect al trecerii spre altceva.

Trairea apartenentei la o comunitate devine ceva mai intensa, mai concreta, in momentul in care urcam la un alt nivel, acela al unei comunitati nationale (in alte variante, de limba), ramanand pe structura propusa de eRepublik. Si aici intensitatea trairii, determinata mai mult sau mai putin de chiar ratiunea nasterii virtuale, este distribuita destul de larg, de la o vaguitate vecina cu indiferenta si pana la un exces care reduce orice altceva (nationalismele).

In anumite conditii, cu motivatii diverse, se poate ajunge la acest nivel si la opozitie, respectiv in pofida apartenentei formale la acea comunitate, se actioneaza impotriva sa (aceasta problema se pune mai ales in cadrul luptelor, fie ca cei care o fac, o fac din neatentie, urmaresc alte scopuri sau incearca sa provoace/protesteze fata de anumite elemente ale comunitatii de care tine formal). Iar daca virulenta criticii renuntarii la comunitatea nationala este slaba in situatia doar de retragere din aceasta (o gasim totusi, cel mai adesea, sub forma reprosului detinerii unei alte cetatenii), ea dobandeste valente de vehementa (mai ales la cei care se confunda 🙂 cu sentimentul patriotic, poporul sau altele de acest gen) atunci cand actiunile (lupta) devin sistematice si ostentative.

Mergem mai departe si ajungem, bineinteles, la partide politice si unitati militare. Distribuite pe doua dintre modulele eRepublik, trairea apartenentei la o intensitate mai mare sau mai mica este determinata atat de factori proprii, personali, cat si de factori sa zicem obiectivi, care tin cu precadere de functionarea jocului (putin determinanti in cazul modulului politic, in cadrul caruia implicarea tine de optiune personala preponderent, sunt mai constrangatori in cazul modulului militar).

Desigur, intr-o logica s-ar putea aprecia normala, a opta pentru un anumit grup si a prelua elementele de identificare proprii (a afisa, spre exemplu, avatarul grupului), va avea consecinte asupra modului de perceptie al jucatorului. Se excede insa cadrul normalitatii atunci cand jucatorul este considerat doar prin prisma perceptiei grupului, dupa cum se excede acest cadru atunci cand grupul este evaluat si perceput doar prin prisma unuia sau cel mult catorva dintre membrii sai.

Foarte folositoare (sau cel putin apreciate de cei care le utilizeaza), aceste excese se transforma, mai ales in cadrul modului politic, in instrumente de promovare (propaganda neagra). Precum in lumea reala, utilizarea lor are efect asupra anumitor categorii de populatie (conditionarea este cu precadere culturala, respectiv nivelul cultural, cu tot ceea ce decurge de aici), scopul acestei utilizari nefiind insa limitat doar la a crea o anumita imagine proprie prin atacurile asupra altor imagini, la a castiga noi aderenti, ci si acela de a determina anumite actiuni si anumite prefaceri in interiorul grupurilor care ii constituie obiectul.

Si ajungem astfel si la Partidul Liberal...

Ati putut citi in ultimele zile diferite articole (dupa cum tot se pot citi de aproximativ opt luni de cand PL a devenit tinta predilecta a propagandei desfasurate, constant sau nu, de la caz la caz, de celelalte grupari active in politica eRomaniei - integrate sau nu in partide politice) sau comentarii la articole (articole si comentarii lovite de o mare doza de incoerenta logica) in care, utilizandu-se nenumarate cutii de vopsea in culori mai mult sau mai putin stridente, Partidul Liberal a fost utilizat drept tinta in care trebuie sa se traga cu tot armamentul din dotare.

Nimic nou, dupa cum am precizat deja, poate doar o anumita insistenta a intrebarilor care privesc anumite decizii ale PL (cea mai recenta fiind mult discutata lista pentru Congress), transferate, explicit sau implicit, asupra mea, in aceasta luna asumand functia de presedinte al PL. Lasand de o parte toate acuzatiile aduse, marcate de o lipsa accentuata de logica, capacitate accentuata de a urmari un fir al lucrurilor sau obsesii conspirationale,

Ce se intampla in Partidul Liberal?

Multe, determinate (cu toate variatiile si influentele de rigoare) de cateva principii precum:
1. Libertatea individuala - membrii Partidului Liberal au libertatea de a se exprima liber in interiorul si in afara acestuia fara sa se teama de repercusiuni. Membrii Partidului Liberal se pot pronunta chiar si impotriva deciziilor luate prin vot in interiorul partidului, dar nerespectarea acestora ii va indeparta in mod firesc de grup.
2. Egalitate si sanse egale - membrilor Partidului Liberal li se aplica in mod egal prevederile regulamentelor interne. Toti membrii Partidului Liberal au dreptul sa se implice in ceea ce este si face acesta, gradul de implicare fiind determinant in raport cu recunoasterea/promovarea reprezentarii acestuia.
3. Pluralism - Partidul Liberal respecta dreptul la opinie al fiecarui membru considerand pluralismul ideilor ca fiind o resursa pentru nevoia de supravietuire si evolutie a partidului in viitor.
4. Competitie - Partidul Liberal promoveaza competitia (onesta) interna ca instrument de promovare a calitatii in afara partidului.
5. Limitarea autoritatii de la varful partidului - Partidul Liberal lupta pentru reducerea puterii presedintelui de partid, activitatea acestuia fiind reglementata prin mecanisme organizatorice si regulamente interne.

Daca citim aceste cateva principii, corelam cu cele scrise mai sus, incep sa se inteleaga ratiunile deciziilor PL.

Dar totusi sa si traduc toate acestea...

La modul personal mai intai, as spune ca nu ma intereseaza (reluand treptele de mai us) ce doresc toti jucatorii din eRepublik, nu ma intereseaza ce doreste fiecare dintre acesti jucatori, nu ma intereseaza ce doreste The Matza Party (ca se confunda sau nu cu poporul dupa cum incerca sa “reclame” un recent articol), imi sunt indiferente nationalismele de orice gen, ma amuza reclamatiile conspirationale si asa mai departe...

Pe de alta parte, din perspectiva de presedinte al Partidului Liberal, pot spune ca Partidul Liberal isi adopta deciziile prin mecanisme interne si nu au relevanta in acest context dorintele partidelor, membrilor acestor partide sau altor cetateni, indiferent cum sunt manifestate aceste dorinte, atat vreme cat scopul este unul strict propangadistic sau animat doar de esecul anumitor vise mai mult sau mai putin umede...

Asa incat, toti cei purtati de valul propagandei, aveti un efect, anume acest articol... Si asta va fi singurul efect 😃!

In rest, sa auzim numai de bine!

Vircati