Sloboda tuzla

Day 1,736, 05:31 Published in Bosnia and Herzegovina Turkey by nakodosodasrberokam

ZNACI KOME SE NE SVIDJA NEK NE CITA

Fudbalski klub "Sloboda" Tuzla je nogometni klub iz Tuzle, Bosna i Hercegovina. Osnovan 1919. godine. Takmiči se u Premijer ligi Bosne i Hercegovine. Najveći uspjesi do sada jesenji prvak bivše SFRJ 1989. godine i plasman u Kup UEFA.


Historija [uredi]

FK Sloboda je najstariji sportski kolektiv u ovom dijelu Bosne i Hercegovine, osnovan još 1919. godine, prvobitno pod imenom Gorki, i kao takav je bio prvi korak ka osnivanju RSD Sloboda, kasnije jednog od najjačih sportskih društava u regionu. Klub je kroz historiju svojim rezultatima i iznjedrenim igračima dubokim slovima ostao upisan u sportsku historiju BiH u bivše SFR Jugoslavije, a sa takvim praksom Sloboda je nastavila i nakon osamostaljenja Bosne i Hercegovine.

Svoj ulazak u elitno društvo ovdašnjeg nogometa Sloboda je izborila 1959. godine, a od 1969. godine stalni je član Prve lige bivše države, a kasnije i Prve, te Premijer lige Bosne i Hercegovine. Od proglašenje nezavisnosti Bosne i Hercegovine, FK Sloboda Tuzla ima značajnu ulogu u Premijer ligi BiH gdje je ostvarila visoke plasmane, plasmane u evropske kupove, te pet puta bila finalist Kupa Bosne i Hercegovine

Zbog dugogodišnjeg kvalitetnog rada Sloboda je postala sportski brand Tuzle i sjeveroistočne Bosne, ime koje je prepoznatljivo u regionu, ali i širom Evrope, gdje ljudi ime Slobode i Tuzle po pravilu vežu jedno za drugo.

Današnji status je građen godinama, prije svega na poštenom odnosu prema radu u klubu, radu sa mlađim selekcijama i navijačima koji su ponos našeg kluba. Plod takvog rada je i 40 godina od kako Sloboda konstantno igra najkvalitetniju ligu prvo u SFRJ, a kasnije i BiH, te mnoštvo uspjeha od kojih ćemo u najkraćem izdvojiti:

1971. godine FK Sloboda je pobjednik Kupa prvoligaša Jugoslavije do koje je došla pobjedom nad Željezničarom rezultatom 1:0. Iste godine, ostvaren je plasman u finale Kupa Maršala Tita, u kome je poražena u dva susreta od Crvene Zvezde 0:4 u Tuzli, te 2:0 u Beogradu.

Najveći uspjeh u tome periodu ostvaren je u sezoni 1976/77. godine, kada je nakon osvojenog trećeg mjesta u prvenstvu Jugoslavije, izboren plasman u Kup UEFA. Nakon poraza u Las Palmasu od istoimene ekipe, rezultatom 5:0, i minimalne pobjede u Tuzli (4:3), Sloboda se oprostila od daljeg takmičenja.

FK Sloboda je imala uspješno učešće u Balkanskom kupu 1970. godine, kao i zapaženo učešće u Rapan Kupu 1984. godine. U poslijeratnom periodu ekipa je bila dva puta učesnik Intertoto kupa (2003. i 2004. godine), gdje u oba navrata prošla prvo kolo. U tom kupu Sloboda je pobjeđivala ekipe iz Islanda, Belgije, Slovenije i Slovačke. Sloboda je nakon pune 43 godine ispala iz najelitinijeg takmičenja. Od naredne sezone takmičit će se u Prvoj Federalnoj Ligi Bosne i Hercegovine.
Trenutni sastav [uredi]
Br. Pozicija Igrač
Bosna i Hercegovina GK Edin Ribić
Bosna i Hercegovina GK Tino Divković
Bosna i Hercegovina DF Adnan Likić
Bosna i Hercegovina DF Kenan Čejvanović
Bosna i Hercegovina DF Hasan Suljić
Bosna i Hercegovina DF Muhamed Omić
Bosna i Hercegovina DF Staniša Nikolić
Bosna i Hercegovina DF Adnan Salihović
Hrvatska DF Matijas Pejić
Bosna i Hercegovina DF Muamer Nezić
Bosna i Hercegovina MF Ervin Jusufović
Bosna i Hercegovina MF Muhamed Mujić

Br. Pozicija Igrač
Bosna i Hercegovina MF Juso Mandžić
Kolumbija MF Phill Jackson
Bosna i Hercegovina MF Amar Rahmanović
Bosna i Hercegovina MF Adnan Jahić (Kapiten)
Bosna i Hercegovina FW Haris Ribić
Bosna i Hercegovina FW Almir Šmigalović
Bosna i Hercegovina FW Semir Mujkanović
Bosna i Hercegovina FW Aldin Šišić
Bosna i Hercegovina FW Muhamed Muminhodžić
Bosna i Hercegovina FW Mirza Mešić
Uspjesi [uredi]

Finalisti kupa BiH: (5) 1995, 1998, 2000, 2008, 2009.

Osvajači Kupa prvoligaša SFRJ: (1) 1971.

Finalisti Kupa Maršala Tita: (1) 1971.

Pobjednici Jugoslavenske druge Lige: (2) 1959, 1968.

Učesnici Intertoto Kupa: (2) 2003, 2004.

Učesnici Kup UEFA: (1) 1977.
[img]http://www.weekend.ba/thumbzz.php?slika=./slike/news/2010/02/fukare.jpg&duzina=327[/img]

tim 75'

SA VJEROM BOGA, FUKARE SLOBODA DO GROBA!

I svi su fukare kad se rode, dolaze na ovaj svijet bez icega, a onda kada odlaze sa ovog svijeta opet ostave sve da bi bili onakvi kakvi su se rodili! Fukare! Ne mozes covjece sprijeciti da postanes fukara, ma koliko god imao na ovom svijetu!

MI SMO FUKARE IZ GRADA SOLI KURAC NAS BOLI TUZLA NAS VOLI

Your text to link here...

Your text to link here...

Your text to link here...

FUKARE
FUKARE OFICIJALNA