Ubuntu (ideológia)

Day 1,616, 10:47 Published in Hungary Hungary by kisborok

(A cikk tartalmát teljes egészében innen idéztem: hu.wikipedia.org/wiki/Ubuntu_(ideológia)
szóval nem én írtam.
Valamint nem a linux disztribúcióról szól.)

Ubuntu (ideológia)

Az ubuntu (IPA: [ùbúntú]) a szubszaharai Afrikából származó világnézet, egy tradicionálisan afrikainak tekintett eszme. Középpontjában az egymás iránti emberség áll; filozófiája az együttműködés, a törődés, és harmónia az összes teremtménnyel. Az „ubuntu” szó a dél-afrikai bantu nyelvekben (xhosza, zulu) gyökerezik.

Körülbelüli fordítása: „emberiesség másokkal szemben”, „azért vagyok mert mi vagyunk”, „egy egyén a többi emberen keresztül válik emberivé”. Más fordítás szerint: „a hit egy univerzális kötődés, amely összeköti az emberiséget”.

Egy bővebb meghatározás Nobel-díjas Desmond Tutu afrikai érsektől:

„Egy ubuntu ember nyitott és elérhető mások számára, megerősíti a többieket, nem érzi magát fenyegetve mert mások rátermettebbek, mert magabiztos, tudván hogy egy nagyobb egészhez tartozik, ami eltűnik, mikor másokat megaláznak, kínoznak vagy elnyomnak.”

Az ubuntu a Dél-afrikai Köztársaság új köztársaságának egyik alapító eszméje, és kapcsolódik a Thabo Mbeki által népszerűsített Afrikai reneszánszhoz. Politikai szemszögből az ubuntu fogalma használatos hogy kihangsúlyozza az egység és konszenzuskeresés szükségességét a döntéshozatalban.