Малко разсъждения и едно предложение

Day 1,280, 03:42 Published in Bulgaria Bulgaria by Krum III

Основната философия за една полуплатена игра, каквато е тази, е да има някаква безплатна база, която да ти дава възможност да се развиваш на средно ниво, а вече ако искаш да си сред най-добрите, да си плащаш.Erepublik беше такава, когато се регистрирах, но постепено се превърна в "плати или се махай". Никога не съм притежавал или администрирал игра и допускам да не съм прав относно най-печелившата стратегия, но съдейки по това, което се случва тук, май май не съм много далече от истината. Разбира се, аз нямам достъп до финансовите отчети на собственика и може да се окаже, че четейки това, той се залива от смях.Кое излиза най-скъпо в erepublik? Битките, естествено. Това, което харчи един танк многократно в битки с милионни щети, не може да се сравнява с еднократната инвестиция във фирми. А кое определя колко да се харчи в битки - съпротивата на отсрещната страна. Колективният характер на играта подсказва, че колкото са повече силните играчи от едната страна, толкова повече ще трябва да се бръкнат плащащите от другата, за да ги неутрализират.

По тази причина, ми се струва абсолючнтно нелогично да се спъва "безплатната" икономика на играта с изкуствени мерки - пазаруващ бот и обезценяване на валутите или наводняване на пазара със свръхпроизводство, понижаване на цените и свиване на печалбите.За два дни в двуклик режим ми дойде една идея за решаване на проблема със свръхпроизводството. Не знам дали частично или изцяло, но със сигурност реализирането ѝ ще доведе до намаляване на производството, без да се нарушават интересите на админите и играчите.

Идеята ми е излишните фирми да могат да се разрушават със значително по-висока възвращаемост на вложеното отколкото са сегашните 50% - например 90%, а защо не и 100%. Какво става сега - играчите създават фирми, а като им станат излишни, ги продават, а ако не могат, продължават да произвеждат в тях. Така броят фирми се увеличават непрекъснато, а от там и производството. Едва ли са много онези, които разрушават на половин цена спрямо това, което са инвестирали.Създаването на изгода от разрушаването на фирми ще доведе до намаляване на производството, ще се стабилизират както цените на суровините и продуктите, така и паричния пазар, икономиката ще стане по-предвидима и ще се върне смисълът от инвестиции - както с виртуални, така и с истински пари.

В реалния живот тази практика отдавна я има - на собственици на земя им се плаща, за да НЕ произвеждат и да не заливат пазара с евтина продукция.

Предложението го правя тук, защото така или иначе във форума ще бъде изтрито. Армията от триещи ботове там е по-усърдна и от пазаруващия бот.