Новембарски председнички мандат.

Day 1,112, 09:47 Published in Serbia Serbia by Predsednik eSrbije

Као прво, желим да честитам човеку који се већ пола године неуморно брине о економији еСрбије и који је сасвим заслужено и очекивано победио на јучерашњим изборима. Надам се да ће бити бољи од мене и да ће еСрбија још напредовати.

Не знам зашто, али и поред тога што смо овог месеца у односу на претходни унапредили све сем здравства и економије, која је наставила да ради по устаљеном принципу, некако нисам сасвим задовољан постигнутим. Када бих гледао са стране свих досадашњих мандата, искрено бих овај свој оценио као сасвим добар. Међутим, ако се сећате моје предизборне кампање, желео сам да уведем неке нове ствари, а успео сам само делимично. Није све испало онако како сам замислио, није било довољно времена и снаге, а и можда превише очекујем од једне игре...да будем кратак и конкретан - смета ми што је остало нерешено питање војске јер нисам имао политичку подршку за промене, али ми још више смета начин функционисања савеза. Месецима, годинама седе исти људи тамо и понашају се као нека секта. Мислим да не би било лоше да шансу пруже новим људима макар они грешили...научиће.

Него сада да пређем на оно што је урађено...


Министарство информисања је после једномесечног поста у октобру поново активирано у мом мандату и на тај начин повећало транспарентност, али то још није онај ниво који сам ја замислио. Да се разумемо одмах, сматрам да су министри mrle1982 и coolinbun одрадили стварно јако квалитетан посао, али је проблем био у мени - нисам имао довољно времена да им посветим како бих им дао довољно информација из прве руке, што је најбитније у писању извештаја Службеног гласника, јер министри информисања не учествују директно у вођењу државе (као што је то случај са председником, представницима у фенкису и Министрима одбране), тако да немају приступ баш свим информацијама. Ипак, мислим да смо заједно (Службени гласник и Глас председника еСрбије) сасвим добро покрили најбитнија дешавања овог месеца и да је мало тога остало неразјашњено, што није био случај месецима уназад. Хвала вам обојици!

- Одјава тима Министарства информисања - новембарска ретроспектива


Министарство одбране је на све начине покушавало да реши проблем финансирања Војске еСрбије и паравојних јединица који се вуче већ месецима уназад. Сакупљене су информације о буквално свим припадницима свих јединица ВеС-а и велике већине паравојних, спискови су сређени, ручно су израчунате просечне снаге свих тих јединица, а онда су одвојене оне које вреди финансирати често од оних слабијих које смо позивали само по потреби. ВеС је поред накнаде за борбу добијао и симболичан дневни буџет (ипак довољан да покрије трошкове за ниске плате војника), као и паре за прављење залиха најјачег оружја, тако да сада држава има преко 3000 комада најквалитетнијег оружја на лагерима фирми које припадају јединицама ВеСа. То оружје сме да троши само ВеС и само по наређењу. Даље, прешло се и на прављење скрипте за обрачун начињене штете, што би нам омогућило прелазак на сасвим нови, много исплативији и поштенији систем финансирања, али на жалост нисмо успели. Два сјајна програмера, ivicaSR и nsfreak, били су близу да оспособе за рад то чудо, али једноставно нема довољно доступних информација. Са друге стране почели смо од нуле, тј били смо у минусу, што се тиче поверења јединица ВеС-а и војника из политичких разлога. Честитам свим командантима који су успели да створе аполитичне јединице, мада смо углавном имали добру сарадњу са свима и захваљујем им се на професионалности и сарадњи. Надам се да ће коначно питање војске бити решено сада када смо добили председника који има огромну политичку подршку иза себе, што ја не да нисам имао већ сам био опструисан на сваком кораку од људи који нажалост још имају утицаја у ВеС-у и све док тако буде ВеС ће бити делом аполитичан, а делом гласачко тело. Велико хвала тиму Министарства одбране. oriana (Krikan), Clueless, Alex.L, Slingshot, ogy768, Ilija Bozic.

- Завршни извештај Министарства Одбране за новембар месец


Министарство економије је имало слободу у раду и све што сам морао да радим је да се побринем да gid1 добије довољно динара за размену на берзи и остале послове, а drcika за вођење фирми, а све остало су они одрађивали сами. Поред тога је gid1 активно учествовао у сређивању ситуације око ВеСа и његова је заслуга увођење дневног буџета и прављење залиха оружја. еСрбија сада поседује велики број фирми које праве профит и залихе свих производа. Wirtschaftsprufer је једно време такође помагао око вођења државних компанија, а с времена на време је долазио и Slauterovic Nikoslav, чији су ми савети доста помогли у неколико ситуација - посебно на самом почетку мандата. Хвала људи!

Valletta је имала мале проблеме у првих неколико дана, али су касније Danicic Predrag, momars, Neuricius, Alphatrion и Sheljudin радили током целог дана, а у ратним данима је обрт новца прелазио и 100 златника на дан, посебно после пропагандног чланка за који смо платили изгласавање (на жалост то мора да се ради да би се пробио међу остале плаћене чланке). purebg је ио задужен за писање текстова. Велико хвала и вама, није лако радити посао донирања, а у многоме сте заслужни за тренутни износ злата које поседујемо у сефу! 2497.48 златника за месец дана!


Министарство образовања је одрадило сјајан посао са само једним човеком. ispicutura је радио са таквом преданошћу, прецизношћу и тачношћу да су се већ скоро сви упознали са његовим радом - чак девет детаљних и сликовитих упутстава! Створен је после више од годину дана нови Списак упутстава, а после 4-5 месеци је коначно промењена и поздравна порука за нове играче. Остала је само једна мала ситница да се одради - слика са везом (banner) ка Списку упутстава која би била постављана у све државне текстове и оне приватне које то буду желеле. Хвала ти испичутуро!

- Закључно слово Министра


Министарство спољних послова је у току месеца добило појачање у виду једног од најбољих стратега PEACE и Phoenix савеза - Kistru. Srecko Ilic и Oply1389 су чинили остатак тројке која је била задужена да брине о контактима са нашим пријатељима ит других држава, док је новинарски двојац на функцији Амбасадора еСрбије, Arssen и Obrad Kerkez, и мене самог изненадио формом текстова који су објављени у еЛитванији, еФранцуској, еБританији и еТурској. Као што су и сами истакли то нису излизани "HAIL SRBIJA, HAIL PHOENIX" чланци, већ опуштена и шаљива форма дипломатије. Иако није обухваћен велики број држава, мислим да би се са овим свакако требало наставити у будућности јер иако резултати нису можда видљиви на први поглед, свакако се постиже жељени ефекат - промовишу се еСрбија и њени играчи на прави начин. И вама хвала!


Министарство унутрашњих послова које су водили Peki Zeljak и Djavo Kg овог месеца се бринуло и о организацијама Министарства здравља и емиграција, а због смањеног буџета су се задржали на три поделе хлеба и оружја, решавања пресељења заосталих играча из Саравака, као и о фирмама МУП-а. Хвала вам на раду!


Хвала и Baltazar8, kugruz, Dusan Nastasijevic...и извињавам се ако сам још неког заборавио...

Што се тиче мене као председника, ја сам био само марионета, нисам одлучивао ни о чему, нисам био ту никад када треба, нисам имао интернет пола времена, слушао сам шта ми се каже и ниочему нисам имао своје мишљење нити имам заслуге за било шта што је урађено. Ви који мислите својом главом, схватићете и сами где сам радио добро, где лоше...нећу да приписујем себи заслуге ни за оно што их имам ни за оно што их немам јер ће ме ионако попљувати одређени ликови.

Жао ми је само што ми је ентузијазам временом опадао и што о трошковима не могу да вам понудим ништа детаљније од овога (пре два дана сам последњи пут освежавао тај сиспак па је мало застарела сума укупних донација која се налази на дну).

Такође ми је жао што нисам имао снаге и воље да се кандидујем поново јер сам полако уашо у штос, али ми је драго што ће ме наследити човек који је одавно упућен у функционисање државе.


ЗЦ