Ambient on/off

Join the new world

 

15 millióan beszéljük anyanyelvként a magyart

Day 1,922, 02:41 Published in Hungary Hungary by HungryHungary1
Az anyanyelv nemzetközi napja alkalomból az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottságának kulturális albizottsága délelőtt konferenciát rendezett a Magyar Tudományos Akadémián, délután pedig a Magyarországi Fordítóirodák Egyesületének társszervezésében tartottak beszélgetést
Az akadémián tartott konferencia címe: A kulturális és nyelvi sokszínűség lehetőségei és korlátai a Kárpát-medencében. A rendezvényen szó volt nyelvpolitikáról, többnyelvűségről, kisebbségi oktatásról, valamint a kisebbségi anyanyelvek és kultúrák megőrzésének és fejlesztésének tényezőiről.


A délutáni kerekasztal-beszélgetés témája volt egyebek mellett a magyar nyelv helyzete, a nyelvhasználathoz való jog, a helyes nyelvhasználat az internet terjedésével, a magyar terminológiaalkotás, a műfordítás és a szakfordítás, a nyelvművelés, a magyar nyelv és kultúra nemzetközi megismertetése.

A Kazinczy-díj Alapítvány és az Anyanyelvápolók Szövetsége szombaton tart gálaműsort a Petőfi Irodalmi Múzeumban az anyanyelv nemzetközi napja alkalmából. A műsorban olyan színművészek lépnek fel, akik középiskolásként kiérdemelték a Kazinczy-érmet, mások mellett Bán János, Hegedűs D. Géza és Nagy-Kálózy Eszter.

Az ENSZ 1999-ben nyilvánította február 21-ét nemzetközi anyanyelvi nappá, amelyet 2000-ben ünnepeltek először. Banglades javaslatára a világnapot annak emlékére tartják, hogy 1952-ben - az akkor még Pakisztánhoz tartozó - Bangladesben az urdut nyilvánították az egyetlen hivatalos nyelvvé, noha a bangladesiek anyanyelve a bengáli. Február 21-én Dakkában a diákok fellázadtak az anyanyelv elnyomása ellen. A rendőrség összetűzött a tüntetőkkel, és öt diákot megölt. A bangladesiek akkor az anyanyelv napjává nyilvánították a napot.


Napjainkban a hatezer nyelv több mint felét fenyegeti kihalás. Az uráli nyelvcsaládhoz tartozó magyar nyelv írásbelisége a 11. századtól folyamatos, bár 1844-ig a latin volt a hivatalos nyelv Magyarországon. Jelenleg a magyar anyanyelvűek létszámát a világon 14-15 millió körülire becsülik


Forrás: MTIÜdvözlettel: HungryHungary1


 

Comments

vizi zsivi
vizi zsivi Day 1,922, 04:30

na ezt lassan atlehet ertelmezni,...urali nyelv csalad,🙂?? na ne mar mar mindeki tudja hofy mese habbal a Finnek kikertek maguknak a finn-ugor rokonsagot,..par szora alapozva amikkor mashol 66%az egyezes, neprajzilag is jobban egyezik, Ujguria 30millos nepeseggel sokkal inkabb Oshaza, Eucvadori magyarul beszelo torzswkrol meg csend van a foldrajzi nevek mintha itthon lennenk es sokfele a vilagban fellelheto a nyomunk csak torzitjak az egesz tortenelmunk valamiert titkoljak elolunk ami mindenhol mar kozismert Teny:))!!!!

covfefe
covfefe Day 1,922, 06:00

Hulili buzili

HungryHungary1
HungryHungary1 Day 1,922, 09:07

HUfaszolás! Nyaljá sóót!

willope
willope Day 1,922, 06:47

Úgy sajnálom a többi nyelvet, a történelmi elzártság miatt annyira eltért a magyartól az idők során!
Ez nem fer, tanítsuk újra meg nekik a tiszta, igazi nyelvet!
Oláhoknak ne, ők a gorillák seggéből származnak.

vizi zsivi
vizi zsivi Day 1,922, 13:17

hamarosan eljon az ido amikkor mindenki Magyarul fog tanulni:))

Dream2010
Dream2010 Day 1,922, 15:26

Mire elolvasod a cikket csak 15 millió minusz 1

BUMMM!!!! tik-tak-tik-tak


(tudom gonosz vagyok, bocsánat....)

 
Post your comment

What is this?

You are reading an article written by a citizen of eRepublik, an immersive multiplayer strategy game based on real life countries. Create your own character and help your country achieve its glory while establishing yourself as a war hero, renowned publisher or finance guru.