Az eKommunista Téveszme [fordítás]

Day 1,001, 06:00 Published in Hungary Hungary by Kommunista Part

Nemzetközi Vizek

To International readers:
This article is a hungarian translation of an article written by Konrad Neuman. Original title is “The eCommunist Delusion”. Now It is a rather old article, but it’s worth to read. If you missed it 3 month ago, you have to read it! And Konrad deserves many thanks, I always enjoy his writings🙂


Az eKommunista Téveszme

Elvtárs itt és elvtárs ott”, “Harc az imperialisták ellen!”, és “Éljen a forradalom!”. Ha az eKommunizmus ennyiből áll, akkor ez egy elég hülye dolog. “Éljenek a vörösök”, “Éljen XY elvtárs”... valaminek még lennie kell itt. Nem hiszem, nem fogadom el, hogy itt az erepen a kommunisták csak agyatlan zombik, akik csak ugyanazokat shoutolják, hogy elvtárs így, elvtárs úgy, hasonlóan a Dioistákhoz, akik meg csak ezt nyomták: Dio! Dio! Dio!

Ez a cikket nem reklám céllal írom, de nem is akarom elutasítani a kommunistákat vagy valamilyen csoportot, hanem magam és ugyanígy az olvasóim részére is szeretném tisztázni, hogy mi is az eKommunizmus lényege. Hogy megértsük mi a lényege az eKommunizmusnak jobb ha tisztában vagyunk a politikai palettával, így lehet tényekkel alátámasztva támogatni vagy elutasítani (majd a saját cikkedben, nem az enyémben), a csípőből elutasítás helyett.

Az eKommunista Téveszme

(A cikk eredeti címe: The eCommunist Delusion, Richard Dawkins RL könyve alapján: “The God Delusion”, Magyarországon megjelent “Az isteni téveszme” címmel)

A politika bal-szárnya szamárságokat beszél és pont? Nyugodtan figyelmen kívül hagyhatjuk az érveiket nem kell velük vitázni, mert bolondok és elmeháborodottak. Komcsik = Hülyék. Tisztán láthatjuk ezt a fajta gondolkodásmódot olyan radikálisoktól mint Billy Bright (az ő neve előbukkan még később is, a magyar olvasók szabadon behelyettesíthetik hazai kommenthuszárok neveivel. ford. megj.), aki olyanokat szokott kommentelni mint “Tipikus komcsi idióta”. Ezt a jelzőt az összes ismert eKommunistára és eSzocialistára rásüti. Lenne ezeknek a “komcsi idiótáknak” olyan befolyása az eRepen, ha tényleg azok lennének?

Az eKommunista/eSzocialista mozgalom erős az eRepen, ellentétben a Billy Bright féle extrém jobboldaliakkal. (fordító vagy elbaszta, vagy a magyar valóság pont ellentétes a világátlaggal.) Nagyon sok olyan eKommunista párt van a világon, aki önállóan tud képviselőket jelölni saját országában. Benne van a TOP5-ben például: Workers Party Hollandiában, The Australian Communist Party Ausztráliában, az KPeD és a SPeD Németországban, People's Communist Party az Egyesült Királyságban, Folkhemsdemokraterna Svédországban, és folytathatnánk a sort... Radikális jobboldali pártot látunk a TOP5-ön belül? Ha igen, akkor is a kommunisták népesebbek. Az eUK The British Patriots pártja nem tud bekerülni a legnagyobb pártok közé. Néhány nappal az alapításuk után Németországban már “megtéóztak” több extrém jobboldali szélsőséges pártot - mint pl. a Germanische Volxpartei-t -, az ellentmondásos természetük miatt. A legtöbb mérsékelten gondolkozó avagy közép-párti úgy gondolja hogy ezek őrültek meg, és néhányan ráadásul azt is gondolják hogy ők valóban “gonoszak” a hitvallásuk és a rasszizmusuk miatt. Felteszem van jónéhány vicces szélsőjobbos párt is, de most én az igazi, komoly, nem-viccesekről beszélek. Szélsőség-szélsőség és mégis: A kommunisták jobban szerepelnek. Azt mondják “tipikus komcsi idióta” meg “mit elvtársoznak” és mégis jobban szerepelnek.

Ha olvasod az angol sajtót akkor bele fogsz futni pár ilyen British Patriótába, akik arról írnak, hogy a bevándorlóknak alkalmazkodni kell a britekhez, ami szerintem balgaság. Mit jelent eBritnek lenni? Szeretni kell az eFish and Chipset és az eChicken Tiki Masalát? Teadélutánt kell tartani? Ugyanez az ember érvel a mellett, hogy az eUK-nak ki kellene lépnie a Phoenixből. Ez teljesen őrület, mert akkor ezen logika mentén Magyarországnak és Németországnak is át kellene lépnie az EDENbe, eUSAnak pedig csatlakoznia a Phoenixbe... Szóval biztos vagyok benne, hogy minden témában találkozhatunk hülye emberek hülye gondolataival. Lássuk hát, hogy pár kommunista vezető hogyan látja a saját területét. Hogyan vélekednek ők az eKommunizmusról?

Sir Nils (eNémetország) Az “eKommunizmus szolidaritást jelent más játékosokkal. Például nézzük a kommunákat: Az idősebb munkás annyit kap mint a kezdő. Így a bébik jobb esélyekkel indulhatnak: giftet kapnak, és fegyvereket a harchoz. Persze az imperialista harchoz nem. (tréningharc az rendben van) Az állami cégeknek is ebben kellene segítenie! Továbbá az eKommunizmus Internacionalizmust is jelent!”

Jos Alembic (eHollandia) sokkal egyszerűbb választ adott: “Az eKommunizmus demokráciáért, az egységesítésért és a szabadségért folyó harc, a játék teremtette lehetőségeken belül.” Ő még nagyon fiatal játékos, hogy kivettem. Később biztosan kimerítőbb választ tud adni, de ahogy a beszélgetésünkből éreztem az ő kommunizmusa hasonlatos a ‘60as, ‘70-es évek Dél-Amerikai mozgalomához. (forradalmi papok, püspökök) Ez a jótékonyságról és igazságról szólt, és a harcról szólt a hatalom ellenében.

Johnobrow (eUK) adta a legfilozófikusabb választ a kérdésre a megkérdezettjeim közül. Számára “az eKommunizmus igazából arról szól, hogy le tudjuk vetni a szolgaság rabigáját. Ez a szolgaság a játékszabályokból fakad. Nem arról szól, hogy megpróbáljuk a lehetetlent: megnyerni a játékot. Változásokat kell elérnünk, és ezért csatlakozhat hozzánk mindenki RL véleménytől és ideológiáktól függetlenül! Most őszintén: az eRepen semmi nem olyan mint a való világban, és ha hasonlít is csak azért teszi, mert belevetítjük az RL előitéleteinket.” Én úgy érzem ez a gondololat lefedhet más politikai irányzatokat is. Hasonló véleményen van az Open Minded Germany párt eNémetországban is. Mikor ezzel előhozakodtam, megmutatatta egy cikkét, amiben részletesen ír az eKommunizmusról.

eCommunism = Proudhon + Lenin + Chavez

Johnobrow cikkében nagyon érdekes, hogy milyen módon vizsgálja az eKommunizmust. Az alcímben olvasható három ember gondolatainak egyvelege szerinte az eRepen belül megvalósítható kommunizmust. Csak a példa kedvéért: Az együttműködéstől és kölcsönösségtől kezdve Proudhon és Lenin tervgazdaságán át egészen a Hugo Chavez féle kommunákig elég sok RL gondolatból merít az eKommunizmus, és ezekből valami új dolgot hoz létre. Továbbá nagyon érdekes, hogy Johnobrown szerint Sztálin, Marx és Tito nem kulcsfigurái az eKommunizmusnak. eKommunizmus Marx nélkül!!! Szóval az eKommunizmus különbözik az RL kommunizmustól/Marxizmustól, de mivel az RL ideológia és -mozgalom variációiból született, mégis sok dologban hasonlítanak egymásra. Ez egy meglelehtősen egyedi koncepció, ugyanis a követők inkább az eRepublikra pontosan rászabták, mint sem vakon átvettek egy RL ideológiát. Az eKommunizmus egyedisége a való világból származó tapasztalatokban és abban van, hogy folyamatosan meg tud szólítani embereket, így az eRepublikon meg tudja tartni az erejét a széles körű támogatottságát.

Mialatt írtam ezt a cikkem, eszembe jutott, hogy a “Better know a...” sorozatomban készítettem egy interjút Machtgeil-lel. Tőle kérdeztem a következőt:

Konrad Tudok róla, hogy az eRepen te a kommunista Internacionáléban benne vagy. Tudnál erről mondani valamit? Például hogy képzeljem el? Ez egy kommunista Phoenix, aminek vannak politikai és katonai érdekeltségei, vagy inkább olyan agytröszt vagy komcsi klub, amiben a kommunisták pihennek és gondolkoznak?

Machtgeil Talán mindhárom opció egyszerre. Az Internacionálé egy szélső-baloldali szervezet, ami összekapcsolja (vagy legalább is megpróbálja) az Új Világ összes szélsőbaloldali pártját. Bizonyos szempontból ez a forradalmi baloldal. Habár az Internacionálénak nincs hadserege, van egy tucat katonai jellegű szervezet, amik valamilyen módon együtt dolgoznak az Internacionáléval, vagy bizonyos emberekkel a az Internacionáléból. Az egészen kicsi pártoknak is megvan a maga katonai szervezete. Vannak olyan pártok akikkel szorosabb az együttműködés, habár olyanok is vannak akik inkább a nemzeti érdekeltségeikre fókuszálnak. A szervezet nem olyan feszes, az Internacionálé leginkább az aktivistáin keresztül él, nem közvetlenül a pártokon keresztül. Néha vannak nemzetközi megmozdulások, ahová nagy erőkkel csatlakozunk viszont. Például, mikor csatlakoztunk a Szovjet Kommunákhoz Oroszországban, ami megmutatta, hogy a szocialista gazdasági rendszer valóban működik, és majdnem mindent elérhetsz, ha minél szélesebb körben érintett együtt dolgozó közösséged van.

Konrad Most már van valami fogalmunk az Internacionáléról. Tudjuk, hogy az eKommunizmus és az eSzocializmus a játék felépítése miatt nem igazán működik az eRepen. Kíváncsi vagyok rá, hogy a te szemszögedből mit jelentenek ezek a fogalmak, és véleményed szerint megvalósíthatóak-e ezek?

Machtgeil Alapvetően az eKommunizmus annyiból áll csupán, hogy az állam széleskörűen kontrolálhatja a szabad piacot, azáltal, hogy annyi céget birtokol maga is, amennyit csak tud. Az összes céget persze lehetetlen, mivel mindig lesz lehetőség új cégek alapítására, de nem is szükségszerűen kell minden céget uralni. Ezzel a kontrollal lehetőség lesz a fizetéseket garantálni minden szinten, és többé kevésbé a piaci árakat is meghatározni a piacon. Ez nem egyik pillanatról a másikra sikerül, hosszú procedúra felépíteni az állami cégek rendszerét. De megnézhetjük, hogy mennyire jó a szocialista gazdasági modell, ha ránézünk a legtöbb hadseregre. A legtöbb seregcég ezt a fajta szocialista rendszert használja, hogy ellása magát mindennel, amire szüksége van. Alapvetően ez az, ahogy egy kommuna működik. Ennek ellenére vannak különféle nézetek az eKommunizmusról, hogy hogy kellene kinéznie, és meglehet, hogy az én álláspontom némileg különbözik a Internacionálé közösségének vélekedésétől.

“Az eKommunista Téveszme” szerint tehát a ők nem őrültek vagy hülyék, hanem valójában intelligensek. Nem olyan fejetlen csirkék, akik azt mondják, hogy brit bevándorlóknak meg kellene játszaniuk, hogy ők ebritek - bármit is jelentsen ez. Nem sírnak az adminoknak, hogy az UKban igazából a királynő vagy király az uralkodó. (De írhatta volna azt is, hogy nem sírnak, hogy Burgenland igazából eredeti magyar terület) Ha beleolvasol az eKommunisták Archívumába láthatod, hogy nagyon konkrét céljaik vannak. Ahogy Machtgeil mondta, habár nagyon nehéz, de nem lehetetlen egy olyan kommuna rendszert létrehozni, ami jó a benne dolgozó embereknek. (Ha ez egy komédia, akkor kételkedem benne, hogy működne valaha is) Talán ez a fajta intelligencia és a filozófiai gondolkozás keveredése miatt (és itt az RLben rárakodott negatív jelentéstartalamat is bele kell venni) az eKommunizmus mégis csúnya szó az eRepublikon, de ugyanennyire a megértetlenség szimbóluma is egyben. “A való világban már leszerepeltek a kommunisták az erepen is le fognak” Ez az a fajta igazság, vagy talán mondhatom sok ember tudatlansága, akiknek nincsenek ismereteik ennek a politikai, szociológiai és filozófiai hátteréről, és csak mondják Billy után hogy a “komcsik mind hülyék”. Az eKommunistáknak más szemszögből tekintenek a játékra, más valóságban élnek, és fogadjuk most el, hogy azt, amit John Locke és más empiristák javasolnak: létezhetnek különböző valóságok. Csakhogy ahogy én az empirizmust hoztam az érvbe, lehetnek sokan, akik nem tanultak/hallottak róla, így gondolhatják hogy valóban hülyeségekről beszélek, mivel nem értik meg amit mondok. Az az érzésem, hogy az eKommunizmussal is ugyanez lehet a helyzet. Sokan biztos nem tudják, ki az a Proudhon és ha lehet egy tippem sokakat nem is érdekel...

Az eKommunista téveszme nem azt mondja, hogy az ekommunisták retardáltak vagy hülyék, hanem azt, hogy olvasottak. Az emberek nem értik meg őket ezért gondolják őket tudatlannak, vagy komplett idiótának.

Nem állítom, hogy a kommunisták szuper okosak stb. Teljesen megérthető dolog, ha valaki nem ért egyet az eKommunista tézisekkel, ahogy a múltban én sem értettem egyet Machtgeillel. Továbbá vannak hibák és tapasztalatlanságok a kommunista mozgalmon belül is stb. Ahogy azt a kezdeteknél megmondtam, ez a cikk nem egy reklám számukra, és én sem vagyok eKomcsi. Én hiszek benne, hogy az állam pragmatikus tud maradni, és felül tud emelkedni a morális kérdéseken. Nem akarok mást elérni személyesen itt, mint cikkeket írni, és nem máshogy verni el a szabadidőm. Szeretek írni.🙂 Megírtam ezt, hogy új megvilágításba helyezzem ezt a témát. Nem hiszem, hogy bárki ezáltal tökéletesen megérti, mi az eKommunizmus, de remélem azért segítséget tud nyújtani hozzá..

Akkor én most megtértem? Nem. Mindamellett tiszteletet tudok tanúsítani irántuk. Én bűnösnek tartom magam abban, hogy a múltban ignoráltam őket magamban. Talán a személyes arroganciám miatt volt ez, vagy a tudatlanságom, vagy nem tudom mi miatt. A kommunisták sosem írtak olyan légbőlkapott BS-féle (fordító nem érti mire gondol Konrad) szarságokat. Nem kiáltoztak olyan értelmetlen frázisokat, mint Dio! Dio! Dio! Ezek utólag estek le nekem. Nem értek egyet néhányuk kijelentésivel, de a most szerzett ismereteim szerint állíthatom, hogy nem őrültek. Ők nem olyan “elvtárs ez, elvtárs az” típusú emberek. Miközben beszélgettünk egyszer sem hívtak engem vagy egymást elvtársnak a csatornájukon. Talán bölcs dolog lenne, ha nem ítélnénk el őket olyan könnyedén. Ha pusztán csak azt nézed, hogy ez miről szól, vagy mit találtak ki a erepre, önmagában brilliáns dolog. Egyetérthetsz a gyakorlat praktikus oldalával de le is állhatsz velük vitázni.

Az eKommunisták hülyék/tudatlanok? NEM
Félreértettek... Igen


Remélem új ismereteket sikerült szerezned az eKommunizmusról. Egyetértesz vele, nem értesz egyet a te dolgod. Én csak azért voltam itt, hogy leírjam azt amit ma tanultam.

írta: Konrad Neuman
fordította: Gregus Hedvik

párt | #kp | wiki | PM (eKP) | PM (Vörös Század) | donate