Interjú Maksim Chuikovval

Day 875, 05:28 Published in Hungary Hungary by Kommunista Part

<img src="http://lh5.ggpht.com/_CBvv85Qaoio/S2xz8Zn_njI/AAAAAAAAAOY/OhxjN2cc74o/eletesmunka04_1.jpg" width="275"><img src="http://lh6.ggpht.com/_CBvv85Qaoio/S2x0KKkB-gI/AAAAAAAAAO0/D6lpEVNbzsU/eletesmunka04_2.jpg" width="275">
NEMZETKÖZI VIZEK

Alábbiakban egy nemzetközi sajtóban megjelent cikk magyar fordítása fog következni. Az eredeti cikket ITT lehet elolvasni. Köszönjük szépen Tpex-nek, hogy hozzájárult a magyar fordítás kiadásához.
Thanks to Tpex, who allowed publishing the hungarian translation!

Következzen az interjú Maksim Chuikovval. Ő az orosz CPSU párt tagja, illetve az Új Világ szélsőbaloldali mozgalmait összefogó Internacionálé egyik vezéralakja.

Tpex: Kezdhetjük?
Maksim_Chuikov: Igen, természetesen.

Tpex: Szóval, mi vett rá titeket, hogy kommunizmust szeretnétek bevezetni az e-országokban?
Maksim_Chuikov: Sok különböző oka van, nem csak ideológiai, hanem játéktechanikai is. Én mindig a tervgazdaság követője voltam. A tervgazdaság, és ami ezzel jár, például az egyenlőség, szolidaritás és eredményesség. A kommunizmus kapcsán elég sok vita volt az eRepublikon. A cikkekben, ill. játékon belüli és kívüli fórumokon sokszor elhangzott, hogy ez nem működőképes rendszer. De ennek ellentmondanak a tapasztalatok.

Tpex: Rendben. Szóval úgy érzed, hogy az átlagos játékost kihasználják a szabad piacon?
Maksim_Chuikov: Azt mondanám, hogy minden munkás, akinek nincs meg a joga, hogy eldöntse, hogy munkájának gyümölcse hova kerüljön, azt kihasználják az eRepublikon. A kommunisták végső célja, hogy létrehozzunk egy egyenlő gazdasági rendszert. Azonban, ha egy kedves elvtárs szívesen adományozza a munkájának gyümölcsét a kollektív mozgalomnak, akkor ez is rendben van.

Tpex: De a fizetség a munka gyümölcséért, pénz?
Maksim_chuikov: A munka gyümölcse lehetne pénz vagy arany, igen. De lehetnek a megtermelt javak is, mint ahogy a mi kommunáinkban gyakorlat, wellness karbantartáshoz szükséges dolgok, mint az élelem, ajándék és a ház. De lehetnek fegyverek is.

Tpex: Ok...mondjuk, van valaki aki a nagy szabad piacon dolgozik, a természetes emelkedések és esések miatt, azt a munkát választja amelyiket csak akarja, ha rosszul bánnak vele, átmehet egy másik munkahelyre. Amikor vásárolnia kell dolgokat, mindig van egy árharc. Hogy nem lehet ez fair a te nézőpontodból?
Maksim_Chuikov: Az egyik tagja a mozgalmunknak (névszerint Radsoc) készített egy kalkulátort amivel kiszámolhatod a kihasználtságod mértékét. Egy munkás elnyomott minden szabad piaci cégben ma, amit mi bizonyítani tudunk most. Még ha egy dolgozó magasabb fizetséget kapna, mint amit a munkája ér, akkor is lenne osztálytársadalom.

Tpex: Érdekes, de miért?
Maksim_Chuikov: Az igazgatók birtokolják az elbocsátás egyszerű eszközét. A igazgatóknak továbbá monopóliuma van a cég gazdasági oldalára, mint például: export licenszek vásárlása vagy cégfejlesztés.

Tpex: Úgy gondolod, hogy az összes munkásnak legyen beleszólása?
Maksim_Chuikov: Úgy érezzük, hogy minden munkás jogosult, hogy részt vegyen a cég menedzselésében. Az hogy ők megválasztják az igazgatót, vagy mindenkinek lesz hozzáférése a céghez, ezek különböző utak. Én hiszem, hogy vannak különböző válaszok erre a kérdésre. Attól függ, milyen eredményes gazdaságot akarsz.
Elméletben, egy tökéletesen egyenlően megtervezett gazdaság az igazgatók megválasztását jelentené helyi szinten. Ezek a &quot;komisszárok&quot;, ahogy mi hívjuk őket. (Az igazgató helyett, mivel ez egy burzsoá kifejezés) Ő irányítaná a céget. Ők nem lennének jogosultak, hogy elbocsássanak dolgozókat, eladjanak vagy fejlesszék a céget a munkások engedélye nélkül. Ez a cégvezetők és a komisszárok közti különbség. (*A Kommunista Pártban is kialakult ez a gyakorlat, nálunk „gazdasági népbiztos” az elnevezés. ford. megjegyzése)
Nagyléptékben minden munkásnak részt kellene venni a gazdasági tervezésben, megbeszélésében. Ha a munkások úgy döntenének, hogy előnyben részesítik a magasabb minőségű étel termelését, ahelyett hogy továbbra is fegyvereket készítenek, akkor az egész gazdaság átállna a (megválasztott) komisszár vezetésével.

Tpex: Ez egy mini demokrácia akkor?
Maksim_Chuikov: Igen, ez lenne a teljes gazdasági demokrácia, természetesen, ez csak egy elmélet, hogy működhetne egy decentralizált gazdaság.

Tpex: Eddig rendben van, de akkor is az igazgató volt az első, aki befektetett a cégbe…
Maksim_Chuikov: Nem számit nekünk, hogy az igazgató maga gyűjtötte a pénzt. Miután megalapítja a céget, elkezdi kihasználni a munkásokat. Miután eldöntötte, hogy megnyitja a céget, a túlélés érdekében követnie kell a kapitalista gazdaság szabályait.

Tpex: Rendben. Hiszel benne, hogy van különbség a szocializmus és a kommunizmus között?
Maksim_Chuikov: Van egy tiszta különbség a kommunizmus és a szocializmus között eRepublikon is, mint ahogy a való életben. Ami a szocializmussal együtt jár, vagy ami a szocializmus célja itt a játékban, arról nincs megegyezés, minden párt másként látja a dolgot. Még nincsen egységes kiáltványa az e-szocializmusnak az eRepublikon.

Tpex: Oké, jó, csak tisztázni akartam. Volt már eddig sikeres kommunista eOrszág?
Maksim_Chuikov: Egyenlőre nincs egyetlen &quot;e-kommunista&quot; ország sem. De volt elég sok e-szocialista állam. A legkiemelkedőbbek az eSzovjet Unió és ePortugália, szintén elég nagy az aktivitás eSzlovákiában, eÉszak-Koreában, eCsehországban és így tovább.

Tpex: Milyen közel került eOroszország a kommunizmushoz szerinted?
Maksim_Chuikov: Nem mondanám, hogy bármelyik eOrszág közel lenne az ekommunizmushoz. Ahhoz, hogy elérjük az ekommunizmust a gazdaságnak teljesen államosításon kell átesnie a munkások által. Két útját látom annak a mozgalomnak, hogy átalakítson egy országot egy szocialista országgá: A régi „orthodox” győzelem útja, vagyis 51% a kongresszusban. Nem titok, hogy ez lehetetlen elérni a legtöbb országban, mivel a mozgalmak erősen a saját országukhoz kötődnek.

Tpex: Ezt hogy érted?
Maksim_Chuikov: Emiatt a kötöttség miatt a nemzetközi szolidaritás alacsony. Ha mi kommunisták mindannyian összpontosítanánk a legnagyobb, vagy a két legnagyobb e-országban, akkor lenne jó esélyünk elérni az 51% ott. Ha elkezdesz számolni, hogy mennyien vannak a szélső-baloldali pártokban az Új Világban, akkor meglennél lepődve, mennyien vagyunk éppenséggel. Aztán itt van az új, második lehetőség, amiről a legtöbb veterán forradalmár elfordította a figyelmét. Van egy út, hogy államosítsuk a gazdaságot állami erő nélkül. Ez az úgynevezett &quot;gazdasági forradalom&quot;. Összességében az ötlet arról szól, ha csinálunk egy &quot;szuper-kommunát&quot; a nagy e-országokban, amivel össze tudjuk zúzni a piacot, megnyitjuk a saját cégeinket és megismételjük a folyamatot amíg, nem kontroláljuk a piac nagy részét. Ezt csak egyszer lett kipróbálva a gyakorlatban, aminek a helyszíne eOroszország volt 2 hónappal ezelőtt. Én még most is irányítom a programot, de elérkeztünk egy szünethez. Rájöttünk, hogy a bevétel hiánya egy nagyobb gát lesz a jövőben, ezért átmenetileg leállítottuk a programot egy időre.

Tpex: De ez csak a piacot irányítja?
Maksim_chuikov: Valóban, elvtárs. De az állam, nem irányíthatja az árakat és a fizetéseket, a cégek viszont igen. De az állam létrehozhatja a saját, teljesen államosított gazdaságát. Akár azon az áron is, hogy lényegesen megemeli a fizetéseket. Ez csődbe vinné a legtöbb céget, és új lehetőséget teremtene, hogy megnyissa a saját cégeit.

Tpex: Most az &quot;Ortodox” módszerrel milyen változásokat szeretnél a kommunizmusba hozni?
Maksim_Chuikov: Én erősen ellenzem ezt a módszert.

Tpex: Miért van ez?
Maksim_Chuikov: Majdnem másfél éve játszom ezzel a játékkal, és nincs egy olyan ország sem - kivéve az eSzovjetuniót - ahol egy hónapnál tovább meglett volna a kongresszusben az 51%-os többség. Csak egy hónapig lehetne szocialista gazdaságot működtetni. Ha sikerülne, a következő választáskor nagy lenne a kockázata annak, hogy nem lenne meg a többség. Ez azt jelentené, hogy amit az előző ciklusban elért eredmények elvesznének.

Tpex: Azért vagy tehát ellene, mert kockázatos lenne?
Maksim_Chuikov: A politikai erőt kereső metódus ellen vagyok, mert ez nem működik. (Erre van bizonyítékunk.) De ez működhetne, ha összpontosítanánk egy vagy két országba. Minden párt úgy gondolja, hogy a saját fejlődése többet ér, mint maga a mozgalom. A legtöbb nagy szélső-baloldali párt úgy gondolja az ő országuk az, ahol összpontosítanunk kellene.

Tpex: Szóval inkább irányítjátok a piacot, és így kényszerítitek a kormányzatot az engedelmességre?
Maksim_Chuikov: Inkább ezt támogatom, mert sokkal egyszerűbb lenne. A nemzetközi szélső-baloldali mozgalom fertőzött a nacionalizmussal.

Tpex: Ez egy érdekes dolog, amire én is felfigyeltem. Szóval a kommunistáknak nem számit az eHazafiság?
Maksim_Chuikov: A legaktívabb tagoknak az Internacionáléban nem számit az eHazafiság. De 50-60 elvtárs nem jelent semmit.

Tpex: Értem. Szóval nem érdeklődtök kisebb országok irányt, mint például eDél-Afrika? (Az interjú készítője Dél-Afrikai, ezért érdekes számára a kérdés. *ford. megjegyzése)
Maksim_Chuikov: Nem én vagyok az a személy, aki megmondja mi a teendő. Én támogatok minden lépést. Én ellene vagyok az összes kis lépésnek, habár a nagy lépéseknek is.

Tpex: Az utolsó két feltételed nem ütközik?
Maksim_Chuikov: Igen, engedd meg, hogy pontosítsak. Amit szívesen látnék, az az egységesítése a szélsőbaloldali, nagy mozgalmaknak. PCP, PK, CPSU és így tovább, toborozzanak annyi embert, amennyit csak tudnak. Azonban, 10 vagy 20 új elvtárssal ezekben a mozgalmakban nem lehet eredméyneket elérni. Ezek a kisebb lépések, mint amik eCsehországban vagy eDániában vannak. Ahhoz, hogy működjönek ezek a mozgalmak, sokkal többen kellenének. Azonban ezek a szocialista államok - mint eDánia vagy eCsehország - nettó veszteség a nemzetközi mozgalomnak. Inkább összpontosítanánk eSpanyolországra, eFranciaországra, eAngliára vagy eOroszországra, ahol sokkal több nyersanyaghoz, céghez stb. lehetne hozzáférésünk.

Tpex: Értem,szóval menjünk nagyra, vagy menjünk haza?
Maksim_Chuikov: Pontosan.

Tpex: Végül, gondolod hogy a kommunizmus az eRepublikban még mindig móka?
Maksim_Chuikov: El sem tudom képzelni, hogy valami mást csináljak. Ez trükkös, időigényes, de erkölcsi dilemmám lenne, ha kapitalistává válnék.

Tpex: Nagyon szépen köszönöm az idődet Maksim Chuokov.
Maksim_Chuikov: Bármikor, Tpex elvtárs.

Fordítás: Attila Aba, Gregus Hedvik

<img src="http://nemben.extra.hu/counter/counter.php" />
Minden kedves érdeklődőt vár a Kommunista Part!