Да си дупетат, или пък не...

Day 820, 02:33 Published in Bulgaria Bulgaria by Podkrepa

Пиша това, за да изясня плюсовете и минустите на това да си депутат/конгресмен.

Нормално е човек да се замисли за собсвена кандидатура с едни или други подбуди. Нормално е също, ако до сега не е бил конгресмен, да има някакви свръхочаквания от поста си като такъв или обещанията на кандидатите.
При сегашния мандат имаше няколко, които се отказаха доста бързо след избирането си. Със сигурност има доста разочаровни гласоподаватели "абе избрахме го тоя каунь, ама не разбрахме да е изпълнил някое от обещанията си".

И така...

Като депутат можете да направите две предложения за мандата си. От тези
<img src="http://storage4.album.bg/aaf/congr_7cee1_21593822.jpg" />
(общо взето данъци)
Всичко останало като война, мир, ембарго, болници, защитни системи и т.н. трябва да бъде предложено от президента. Държавните компании и БНБ също не са в компетенциите ви.
И давате гражданства до определен лимит за мандата (нашите сега бяха по 5, следващия да се надяваме повече)
Не е кой-знае колко много, а....

+ при избирането си получавате 5 злато - и по традиция ги дарявате на държавата;
+ при гласуване на закон получавате 1 experience;

- не можете да напускате страната, докато сте депутат - съответно армията и гурбета отпадат като варианти. Няма ли битка от еБългария, просто не се биете и пропускате 10-ина experience този ден. Заковани сте за българска заплата;
- на практика не получавате злато или пари от работата си в парламента;

Просто си направете сметката дали наистина искате да се кандидатирате. Отговорните депутати наистина помагат на страната според вижданията си (направявайки условията в нея), но възможностите им не са огромни. Не очаквайте че ще ви изберат и на другия ден всичко в еБългария ще е супер. Или че ще се обогатите нещо...

Съответно, преди да гласувате, се замислете кой от кандидатите изобщо е наясно за какво става дума и кой си съчинява приказаки заради медалчето.