Yeniden Birlik Olma Zamanı : Yeni Ekonomik Model

Day 710, 12:47 Published in Turkey United Kingdom by burakkocamis


Lütfen Okuyunuz : http://www.erepublik.com/en/article/turkuaz-hareket-ve-burakkocamis-ten-a-klama-1010142/1/20

Merhaba sevgili eTürkiye halkı !

3-4 günün ardından tekrar uzun bir açıklama ile karşınızdayım.Salı günü yazdığım “Sosyalist Ekonomi” modeliyle Türkiye’de ekonomik anlamda radikal önlemlerin alınıp alınmaması gerektiği yönünde bir tartışma başladı.

MC,ÇTP,TH,DHC ve YDP gibi partilerin iletişim kanallarına konuk oldum.Herkesin görüşlerini tek tek dinledim ve sorularını en iyi şekilde açıklamaya/cevaplandırmaya çalıştım.

Şu an için destekleyenler var.Destek vermek konusunda çekinceleri olanlar var.Önyargıyla yaklaşarak ‘asla olmaz’ diyenler de var …

Başkanlık seçimleri ve hükümet değişimi gibi önemli bir süreç de yaklaşırken ; konunun daha somut bir hal alması için çalışmalara başladım artık.



Hep birlikte gelişmek için,ülkemizin gelişmesi için …

Sistemin hala eksikleri olabilir elbette ki.Ancak taslak olarak oturmuş durumda diye düşünüyorum.Şimdi sık sorulan soruları cevaplayalım.

Soru:Vergiler %99 olunca Türkiye sınırları içindeki özel sektör şirketleri ne olacak?

Sistemdeki üretim paylaşımının ana sloganı “Devletin sistemine yaptığın katkı oranında emeğinin karşılığını alırsın.” olarak duruyor.

Sistemin halka açık ve halkın seçeceği (tüm ülkenin güvendiği) organizasyon ekibi tarafından yönetilecek ‘hesaplama veritabanları’ olacak.

Bu veritabanları ve yazılımlar ‘kimin devletten ne kadar alacağı var (GOLD bazında veya sanal bir puan bazında )’ konusuna açıklık getirecek.

Şirketin sahibi şirketi devlete teslim edecek.Şirket devletleştirilmiş olacak.Şirketin sahibinin şirket karşılığında devletten şirketin değeri oranında alacağı olacak.

Örnekler :

-Q5 silah şirketi ve içinde 10 tane Q5 silah var.Atıyorum ki şirketin değeri 380 Gold.Bir de 10 Q5 silah stoğu var.

*Şirketin sahibi bu şirketi devlete verir.Şirket sahibi karşılığında devletten 380 Gold değerinde (veya ona tekabül edecek bir sana puanda) ürün alacaklı olur.Bir de 10 Q5 silah alacağı bulunur.Şirket sahibi bunu isterse alır,istemezse almaz ; veritabanında saklı durur.Yarın öbür gün şirket sahibi hiçbir şey almazsa sistemden ve bana şirketimi geri verin sadece derse ; şirket kendisine teslim alınan şekilde geri verilir.

Soru:Şirket sahibi şirketini devlete teslim etmek istemezse ne olacak ?

%99 vergilerle baş başa onun vereceği bir karardır.eRepublik’in 1. yasasının 1. maddesine göre herkes ne yapması gerektiği konusunda özgürdür.

Soru:Şirketleri ve sistemi kimler işletecek?

Sistemin kontrolü için bir ekip oluşturulacak.Bu halk içerisinde herkesin güvenebileceği kişilerden oluşacak.Denetleyici ve katılımcısı olarak her ay halk tarafından seçilen hükümet de yer alacak.

Tüm hesaplar ve işlemler halkın incelemesine açık olarak gerçekleştirilecek.Yaklaşık 25-30 kişilik bir ekip her şey için yeterli olacaktır.

Soru😒ektörlerin marketleri ne olacak?

Ekmek sektörü haricindeki sektörler olan gift,bilet,silah,tahıl,elmas,petrol,odun ,demir,ev,savunma sistemi ve hastane sektörlerinde markette özel sektörün olmaması sağlanacak vergiler sayesinde.Markette devlet şirketleri de ürün satmayacak.

Bu sektörler çerçevesinde olan halkın tüm ihtiyaçları elden sağlanacak.

Ekmek sektöründe ise bir esneklik söz konusu olacak.Vergiler yine %99 olacak ancak markette devlet şirketleri satış yapacak.(Ekmek dağıtımının zorluğu nedeniyle.)

Vatandaşların alacağı düşük/asgari TRY biçimindeki maaşlar gerekli beslenmeyi sağlamaya yetecek.

Sistemin devlet şirketinden çıkan maaşın yarısı hazineye gelir vergisi olarak,yarısı vatandaşa gidecek.Vatandaşa giden kısım da marketten tekrar ekmek almaya kullanılacak ve ödenecek ücret dolayısıyla yarısı hazineye KDV olarak,yarısı da tekrar sistemin devlet şirketlerine dönecek.

Böylelikle ekstra bir TRY çıkışı yaşanmayacak ve piyasada dolanması gereken az miktardaki TRY nin değiş-tokuşu sağlanacak.

Soru:Ekmek haricindeki diğer sektörlerin dağıtımları ne şekilde yapılandırılacak?

Dağıtımlar vatandaştan gelen sipariş karşılığında yapılacak.Ana mantık olarak vatandaş veritabanındaki alacağı olan karşılık limitinde sistemden ürün talep edecek.Karşılığını ise kısa bir süre içinde elden alacak.

Gift,silah ve bilet endüstrilerinde üretim ve dağıtım “Milli Savunma Bakanlığı” kontrolünde gerçekleşecek.Mobil Ordu ve olası savaş durumları için üretimde gift,silah ve bilet stoklanacak.Sistemdeki tüm vatandaşların aidatlı veya aidatsız sınıfta olmak üzere orduya katılması sağlanacak.

Tahıl,elmas,petrol,demir ve odun sektörlerinde üretilen ürünler devletin kendi üretim şirketlerinde kullanılacak.

Ev üretimi de yine vatandaşın talebi doğrultusunda dağıtılacak.

Savunma sistemi ve hastane üretimleri de ülkenin ihtiyacı ve güvenliği doğrultusunda devam ettirilecek.

Tabi ekmek sektöründeki yurtiçi üretimi de sistemin devlet şirketlerinde halk yapacak.

Soru:Türkiye’de bulunmayan hammadde kaynakları ve yurtdışında yaşamak isteyen vatandaşlarımız için ne yapılacak?

Türkiye’de bulunmayan hammadde kaynakları için ticari ambargonun gelmeyeceği müttefik ülkelerinde şirketler açılacak.Açılırken vatandaşlarımızın gelişiminin selameti göz önünde bulundurulacak.

Yine yurtdışında yaşamayı tercih eden vatandaşlarımız için de ticari ambargonun gelmeyeceği güçlü müttefik ülkelerinde manu ve land alanlarında şirketler açılacak.

Soru:Eğer vatandaş ürettiğinden fazlasını isterse?

Vatandaşların yine eRepublik’in 1.yasasının 1.maddesine göre şirket açma haklarını elinden alamayız.Doğal olarak şartlar göz önünde bulundurulduğunda yurtdışında şirket işletme hakları elinde.

İlla şirket işletip kar etmek istiyorum diyen vatandaşlar buna devam edecektir bir şekilde.

Ayrıca madalyalar,ödüller vs. yollar ile elde edilen gold rezervleri vatandaşların elinde bulunacaktır.

Eğer vatandaş ürettiğinden fazlasını isterse;sistemin elindeki stoklar sağlam ve yeterli ürün var ise; vatandaş ürünün karşılığını gold bazında ödeyerek ürünü teslim alabilir.

Aldığı ürün kendi puan hanesinden düşülmeyecektir.Devletin elde ettiği gold Merkez Bankası’na aktarılacaktır.



Soru:Neden bu sisteme geçmek zorundayız?

Yeni bir savaş modülü yolda.Etkileri ise şimdiden MPP fiyatlarının değiştirilmesiyle başladı.

Kurucu üyesi olduğumuz Peace Global Community birliği yeni bir yapılanma sürecinden geçiyor.Birliğin asil ülkelerinden biri olarak daha güçlü bir ordu,daha sağlam bir üretim ekonomisi ve daha sağlam bir devlete ihtiyaç duyuyoruz.

Eğer ekonomik sistemimiz ve yaşam tarzımız bu şekilde devam ederse devletin gittiği nokta pek iç açıcı değil.Hepimiz biliyoruz ki komşularımızdan biri (!) bir şeylere cesaret etse (!) çok zor durumlarda kalabiliriz.

Bunları sağlamak ve dünyadaki yerimizi sağlamlaştırmak bir maddesi sadece.

Diğeri ise Türkiye içindeki serbest ekonomi çökme noktasına gelmiştir.TRY’ye çok rahat dışardan müdahale edilebiliyor ve yabancıların elinde piyasada bulunan aşırı başı boş TRY marketin başını rahat bırakmıyor.

TRY’nin işlevini öldürerek ipleri ele almak zorundayız.

Ayrıca kısıtlı nüfusumuz dağılmış durumda.Ne yaptığımız belli değil hiçbirimizin !

Üretim ekonomimizi bir araya toplayarak daha güçlü temeller üzerinde durmalıyız ki ülkemiz gelişsin,halkımız gelişsin.

[img]http://www.corbisimages.com/images/BE026381.jpg?size=67&uid=0985EC76-2A2C-4F02-8A21-734388BFE2ED[/img]
Soru😒istem geçici mi kalıcı mı?

Eğer 15.000 nüfusumuz olsaydı bunlara zaten gerek kalmazdı.Ancak 2010’un ilkbaharından önce Türkçe’nin oyuna eklenmeyeceğini varsayarsak böyle bir babyboom mucize olur.Olursa hemen işin peşini bırakabiliriz.

Ancak bu kısıtlı nüfusumuz ve dolayısıyla kaynaklarımızla bir bütün olmadan bu ülkeyi dünya üzerinde ismi geçer şekilde yaşatmamız her geçen gün zorlaşıyor.

Sisteme geçiş başarılır ve başarılı biçimde devam ederse babyboom gelmediği sürece kalıcı olarak devam etmesini öngörüyorum.Ama karar ve irade halkın elinde !

Soru:eSosyalist bir ekonomiyle siyasal reformların da geleceğinden bahsettin.Ne anlama geliyor bu?

Ülkemizdeki siyasal yapı ve demokrasiden en ufak bir şüphem kalmadı artık.Bence gayet de güzel devam ediyor.Milliyetçi Cephe’nin ortaya attığı ve ÇTP/TH’nin destek verdiği milli birlik hükümeti projesiyle de bu temellerin sağlam olduğu bir kez daha ispatlandı.

Ancak sistemin yürütülmesi için devamlı bir organizasyon ekibi (ekonomi meclis komisyonu benzeri) kurulmalı.

Bu nedenle hükümetin bu sistem üzerindeki katılımcı etkisi ve denetleyici mekanizması konusunda değişiklikler yapılacaktır.Ayrıca bu sefer cidden sistem üzerinde uygulanacak bir anayasaya ihtiyaç duyacağız.

Sosyal,ekonomik ve siyasi bir anayasa oluşturulacaktır.

Soru😒osyalizm ismi ben ürkütüyor.Duyunca kaçmak istiyorum.Değiştirelim?

İsmini bir kere dedik böyle.Açılım yapmaya gerek olduğunu düşünmüyorum üstünde ama sosyalizmden korkan arkadaşlar için bir önerim ; ‘milli ekonomi’ tarzında isimler koyabilirsiniz.

Tam anlamıyla sosyalizm değil elbette.Başlangıç olarak olması da mümkün değil.O nedenle ismine ne derseniz diyin , yeter ki sistem işlesin 🙂

>>>>>>>>>> >>>>>>>>>> >>>>>>>>>> >>>><<<<<< <<<<<<<<<< <<<<<<<<<< <<<<<<<<<<

Eğer hala sorunlar varsa da hepsini çözmeye hazırız.Yeter ki sistem üzerinden ortak bir çıkış noktası bulalım.Bunun eTürkiye için gerekliliğini anlatmaktan sıkılmayacağımı bilin. 😃

Yakın bir zaman içerisinde parti ayrımı gözetmeksizin tüm halkımızın görüşlerini dinlemek ve sorunlarını açıklığa kavuşturmak için ;

www.mibbit.com/chat > Rizon Server #yeniekonomi
IRC kanalında bir halk konferansı yapacağız.Umarım tüm sorunları aşarız…
Turkuaz Hareket içerisinde sistemle ilgili çekinceler olsa da direkt karşı çıkan pek kimse yok gibi.

Milliyetçi Cephe diğer partilerin desteklemesi durumunda sisteme şartsız destek vereceklerini öne sürdü.

Çağdaş Türkiye Partisi genel olarak olumlu bakıyor.Ancak sisteme karşı olanlar var.

Demokratik Halk Cephesi sistemin işleyişi konusunda yeterli bilgileri olmadığından tam destek konusunda çekinceli gibi.

Yurtsever Demokrat Parti genel olarak sistemi destekliyor.

Cumhuriyet Partisi eski başkanı KemanKesh’e attığım çağrı mesajı sonrasında bir cevap alamadım.

Bağımsız Siyaset Platformu da görüş bildirmedi henüz.

Bunlar siyasi partilerimiz…Ancak ülkemizde partilerin dışında da değerli insanlar ve organizasyonlar var.Halkımızın içinde de parti mensubu olmayan arkadaşlarımız bulunmakta.

Hepsiyle yine en kısa sürede konuşacağım. Her şey eTürkiye için!

Teşekkürler okuduğunuz için…

“Bütün eTürkiye insanları,birleşin!”



🙂

P.S=Message for my foreign subscribers.This article is about socialist economy system in Turkiye.Thank you for your understanding .. 🙂

Saygılar .. Sevgiler ..

burakkocamis