Ambient on/off

Join the new world

 

''Za dom spremni!''

Day 1,824, 08:03 Published in Croatia Austria by Watagata Pitusberry

Obećano-ispunjeno... Danas vam donosimo povijest ukratko o pokliku ''Za dom spremni!''

Podrijetlo

Za Pape Agatona (678-681) pokršteni Hrvati sklapaju ugovor s Papom da nikad neće provaljivati u tuđe zemlje, a Papa Agaton blagoslivlje Hrvate i obećaje im da će se Petrov nasljednik boriti za njih i biti im od pomoći ako i jedan drugi narod provali na Hrvatsko tlo.

Godine 1566. Nikola Šubić Zrinski brani Siget od najezde daleko brojnijih Turaka. Nakon dugotrajnih borbi i dugačke opsade, umjesto da se predaju krenuli su u posljednji juriš i zadali Turcima ogromne gubitke. Nikola Šubić Zrinski uzviknuo je "ZA DOM SAD U BOJ!"

Nekih 250 do 300 godina kasnije, ban Josip Jelačić koristi sličan pozdrav za motivaciju vojnika i naroda. Kada bi išli u bitku, ban bi uzviknuo "ZA DOM!" a vojska bi odgovarala "SPREMNI UMRIJETI!"
Opera Nikola Šubić Zrinski sadrži u sebi domoljubnu pjesmu U boj, u boj u kojoj je bio i poklič "Za dom!".

Korištenje u Drugom svjetskom ratu

Pozdrav "Za poglavnika i dom spremni" ustaše su rabili kao službeni u doba NDH. Iz tog razloga pozdrav "Za dom spremni" se često poistovjećuje s njima i tumači kao njihov "izum". Nakon Drugog svjetskog rata za vrijeme jugokomunističke vladavine je ozloglašen kao ekvivalent nacističkog "Sieg Heil". Ustaški pozdrav je bio "Za Poglavnika i dom - Spremni"! Izbacivanjem "poglavnika" jasno se distanciralo od ustaša i NDH.

Korištenje u Domovinskom ratu

Pozdrav "Za dom spremni" na oznaci IX. bojne HOS-a
Tijekom Domovinskog rata, Za dom spremni je vrlo često korišten kao borbeni ratni poklič, a i korišten je kao neslužbeni pozdrav u postrojbama HOS-a gdje se nalazio i na službenoj zastavi. U himni 2. gardijske brigade "Gromovi" pjevalo se "Gromovi, Za Dom ! – Spremni!'' Slijedeće hrvatske postrojbe su koristile "Za dom spremni" na znakovlju:
• IX. bojna HOS-a "Rafael vitez Boban"
• Vitezovi
• Satnija HOS-a "Lovac"
• Vod HOS-a "Žigosani"
• 101. Bosansko-brodska HVO brigada
• Vukovi - Vučipolje, 126. brigade HV-a
• Izvidnički vod HV-a "Crni sokolovi" - Čepin
• Jedinica posebne namjene "Kobac", 156. brigade HV-a

Korištenje nakon rata

Nakon Domovinskog rata, pozdrav "Za dom spremni" je stekao veliku popularnost među hrvatskim nogometnim navijačima te ga se često može čuti na nogometnim utakmicama. Danas se nalazi na službenoj zastavi HČSP-a.Zaključak
Danas se još uvijek smatra da je ''Za dom spremni!'' Uštaki pozdrav iako kroz cijelu povijest našeg naroda,naših najvećih patriota Nikole Šubića Zrinskog,te bana Josipa Jelačića koji i danas ponosno stoji u našem glavnom gradu Zagrebu na isto imenom trgu. Hrvatski organi kao što je HHO (Hrvatski Helsinški Odbor) osporava čak i odluke Hrvatskog suda te osuđuje nacionalni poklik ''Za dom spremni!'' kao Ustaški te da krši ljudka prava. To je još samo jedna kad u moru internacionalista u našoj domovini. Nemojte da vas dovedu u zabludu da ste Ustaše ako s ponosom što i trebate izgovarat ''Za dom spremni!''.U idućem vam prilogu donosim istinu o tri prsta kod Srba,te gdje se to koristilo i još mnogo drugih stvari vezanih za povijest Hrvatskog naroda koje niste znali.

UPOZORENJE!
Svaka rečenica u ovom članku je istinita i nemože biti na bilo koji način osporena od strane Hrvatskog zakona i tijela Hrvatske zakonodavne vlasti.

 

Comments

jebach u mutnom
jebach u mutnom Day 1,824, 09:47

Bogami si se potrudio.......... v+s

Gyurak
Gyurak Day 1,825, 08:08

ZDS! o7

SexyCicko
SexyCicko Day 1,825, 08:16

ZDS

broc
broc Day 1,825, 08:20

problem je sta danas oni koji uzvikuju ''za dom spremni'' sigurno ne misle na Šubića ili Jelačića prije na =U=

broc
broc Day 1,825, 08:26

inace v/s volim procitat i ovakve clanke

Tomislav Diablo
Tomislav Diablo Day 1,825, 08:38

Ne misle ni srbići na Presveto Trojstvo kad dižu tri prsta, pa im opet ne možeš to nazvati fašističkom simbolikom...

63neno
63neno Day 1,825, 09:33

Glas i pretplata.
Broc - mislim da ipak ogromna većina misli samo na Hrvatsku.

wolfpece
wolfpece Day 1,825, 11:21

@Tomislav Diablo

Nemaš ti pojma, i da, nisu srbići nego Srbi.

BacoST
BacoST Day 1,825, 14:40

o7
nazalost malo ljudi to zna

airjibo
airjibo Day 1,826, 06:21

lep članak samo ipak bi trebao navesti i izvore, a ne da tvrdiš da je sve istina zato što je istina, ne kažem da nije nikako, ali malo bode to ponavljanje "ovo je istina"

Pargali Ibrahim Pasha
Pargali Ibrahim Pasha Day 1,831, 03:08

ZDS
VOTE x2

 
Post your comment

What is this?

You are reading an article written by a citizen of eRepublik, an immersive multiplayer strategy game based on real life countries. Create your own character and help your country achieve its glory while establishing yourself as a war hero, renowned publisher or finance guru.