[VOTE] Пълният пътеводител на младия играч - от А до Я a.k.a. THE Grand Tutorial

Day 789, 12:02 Published in Bulgaria Bulgaria by Squall Leonheart


Стари пушки - гласувайте, на младите им трябва образование.
Помогнете на децата! Гласувайте, кажете на приятелите си!

<img src="http://img340.imageshack.us/img340/5065/hahau.png" width="74" height="21"></img>
Линк за дарения

Минутка за реклама. Тъй като за изготвянето на този туториал хвърлихме много труд и време, ще ви помоля да дарите по ваша преценка на авторите на този пътеводител.

Линк за дарения
<img src="http://img340.imageshack.us/img340/5065/hahau.png" width="74" height="21"></img>

В този туториал, ще проследим пътя на всички младежи и ако правилно са изпълнени всичките стъпки, може да достигнете следните постижения:
** Достъп до всички функции на играта
** 10 злато да достигне до ниво 16 (level) - 5 за ниво 6 и 5 за ниво 16
** 10 злато от медали за усърден работник (Hard Worker) и Супер Войник (Super Soldier)
** Умение на ниво 4 в работата (work skill)
** Чрез работа, с течение на времето, печалба еквивалентна на около 5 злато и повече!
** Сила 5 (Strength)
** Военен ранг Лейтенант със 180% мултипликатор на щетите
** Ако го заслужите, ще получите уважение и възхищение от връстниците си (и не само) в играта.

Това ръководство ще ви покаже как да направите всичко, стъпка по стъпка.

I. Първи шест дни в играта - Бебе, нива от 1 до 4

Първите дни в играта са трудни, скучни и бедни. Не заработвате много чрез работата си, нямате много опции за разглеждане, а нямате и много приятели в играта. Това е времето, когато повечето хората се отказват, а обикновено го правят още през първия ден, но именно тези дни са едни от най-важните за бързото развитие в играта. Ето и първите стъпките:

1. След като се регистрирате, трябва да си намерите работа. Това става от менюто Market -&gt; Job Market. Бъдете сигурни, че търсите работа за вашето ниво на умение и като начало, компанията трябва да бъде Q1 (качество 1). Фирми с високо качество ще отнемат повече от здравето ви, а за да можете бързо да направите първата си битка трябва да се опитате да запазите wellness-a (здравето) си на ниво (това е стойността, посочена на картинката до формата на вашия профил, синьо човече) над 40. Трябва да работите всеки ден, за да може да напредвате в работата и да трупате парични средства.


2. Трябва да тренирате - това става чрез менюто My places -&gt; Training Grounds, чрез бутона Train. Засега използвайте само базовата тренировка, а не плащайте за допълнителен бонус. Тренировката взима 1 точка здраве, но за сметка на това е много важна за бъдещите битки.

3. За максимален напредък още в първия ден, качете своя аватар, тъй като за това ще получите точка опит и ще достигнете трето ниво. Поздравления.

4. Купете си храна - тя възстановява вашето здраве; купувайте Q1 или Q2 хляб. Това става през менюто Market -&gt; Marketplace. От бутона с въпросителната изберете Хляб и купете от най-евтиния на пазара. Ако искате, купете повече от един, за да имате и за следващите дни.


Тези неща трябва да се извършват всеки ден, през първите шест дни в играта, до достигането на ниво 5. Разбира се, трябва да се правят и след това, но през първите дни са жизнено важни. Всичко това отнема само няколко минути на ден. Ако желаете, може да се регистрирате в официалния форум на еБългария, да посетите IRC-чата на България в www.mibbit.com , сървър Rizon, в канала #erepublik-bulgaria.
Сега е време също да се огледате за приятели, да прегледате новините, да се включите в дискусии.
Не се притеснявайте да питате всеки и за всичко, именно сега трябва да го правите.

Накратко, основното:
1. Работете.
2. Тренирайте.
3. Поддържайте здравето си.
4. Следете новините, форума и чатовете.

II. Стадий &quot;дете&quot; - дни от 7 до 16, нива от 5 до 13

Това е вълнуващ момент за много играчи, а за други, за съжаление, е времето, когато те умират, защото не знаят основните правила за поддържане на здравето.
В тези дни можете да направите първата си битка и да получите първа награда под формата на 5 злато, за достигане на шесто ниво.
Можете също така да получите малко по-добра заплата за умение 2 (в работата).

Следвайте инструкциите и за предишния стадий, продължавайте да работите и тренирате. Ето и подробни инструкции за това как да се биете:

За начало искам да спомена, че всяка битка ви носи 2 точки опит и е най-евтиният начин да си поддържате здравето високо.
За да се биете, не ви е нужно оръжие (то само помага за по-големи щети), но ви трябва минимум 40 wellness (здраве), трябва да сте достигнали пето ниво и също така, необходима е активна битка на територията на страната или на територията на съюзническа страна.
Ако нямате достатъчно здраве, пратете лично съобщение на National Health System (Национална Здравна Каса) и те ще се погрижат за Вас! Също така, възползвайте и се и от други активни кампании, ако има такива.

Да започваме стъпка по стъпка (обърнете специално внимание на стъпка 6):

Внимание! Внимателно проверете има ли болница в региона, където се намирате, преди да се биете, за да няма изненади!

1. Влизате в акаунта си и отивате на &quot;My places&quot; и щраквате върху &quot;Training grounds&quot;.

(Кликни за да уголемиш)
2. След като сте тренирали,избирате &quot;Battles you can fight in&quot; за да ви се покаже списъка с войните, в които може да вземете участие и са активни в момента.

(Кликни за да уголемиш)
3. Така изглежда списъка.

(Кликни за да уголемиш)
4. Харесвате си някоя битка ако са повече от една (или, ако има заповеди, следвате тях) и натискате &quot;Go to Battlefield&quot;.

(Кликни за да уголемиш)
5. Както сте се досетили вече предполагам в ново отворилия се прозорец - е достатъчно да натиснете бутона &quot;Fight&quot; за да се биете.

(Кликни за да уголемиш)
6. След натискането на бутона &quot;Fight&quot; ви се отваря прозорец в който може да видите пораженията които сте нанесли. Ако искате да се биете още веднъж натискате
&quot;Fight Again&quot; и пак колкото пъти решите, че е нужно. При първата ви битка в играта, трябва да се биете само веднъж, след което да се лекувате, за да достигнете максимално високо здраве. Стремете се да го поддържате около и над 90.

(Кликни за да уголемиш)
7. Когато приключите с битките е време да се отбиете в болницата. Като за начало намерете бутона &quot;Back to battlefield&quot; и го натиснете.

(Кликни за да уголемиш)
8. Връщате се пак на позната страница с битката но този път потърсете надписа &quot;Hospital&quot; и го натиснете.

(Кликни за да уголемиш)
9. Вече сте на страницата на региона в който се намирате, там вече се е появил надпис &quot;Heal&quot;, натиснете го и ще бъдете излекувани.

(Кликни за да уголемиш)
10. Ще получите следното съобщение :


Важно!
Болницата възстановява здраве (wellness) според качеството и умножено по десет. Например, болницата във Варна е 5-то качество и ще възстанови 50 здраве, болницата в Бургас не е 3-то качество, но да си представим, че е и ще възстанови 30 здраве. Всяка битка ви намалява здравето с 10.
Правете си сметката колко пъти да се биете и колко ще възстанови болницата в региона в който се намирате.
Възстановеното здраве от болницата не зависи от това колко битки сте водили. От броя на битките зависи колко здраве сте загубили — по -10 за всеки проведен бой, спечелените точки опит — по 2 за всеки проведен бой и пораженията, които нанасяте - ви се трупат за ранговете (лейтенант полковник и т.н.).
Дори и да не се излекувате веднага не е фатално, може да го направите до приключването на еДенят в който сте провели битката, но ако приключи и последната битка, в която се участва, болницата не може да бъде използвана, така че лекувайте се веднага. еДенят приключва 10:00ч българско време. Болницата може да използвате само ако сте се били преди това, дори и да се биете само веднъж болницата ще бъде използвана на пълен капацитет. Болницата може да бъде използвана и ако се преместите в друг регион стига да сте се били преди това и да не сте я използвали, например биете се в регион без болница или с ниско качество но за да се излекувате се местите в регион с болница 5-то качество. Болницата може да бъде използвана само веднъж за еДен.


От тук може да видите кои са войните в които България участва и да се включите и вие.
http://www.erepublik.com/en/country/military/Bulgaria

Списък на регионите и болниците в еБългария:
1. Varna - Q5
2. Burgas - няма болница
3. Vidin - няма болница

През този период, освен битките, на съответните нива, може да правите следните неща:
1. Ниво 6 - вече може да гласувате. Правете го мъдро и следвайте собствените идеи и идеали.
2. Ниво 7 - може да членувате в партия.
3. Ниво 8 - имате право да създадате собствен вестники да изразявате гласно позицията си.
4. Ниво 9 - можете да имате собствена фирма.
5. Ниво 12 - може да се кандидарате за депутат в конгреса.
6. Ниво 13 - можете да основете своя партия, да бъдете партиен президент.

Стъпките към конгреса

1. Кандидатура
1а. За да се кандидатираш за депутат , трябва да имаш 100 експириенс точки (12 level).
1б. Кандидатурата се пуска между 16то и 23то число всеки месец.

2. От къде се пуска кандидатурата?
Кликнете на , което може да бъде намерено на началната страница , всеки месец между 16-ти и 23-ти.
2а. Отидете на страницата на партията ви - Кликнете на My places &gt; Party
2б. След като сте вече там , кандидатурата се подава с натискането на този бутон :2в. След натискането на бутона , ще се покаже ето този прозорец:Предоставя ви се възжмоност да представите презентация , било то в статия на вестника ви , форумен пост или линк към eRep Уикипедия страницата ви.
По този начин , може да спечелите и някой друг глас.

След като цъкнете на &quot;Agree&quot;, ако ви покаже следното съобщение:
You have applied to represent your party in the congress elections in (your region). The party president will select the official candidates on the 24th.
Значи сте подали успешно кандидатурата си!

2г. Друго
След като сте си подали кандидатурата успешно, два нови бутона се появяват.

Resign candidacy - Премахване на кандидатурата
Edit Presentation - Смяна на презентацията

3. Какво следва след това?
3a. След като мине периодът между 16-23 , следва партийният президент да преразгледа кандидатурите и да ги нареди както той сметне за добре.
3б. Ако има повече от 5 кандидата в 1 регион , той има правото да премахне тези, които смята, че не са достойни за кандидати.
3в. Само кандидати от петте най-големи партии се допускат до изборите.

4. Идват изборите - успех!

5. Ако спечелите в изборите, получавате 5 злато и медал. еБългарска традиция е след като стане депутат Лицето Х да дари петте злато на БНБ. Медала остава за вас, но е препоръчително да не нарушавата традициите 😉

5а. Какво ще може да правите като депутат , за страната ни?
- Да гласувате на законопромени предложени от Президента.
- Да предлагате законопромени.
- Да приемате молбите за гражданство.В този период от еЖивота си, продължавайте да се интересувате от новините, засилвайте участието си в дискусиите, изграждайте гражданска позиция.


Накратко, основното:
1. Вече може да се биете; Задължително се лекувайте след битка.
2. Поддържайте здравето си над 90 точки.
3. Участвайте в политиката, пробвайте се за депутат.
4. Продължавайте да се интересувате от социалната част на играта.III. Стадий &quot;младеж&quot; - дни от 17 до 45, нива от 13 до 16

След като вече сте преминали през проблеми със здравето си, научили сте се да ги избягвате, спечелили сте пари, понаучили сте механиката на играта, вече е време да изградите своята роля в обществото и да решите като какъв ще се развивате - дали ще участвате в политиката, в бизнеса, дали ще развивате журналистическа кариера или ще опитате късмета си на бойното поле, избора е изцяло ваш.

Ето и цялата схема на пътя ви през първите месец и половина в играта:
(1) Ден 6: Умение за работа 2.
(2) Ден 8: Ниво 6 и 5 злато бонус.
(3) Ден 16: Умение за работа 3.
(4) Ден 21: Ниво 14, отключва възможността за кандидат за президент.
(5) Ден 28: Ниво 15; всички възможности на играта са отключени.
(6) Ден 30: Медал „Усърден работник”, а с него и друг бонус 5 злато.
(7) Ден 36: Умение за работа 4.
(😎 Ден 39: Военен ранг Лейтенант, ако сте се били предимно без оръжие.
(9) Ден 43: Сила 5, медал „Супер войник”, 5 злато бонус.
(10) Ден 44: Ниво 16 и бонус 5 злато.

Как да постигнете уважение от другите, да изградите статут в обществото? Всеки може да намери своя път за изграждане на авторитет – политическа кариера, добър вестник, кариера на войник или каквото и да било. Бъдете активни в чатовете, във форума, в играта и уважавайте мнението на другите, за да уважават и те вашето. Мислете какво може да направите вие за държавата и за другите, а не с какво могат да помогнат те на вас.

IV. Полезни работи
1. ereptools.net - полезен сайт с много функции.
2. eGobba.de - световна карта и още някои добри нещица.
3. neatbattlestats.co.cc - предоставя информация за битките и взелите участие в тях.
4. Съкращения в играта
5. Списък на държавните организации
6. Ерепублик Плюс - полезен туул
7. bularca.ro - Signature Generator, Random Pass Generator, поръчка на аватари със валута от играта &amp; други.
8. Как да си сменим паролата?

Приемат се предложения за още линкове.

История на еБългария:
1. България в началото на играта
2. 24.06.2008 - ново начало
3. България и PEACE GC
4. Втората световна война или French Toast (+ статия на nysex )
5. Първото управление на Гарабеда
6. Мандатите на Бимба, Еалендил, Чукча
7. Управлението на Станислав и България в Третата световна война
8. Разпадането на PEACE, опити за PTO &quot;Кулин Бан&quot;
9. Бейби бум мания и Четвъртата световна война

Приемат се предложения за още поредици.Добри и важни вестници в България:
1. From Bulgaria With Love - вестникът на Daniel Dimow
2. Garlic Bread - вестникът на Chukcha
3. Conspiracy&amp;Enjoyment - вестникът на cTaHucJIaB
4. Narodno Delo - вестникът на Garabeda
5. The Minitrue Bulletin - вестникът на Grakulan
6. The Invisible Newspaper - вестникът на Squall Leonheart
7. Darjaven vestnik - Държавен вестник
8. H3OK HoBuHu - вестникът на Здравната каса
9. Трол - вестникът на Imaginapolis

Приемат се предложения за други водещи вестници.V. FAQ - често задавани въпроси


+ Как яде моя гражданин?
- Веднъж дневно една част от храната с най-високото качество от твоя инвентар (inventory) бива автоматично изядена. Храната може да бъде закупена от пазара (marketplace).
Запомни, че за да оцелееш в eRepublik ти трябва да ядеш и трябва винаги да имаш запаси от храна в своя инвентар, защото това влияе на здравето ти.

+ Какво е златото и защо ми е необходимо?
- Независимо от използваната терминология, eRepublik златото представлява ограничено лицензирано право и не може да бъде продадено за каквато и да е сума пари или пазарна стойност по което и да е време.
Нуждаеш се от злато в eRepublik,за да:
* създадеш вестник (цена: 2 злато)
* създадеш партия (цена: 40 злато)
* създадеш компания (цена: 20 злато)
* да купиш стоков патент за твоята компания (цена: 20 злато)
* да увеличиш качеството на продуктите в твоята компания (цена: минимум 20 злато)
* да основеш организация (цена: 5 злато)
* да подобриш своето здраве (цена: 2 злато)
* да започнеш официална война или освободителна такава (цена: минимум 50 злато)
* да получиш местна валута от пазара (цена: зависи от обменния курс)

+ Как мога да подобря уменията си (skills)?
- Контрукционните умения(constructions), уменията за обработка на първични суровини (raw materials) и производствените умения (manufracturing) се покачват в зависимост от дните, в които сте работили в дадената индустрия. Всеки път, когато работите, вашето умение ще се покачи с определена стойност. За военната дейност, сила (strength) се добавя всеки път, когато тренирате.

+ Как да се бия? Как да ползвам болницата?
- Подробно обяснено е в туториала, прочетете.

+ Как се печели XP?
- Битките ви носят по 2 точки всяка, тоест почти винаги по 10 на ден. Точки се печелят и от работа и тренировка, съответно по 2 и 1. Това означава, че много голяма част от вашия опит идва от битките. Чрез ежедневните битки нараства вашия ранг, а с него расте степента на щетите, причинени по време на една битка. Точки се печелят и от спечели избори и гласувани закони.

Секцията FAQ ще се допълва според вашите въпроси.


===========================
Е, това беше. Надявам се, че сме били достатъчно изчерпателни и умели в ролята си на Министерство на Образованието.
И още един път, ако все пак някой реши - моля, дарете и уважете труда ни.

<img src="http://img340.imageshack.us/img340/5065/hahau.png" width="74" height="21"></img>
Линк за дарения

===========================


Автори: Squall Leonheart &amp; Daniel Dimow