[TC] Varför eRepublik är som det är

Day 1,902, 04:32 Published in Sweden Sweden by Oscdar

The Correspondent i samarbete med The Economist om eRepubliks öde

Artikel av: Oscdar i samarbete med Ian Keers


Vi vet nog alla att det finns problem med eRepublik, men det som ingen av oss verkligen förstår är att Plato och resten av Administratörerna ochkså vet detta. De är smärtsamt medvetna att vad spelarna vill ha är en bättre ekonomimodul, och att PvP och andra millitärmodul-uppdateringar definitivt är en sekundär sak för de flesta spelare för tillfället.

Problemet är guld. Självfallet förlitar sig eRepublik.teamet mest på guldköpare som deras största inkomstkälla och de behöver personer som fortsätter köpa guld för att kunna hålla spelet vid liv. Jag läste en intressant serie nyligen som skildrar Plato som en oljekonsumerande oligarki vars ända angelägenhet ör att få in större och större inkomst. Men ekonomiskt är det inte logiskt.

Alla som någonsin har lett ett bolag vet att målet är att hålla sitt slutresultat så stramt som möjligt under de första åren. Självklart vill du ha ett rörelseresultat och bygga upp en reserv för kristider, men mest av allt ska du återinvestera eventuell vinst till att expandera din kundbas och förbättra din produkt. Självklart har admininstratörerna sett en kraftigt stigande inkomst under de gångna åren, och med så många spelare som slutar (den aktiva spelarbasen är i bästa fall idag 25% av vad det var i V1) så måste trycket på deras servrar vara mindre också.

Trots detta har spelet inte förbättrats. Förändringarna vi har sett är mestadels kosmetiska, mest förändringar som antingen förenklar kodningen (bytet från flash till html med kartan) eller förändringar i gränssnittet (som krigsmodulen). Visserligen är förändringarna som divisioner i slag revolutionerande, men det behövs ingen egentlig investering från administratörerna, förutom tiden för kodningen och förlorad inkomst när servrarna varit nere när materialet blivit infört in i spelet.

Så vad har administratörerna spenderat pengarna på då?

Min teori är att de har spenderat det på sina skulder. Vi vet alla att spelet startades 2007 av Lemnaru och Bonte som båda två investerade sina egna pengar, plus små investeringar från ett litet antal små företag och deras familjers pengar in i företaget för att starta igång det hela. Det går faktiskt att hitta hela investeringslistan för spelet online, från de första små investeringarna från små investerare till de massiva 2 miljoner euro investerade av IDInvest, förut kallade AGF Private Equity. Investeringen kom strax före släppet av V2, och du kan läsa om de nya funktionerna som företagsrepresentanten berättar om som förväntades att släppas i spelet innan slutet av året.

För de som inte vet så var V2 en betaversion av eRepublik som helt och hållet förändrade eRepublik. Nya "skills", en ny slagskarta, nya arbetsformer i företag etc. Det var helt enkelt ett helt annat spel. För de flesta av oss var detta väldigt spännande, men det släpptes efter minimalt med testning och buggarna avskräckte communityt, och resultatet var en enorm flopp, och de flesta av de nya funktionerna togs bort vilket lämnade spelarna med V1 åter igen.

Kort efter detta massiva misslyckande lämnade både Lemnaru och Bonte eRepublikteamet, tillsammans med några av utvecklarna av orginalspelet. eRepublik Labs gjorde ett uttalande att det hade skett en "PTO" i deras huvudkontor och att teamet nu inte var mer än 50% eRepublikspelare. På något sätt skulle detta verka lugnande för oss spelare. Spelet hade gått från händerna av erfarna spelutvecklare och investerare till amatörer som var rekryterade som "community officers" från spelarbasen.

Om du tittar på de företag som IDInvest har investerat i så kommer du märka ett vanligt drag hos de flesta. Alla deras företag har antingen pay2win, pay2play eller andra sätt att få användare att få fördelar genom att betala. Det är uppenbart att de är intresserade i eRepublik baserat på V2s affärsplan, och förväntade sig en explosion i spelarantal, och genom detta tjäna en hel del på dem. Som en styrelsemedlem förväntar sig de och de andra ägarna en avkastning på sin investering. Det är inte admins som bestämmer framtiden för detta spel, det är människor som dessa investerare, som egentligen inte har något personligt intresse i spelet överhuvudtaget.

Så i princip består administratörsteamet av en mix an föredetta spelare som plato vars enda uppgift är att blidka oss till en förståndig nivå och utvecklare vars jobb är att lägga ner 100% av sin tid på att tjäna pengar. Utvecklarna måste i stort sett förklara varje stund de kodar nya funktioner till en styrelse som bara ser en del av helheten. Spelets grundare tog sina slantar och stack. I grund och botten är eRepublik administering. De försöker få tillbaka sin investering och sen kastas spelet i soptunnan.

Det som är så frustrerande är att ekonomimodulen och politikmodulen är det som gjorde eRepublik till en så unik produkt. Utan dem är spelet en dåligt kodad variant av "kasta apan". Du bara trycker "fight" med alla dina kompisar tills du vinner, sen förlorar du dagen efter och måste slåss igen. Det är de andra modulerna som ger spelet sin karaktär, communityt är utom intressegränsen-speciellt för de nya spelarna. Oturligt nog är spelets ägare, styrelsen av eReoublik bara intresserade i att mjölka de redan existerande "valarna"(läs "storspenderarna som inte kommit till samma slutledning som jag än") helt torra.

Så ja, vad vi förlitar oss på nu är antingen att administratörerna övertalar styrelsen att en investering i dessa två moduler kommer öka spelets inkomst genom att attrahera nya spelare/köpare, eller att nya företagsänglar landar i ett moln av pengar och köper spelet för att åter balansera det (kom igen Romper, du vet att du vill). Utan dessa alternativ så får ni göra er beredda på "uppdatering" efter "uppdatering" som långsamt gör vägen mellan din plånbok och spelet allt rakare till spelägarnas omättliga munnar.

Tills nästa gång

i samarbete med Ian Keers.

Andra intressanta artiklar:
Kaos i TSM
Dalzes sista ord
Vill ni ha ett Totalkrig?

TC artikelserie: Nyhetsflash från eVärlden
1, 2, 3