Ambient on/off

Join the new world

 

[TC] Varför eRepublik är som det är

Day 1,902, 04:32 Published in Sweden Sweden by Oscdar

The Correspondent i samarbete med The Economist om eRepubliks öde

Artikel av: Oscdar i samarbete med Ian Keers


Vi vet nog alla att det finns problem med eRepublik, men det som ingen av oss verkligen förstår är att Plato och resten av Administratörerna ochkså vet detta. De är smärtsamt medvetna att vad spelarna vill ha är en bättre ekonomimodul, och att PvP och andra millitärmodul-uppdateringar definitivt är en sekundär sak för de flesta spelare för tillfället.

Problemet är guld. Självfallet förlitar sig eRepublik.teamet mest på guldköpare som deras största inkomstkälla och de behöver personer som fortsätter köpa guld för att kunna hålla spelet vid liv. Jag läste en intressant serie nyligen som skildrar Plato som en oljekonsumerande oligarki vars ända angelägenhet ör att få in större och större inkomst. Men ekonomiskt är det inte logiskt.

Alla som någonsin har lett ett bolag vet att målet är att hålla sitt slutresultat så stramt som möjligt under de första åren. Självklart vill du ha ett rörelseresultat och bygga upp en reserv för kristider, men mest av allt ska du återinvestera eventuell vinst till att expandera din kundbas och förbättra din produkt. Självklart har admininstratörerna sett en kraftigt stigande inkomst under de gångna åren, och med så många spelare som slutar (den aktiva spelarbasen är i bästa fall idag 25% av vad det var i V1) så måste trycket på deras servrar vara mindre också.

Trots detta har spelet inte förbättrats. Förändringarna vi har sett är mestadels kosmetiska, mest förändringar som antingen förenklar kodningen (bytet från flash till html med kartan) eller förändringar i gränssnittet (som krigsmodulen). Visserligen är förändringarna som divisioner i slag revolutionerande, men det behövs ingen egentlig investering från administratörerna, förutom tiden för kodningen och förlorad inkomst när servrarna varit nere när materialet blivit infört in i spelet.

Så vad har administratörerna spenderat pengarna på då?

Min teori är att de har spenderat det på sina skulder. Vi vet alla att spelet startades 2007 av Lemnaru och Bonte som båda två investerade sina egna pengar, plus små investeringar från ett litet antal små företag och deras familjers pengar in i företaget för att starta igång det hela. Det går faktiskt att hitta hela investeringslistan för spelet online, från de första små investeringarna från små investerare till de massiva 2 miljoner euro investerade av IDInvest, förut kallade AGF Private Equity. Investeringen kom strax före släppet av V2, och du kan läsa om de nya funktionerna som företagsrepresentanten berättar om som förväntades att släppas i spelet innan slutet av året.

För de som inte vet så var V2 en betaversion av eRepublik som helt och hållet förändrade eRepublik. Nya "skills", en ny slagskarta, nya arbetsformer i företag etc. Det var helt enkelt ett helt annat spel. För de flesta av oss var detta väldigt spännande, men det släpptes efter minimalt med testning och buggarna avskräckte communityt, och resultatet var en enorm flopp, och de flesta av de nya funktionerna togs bort vilket lämnade spelarna med V1 åter igen.

Kort efter detta massiva misslyckande lämnade både Lemnaru och Bonte eRepublikteamet, tillsammans med några av utvecklarna av orginalspelet. eRepublik Labs gjorde ett uttalande att det hade skett en "PTO" i deras huvudkontor och att teamet nu inte var mer än 50% eRepublikspelare. På något sätt skulle detta verka lugnande för oss spelare. Spelet hade gått från händerna av erfarna spelutvecklare och investerare till amatörer som var rekryterade som "community officers" från spelarbasen.

Om du tittar på de företag som IDInvest har investerat i så kommer du märka ett vanligt drag hos de flesta. Alla deras företag har antingen pay2win, pay2play eller andra sätt att få användare att få fördelar genom att betala. Det är uppenbart att de är intresserade i eRepublik baserat på V2s affärsplan, och förväntade sig en explosion i spelarantal, och genom detta tjäna en hel del på dem. Som en styrelsemedlem förväntar sig de och de andra ägarna en avkastning på sin investering. Det är inte admins som bestämmer framtiden för detta spel, det är människor som dessa investerare, som egentligen inte har något personligt intresse i spelet överhuvudtaget.

Så i princip består administratörsteamet av en mix an föredetta spelare som plato vars enda uppgift är att blidka oss till en förståndig nivå och utvecklare vars jobb är att lägga ner 100% av sin tid på att tjäna pengar. Utvecklarna måste i stort sett förklara varje stund de kodar nya funktioner till en styrelse som bara ser en del av helheten. Spelets grundare tog sina slantar och stack. I grund och botten är eRepublik administering. De försöker få tillbaka sin investering och sen kastas spelet i soptunnan.

Det som är så frustrerande är att ekonomimodulen och politikmodulen är det som gjorde eRepublik till en så unik produkt. Utan dem är spelet en dåligt kodad variant av "kasta apan". Du bara trycker "fight" med alla dina kompisar tills du vinner, sen förlorar du dagen efter och måste slåss igen. Det är de andra modulerna som ger spelet sin karaktär, communityt är utom intressegränsen-speciellt för de nya spelarna. Oturligt nog är spelets ägare, styrelsen av eReoublik bara intresserade i att mjölka de redan existerande "valarna"(läs "storspenderarna som inte kommit till samma slutledning som jag än") helt torra.

Så ja, vad vi förlitar oss på nu är antingen att administratörerna övertalar styrelsen att en investering i dessa två moduler kommer öka spelets inkomst genom att attrahera nya spelare/köpare, eller att nya företagsänglar landar i ett moln av pengar och köper spelet för att åter balansera det (kom igen Romper, du vet att du vill). Utan dessa alternativ så får ni göra er beredda på "uppdatering" efter "uppdatering" som långsamt gör vägen mellan din plånbok och spelet allt rakare till spelägarnas omättliga munnar.

Tills nästa gång

i samarbete med Ian Keers.

Andra intressanta artiklar:
Kaos i TSM
Dalzes sista ord
Vill ni ha ett Totalkrig?

TC artikelserie: Nyhetsflash från eVärlden
1, 2, 3

 

Comments

Fabrice Axe
Fabrice Axe Day 1,902, 04:47

Tack för infon o/

intyala
intyala Day 1,902, 04:48

Tyvärr så är detta nog sant..

Maze Putin Stalfitta
Maze Putin Stalfitta Day 1,902, 04:56

Bra att du förmedlar voted

Misho
Misho Day 1,902, 05:12

Alla säger att det är fel på ekonomimodulen men vad är det för fel då?

- Den har inga buggar
- Marknaden svänger inte med 80% från ena dagen till den andra.
- Man tjänar pengar på den även om det inte är några enorma summor.

Problemet är väl att många spelare parkerat sig i länder med 10/10 men är det ekonomimodulens fel eller beor det på citizenship modulen, krigsmodulen eller ngt annat?

Det finns mycket att förbättra men först måste man ju ställa en korrekt diagnos innan man kallar på fältskären.

farbrorbla
farbrorbla Day 1,902, 05:51

Tänk om Plato bara försöker mjölka ut de sista stålarna ur eRep och inte alls tänker fixa någonting. Han ser eRep som ett sjunkande skepp och han är nöjd med de pengar han har fått ut utav spelet och är beredd att starta något nytt projekt? Fatta om vi bara lurar oss själva till att hen ska lyssna på oss och bry sig om oss? MINDBLOWING! Isn't it?

Fabrice Axe
Fabrice Axe Day 1,902, 05:58

@farbrorbla så kan fallet mycket väl vara!

Plams
Plams Day 1,902, 06:23

Jag måste hålla med Misho, en mycket korrekt analys från hans sida! Tycker inte egentligen att det är så mycket fel på ekonomimodulen...

Fabrice Axe
Fabrice Axe Day 1,902, 06:55

Ekonomimudulen ökar klyftan mellan fattiga & rika.

Jussi FULL RETARD Jernkuuk
Jussi FULL RETARD Jernkuuk Day 1,902, 06:57

Problemet är kanske det, att det inte lönar sig för nya spelare att investera i någonting alls då återbetalningstiderna ligger mellan 500 och 2000 dagar enligt mina kalkyler, och många företagsformer går back hur man än räknar.

Men samtidigt är det ju helt klart att ägarna till spelet inte har något intresse av att "förstöra" spelet.

Izzeee
Izzeee Day 1,902, 07:37

Intressant info voted!!

SockerConny
SockerConny Day 1,902, 07:47

Kul läsning ända fram till: "I grund och botten är eRepublik administering. De försöker få tillbaka sin investering och sen kastas spelet i soptunnan."

Det låter inte helt logiskt i mina öron. Om spelet nu genererar ett positivt resultat, varför skulle man då kasta det i soptunnan den dag investeringen är återbetald? Varför inte låta det fortsätta generera ett positivt resultat?

Jag kan dock mycket väl tänka mig att investerarna/ledningen har satt stopp för vidare risktagande i form av nya eller uppgraderade moduler, fram till den dag då återbetalningarna är ordnade. Därefter kan man med experimentera med spelet för "egna pengar" dvs återinvestera eventuella vinster.

Maximalus
Maximalus Day 1,902, 08:35

sad but true, misho is right

armbeno
armbeno Day 1,902, 08:50

Problemet med ekonomimodulen är bland annat följande:
*Det går knappt att sälja saker på marknaden.
*Det går knappt att anställa folk i vinnande syfte i högre Q-företag.
*Många företag går man minus på utan anställda.
*Massiv överproduktion
*Ingen köper/använder Q1-Q6 vapen och Q1-Q4 och Q6-Q7 mat.
*Return of investment är flera år.
*Gemensam valuta som gör att ingen aktiv köper varor i små länder

@misho "Problemet är väl att många spelare parkerat sig i länder med 10/10 men är det ekonomimodulens fel eller beor det på citizenship modulen, krigsmodulen eller ngt annat?"
Vad menar du?

JeguljaM
JeguljaM Day 1,902, 10:42

De som säger att det inte är fel på ekonomimodulen har företag för tuseltals guld. (Kommer ni ihåg när man tjäna pengar på Q1?) man ska inte behöva investera sin pension för att lyckas i ett spel.


Ekonomin behöver balanseras av admin. Tex att ge oss 200-300 hälsa i timmen istället för 100 hade gett bra effekt på marknaden och vapen och mat hade gett mer vinst.

Djodrake
Djodrake Day 1,902, 11:09

Innan Q7 kom ut så kunde jag tjäna ihop mig en hyfsad summa pengar varje dag på mitt Q2 och Q3 vapenföretag, men efter Q7 så gick jag back och fick förlita mig på det lilla jag kunde skrapa ihop, vilket inte är mycket.

Lumme
Lumme Day 1,902, 11:11

Tror att ekonomimodulen skulle vara mycket bättre om dom tog bort eller begränsade WAM, sen återinföra valutor och öka guld gränsen från 10 guld/dag till iaf 20 guld/dag.

Personligen skulle jag även vilja se att man kan ha företag med anställda i ett annat land än bara där man har cs.

Styvfar
Styvfar Day 1,902, 11:26

Problemet med ekonomimodulen är att den i grund och botten är simpel och tråkig:

- Regionbonusarna är tråkiga iom att det alltid blir mer lönsamt att producera i större länder. Det går inte för mindre länder att nischa sig.

- Varorna är ointressanta iom att det inte finns någon som helst diversifiering. Mat är ett ypperligt exempel, där det för spelaren är helt irrelevant om man käkar Q1 eller Q7 (annat än priset). Samma sak har även kommit att gälla vapen, där det på alla sätt (såväl pris som kvalité) är bättre med högre Q.

- Företagande är ointressant, dels p.g.a. ovan nämnda, och dels p.g.a. WAM.

Oscdar
Oscdar Day 1,902, 11:34

^this

Caelo
Caelo Day 1,903, 14:08

Misho, sluta köpa guld och du kommer att se de stora virvlarna i pengabingen. Garanterat! Jag gjorde det och det var nog fan det smartaste draget jag någonsin gjort 😉

pixelized
pixelized Day 1,903, 22:32

Tack för en bra och sammanfattande artikel.
Inte ofta man ser detta nu för tiden

Pix

C.Nilsson
C.Nilsson Day 1,904, 23:11

Problemet med ekonomin är att man kan jobba i egna företag och att länder inte kan ändra tullar mot olika länder. Ett annat stort problem är att de finns två typer av företag, det är ju sjukt dåligt. Jag minns när jag startade spelet, hade 8 anställda och gjorde profit i ett Q1 vapenföretag. Those were the good old days!

 
Post your comment

What is this?

You are reading an article written by a citizen of eRepublik, an immersive multiplayer strategy game based on real life countries. Create your own character and help your country achieve its glory while establishing yourself as a war hero, renowned publisher or finance guru.