Ambient on/off

Join the new world

 

[SRB] & [RO] Baba Novac Part 1

Day 1,986, 09:16 Published in Romania Romania by soy malo

[SRB]Поздрав!

Констатујући изгубио брата еРоманиа појединих земаља и њихове и наше траспринцурисмул искористите пријатељства која нас веже добри Срби вековима, тако данас да ће користити део наше заједничке историје у Србији који ме чини ми уживају релативну (тј. kопи / пасте). И ја бих да чујем да постоје и други који су помогли у прошлости наше земље, не само да осећам обавезу да се захвалим му говоре о томе, али ако ја осећам да је народ са мном, па ја вам кажем ко данас био је и зашто је Баба Новак (није дуго сам га чуо, али ми је драго што сам чуо).

http://www.youtube.com/watch?v=LmKx1bm6f8Q

Данас је њена висина, Отоманско царство је плашио дробљење војну силу без права на жалбу било европска војска. Страх и ужас посејано Турци у ствари дао невиђену подстицај развоју дипломатије у Европи у то време. Само војни командант који је храбро и успешно се суочи са 16. века отоманске торрент је Мајкл Браве. И његов најспособнији генерал био стари српски одметник који је успео да у оба храбре смрти, легенде и срцима људи.

Од младости је током година много пута Мајкл Храбри су имали прилику да се упознају расположење хришћанских субјеката османских покрајина. Народи потпадају под турску власт на Балкану и претварање региона у виллаиет места од стране Турака поклопио са уградњом режима карактерише оштра похвале репресије, пљачке и насиља у целом низу слика. Ускраћена могућност организовања редовних оружаних народа јужно од Дунава окренуо стављање ван закона као једини вид борбе која је била на дохват руке. Одметници на Балкану настао као друштвена појава распрострањена у Србији, Бугарске, Македоније и северне Грчке да цвета касније у румунским земљама. Спонтани почетак покрета Балкана одметници би повећање интензитета током 16. века, да буде прави оружани отпор популаран лик. Одметници био најактивнији и ефикасан начин борбе, успела да одржи свест масама прилагођени освету, који је постао прави традиција на Балкану и враћање наду у слободи, са својим независним државама.

Ови одреди одметника у својим редовима и известан број искусних ратника, тврд, увео у битку по неограниченом мржњом против турских освајача. Инспирисан серијом победа Михаила Храброг, опоравак групе се састају преседана одметници. Организован у малих група од 15 до 30 возача, они нападају и лакше сакрити. Сваки бенд је имао своју заставу и предводи најискуснијих ратника. Понекад бендови уједињени у великим одредима, па чак и нападајући градове и градове, као што су често радили за време владавине Михаила. Постоје и неки документи у том смислу, што потврђује да су многи изасланици Балкана стигли на Краљевском суду у Трговиште румунском кнезу погледао да ли ће прећи Дунав, "Срби, Бугари и Албанци, који су исте вере с њим, дошао заједно задовољан с њим. "

Зато је природно да су акције Мицхаел храбар у својој спољној политици плати озбиљну пажњу на проблеме југоисточне Европе. Све је било природно да балкански народи дробљени пасалацурилор систем да виде победе видљивости влашког принца одлична прилика да себи дају снимке жестоке Отоманско царство.

Баба Новаk - Генерал у 80 година

Око овог легендарног јунака имају неколико напомена, посебно оне који се односе на његовог почетка. Према документима колумнисти Сзамоскози (Јоахим Божић Самосзкози и хроничар белешке о румунском језику (1566-1608), Клуж, 1928), рођен је у селу Баба Новак надимцима, који се налази на острву у Дунаву, у близини града Србије Семедриа око 1520 године. Живот и дела Баба Новаk се може поделити у три различита периода: Детињство у месту на обали Дунава, балканске разбојништва и живео за време вла војске земљи. У селу зна надимке као дете, омаловажавање, окрутности и неправде страних владара. Изгледа да су научили књижицу близини Цлоистерс некада знао како да чита и пише на словенском. Млади Новаk постаје духовни ратник, прави бранитељ православне вере православне Турака, који су им силом или подмитити људе да пређу у ислам на Балкану. То проистиче из чињенице да је, заједно са целом животу, свештеник са Саска који је такође делио своју трагичну судбину.

Уметност учио оружје при раду са мало дете, ратник пратња српски шеф локалне побуњеничке групе. Поред своје способности у борби против временски извори приметио да Баба Новак је био избацивач, импозантан стас, који је користио своју физичку снагу да стампеде необичне непријатеља на бојном пољу. Његова Херкулов снага, виталност и необично објасни да у узрасту од 80 година и даље у седлу коња и придруже борби наоружан мачем и секиром. Његов ум је увек био јасан, упркос годинама пре Баба Новаk као капитена групе које су биле 5 000-8 000 одметници. Војска кнеза Михаила, имао чин генерала са браћом и Преда Бузесцу Строе, Михалцеа Новаk, Новаk и Новаk Удреа сако.

Због сиромаштва и пореза да не може да плати, као и чињеница да је напорно радио три године да се подигне Смедеревску тврђаву без плате, Новак мисли ... лутајући фолк балада нам говоре да је један од разлога Утврдили у обзир Баба Новак младима да постане одметник, јесте да је признат као човек од комада који "узео капу пред ким." Турске власти послао групу од 10 јаничара који су ухватили и тукли га тешко до Новаk, у налету очаја, устао и пожурио преко својих мучитеља који поражене без права на жалбу. Вођа групе је убио више пута ударио своју земљу до разбијених костију. После оваквог чина, млади Новак Тимоцулуи Долина уточиште где је организовао групу одметника Тимока састављен од Румуна, Срба и Бугара. Шефови бендова бораца жељних освете, Баба Новак сломи Турке на Цладова, Флорентин и Видин града тимоцеана.

Велики део његовог рада место у вилајет Босна, Румунија на зеленом брду (У гори зеленој Романији). БПХасдеу показује да је "проклети Румунија планина, Баба Новак провео око 40 или 50 година, додајући да други о 20 или 30 живота од надимака који Баба Новак је осамдесетогодишњак, победама Михаила Храброг се пробудили наду у његовом срцу, називајући га шуму Босну бојно поље на други у другом Румунија "После неколико година борбе у Босни, време у којем многи црни дани Османлија, Баба Новак је ухваћен од њих . Импресионирани храброшћу и снагом против Турака дошао да предложи да се ага у Истанбулу, остављајући привилегија да сачува православну веру. Српска истина до кости, одбија Новак бирају затвор, током којих научио да говори турски и грчки. Бекства после две године заробљеништва и враћа у деловима Босне где одметници рецидива.

"Где је отишао Новаk / Дакле Испод Турци пица / Пица летње траве Како / Када додирнете косу"
У истом периоду, на Балкану, други раде капитен његове одметнике. Рођен у Далмацији, Рагуза након националних Дели Расцал траг у заузврат води групу бораца 1500. Између два јунака ће везати блиско пријатељство и боримо се заједно на многим пољима битке под командом Михаила Храброг. Вест да је кнез Влашке, Мајкл окренуо оружје против полумесецу, одмах стигли до ушију два ратника. Први сусрет између ових јунака одвија негде у Вршцу где је у подне, у пратњи капетана Михаила Храбри Гхетеа, Раце, Василије Мирза, Симон и четворо Цопацени је дочекана од стране капетана новца Саве капитена Доцхиан, принц Душан и одметник Баба Новак. Мајкл је знао храброст српских побуњеника. Након борбе опреме, квалитет оружја и борбених искуства, господине румунски схватио да су Срби одлични војници. "Ми смо браћа и да брани земљу од обале може ронити турске бродове који долазе на Дунаву злостављања путеве Балкана", објашњава Мајкл Храбри капетан Василије Мирза.

На крају састанка, Принц Мајкл примио заклетву са свим лидерима побуне турске Срба. Под шатором, српски ратници су своје мачеве на ноге кнезу. Дубоко дирнут, Мајкл ИПС мач мачеви српски стављање изнад. Заклетва је ојачана епископа вршачког Теохарие. Баба Новак је био јако импресиониран личност Михаила Храброг. Стара српска волео и негује живот на славном румунском лидера. У једном тренутку, телохранитељ је била састављена од храбрих одметника Србин Новак. Према изворима, Једино жалим ни Баба Новаk се односи на старост, осамдесетогодишњак ниткове признао много пута да би он волео да сам упознао храбар када је био млађи ... Од свих страних налогодаваца који су служили у војсци Михаила Храброг фигура Баба Новаk јасно стоји. Ако Скот Џон Смит, албански ага Лецца, пољски Валентин Валавски и Сзецклерс Мојсије и Алберт Кираљ Сзекели нису били, у ствари, од неких плаћеника, само интересује Новаk лефегии Принце, Баба Новак је једини не-румунски капетан који је остао са Храбри без новца, анимирају само захвалност за владара и борби против непријатеља.

У свим великим биткама, Баба Новак је рука била у жару борбе. Никада је остао импресиониран бројнијег од непријатеља. Напад Плевен град са само 1.200 одметника. Он је том приликом узети много заробљеника, укључујући супругу и двоје деце из богате паше Мухамеда Михаилоглу. "Хаљина са човечанством и несилуита одметника" - каже хроничар Балтазар Валтер - био је турски, а његова деца су откупљени од стране Турака суму од 500.000 дуката. У пролеће 1595, довео је до само 600-700 одметницима, Баба Новак прешао Дунав и марта до Сарпланински планина, где је војска предвођена Хасан Паса очекује да пређе планине да се направи спону са војском султана у близини Софије. Један амабусцада, Баба Новак напасти и уништити цео војска и турски узимајући га све коње, камиле, топови и
велику количину новца. Већина Турци су убијени у планинама.

Епизода победа Селимбар везују за Баба Новаk. Оутлав српског владике разговори немају никакве Маласпина, Андрев Батхори земљишту и напад на препад. У три одлучујућим тренуцима Селимбар, принц је био десна рука Баба Новаk. Налази се на првој линији, борио и победио све капетане војске угарске војске. Стефан Лазар, Петар Хусар, Стефан Цсаки, Моисе Сзекели и Гаспар Корнис су понижени преко 80 година. Лични оклоп направљен Новаk губитници су ноге Михаила Храброг. У 1600, Мајкл послао у Банату, Баба појављује победник у низу битака. Дошавши у Молдавији, у потрази за Јеремије гомиле заузима румунску провинцију и освоји Иаси. Борба неуморно да Хотин и Карпатија. Заједно са Мајклом, Цалугарени, репуртеаза историјску победу. У блиској Наиени Плоес Пољаци борбу. Борба на Буцов соли и то има опет у првом плану.

Неправедне смрти хероја
Иако Мајкл Храбри био у Бечу у јануару 1601, мађарски племства у Трансилванији припреми устанак. Мађарски племићи вођа, капетан Стефан Цсаки, лични непријатељ Баба Новаk, пошаљите корпуса за напад на препад на Липов хајдучких кампу у Банату. У овом предлогу, настоји да се освети личног Цсаки стари српски пораз на Селимбар док мађарски племство настоји да лиши Мајкла од најспособнијих или уопште. После лажног суђења, а свештеник Баба Новак Саска су оптужени за сарадњу са Турцима, и осуђен на смрт. Мађарски племићи садизам долази једном у ИвеЛ 5. фебруара 1601, када је Баба Новак и његов доживотни пријатељ, свештеник Саска се на тржиште усред Клужа, Клуж Напока струје Унион Скуаре. Џелати наредио да се искушење одметника као стари дуг и болан, јер немесии моћи да уживају у више времена са трудовима борца који су га мрзели и нечовечно деменције.

У 10 часова, Баба Новак је доведен у ланцима извршења платформама. Џелати почео страшно извршење тако деру кожу два хероја. Баба Новак је повезана, тада су две греде и висио преко грма, када су џелати бацали у воду преко њега да прелуги грчу. Као и Кореји, Моти Апусени херој који је мучен до краја племићи, Баба Новак не узимајте крик бола или завијање. Импресиониран храброст окрутности и мучења којима се суочавају старе сломљено последњих 80 година, Циро Спонтони италијански хроничар бележи да је смрт Баба Новак искушења трајао сат и по .... Мађарски племићи садизам не престаје. Цсаки би импалинг су беживотна тела двојице, онда исти племићи стави на празник праћено пијан. Дан компонује песму под називом "Кад Баба претрпео хладно у зимској хладноћи," подругљива коментар о томе како су вране јели тело Новаk ...

Административно Хроника Клужу, треба знати да: "Дао сам јер Цигани су били мучени, мучени, спаљена су и набијена на Баба Новаk и свештеника, два, три џелати флорина Луца Акси сам платио. проследио шиљак за Баба Новаk, 20 форинти. "

После победе Гураслау Михаила Храбри се вратио у Трансилванији и Ланд влашког владара. Прво завршетка земљу стиже у Клужу почетком августа 1601. Мађари из Клужа поштује војску уместо Михаила, неки од племића одговорних за смрт Новаk успели да побегну на време, док су остали полтрони и хрле да се закуну на верност новог владара Трансилваније. Михаи Оффициатинг свечану комеморацију, затим добротворне сврхе у памћењу српског хероја. Бастион Клужа, Мајкл Храбри лети све заставе везан током битака Баба Новаk. Страшна вест о његовој смрти није импресионирао ни турског султана Мехмета III Ценећи личну поруку да је крај таквог ратника да се на бојном пољу, не дозволите ... мучени од стране других гиаоурс територија синова поклоњених непокретности Мицхаел Браве, Крајова округ стоји данас Бразда луи Новаk.

Стари и легенде
"Баба Новак / Салт-н Дунав клуб / Иза Калафат / где је везан турско / А алту тое утешити"

Људи у прошлости нису заборавили на борбу и жртву за слободу одметника српско-влашкој. Баба Новак је ушао у легенде и срце хришћанске народе на Балкану и северно од Дунава је, штавише, један од ретких хероја који су написани о баладе и песме од времена кад је био жив. Као да се запечати историјско пријатељство и братство вере која везује румунску српски у Србији данас, Баба Новак је један од националних хероја са узвишеним Милош Обилић, Марко Краљевић, Лазар Хребељановић и других ратника ратника Пантхеон Српска. Српски баладе, Баба Новаk, по имену Старина Новак, често описана у друштву свог најстаријег сина, Груја. И српска и румунска баладе пад епизода је испричао Груја је у заточеништву, који је у затвору од стране Турака у Истанбулу. Стари Новаk наставља да ослободи сина да би га из градског затвора помоћу разних превара. Током бекства они су изненађени затворски стражари након кратке битке у срцу Отоманског царства, два Новаkи, отац и син, успео је да побегне из земље и Влашке.

Слика херојски одметник достигла такве размере у румунском фолклору које се зна да данас не мање од 101 старе песме о Новаkести! Као један од најупечатљивијих балада румунске народне, епске-наративни циклус Новаkестилор настали као реакција Власи против ширења отоманске власти и угњетавања доноси њима. У неким песмама старешине Новаkестилор радње дешавају у Дунавском равнице, Банату, Олтенији и Земља Хатегулуи. У готово свим српским баладама о Груја Новаk и његовог сина, они поново појављују са Романији према којима хрватски лингвиста Петар Скок, би Меглено етничко име веза Истро речник и Речник Босне. Бугарски епска универзум, Баба Новак се нигде не појављује сама, али са другим ликовима, нарочито на Балкану убију било турско орао дошао преко читавих села и ослобађања бугарских сељака.

Бугарски национални одметника. Као Стари Новаk, Новаk дебел и Хајд Новаk старе
Хришћански хероји у овом делу света имају близак статус светима свеце да им њихова жртва ближа православној вери са мучеништвом боре народима Турке. Без обзира на име које је додељен, Баба Новак је светац одметника Балкана генерације ће се родити у будућности у овом региону, а највише смео и волео отац угњетених сељака на Балкану. Погледајте само имена места локалитета у Румунији, Србији, Црној Гори, Бугарској, Босни и Херцеговини, Грчкој за откривање стотине градова и села које је родила његово име. Румуни су бивши част не само у баладама и сећања на великог јунака. Многа насеља у нашој земљи под називом одметника као Баба Новаk у Сату Маре, општине Баба у Алба, односно Марамурес Новаk (Дољ), толстолобик (Илфов, Горј) Новаkести (Алба, Прахова, Сату-Маре) и више Остала села се зове Новак и Новаkести разбацани широм земље. Историјски град Горј Цоунти Новаkи је напоменути да у овим местима престала за неко време, Баба Новаk 5000 одметници заједно са Србима, где се борио под заставом и влашки.[RO]Salut!

Observând frăția pierdută dintre anumite țări cu eRomânia, și trasprincurismul lor, cât și al nostru, profit la maximum de prietenia ce ne leagă cu sârbii de bune secole, așa că astăzi voi recurge la o parte din istoria noastră comună cu Serbia ce mie îmi face plăcere să relatez ( adică un copy/paste nesimțit ). Și cum îmi place să aud că mai sunt și alții care au ajutat țărișoara noastră în trecut, nu numai că mă simt dator să îi mulțumesc relatând despre el, dar parcă simt că e din neam cu mine, așa că vă voi vorbi astăzi de cine a fost și ce a făcut Baba Novac ( nu de foarte mult timp am auzit de el, dar mă bucur că am auzit ).

Fond sonor!!!

În zilele apogeului său, temutul Imperiu Otoman dispunea de o forță militară care zdrobea fără drept de apel orice armată europeană. Frica și groaza semanate de turci au dat de fapt un imbold fără precedent dezvoltării diplomației în Europa acelor timpuri. Sigurul conducator de oști care înfrunta cu vitejie și succes puhoiul otoman din secolul 16 a fost Mihai Viteazul. Iar cel mai destoinic general al său a fost un bătrân haiduc sârb care l-a urmat pe Viteaz deopotrivă în moarte, legende și inimile oamenilor.

Încă din decursul anilor săi de tinerete Mihai Viteazul avusese de nenumarate ori ocazia să cunoască starea de spirit a supușilor creștini din provinciile Imperiului Otoman. Căderea sub dominație turcească a popoarelor din Balcani alături de transformarea acestei regiuni în villayet-uri coincidea cu instalarea de către turci a unui regim de opresiune caracterizat prin biruri aspre, jafuri și toată seria de violențe imaginate. Lipsite de posibilitățile organizării unor armate regulate, popoarele din sudul Dunării au apelat la haiducie drept singura formă de luptă care le era la îndemână. Haiducia în Balcani a apărut sub forma unui fenomen social generalizat în Serbia, Bulgaria, Macedonia și nordul Greciei, pentru a înflori mai apoi și în țările române. Spontană la inceput, mișcarea haiducească din Balcani avea să crescă în intensitate de-a lungul secolului 16, pentru a se constitui intr-o adevarată rezistență armată cu caracter popular. Haiducia a fost cea mai activă și eficace formă de luptă, care a reușit să mențină în conștiința maselor populare cutuma răzbunării, cea care a devenit în Balcani o adevărată tradiție, precum și speranța în libertate alături de redobândirea independenței propriilor state.

Aceste detașamente de haiduci cuprindeau în rândurile lor o serie de războinici experimentați, duri, mânați în luptă de o ură fără margini împotriva cotropitorilor turci. Însuflețiți de victoriile în serie ale lui Mihai Viteazul, grupările haiducilor cunosc un reviriment fără precedent. Organizați în cete mici de 15-30 călăreți, ei atacau și se ascundeau mai ușor. Fiecare ceată avea propriul steag și era condusă de cel mai experimentat războinic. Câteodată cetele se uneau în detașamente mari și atacau chiar orașe și cetăți, cum au făcut deseori în timpul domniei lui Mihai. Exista unele documente în acest sens care certifica faptul că numeroase solii ale balcanicilor sosite la Curtea Domnească de la Târgoviște arătau domnitorului român că dacă el ar trece Dunărea, "sârbii, bulgarii și albanezii, care sunt de aceeași religie cu dânsul, s-ar uni bucuroși cu el".

Era, deci, firesc că acțiunile lui Mihai Viteazul în politica sa externă să acorde o atenție stăruitoare problemelor din sud-estul Europei. Tot firesc era ca popoarele balcanice strivite de sistemul pașalâcurilor să vadă în victoriile de răsunet ale voievodului valah o excelentă ocazie de a da la rândul lor lovituri aprige Imperiului Otoman.

Baba Novac - General la 80 de ani
Despre acest erou legendar avem puține însemnări, cu precădere cele privitoare la începutul activității sale. Potrivit documentelor cronicarului Szamoskozy (Ioachim Crăciun, Cronicarul Samoszkozy și însemnările lui privitoare la români (1566-1608), Cluj, 1928), Baba Novac s-a născut în satul Poreci, situat pe o insulă a Dunării, în imediata apropiere a cetății Semedria din Serbia, în jurul anului 1520. Viața și faptele lui Baba Novac se pot împărți în trei mari perioade distincte: copilăria în satul de pe malurile Dunării, haiducia din Balcani și perioada trăită în oastea Țării Muntenești. În satul Poreci cunoaște de mic copil, umilințele, cruzimea și nedreptatea unor stăpânitori străini. Se pare că a invatat puțină carte în chiliile mănăstirilor din apropiere, odată ce știa să citească și să scrie în slavonă. Tânărul Novac devine astfel și un luptător spiritual, un adevărat apărător al dreptei credințe ortodoxe în fața turcilor care-i forțau sau mituiau pe locuitorii din Balcani să treacă la Islam. Aceasta rezultă și din faptul că l-a avut alături de-alungul întregii sale vieți, pe preotul Sasca, cu care de altfel a împărțit tragicul său destin.

Arta mânuirii armelor a învățat-o de mic copil, în anturajul unui războinic sârb, căpetenie a unui grup de răzvrătiți locali. Pe lângă abilitatea sa în luptă, izvoarele vremii notează că Baba Novac era un munte de om, de o statură impozantă, care se folosea de forța sa fizică neobișnuită pentru a băga spaima în dușmani pe câmpul de luptă. Forța sa herculeană, alături de vitalitatea sa neobișnuită explica faptul că la vârsta de 80 de ani încă se afla în șaua calului și participa în luptă înarmat cu sabie și secure. Mintea sa era întodeauna limpede, în ciuda anilor inaintați, Baba Novac fiind căpitan al unui grup ce însuma 5 000-8 000 haiduci. În armata voievodului Mihai, avea rangul de general alături de frații Preda și Stroe Buzescu, banul Mihalcea, banul Manta și banul Udrea.


Din cauza sărăciei și a dărilor pe care nu le putea plăti, precum și datorită faptului că a muncit din greu timp de 3 ani la ridicarea cetății Semendria fără a fi platit, Novac se gândește la pribegie…Baladele populare ne spun că unul dintre motivele care l-au determintat în tinerețe pe Baba Novac sa devină haiduc, este faptul că era recunoscut drept un barbat dintr-o bucată care nu "scotea căciula în fața nimanui". Autoritățile turcești au trimis un grup de 10 ieniceri care l-au prins și l-au bătut crunt până când Novac, într-un acces de disperare, s-a ridicat și s-a repezit asupra torționarilor săi pe care i-a învins fără drept de apel. Pe căpetenia grupului a ucis-o izbind-o repetat de pământ până cand i-a sfărâmat oasele. După o asemenea faptă, tânărul Novac se refugiază pe Valea Timocului unde organizează o bandă de haiduci alcatuită din românii timoceni, sărbi și bulgari. Aflat la conducerea acestei cete de luptători dornici de răzbunare, Baba Novac zdrobește pe turci la Cladova, cetatea timoceană Florentin și la Vidin.

O mare parte a activității sale o desfășoară în vilayet-ul Bosnia, pe muntele verde al României (U zelenoj gori Romaniji). B. P. Hașdeu arată că "Pe blestematul munte România, Baba Novac a petrecut vreo 40 sau 50 de ani, către care adăugându-se alți vreo 20 sau 30 din viața sa de la Poreci, rezultă că Baba Novac era octogenar, când victoriile lui Mihai Viteazul, au deșteptat speranța în sufletul său, chemându-l din codrii Bosniei spre un alt camp de lupta, într-o altă Românie" După câțiva ani de lupte în Bosnia, răstimp în care face multe zile negre turcilor, Baba Novac este prins de acestia. Impresionați de curajul și de forta sa, turcii ajung să-i propună să-l facă aga la Istanbul, lăsându-i și privilegiul de a-și păstra credința ortodoxă. Sârb adevărat până în măduva oaselor, Novac refuză și alege închisoarea, ocazie cu care învața să vorbească turcește și grecește. Evadează după doi ani de captivitate și revine în părțile Bosniei unde se reapucă de haiducie.

Part 2!
 

Comments

Drke John
Drke John Day 1,986, 09:20

Granny Money : )

cristi4seby
cristi4seby Day 1,986, 09:28

o7

s4ndu
s4ndu Day 1,986, 09:31

o7

Slevin07
Slevin07 Day 1,986, 09:38

\m/ Phoenix

Slevin07
Slevin07 Day 1,986, 09:38

Hail Baba Novac

Mlendea Horatiu
Mlendea Horatiu Day 1,986, 10:04

scroll scroll scroll scroll... romanian version finally \o/

soy malo
soy malo Day 1,986, 10:06

:😁))

Valahian
Valahian Day 1,986, 10:17

Extraordinar ca ai publicat acest articol.

Big vot, ca sub era de mult

Riyusaky
Riyusaky Day 1,986, 10:27

Vot + S
Captivant articol...

Cookies Crisps
Cookies Crisps Day 1,986, 10:52

o7

gabila
gabila Day 1,986, 11:01

Se bateau cu cei mai puternici si nu le era frica.
Ole!

adrian11
adrian11 Day 1,986, 11:19

Romania nu uita de unde te tragi: https://www.youtube.com/watch?v=hlsobbPXcP8Sa privim lucrurile asa cum se intampla ele in epoca contemporana!

RO Daniel
RO Daniel Day 1,986, 11:41

o7

PaulTC
PaulTC Day 1,986, 12:31

vot + sub

Argessos
Argessos Day 1,986, 13:06

v

evilgod
evilgod Day 1,986, 13:42

bravo!

nikol000
nikol000 Day 1,986, 14:31

v s

o7

C0rnel
C0rnel Day 1,987, 05:56

Si dupa aia ungurii l-au ars de viu.

http://ghilotina.files.wordpress.com/2011/11/baba-novac.jpg

Predsjednik Republike SrBske
Predsjednik Republike SrBske Day 1,987, 10:53

v s s

o7

Theirdie Day 1,987, 11:00

Comment deleted

Barbaras Si Gras
Barbaras Si Gras Day 1,988, 01:13

Nu a existat si nu exista prietenie romano-sarba, iar pe timpul lui Mihai Viteazul nu exista constiinta nationala.

soy malo
soy malo Day 1,988, 06:44

Nu știu la nivel de diplomație, dar din câte am citit, populațiile erau ”prietene”. Nu exista o dușmănie ca între români, unguri sau otomani.

Colonel Jack ONeal
Colonel Jack ONeal Day 1,988, 05:37

Foarte tare soy malo. A meritat sa citesc si merita sa citesc si partea a doua

 
Post your comment

What is this?

You are reading an article written by a citizen of eRepublik, an immersive multiplayer strategy game based on real life countries. Create your own character and help your country achieve its glory while establishing yourself as a war hero, renowned publisher or finance guru.