Ambient on/off

Join the new world

 

[Serbia-Hellas] Рехабилитација Небојша куле

Day 1,903, 15:32 Published in Serbia Greece by mappas


Рехабилитација Небојша куле у Београду Србији, у којој је убијен Рига од Фере-Велестинлис, прегледан од стране српског министра културе Небојше Брадића и грчки амбасадор у Србији, Демостен Стоидис.

Обнова куле Небојша почела у јуну 2009.План предвиђа стварање четири нивоа, унутра, што нико неће бити трајна, музеј-изложбени простор, посвећен раду и деловању Рига од Фере-Велестинлис. Изван куле полу отворени простор са капацитетом од 500 људи ће се градити, што ће бити као грчко-српског културног центра и домаћини изложбе, предавања, музичке концерте и друге догађаје.

Укупна вредност пројекта ће бити око 1,8 милиона евра, од чега Грчка држава, преко међународну развојну сарадњу одељења (Хеллениц Аид), платиће 1.380.000 евра, а преостали износ ће бити посвећена од стране Града Београда.

У ствари, да је то био први одбрамбени тврђава, пошто је био изван основних одбрамбеним зидовима тврђаве Београда, име Небојша на српском језику значи неустрашив.У својој историји је уништено много пута, али је увек обновљена. У 1739, када је Београд пао Турцима, кула је претворена у тамницу, место мучења.

У новембру 1797, аустријске власти ухапсиле Рига од Фере-Велестинлис у Трсту и заједно са седам других сапутника, достављених паше Београда. Ригас и његови сапутници су били заточени око седам месеци у затвору у Небојшу кулу и у јуну 1798, Турци задавио их, а њихова мртва тела су бачена у Дунав.

 

Comments

mappas
mappas Day 1,903, 15:34

[Serbia-Hellas] Рехабилитација Небојша куле
http://www.erepublik.com/en/article/-serbia-hellas--2206802/1/20

rookie100
rookie100 Day 1,907, 23:00

vs za promociju

Zmajeviti
Zmajeviti Day 1,920, 18:22

Пар речи. Кула Небојша је испрва била главна, донжон кула у Горњем граду, коју је дигао деспот Стефан кад је 1402. почео обнову Београда, пошто га је добио од Угара. тек касније се име Небојша преноси на ову данас кулу, у Доњем граду.
Хвала Грцима што су помогли обнову. Јесте да је то због Риге од Фере, али опет.

 
Post your comment

What is this?

You are reading an article written by a citizen of eRepublik, an immersive multiplayer strategy game based on real life countries. Create your own character and help your country achieve its glory while establishing yourself as a war hero, renowned publisher or finance guru.