[REMESH][CONCURS] A cazut o frunza in calea ta! Recenzii si rezultate

Day 1,475, 07:59 Published in Republic of Moldova Singapore by Batranul Remesh
De la Maniu zicere:
A cazut o frunza in calea ta

De o vreme vad ca oamenii ma tot invita sa jurizez concursuri (nu i-ar lasa inima si pe organizatorii astia sa mai nominalizeze si cate o doamna si/sau domnisoara in comisiile astea de jurizare) si ma simt un fel de Calinescu. Nu, nu cred ca ma pot compara cu ala marele (io sunt mai bun) ci doar cu ala micu (desi fizic e cam mare si ala acuma). Stiti voi, ala cu manutele alea doua ... premii ... eh ?

In fine, pe langa placerea de a citi articolele, situatia asta imi provoaca si bucuria de a citi comentariile si, spre surprinderea mea ( 😛 ) am aflat ca wowotzange citeste carti. Culmea.

Daga wowo, esti un exemplar rarisim, in opinia mea si sper sa ai destinul bobului de mustar.

Remesh, asa cum stiti, a lansat o tema de concurs foarte ciudata, ce a permis concurentilor sa isi manifeste tot felul de trairi si senzatii, plecand de la nivelul inconstientului si pana la sublimarea “absolutului” alchimic.
Nu stiu daca asta e totusi meritul lui, sau geniul participantilor 😃.

In fine, avem urmatoarele frunze (e cu f mic, asa ca nu are nimic a face cu celbra academie, unde s-au scolit atatia si atatia romani de nadejde, ce ne conduc azi):

1
A cazut o frunza in fata ta. – direct x de la foaia de ziar

Articolul asta m-a facut sa imi aduc aminte de riscurile cititorului.
Cel mai mare risc al cititorului e sa ajunga sa comunice empatic cu scriitorul. Asta duce, de multe ori, la trairi si emotii puternice. Uneori chiar la lacrimi, venite nici nu stii de unde.

Ai senzatia aia de nod in gat, de apnee la nivelul diafragmei si ramai fara cuvinte.

E greu sa provoci altora asa o senzatie. E foarte greu sa faci asta intr-o lume ce nu mai are timp de povestile altora. Cateodata oamenii nu mai au timp nici de povestile lor.

Totusi, sinceritatea extrema, in general legata de o experienta personala, cum e iubirea, au aceasta minunata calitate de a deschide, macar pentru cateva clipe, inimile cititorilor.

Daca nu a facut-o, ii recomandam lui wowo sa citeasca si acest articol.
Personajele sale au sa-i aduca aminte de Rebeca, cea rapita de vant, in veacul de singuratate.

2
A cazut o frunza. Folosea la ceva? – Alter Dio de la News from Above

Dumnezeul nostru alternativ si transilvan nu ne mai uimeste pentru ca deja il stim bine, stim ca are valoare, stim ca e un inginer mult prea dotat ca sa ramana numai inginer ... 🙂 – dovada fiind si unele referinte despre tabele pivotante.

Surpriza creata de articol este deosebit de placuta, dincolo de abordarea ... complet diferita.
Evident, aceasta Arcadie vegetala, descrisa de autor, nu poate fi nici lipicioasa, nici autoaderenta, insa pare a fi perena.

Unii ar spune ca se datoreaza, aceasta cautare continua, acest vis al visarii, starii umane de pacatos (o sa regasim intr-un alt articol dezbatuta si aceasta viziune) ce ne obliga continuu sa ne raportam la o stare si o lume ideala. Asa se definesc oamenii ca fiinte visatoare, avand sperante si asteptari.

Concluzia oarecum cinica nu este a popularitatii ce duce spre nicaieri, a implinirii “tintei” fara ca ea sa fi fost definita cat, mai degraba, a continuei pierderi de sine in reverie, in virtual si, astfel, chiar neantul poate sa iti fie prieten (chiar si pe F😎.

Autorul este, cel putin din aceste motive, un european autentic, bantuit de angoasa ce a pus stapanire pe acest continent, fara sa fi luat cunostinta de granitele tratatului de la Schengen.

Acest articol o lasa complet nedumerita pe wowo, ce, probabil, inca mai cauta semnificantii asortati acestuia, fara sa stie ca numai o regresie profunda in propriul ID ar putea explica tensiunile si culorile acestuia.

3
Epistola catre Adam - The Brigadier de la Asphalt TANGO

Aici ajungem la povestea paradisului arian, a pacatului cunoasterii binelui si raului (dovada ca pacatul este o chestiune de etica si morala, nu vre-o incalcare de reguli si dogme) vazuta de autor din prisma a ceea ce am numi (pentru ca asa numeste si Biserica) personajul principal.

Autorul, aflam (desi banuiam deja) nu este atat de mult nici roman si nici poet, pe cat este frate cu codrul si, evident, poezia sa botanica si biblica este plina de intelesuri, pe care chiar daca nu le-a intuit de la bun inceput le vor gasi criticii si exegetii operei sale.
Asa se intampla intotdeauna, de cand Adam a muscat din marul acela. Toti suntem cunoscatori.

Acest articol pare a o nedumerii pe wowo, insa nu suntem siguri daca aceasta stare apare ca urmare a mesajului articolului in sine sau este datorata imagisticii mai putin patristice sugerate.

4
Agăţat de bară... – Alcide de la Balanta

Se pare ca ombelico dell mondo (adica buricul pamantului) se regaseste in fiecare dintre noi.
Suntem mult mai dispusi sa vorbim despre noi insine decat sa ascultam, ne proiectam pe noi si fiinta noastra in cele mai deosebite pozitii (chiar si gimnastice) pentru ca avem tot timpul nevoie de o “asigurare” impotriva “caderii”.

Unii dintre noi, asa cum ne arata autorul, se trezesc la contactul dur cu “pamantul”. Printre frunze si impartasindu-le soarta.
Unii, din nefericire, nu se trezesc nici atunci, am adauga.

5
E inca toamna. – burete de la tHE sCOTSMAN

Ne putem gandi ca autorul vorbeste de doua suflete pereche ca si in romanele lui rebreanu sau de conceptele filozofiei duale chineze ori, ... daca ramanem mai ancorati in realitatea mundana, poate ne spune fiecaruia povestea noastra, a contradictiilor si a cautarilor.

Finalul ne contrariaza si ne aduce aminte ca indiferent ce ne imaginam, avem datoria de a merge zilnic mai departe, tot mai departe pentru ca avem incredere ca problemele acestei lumi vor fi corect rezolvate de copii.

Din nefericire wowo nu a mai participat la dezvoltarea subiectului.

6
Frunza amintirilor – Cristinutaa de la Cunoaste

In ultima vreme Cristinutaa ne-a surprins deosebit de placut cu prezenta si creatiile sale in media. Din nefericire ea nu este suficient cunoscuta si oarecum izolata pentru ca publica in ePatria sa, Moldova si oamenii sunt lenesi.

Poezia pe care ne-o propune este sincera, deschisa si naiva (ca si curent artistic) asa cum ne-am obisnuit cu creatiile ei, si poate tocmai de aceea atat de interesanta, de neobisnuita de ... pura.

Daca nu credem in metempsihoza poezia ne arata ca avem mare nevoie de trairea sincera, deschisa in aceasta viata, a fiecarei clipe, ce este eterna dar unica si irecuperabila.
Este un mesaj dulce amar de constientizare a nostalgiei paradisului pierdut, a responsabilitatii noastre zilnice de a trai cu speranta la acesta, dar, parca, niciodata acolo.


7
Soulfly – Bursucul Ucigas de la Tainele Bursucului

O foarte interesanta alegorie vegetala in care toate par a avea legatura cu toate, stafundurile grele, telurice si intunecate cu cele mai elevate forme de manifestare ce, inexorabil, dupa clipa lor de iluminare revin spre forma si cauza prima.

Autorul ne propune o tema de reflectie foarte interesanta si, multumim, o presara si cu teme muzicale.

Toate cele bune !

De la mine zicere:
Multumesc lui Maniu ca stie a explica lucrurile cu cuvinte atat de multe, mari si variate!

Premiul I – 5000 MDL - directx
Premiul II – 3000 MDL - Alcide
Premiul III – 1000 MDL - The Brigadier

Mentiuni de participare – 500 MDL – Alter Dio, Burete, Cristinutaa, Bursucul ucigas.

Va multumesc pentru participare. Premiile vor fi trimise in seara asta. Parol!