Ambient on/off

Join the new world

 

"Dacă vei juca rolul unui geniu, vei deveni unul" - Salvador Dalí

Day 1,999, 02:46 Published in Republic of Moldova Republic of Moldova by Ministerul Educatiei Moldova
Ministerul Educației lansează o serie de articole în care vă vom prezenta o personalitate marcantă care s-a născut/decedat în ziua resprectivă, viața reală.Pe 11 mai, 1904 s-a născut pictorul spaniol Salvador Domingo Felipe Jacinto Dalí Domenech, reprezentant de seamă al curentului suprarealist în artă. Grație aparițiilor excentrice și megalomaniei sale, Salvador Dalí a devenit o vedetă mondială, care a reușit să folosească forța mass-mediei pentru a-și spori averea și gloria.Datorită comportamentului său, în 1934 este exclus din grupul artiștilor suprarealiști, ceea ce nu-l împiedică să se considere singurul artist capabil de a capta "formele suprareale". Salvador Dalí recurge la propriul său stil ca "metodă paranoico-critică", pe care o definește drept "o metodă spontană a cunoașterii iraționale care constă în interpretarea critică a reveriilor delirante". Astfel, imaginile pe care pictorul încearcă să le fixeze pe pânză derivă din agitația tulbure a inconștientului (paranoia) și reușesc a căpăta formă numai datorită raționalizării delirului (momentul critic).În 1929 întâlnește pe Gala Diaconov, soția poetului Paul Éluard, pentru care face o pasiune ce nu se va stinge tot restul vieții lui. Reușește să o despartă de Éluard, Gala devenindu-i nu numai soție, dar și muză inspiratoare, reprezentând-o în multe din picturile sale. Grație Galei, Dalí va cunoaște în cele din urmă dragostea trupească, care îi fusese până atunci cu desăvârșire străină, salvându-l de nebunie, după cum a mărturisit ulterior artistul.* Dali se plimbă pe străzile New York-lui cu un clopoțel, pe care îl folosește pentru a atrage atenția asupra sa - gândul că ar putea trece neobservat este pentru el la fel de insuportabil ca sărăcia și smerenia.

* Când acordă interviuri, vorbește despre sine la persoana a treia, folosind formularea "divinul Dalí" sau pur și simplu "divinul". Explică în mod savant cum mănâncă în fiecare dimineață jambon cu dulceață de trandafiri, cum înoată în fiecare zi douăzeci de minute, face o siestă de șapte minute, dar mărtrurisește că frica de moarte nu îl părăsește niciodată. Susține că această spaimă este, împreună cu libido-ul, motorul creației lui.Gala moare în 1982, în 1983 Dalí pictează ultimul său tablou, Coada de rândunică. După un accident în care suferă arsuri grave, se retrage din viața publică. Se adăpostește în turnul "Galatea" din al său "Teatro-Museo", unde va muri în ziua de 23 ianuarie 1989, la Figueras, localitatea în care s-a născut.


Pentru a vă dezmorți creierul, vă propunem o ghicitoare, primul răspuns corect va fi premiat cu 100 MDL.

Zi și noapte ,
Stau de pază;
N-am picioare
Și tot umblu;
N-am nici mână
Și tot bat.

O zi frumoasă,
Ministerul Educației.
 

Comments

Dasiuc
Dasiuc Day 1,999, 03:32

Foarte frumoasa initiativa Ministerului Educatiei.
La ghicitoare cred ca este ceasul.

Ministerul Educatiei Moldova
Ministerul Educatiei Moldova Day 1,999, 04:16

Bravo !

Tamas Vlad
Tamas Vlad Day 1,999, 03:40

Foarte Frumos

Felicitari.

ManuR
ManuR Day 1,999, 03:46

Felicitari pentru initiativa 🙂

Andreica1989
Andreica1989 Day 1,999, 03:50

buuuun!

pfff88
pfff88 Day 1,999, 03:55

Am trecut tema la arta plastica cu ceva timp in urma))

AlexD111
AlexD111 Day 1,999, 04:48

Frumos, vot!

Millefleurs
Millefleurs Day 1,999, 06:04

facand abstractie de text picturile mi-au placut.
v

Osama Bri Gadier
Osama Bri Gadier Day 1,999, 13:02

v

Lupusorul tainic
Lupusorul tainic Day 1,999, 15:15

Frumos !

lordmonstru
lordmonstru Day 2,000, 12:17

cool..!

 
Post your comment

What is this?

You are reading an article written by a citizen of eRepublik, an immersive multiplayer strategy game based on real life countries. Create your own character and help your country achieve its glory while establishing yourself as a war hero, renowned publisher or finance guru.