[Presidentti] Menneestä ja tulevasta

Day 1,890, 11:51 Published in Finland Finland by Ruben Lagus

Vaalikampanjani aikana listasin muutamia tavoitteita kaudelleni. Koska kausi on jo yli puolessa välissä, on hyvä hetki hieman pohtia, mitä asioiden eteen on tehty, ja mitä pitää vielä tehdä.

Talous

Tarkoitus oli pitää budjetti tasapainossa. Verotuloissa laskeva trendi on jatkunut. Eduskunta on n. viikko sitten nostanut hieman aseveroa, mutta tällä ei ole ollut ilmeistä vaikutusta verotuloihin. Toisaalta samaan aikaan valuutan arvo on muuttunut huomattavasti vaikuttaen hintoihin, mikä tekee verotuloseurannasta hieman vaikeaa. Selvää on, että verotulot kokonaisuudessaan laskevat viime kuusta.

MPP-listalta on karsittu muutama maa, ja arviolta kaudella niitä tehdään 9-11. Puolustusbudjettia karsittiin rajusti viime kauteen verrattuna.

Valtiolla on ollut muutamia yllättäviä tulonlähteitä, kuten lahjoituksia. Lisäksi on herätelty keskustelua organisaatioiden vuokraamisesta valtion kirstun täyttämiseksi. Tämä asia tuodaan uuden EK:n pohdittavaksi heti alkukaudesta.

Tärkeintä valtiontalouden kannalta on väkiluku. Ensimmäistä kertaa pitkään aikaan on väkiluku jopa noussut. Kuitenkaan verotuloissa tämä ei vielä näy. Aktiivinen rekrytointi on välttämätöntä Suomen tulevaisuuden turvaamiseksi.

Taloustilanne on synkkä. Uskon, että nollabudjettiin päästään, mutta osittain kertaluontoisten tulojen avulla. Asiaa seurataan, ja mahdollisia korjausliikkeitä tehdään tarvittaessa.




Asgard

Tavoitteena oli kehittää Asgardia ja hankkia uusia jäseniä. Kanada saatiinkin nopeasti Asgardin jäseneksi kahden kuukauden koeajalla. Yhteistoiminta on lähtenyt käyntiin kohtuullisesti. Kukaan ei odottanut, että Asgard joutuu mukaan suursotaan heti Kanadan liittymisen jälkeen. Voitokkaan alun jälkeen olemme jääneet alakynteen, ja Espanja on saanut jalansijaa Kanadassa. Pienenä liittona emme pysty ihmeisiin.

En aio ajaa aktiivisesti Asgardin laajentumista enää tällä kaudella. Liittouma on alun perin tarkoitettu tiiviiksi ystävien liitoksi, ja äkillinen laajentuminen olisi uhka tälle. On parempi edetä harkiten ja panostaa laatuun eikä määrään.




Puolustusvoimauudistus

Tavoitteenani oli tehdä uudistuksia armeijaan. Aiheesta käytiin laimeahkoa keskustelua, eikä päätöksiä ole tehty. Asia ei kuitenkaan voi odottaa loputtomiin, sillä tällä hetkellä PV toimii jo osittain lahjoituksilla. Asiaa viedään eteenpäin EK-vaalien jälkeen.




Sisäpolitiikka

Keskeinen tavoita oli PTO:n etenemisen estäminen, ja siinä on onnistuttu - toistaiseksi. Oleellista on, että puolueen puheenjohtajat miettivät tarkkaan, keitä laittavat ehdokaslissa kärkipäähän. Tätä helpottaisi, jos mahdollisimman moni asiallinen ja isänmaallinen pelaaja asettaa itsensä ehdolle. Toivon, että puolueet ottavat itse vastuun ja aktiivisen otteen vaaleihin. Hallitus ei halua eikä pysty puuttumaan asiaan suuremmin.




Hallituksen ja EK:n yhteistyö

Viimeinen listaamani tavoite oli parantaa hallituksen ja EK:n yhteispeliä ja antaa kansanedustajille mahdollisuutta osallistua tiiviistä päätöksentekoon. Kaiken kaikkiaan EK on presidentin kannalta toiminut tyydyttävästi joskin melko passiivisesti.

Toisaalta kansanedustajien on mahdotonta muodostaa mielipiteitä, jos he eivät saa riittäviä tietoja päätösten pohjaksi. Itse olen pyrkinyt jakamaan tietoa forum-keskusteluissa, ja valtio on tarjonnut tiedotusta myös lukuisten artikkelien avulla, joita on julkaistu valtion sanomissa ja ministerien omissa lehdissä. Lisäksi olen informoinut kansanedustajia erinäisistä asioista käyttämällä pelinsisäistä viestiketjua. Tämä on ainakin omasta mielestäni ollut hyvä systeemi.

Parannettavaa löytyy varmasti hallituksen toiminnasta, ja EK:lle voidaan antaa enemmän ja parempaa informaatiota. Toisaalta myös kansanedustajien hyvin pohdittuja ehdotuksia ja mielipiteitä toivoisi näkevän enemmän. Jos kaikkea vain lyhyesti puolletaan tai vastustetaan, ei toiminta ole kovinkaan rakentavaa.

Huomenna julkaistaan myös kattava selvitys kansanedustajien aktiivisuudesta. Pysy hereillä ja tarkista menikö äänesi hyötykäyttöön.




Viro

Viron kanssa on sodittu kauan. Itse asiassa taitaa olla niin, että pelin historiassa sota on ollut enemmän tai vähemmän käynnissä aina. Kukaan ei tunnu edes muistavan, kuinka kauan Viron kanssa on tällä kertaa sodittu. Forumilta selailin vanhoja ketjuja, ja vaikuttaa siltä, että nykyinen vihanpito alkoi viime toukokuussa.

Kauteni alussa saimme taistelun siirrettyä syvälle Viron alueelle melko nopeasti, mutta nyt tilanne seilaa paikallaan: voitamme helposti Viron hyökkäykset, mutta voimamme eivät riitä valtaamaan lisäalueita. Liittolaisten tuki on keskeistä, ja valitettavasti olemme menettäneet USA:n MPP, ja samalla paljon iskuvoimaa. Viron wipeäminen vaikuttaa melko hankalalta. Tilanne on hieman vastaava Ruotsin ja Latvian välillä.

Ikuisuussota on Virolle suurempi ongelma kuin meille. Vaikuttaa siltä, että he ovat menettäneet paljon aktiivisia pelaajia. Kyllästyneisyys tilanteeseen on suurta. Viron kassa on loppu, ja MPP:t he ovat maksaneet jo pitkään pelaajien yksityisistä varoista. Ulkopuolelta vaikuttaa, että Viro on kuilun partaalla. Presidentti sai vastikään kenkää, ja yhteisö vaikuttaa hieman riitaisalta. Varmaankaan loputtomiin Viroa ei pidetä pystyssä yksityisillä varoilla, vaan maa alkaa kuihtua ja kuolla pois. Tämä ei ole ainakaan minun tavoitteeni.

Suomessa sotaa on pidetty lähinnä välttämättömyytenä, eikä sitä pidetä yleisesti rasitteena. Toisaalta se vie meiltä voimaa, jolle olisi käyttöä Asgardin muissa taisteluissa. Rahallisesti sota ei ole suuri menoerä, sillä taloudellinen panostus on ollut jo pitkään minimaalista, ja lisäksi olemme nauttineet Viron alue-bonuksista jo hyvän aikaa.

Toisaalta rauhanneuvotteluissa ei ole päästy kovin pitkälle. Meidän eduskuntamme on sodan kuluessa toistuvasti hylännyt rauhan. Yksinkertaisuudessaan hallitus on EK:ta kuulostellen ottanut sellaisen kannan, ettei rauhasta kannata suuremmin alkaa neuvottelemaan, ennen kuin Viro tarjoaa meille alueita vaihdossa, eli Pohja-, Kesk- ja Kirde-Eestin. Tilanne on jumissa, eikä ratkaisua ole näköpiirissä, ellei Viro yllättäen muuta mielipidettään tai uusi eduskunta ota täysin erilaista lähestymiskantaa tilanteeseen.




Loppusanat

Artikkelista tuli melko pitkä ja jaaritteleva, mutta toivottavasti se avaa hieman hallituksen näkökulmaa muillekin. Lisäksi artikkelista saa vapaasti ammentaa aiheita eduskuntavaalikampanja keskusteluihin, jos joku sellaisia meinaa harrastaa.

-Ruben Lagus
eSuomen presidentti