Ambient on/off

Join the new world

 

[Petar II Makedonski]Запознајте ја МАКЕДОНИЈА(12) - Прилеп

Day 1,530, 08:57 Published in Republic of Macedonia (FYROM) Republic of Macedonia (FYROM) by Petar II Makedonski

Прилеп е лоциран во северниот дел на Пелагониската котлина и во јужниот дел на Република Македонија.


1.Историја:
Денешната местоположба на градот Прилеп потекнува од раниот среден век, кога Прилеп бил многу важен трговски и воено-стратегиски град. Токму во градот Прилеп, по катастрофалниот пораз на самoиловата војска во Беласичката битка, 1014 година, кога ги видел своите ослепени војници, царот Самиул починал од срцев удар. По смртта на Самуил градот потпаднал под византиска власт, се до распаѓањето на Византија во 1204 год. Во 1334 година Прилеп заедно со цела Македонија стануваат дел од Српското Кралство, на чело со Стефан Душан. Во 1371 година Прилеп станал престолнина на средновековниот македонски феудален владетел, Волкашин, кој го создал Прилепското кралство, со седиште во Прилеп. По неговата смрт во Маричката битка (1371), го наследил неговиот син, Крале Марко, (познат по своите надприродни сили и моќи, во народните преданија и приказни), кој и по доаѓањето на Турците се до неговата смрт во 1395 година владеел со Прилеп и поширокиот регион на западна и југо-западна Македонија.Со доаѓањето на Турците, Прилеп од високоразвиен трговски град, се преориентира кон селското производство особено на тутун. Во Прилеп во 1564/65 година ќе се случи и првиот поголем бунт на македонскиот народ кон неподносливата турска власт, кога незадоволните Мариовци, ќе направат голем протест, проследен со нереди пред судот во Прилеп. Во XIX век, во Прилеп учителствувал големиот македонски преродбеник и собирач на народно творештво Димитар Миладинов, заедно со својот помошник Рајко Жинзифов и токму во овој период во контакт со Миладинов, Марко Цепенков (роден прилепчанец) ќе ја прифати идејата на преродбеникот за собирање на македонското народно творештво. Во овој период градот бил поделен на христијански и турски дел. Постоеле 17 христијански маала и 10 турски. Според структурата на ВМОРО, Прилеп за време на илинденскиот период бил дел од Прилепската околија на Битолскиот револуционерен округ. Илинденското востание ќе има силен одглас во прилепско, а со борбите раководеле познатите прилепски војводи Петар Ацев и Крсто Гермов-Шаќир војвода. За време на Првата (1912-1913) и Втората Балканска војна (1913) во Прилеп и неговата околина се воделе жестоки борби. Таква е битката кај Прилеп помеѓу војските на Кралството Србија и Отоманската империја, во која отоманската војска била поразена. Крајот на војните се означил со Букурешкиот договор, со кој била поделена Македонија, а Прилеп крајно разурнат и разорен, како дел од Вардарска Македонија ќе влезе во рамките на Кралството Србија. Во април 1941 год. Прилеп потпаднал под фашистичка окупација. На 8 април таа година во градот влегла германската фашистичка војска, а на 26 април влегла и бугарската војска. Уште од првите денови на окупацијата се појавил отпор, за конечно на 11.10.1941 година со нападот на бугарската полициска станица од страна на Прилепскиот партизански одред „Гоце Делчев“ да започне антифашистичкото народно востание против окупаторската власт. Во текот на војната, населението од градот и околните села активно се вклучило во борбите. Во борбите се вклучиле и Сојузот на Комунистичка Омладина на Југославија (СКОЈ) и Антифашистичкиот фронт на жените (АФЖ). Градот бил ослободен на 9 септември 1944, а конечното ослободување е на 3 ноември истата година. Во текот на НОВ од Прилеп и прилепско од 8000 учесници, активни борци со оружје в рака биле 2700. Од нив 650 се загинати, 15 прогласени за Народни херои (10 загинати во НОВ) и 154 носители на „Партизанска споменица 1941“.[4] Поради големиот број на борци и жртви, кои Прилеп ги дал во Втората светска војна, градот по војната го добил епитетот „град херој“. По војната градот почнал да се развива и напредува во сите сфери.2.Население:
Последниот попис за населението во овој град е правен во 2002 година. Според тоа Прилеп има 66.246 жители.

EN

1.History:
Antiquity in Prilep
Prilep was founded on the ruins of the ancient city of Styberra, first a town in Macedon and later incorporated into the Roman Empire. Styberra, though razed by the Goths in 268, remained partly inhabited.

Prilep during the Middle ages
Prilep is mentioned in 1014 for the first time, as the place where Samoil allegedly had a heart attack upon seeing thousands of his soldiers had been blinded by the Byzantines after the Battle of Kleidion (Kluch). The area of the town and its countryside were one of the most important strategic, political and military places in this part of the Balkans. Many important crossroads, passing from Greece to Adriatic Sea, were crossing through Pelagonia.
It is often called the city under Marko's Towers since the town is located on the skirts of the Towers of the legendary hero King Marko who is common in Macedonian folk songs and tales as apowerful, wise ruler, and fighter against the Turks.
During the period of the Macedonian cultural and national revival, Prilep is very important centre of the Slavic literacy, literature and culture. Educational activities from this period have an extarordinary meaning. They are promoted by the Macedonian teachers Jordan Konstantinov (Dzinot), Dimitar Miladinov, Rajko Zinzifov and Kuzman Sapkarev. Please note the influence of the famous collector of Macedonian folk music, stories, legends and myths, riddles, Marko Cepenkov.

Prilep during the Ilinden rebellion
At the period the Ilinden rebellion in 1903, the town was a centre of the Macedonian national movement for freedom. 50 revolutionaries like: Pere Toshev, Gorche Petrov, Petre Acev and many more, were members of the National Liberation Army and what is more important they came from Prilep.
It was here and in Kumanovo, when on October 11th 1941, the struggle of the Macedonian people against fascism begun, during the Second World War. The Tomb of the Unconquered, a memorial in honor of the victims of fascism is placed in the town's spacious and beautiful park.

2.Population:
According to the census in 2002 in Prilep lived 66.246 inhabitants.

3.Да посетите|To see:

Towers of Marko fortress
Тврдина Маркови КулиTreskavec monastery
Манастир ТрескавецVaros monastery
Манастир ВарошZrze monastery
Манастир Зрзе


Mogila
МогилаСпоменик на Александар Македонски

4.Истакнати личности:
Крале Марко(1335 - 1395)
Марко Цепенков(1829 - 1920)
Ѓорче Петров(1864 - 1921)
Пере Тошев(1865 - 1912)
Петар Ацев(1877 - 1939)
Методија Андонов - Ченто(1902 - 1957)
Блаже Конески(1921 - 1993)

[img]http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/60/Pe%C5%A1a%C4%8Dka_ulica_u_Prilepu.JPG/120px-Pe%C5%A1a%C4%8Dka_ulica_u_Prilepu.JPG[/img]

5.еПрилепчани:
KralliMarko
BAHE
Vip faca
Tinja
Prilep4an4e
КАЖЕТЕ СЕ ВО КОМЕНТАР !!!

ЗА ШАУТ:[Petar II Makedonski]Запознајте ја МАКЕДОНИЈА(12) - Прилеп - http://www.erepublik.com/en/article/-petar-ii-makedonski-12--1956043/1/20


Видете исто така:
ВИДЕТЕ ИСТО ТАКА:
Охрид
Струга
Дебар
Гостивар
Тетово
Скопје
Велес
Кичево
Крушево
Демир Хисар
Битола

 

Comments

Aproximus
Aproximus Day 1,530, 09:31

cento si go zaboravil....

Aproximus
Aproximus Day 1,530, 09:32

tuka bil ne go vidov xD

BAHE
BAHE Day 1,530, 10:28

И Итар Пејо треба да го клајш 🙂 Че се налути нема мед да ти дај!
И јас сум од Прилеп.

KralliMarko
KralliMarko Day 1,530, 10:33

Истакнат сум o/

Vip faca
Vip faca Day 1,530, 10:35

jas sum od ovoj prekrasen grad 😃

Tinja
Tinja Day 1,530, 10:40

i jas usm od prilep 😃

CititoN
CititoN Day 1,530, 10:46

oti me nema mene vo istaknati licnosti?! 🙂

Prilep4an4e
Prilep4an4e Day 1,530, 10:54

Prilep4an4e...me zaboraj more 🙂... sea i vo istaknati licnosti da me pisis xD

V l a d O
V l a d O Day 1,530, 10:59

Град во Македонија со 11 букви
-Прилеп ебаго : )

Petar II Makedonski
Petar II Makedonski Day 1,530, 13:42

Se izvinuvam do gospodinot Tinja i Prilep4an4e 🙂
a CititoN ti si znael deka se dava gold za da bides vo taa lista ? 😛

MaCeDoNa
MaCeDoNa Day 1,530, 15:37

o/

Beroe
Beroe Day 1,530, 17:23

Добър виц!
Вземете прочете малко ИСТИНА за този хубав град,стига сте повтаряли сръбски простотии,де ви праха мозъците 50 години!

Beroe Day 1,530, 17:29

Comment deleted

Beroe Day 1,530, 17:29

Comment deleted

Beroe Day 1,530, 17:30

Comment deleted

Beroe Day 1,530, 17:31

Comment deleted

Beroe Day 1,530, 17:32

Comment deleted

Beroe Day 1,530, 17:32

Comment deleted

Beroe Day 1,530, 17:33

Comment deleted

Petar II Makedonski
Petar II Makedonski Day 1,531, 01:13

Te molam pisuvaj na tvojot majcin jazik (Makedonski) oti nisto ne te razbrav 😉

Petrov MKD
Petrov MKD Day 1,531, 01:43

берое пишувај на македонски кога вече коментираш по статии

predragmpd
predragmpd Day 1,531, 01:48

taman si rekov nesto na raat ke si procitam za Prilepov moj i ete ti tatar da zaebi raspolozenie

Strastniot
Strastniot Day 1,531, 02:19

ЛОЛ, какви црни Бугари бараш во Прилеп бе Берое.

Ги знаеш ли границите на Бугарија во турско време бе неписмен. Е таму да си бараш бугари, а можеби и овде ќе најдеш некои истакнати бугари :

Kazan - the capital of Tatarstan - are intertwining with the history of Volga Bulgaria, Golden Horde, Kazan Khanate.

Volga Bulgaria - the feudal state formed on the verge of IX-X centuries in Middle Volga region. The main population was bulgars - immigrants from Azov region, who conquered the native Finno-Ugrians and Turkish-speaking tribes.

IceMannnnnnnnn
IceMannnnnnnnn Day 1,531, 05:00

Beroe pishuvaj na makedonski! : )


o7

wazaabg Day 1,532, 08:06

Comment deleted

velzevur Day 1,532, 08:19

Comment deleted

 
Post your comment

What is this?

You are reading an article written by a citizen of eRepublik, an immersive multiplayer strategy game based on real life countries. Create your own character and help your country achieve its glory while establishing yourself as a war hero, renowned publisher or finance guru.