Οι Κόπτες και η Κοπτική Γλώσσα

Day 2,105, 08:07 Published in Greece Greece by Faethongr
(Το κάτωθι άρθρο αποτελεί δικό μου κειμενάκι δημοσιευμένο αλλού, με μικρές αλλαγές. Επειδή στην Αίγυπτο γίνεται μεθοδευμένη εθνοκτονία νομίζω ότι το θέμα μας αφορά. Ασφαλώς το κείμενο απαιτεί προσθήκες, τις οποίες και σκοπεύω να κάνω λίαν συντόμως)


Τα λυπηρά πρόσφατα γεγονότα στην Αίγυπτο έφεραν στο προσκήνιο την ύπαρξη της αρχαίας και πολυπληθούς χριστιανικής μειονότητας των Κοπτών. Το όνομα 'Κόπτης' ετυμολογείται από το ελληνικό 'Αιγύπτιος', ονομασία που προέρχεται από τα μυκηναϊκά χρόνια. Οι ίδιοι αυτοαποκαλούνται u.Remenkhe:mi en.Ekhristianos, προσδιορισμός ο οποίος σχετίζεται με την αιγυπτιακή ονομασία της χώρας. Το όνομα 'Κόπτης' χρησιμοποιείται εντούτοις περισσότερο για να προσδιορίσει τον χριστιανό κάτοικο της Αιγύπτου. Ο αριθμός τους ανέρχεται μεταξύ 5% και 10% του συνολικού πληθυσμού της Αιγύπτου. Σημαντικές κοινότητες υπάρχουν και σε άλλες περιοχές, καθώς και στην Ελλάδα.




Η Κοπτική Εκκλησία έχει μια μεγάλη παράδοση. Ανήκει στις ανατολικές εκκλησίες, όπως η Αρμενική και η Ασσυριακή (χριστιανοί της Μέσης Ανατολής). Αν και αρχικά δεν υπήρχαν σημαντικές διαφορές ανάμεσα στις διάφορες Εκκλησίες, κατά την σύνοδο της Χαλκηδόνος το 451 μ.Χ. προέκυψαν θεολογικές διαφωνίες που μάλλον υποδαυλίστηκαν και από την δυσαρέσκεια των κατοίκων της Αιγύπτου ενάντια στον βυζαντινό συγκεντρωτισμό. Το αποτέλεσμα ήταν ότι η Αίγυπτος έπεσε εύκολα, και με την ανοχή των κατοίκων της, στην αραβική κυριαρχία το 641 μ.Χ και παρά τα πρώτα χρόνια ανοχής, η αραβική κυριαρχία επέβαλε βαρύτατους φόρους που οδήγησαν

σε μαζικούς προσηλυτισμούς χριστιανών. Στην σημερινή Αίγυπτο γενικά απολαμβάνουν κάποιων ελευθεριών οι οποίες όμως φανερά υπονομεύονται από την έξαρση της μουσουλμανικής βίας. Εν γένει, οι Κόπτες είναι ανεκτοί στα πλαίσια της καλλιέργειας ενός 'αιγυπτιακού' εθνικισμού που προτάσσει την εθνική καταγωγή από την θρησκεία αλλά λιγότεροι επιθυμητοί για τους μουσουλμάνους φονταμενταλιστές.

Τα τελευταία χρόνια αυξάνονται τα κρούσματα βίας ενάντια στους Κόπτες.

Ενδιαφέρον για εμάς τους Έλληνες έχει η Κοπτική Γλώσσα, της οποίας το λεξιλόγιο αποτελείται σε μεγάλο ποσοστό από ελληνικά δάνεια (για όσους ενδιαφέρονται υπάρχει το πόνημα του H.Förster(2002): Wörterbuch der griechischen Wörter in den Koptischendokumentarischen Texten, De Gryuter), με περιεχόμενο κυρίως θρησκευτικό. Επίσης το αλφάβητο είναι κατά βάσιν το ελληνικό με την προσθήκη 6 ή 7 γραμμάτων για την απόδοση φθόγγων που η ελληνική δεν μπορούσε να αποδώσει. Το Κοπτικό αλφάβητο επηρέασε, μαζί με το ελληνικό, την δημιουργία του Αρμενικού και του λεγομένου «Κυριλλικού» σλαβικού αλφάβητου.



Δυστυχώς η Κοπτική έχει πάψει να ομιλείται και αποτελεί μόνο γλώσσα λειτουργίας που ακούγεται στις κοπτικές εκκλησίες. Εντούτοις η γλώσσα αποτελεί αντικείμενο μελέτης από πολλούς ερευνητές λόγω της πλούσιας λογοτεχνίας της η οποία απαρτίζεται από χριστιανικά, γνωστικά, αποκρυφα αλλά και πρό-χριστιανικά κείμενα. Επίσης αποτελεί μια εύκολη εισαγωγή για την μελέτη της αρχαίας αιγυπτιακής (δες σχετικά για την 'Στήλη της Ροζέττας': http://en.wikipedia.org/wiki/Rosetta_Stone)



Το μικρό αυτό άρθρο το έγραψα ως έναυσμα για περαιτέρω μελέτη αυτού του υπέροχου πολιτισμού, με τον οποίο ο Ελληνισμός σχετίζεται εμμέσως διά μέσου των αιώνων. Πηγές αποτέλεσε κυρίως το διαδίκτυο, μια μικρή βιβλιογραφία που γνωρίζω αλλά και ένα εισαγωγικό μάθημα που παρακολούθησα πριν καιρό. Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για ένα επιστημονικό κείμενο. Διορθώσεις ή προσθήκες έιναι ευπρόσδεκτες!



Και αυτό για όσους κόπτονται για τα δικαιώματα όλων, εκτός αυτών που ανήκουν στην ίδια πολιτιστική σφαίρα:



Οι Κόπτες και η Κοπτική Γλώσσα
http://tinyurl.com/kagl23w
by Faethongr