Ambient on/off

Join the new world

 

[OM] Mentoroknak a mentorprogramról

Day 2,129, 03:29 Published in Hungary Hungary by Oktatasugyi Miniszterium


Tisztelt jelenlegi és leendő mentorok!

Ebben a cikkben szeretnénk összefoglalni, hogy milyen változások történtek a mentorprogramban, miről is szól a mentor munka, miket várunk el tőletek.

Jelen pillanatban a mentoradatbázisban 25 aktív mentorszerepel. Előfordulhat, hogy egy mentor más elfoglaltságai miatt nem tud több vagy nem akar mentoráltat vállalni, így ezúton szeretnénk megkérni titeket, hogy ha ebbe a helyzetbe kerültök, mihamarabb jelezzétek az Oktatási Minisztérium felé egy levélben, hogy feleslegesen már ne közvetítsünk ki mentoráltat. Másrészt pedig szeretném felhívni azon emberek figyelmét, akik szívesen vállalnának mentorálást, hogy a jelentkezéseiket továbbra is várjuk, melyet ezen a linken található űrlap kitöltésével lehet megtenni: http://goo.gl/7XoXC

A mentorok sikeres regisztrációjáról továbbra is levélben küldünk megerősítést és a mentorált jelentkezések függvényében, általában egy héten belül eltudják kezdeni munkájukat az első újonccal. Újítás történt azon a téren, hogy ha egy mentor kap egy új mentoráltat, az Oktatási Minisztérium felé egy válasz üzenetet várunk a mentoroktól, amelyben jelzik, hogy felvették a kapcsolatot a mentoráltakkal. Ezzel is szeretnénk elkerülni azt, hogy a kiközvetítés után hetekkel értesüljünk róla, hogy nem jött létre a kapcsolat.


A mentorok aktivitását és munkáját több platformon keresztül is próbáljuk ellenőrizni, ezzel biztosítva, hogy a mentoráltak minőségi segítséget kapjanak. Az első ilyen tehát, hogy ha új mentoráltat kap, visszajelez-e, hogy elkezdték a munkát. A következő visszajelzés, hogy 2-4 hét elteltével jelentést írnak arról, hogy mennyit fejlődött a pártfogoltjuk a közös munka során, továbbá a mentoráltaknak is lehetőségük nyílik értékelni a mentoruk munkáját. Ezeket összességében figyelembe véve igyekszünk kiszűrni, ha egy mentor mégsem alkalmas a feladata ellátására.

Mentoroknak a jelentés leadáshoz készült űrlap: http://tinyurl.hu/TSvg/

Mentoráltaknak a mentoruk értékeléséhez készült űrlap: http://tinyurl.hu/C21l/


Mostanában a legtöbb negatív élményt a mentoráltak, saját bevallásuk szerint, a mentorok reaktív viselkedése váltja ki. Tehát a mentorok sokszor azt várják, hogy a mentorált kérdezzen és ők majd válaszolnak. Azonban egy frissen regisztrált játékostól nehéz elvárás, hogy olyanról kérdezzen, amiről nem is tud. Ennek kiküszöbölése érdekében szeretnénk itt egy listát összeállítani, amiről úgy gondoljuk, hogy a mentoroknak feltétlenül maguktól beszélniük kell:
-napi edzés és munka értelme és célja
-medálok megszerzésének módja
-XP gyűjtése, szintlépések, divíziók
-energia vesztése és töltése
-piac működése
-inkább több edzés és kevesebb ütés
-DO, csaták
-mire érdemes költeni pénzt, vagy aranyat és mire nem
-utazás lényege és menete
-század és pártválasztás (hol olvashat utánuk)
-chat használata

Így tehát a fentiekkel kapcsolatban azt szeretnénk, ha a mentorált kiközvetítést követően, felvennétek a kapcsolatot, és a fenti információkkal teli levelet küldenétek nekik.

(A jövőben várható, hogy az Oktatásügyi Minisztérium ajánló jelleggel közzé fog tenni egy példa levelet, a fenti információkat tartalmazva, annak érdekében, hogy megkönnyítsük a munkátokat.)

Amit elvárunk a mentoroktól:
- elhivatottság a kezdő játékosok segítésére
- megfelelő tudásszint egy kezdőtől várható problémák megoldásához
- proaktivitás ( Ne csak a kérdésre várjanak, az alapvető információkat maguktól mondják el.)
- magas fokú türelem ( Hiszen lehet hogy heteken belül több tucatszor fogtok ugyan arra a kérdésre válaszolni, de ami nektek értelemszerű, az minden egyes kezdőnek új dolog.)
- objektivitás, mindennel és mindenkivel szemben ( A kezdők legyenek felvilágosítva, de ne befolyásolva.)

Mentorok értékelése

A korábbiakban említettem, hogy igyekszünk több úton is visszajelzést kapni a mentori tevékenységről. Az elmúlt hetek-hónapok tapasztalataiból egyértelművé vált, hogy a minőségi mentorálás megteremtéséhez nem elég kizárólag az alapján fenntartani egy adatbázist, hogy ki aktív mentor, és ki nem. Ennek szellemében elkezdünk egy skálás értékelési rendszert bevezetni melynek a lényege röviden a következő. Az értékelés 1-10ig megy.Minden mentor munkába állásakor, 5ös értékeléssel kezd.. Ahogy ez megtörtént, minden jövőbeli visszajelzés befolyásolni fogja ezt az értéket.

Milyen tényezők befolyásolhatják?
- a mentor jelentéseinek alapossága
- a mentoráltak visszajelzése
- a mentor aktivitása
- azok a plusz információk, amit a mentorokkal való levelezés során tudunk meg, vagy amit az előéletéről tudunk

Így tehát, azok akik folyamatosan aktív munkát végeznek, ráadásul a munkájuk hasznosnak is bizonyul a mentoráltak visszajelzése alapján, valamint összességében is pozitív kép alakul ki róluk, úgy azok értékelése folyamatosan növekedni fog, egészen 10-ig.
Természetesen ugyan ezek ellentéte is érvényes.

Mit befolyásol az értékelés?
Alapvetően a cél, hogy a mentoráltak, a lehető legjobb oktatásban részesüljenek, ennek tükrében pedig, a jobb értékeléssel rendelkező mentorok nagyobb eséllyel fognak hamarabb mentoráltat kapni(miután a legutóbbit leadták), mint a gyengébbek. Így tehát ezentúl, a mellett, hogy törekszünk az egy mentor-egy mentorált szabályra, adott időn belül a jobb értékelésű mentorok több mentoráltat kapnak, mint a gyengébb értékelésű társaik. Továbbá, szelektálás esetén a nagyon rossz értékeléssel rendelkezők kikerülhetnek az adatbázisból is.


Mindezek fényében, bár tisztában vagyunk vele, hogy hatalmas segítség az, ha egy játékos felvállalja egy fiatal tanítását, és ezt nagyon köszönjük is a teljes magyar közösség nevében, de határozottan kérjük a leendő mentorokat, csak akkor jelentkezzenek a programba, ha képesen teljesíteni az elvárásokat. Szeretnénk a legjobb oktatást biztosítani a jövendő nemzedékeknek, ehhez pedig a mentorokkal szembeni elvárásainkat is folyamatosan emelnünk kell.


Egy kis közérdekű:

Mentoroknak jelentkezni itt lehet: http://goo.gl/7XoXC

Személyes mentor igényléshez ezt töltsétek ki: http://tinyurl.com/7k3wnn6

Mentoroknak a jelentés leadáshoz készült űrlap: http://tinyurl.hu/TSvg/

Mentoráltaknak a mentoruk értékeléséhez készült űrlap: http://tinyurl.hu/C21l/

Tisztelettel,
Imre Norbert
Oktatásügyi Miniszter és
Moby2
Mentorprogramért Felelős Államtitkár
 

Comments

Imre Norbert
Imre Norbert Day 2,129, 03:35

[OM] Mentoroknak a mentorprogramról

http://www.erepublik.com/en/article/2319946

Vote&shout!

fischer2
fischer2 Day 2,129, 03:51

Hatalmas vote, szép munka! o7

HercuIe Poirot
HercuIe Poirot Day 2,129, 06:12

Vote! o7

donAbadnego
donAbadnego Day 2,130, 14:28

köszi, jó,hogy csináljátok!

DoomyB0y
DoomyB0y Day 2,130, 21:47

Először kezdem az örömmel.

Örülök ennek a cikknek és annak, hogy van mentorprogram csak így tovább! 🙂 Örömmel jelentkezem (újra (és újra).

Most jöjjön az üröm.

Én kismilliószor jelentkeztem mentornak. Régebben kaptam is vagy 3 embert akik dél-amerikai emberkék fékje voltak és azóta nem közvetítettek ki hozzám senkit. Remélem ezután szerencsésebb lesz a kiválasztás.

Imre Norbert
Imre Norbert Day 2,131, 01:04

Nem tudom mikor jelentkeztél utoljára( a mait leszámítva), de valószínűleg hogy az adatbázis újraírása előtt. Ugyanis nem szerepel a neved a pár hónappal ezelőtt újra indított mentori listában. Ennél fogva nem is kaphattál mentoráltat amióta OM vagyok.(Közlöny júliusi számaiban találsz cikket az új listáról).

 
Post your comment

What is this?

You are reading an article written by a citizen of eRepublik, an immersive multiplayer strategy game based on real life countries. Create your own character and help your country achieve its glory while establishing yourself as a war hero, renowned publisher or finance guru.