Ambient on/off

Join the new world

 

[MoFAeBIH]Obracanje i izvjestaji ambasadora

Day 2,276, 11:45 Published in Bosnia and Herzegovina Bosnia and Herzegovina by BiH Foreign Office

Veliki pozdrav eBiH
Ovo je prvo MoFA obracanje u ovom mandatu koje ce se sastojati iz dva dijela.


-Obracanje MoFA eBIH
-Ambasadorski izvjestajObracanje MoFA eBIH


Kao sto ste svi upoznati raspadom saveza TWO, diplomatija u samoj igri je trenutno najzanimljivija. Mnoge drzave su promijenile diplomatske strane i odrekle se dosta svojih saveznika.
Tako su Poljska, Spanija i Velika Britanija napravile mozda i najveci preokret u svojoj diplomatiji. Velika Britanija je po prvi put u igri potpisala MPP sa eBIH.
Spanija, nas stari saveznik je potpisao MPP(na dva mjeseca) sa eBIH nakon dugog vremena.
MoFA tim je vec u pregovorima i sa Poljskom oko potpisivanja MPPa.
Takodjer, i javnost u Grckoj je podijeljena oko vladine diplomatije, i dobrim dijelom je 'nageta' ka proSPoland savezu.

Vise informacija o novom savezu cemo objaviti u narednom periodu, jer zbog same vaznosti istih, objavljujemo samo osnovno.
Ambasadorski izvjestaji:

Kina(ambasador Cyborrggg)

Kina je zemlja koja ima apsolutnu kontrolu nad Azijom. Stanonvnistvo im nije veliko oko 2000 gradjanina, ali cine nekoliko puta vecu stetu od nas. Vlast im se rijetko mjenja trenutni CP Atracurium je na vlasti vec 23 put. Imaju sve resurse, i idealna su zemlja za proizvodnju, jer rijetko gube iste. Na nacionalnom stoku se nalazi oko 5 milona valute i oko 4,5 k Zlata. Naši su saveznici već duze vrijeme, ali sluzbeno su neutralni pri kreiranju novih saveza i vjerovatno ce tako i ostati, ali ipak vise naklonjeni Hrvatskoj strani, samim tim i nama. U kini je i oko 50 igraca ih Hrvatske koji su uzeli Kineski CS radi vece proizvodnje.
Sto se tiče naših igraca ima nas malo. Ja sam za ovo vrijeme dok sam tu, uspio vidjeti samo 5 nasih igraca.

Službeni kanal: Rizon #eCN


Hrvatska(ambasadorTomislavrexcroaturum)

Hrvatska, najveci saveznik eBIH, je 14. zemlja eRepubilka sa 3438 stanovnika.
Trenutno drze regije u Indiji i povremeno se oslobode na Balkanu. U proteklom ratu sa Slovenijom, Hrvatska je imala mnogo uspjehaa, gdje su cak izbrisali Slovence sa mape. Hrvatska je ukljucena u osnivanje novog saveza.
O ulasku u savez vec raspravlja kongres.

-Interviju sa CPom Hrvatske.

1. Pozdrav, kao svaki pocetak interivjua, mozete nam se predstaviti ukratko?
-Zovem se Hrvoje, 35 godina, zivim u Zagrebu, emigrirao u Njemacku 😃

2. Kakvo je trenutno stanje u eHrvatskoj?
- Nikad bolje. Para nema pa nema ni problema. Ali ima ratova na bacanje

3. Kakva je situacija po pitanju novog saveza?
-Hrvatski kongres upravo glasa o njemu

4. Koje drzave su najveci prijatelji a koje najveci neprijatelji eHrvatske?
-BiH i Albanija,a neprijatelji Srbija

5. Hvala Vam za interviju i sve najbolje u nastavku mandata.
-Np Hvala vama.Francuska (ambasadorzoriontasuna)
U trenutku pisanja ovog izvještaja, eFrancuska ima 3 originalne regije u svom posjedu, Burgundy,Franche-comte i Languedoc Roussillon. Stanje na državnoj blagajni, za naše gladne oči, izgleda poprilično dobro : 3,000.42 Gold i 573,100.91 cc-a. Trenutno se sve u eSvijetu vrti oko nastanka novih alijansi a u eFrancuskoj je situacija posebno teška s obzirom na to da, u novom potencijalnom savezu u kojem bi se nalazile dojučerašnje savezničke države, nisu poželjni. Djelimično iz tog razloga je i broj MPP-ova je smanjen. Trenutno važeći su sa eNjemačkom, eČileom, eBugarskom, ePortugalom i eŠvedskom. CP za mjesec fenruar je SPQN, MoD benjiparis a MoFA Yakou. Upravo s njim sam uspostavila kontakt i odradila mini-intervju koji možete pročitati u nastavku.


1) Kao što možemo vidjeti, eFrancuska više nema MPP sa eBiH. Za one koji nisu upoznati, može li malo pojašnjenje šta se desilo?

Pomalo smo izgubljeni zbog činjenice da dugo vremena nismo bili članica alijanse a nalazili smo se između najjačih TWO država. Naša guma je ključna 😕
Ne znamo da li imamo šansu da se trenutačno pridružimo alijansi ali moramo pokušati. Iz tog razloga smo promijenili MPP strategiju i troškove. Vi niste jedina država koja je izgubila MPP sa nama. Moramo da znamo kakva nam je budućnost u alijansi.

2) eFrancuska vlada i narod su pridonijeli u ogromnoj mjeri tokom eBiH AS-a prije par mjeseci tako da je ova vijest o promjeni strana bila svojevrstan šok za mene. Kako se vi osjećate?

Za nas eBiH ostaje prijateljska država i želim vam sve najbolje. Ne okrećemo leđa nikome, samo pokušavamo naći najbolji mogući način da postojimo između ePoljske, eŠpanije, eUSA, eUK i eSrbije. Ukoliko želimo da možemo pomoći drugima punim kapacitetima, moramo spriječiti eSmrti građana eFrancuske. Ne smatrajte da smo se okrenuli protiv vas samo želimo da preživimo.

3) A šta kaže eFrancuski narod?

Kao što sam rekao, zbog našeg položaja između dvije suprotstavljene alijanse, jako često imamo samo jednu regiju. Zbog takve situacije, narod je zabrinut, naravno.

4) Ko su vaši najbolji saveznici? Pitanje o neprijateljima je možda suvišno 😃

Pa, neprijatelji su već odavno poznati. Najbolji saveznici su države koje su obrisane od strane ePoljske/eUK i eŠpanije kao što su eIrska, eKanada, eNjemačka i ePortugal. S njima imamo najviše sličnosti zbog geografskog položaja.

5) Koje je tvoje mišljenje o eBiH?

eBiH samo pokušava da se odbrani i nađe svoje mjesto na karti a uz to pomaže saveznicima. Iz tih razloga, imam ogromno poštovanje prema vama.

Za ovaj put toliko, eBiH ambasadorka u eFrancuskoj, zoriontasunaTurska (ambasador HusagaBiH)
Postovani egrađani i egrađanke eBiH
Nakon preuzimanja duznosti ambasadora eBiH u eTurskoj prihvatio sam se posla.Odma sam poslao pismo CP I MoFi eTurske predstavio sam vladu eBiH.
Vlada eTurske

CP-Fedamiral

Premijer-Tuzgun

MoFa-tahaua
Jawek
Yutukaron
Shodesmeru

MoD-Prime Number
N4rgaL
Aniston

MUP-bagaytug
Yutukaron

Ministarstvo informisanja-BraweHeart
Shodesmeru
lethalpunch
ufukkse

Novinartvo-BafraliKartal

Igraca u eTurskoj


imaju 24 regije,100 % im je food I 80% je wep
http://prntscr.com/2rmi35

Imaju dovoljno novca i golda na CT,mogu izvršit AS ..

Imaju dovovljan priliv novca

Porezi


Potpisani MPP


U eTurskoj skoro svaki dan ima rw koji podižu igraci iz eIrana I eSrbije tako da tuj svaki dan ima zabave.Al kad se pogleda mnoge regije imaju veliki bonus odlučnosti,al se ipak eTurska brani.Što se tiče ostalih informacija ,eTurska je potpisala MPP sa eŠpanijom a uskoro je moguče potpisivanje sa ePoljskom.Naravno eTurska ce da pokuša da održi veze sa eGrčkom i eArgentinom.

Potpisali su i MPP sa PoljskomVelika Britanija (ambasador Foster)

Pozdrav, iz Velike Britanije. Uz podnevni čaj ću vam ukratko reći kakvo je stanje u ovo državi.

eVelika Britanija je zemlja koja se nalazi na 30. mjestu eSvijeta, koja broji 1549 gradjana prosječne razine od 26. do 32. levela. To je velika zemlja koja sadrži 17 regija. Ovdje se nalaze i slike koje to i potvrđuju.Osim što je velika, ona je također i bogata. U riznici se nalazi 2000 golda i 141000cc. Resursi su im 6/10.

Predsjednik države je Count Drakula, premijer Bohemond4, ministar odbrane BrickTamland, ministar vanjskih poslova Kravenn i ministar obrazovanja The Equalist. Najjaca stranka Velike Britanije je "The Unity Party" koja je na proslim izborima imala 35% kongresa sto je 14 kongresnika. Također ovdje se nalaze i ostale jake stranke u VB.
http://img38.imageshack.us/img38/5350/k4fj.png

Odbrambeni štit Velike Britanije iznosi 76,659,438 štete. Države koje imaju MPP sa Velikom Britanijom su: Argentina, Španjolska, Hrvatska, SAD, Grčka, Litvanija, Turska, Kina, Tajvan, Poljska i naša voljena Bosna i Hercegovina.

To bi bilo ukratko to o ovoj državi. Vračam se prvim avionom nazad na proteste u Sarajevo. Do sljedeceg puta o/Irska (ambasador Robert)

Irska je trenutno jedna od zemalja koja je izmedju dvije vatre.
Zbog vec poznatih odnosa sa Velikom Britanijom, nisu spremni uci u proSpoland savez, a pri tome ne zele napustiti neke od najvjernijih saveznika kao sto su Portugal. Tako je MPP zakon sa Hrvatskom propao, iako je izglasan u Irskoj, u Hrvatskoj je bio 19:19. Na CP izborima izabran je Don Croata sa 100% brojem glasova.
Takodjer u razgovorima sa stanovnistvom Irske, veliki broj smatra da su im eBIH i Hrvatska najveci saveznici, ali skoro svi misle da Irska treba da bude neutralna po pitanju saveza.
U dogovoru sa USA, Irska im je iznajmila dvije regije, tj regiju Wexford(Iron) i Cork(Cattle).Spanija & Poljska (ambasador DzeGuevara

eSpanija ima preko 6300 gradjana od koji su od prilike 1300 aktivni, drzavna blagajna im je vrlo puna ( preko 5 mil. Cc I 1500 golda). Iako trenutno imaju samo jednu regiju koja im donosi bonus na voce ( el voco, kako se na bosspanski kaze), trpe trenutno brisanje sa strane eRumunije koja je uz platovu pomoc uspjesno izvrsila airstrike na Iberce. eSpanija se odrekla kao ePoljska eSrbije posto su odavno primjetili da im ovi nisu nikakvi prijatelji uzimajuci druge zemlje kao eArgentinu, eGrcku ili eRumuniju u prednost, I ako je eSpanija eSrbiji bila dugorocni saveznik. S drugim rijecima, osjecali su se izdani od eSrba.
Trenutno drze MPPove s nama nakon dugo godina kao I sa zemljama koje su nama ili prijateljski ili makar neutralno nastrojeni, tako da se vidi buduci pravac vanjske politike eIberaca.
Vrlo je vjerovatno da cemo postati saveznici u novom savezu tako da je bitno da se I mi pokazemo sa sto bolje strane kao posteni I vjerni igraci.
Vazno je uz to navesti da ce ta zemlja vjerovatno biti founder novog saveza, sta je pokazitelj njenog diplomatskog I vojnog statusa u e-svijetu.


ePoljska je godinama uz eSrbiju, zemlja u igri sa najvecom stetom na ratistu. Kao eIberci su I ePoljaci odlucili da napuste savez sa eSrbijom iz slicnih razloga kao eSpanija. I oni se broje kao nas novi saveznik u bliskoj buducnosti I u kontaktu smo s njima u vezi zajednickog MPPa, mislim da je jedina prepreka za to jos neke administrativne stvari oko novog saveza, inace cemo se sa ePoljacima malo vise druziti u buducnost. Od 9000 registrirani gradjana su nesto preko 2000 aktivni, lupaju dnevno ogromni damage I bez pitanja ce svaki savez mnogo ojacati u kojem su clan.
ePoljska se vec godinama vrlo stabilno drzi u srednjoj Evropi, uz svoje core regije I dalje drze skoro sve regije eNjemacke I cesto vecinu regija eFrancuske, eHolandije I eBelgije. Uz to cesto prave avanture prema Sjevernoj Americi. Za takvu jednu vojnu moc posjeduju vrlo prazan trezor, trenutno imaju nesto preko 90k CCa na racunu I nista golda, koje se im redovno trosi na ratistu. I ePoljska drzi MPPove sa nama uglavnom prijateljski ili neutralno nastrojenim zemljama, tako da ce MPPs nama biti samo pitanje administracije I malo vremena.
Postavili smo vec u zadnjem mandatu diplomatske kontakte koje I dalje gajimo da bi isli u nasu korist jer sa ovim novim savezom smo dobili, odnosno dobiti cemo makar teoretski mnogo vise stete nego sto je bilu prije par mjeseci slucaj bio. Sve ostalo ce pokazati naredne sedmice I mjeseci, na nama je da makar sa nase strane bude sve korektno I kako treba.


Konkurs za ambasaadore je i dalje otvoren za zemlje: USA, Brazil i Grcka.
Prijave porukom za ambasadora na account Robert

Toliko za sada od MOFA tima.

o/
 

Comments

BiH Foreign Office
BiH Foreign Office Day 2,276, 11:48

Za shout:

..::[MoFAeBIH]Obracanje i izvjestaji ambasadora::..

http://www.erepublik.com/en/article/2373206/1/20

BIHkontinent
BIHkontinent Day 2,276, 11:58

o7, čestitam

DzeGuevara
DzeGuevara Day 2,276, 12:00

o7

Cyborrggg
Cyborrggg Day 2,276, 12:00

Kad vidim ostale izvjestaje,moj ispadne jadan... a ima sljedeci put da vam spremim referat

Princess the Magnificent
Princess the Magnificent Day 2,276, 12:13

Odlično,bravo o/

Plavi 1992
Plavi 1992 Day 2,276, 12:17

a zasto ja ne bi bio veleposlanik u albaniji, nego moram birat izmedu one 3 drzave S:

Robert BiH
Robert BiH Day 2,276, 13:14

ambasador u Alb vec ima, samo izvjestaj nije stigao na vrijeme

Arn.Magnusson Day 2,276, 12:25

Comment deleted

The.Hound
The.Hound Day 2,276, 13:07

Lepo je Njegoš rekao.
Niko krupno ko Turčin ne laže 🙂

Sonagi
Sonagi Day 2,276, 12:27

Ocekivano dobro od onih od kojih se to ocekivalo od onih sto se nije ocekivalo isto se pokazalo

Brao samo jako

Robert BiH
Robert BiH Day 2,276, 13:16

sta se od tebe ocekuje?
samo nista i glupi komentari XD

Sonagi
Sonagi Day 2,276, 13:40

Netko se nasa prozvan ... ?!

Robert BiH
Robert BiH Day 2,276, 14:25

Kad napises citav clanak, i budes koordirnator ambasadora, a ti takav DSPovac, se nadjes da komentarises onda sam se nasao prozvanim. Tek tek xD

Sonagi
Sonagi Day 2,276, 14:47

To bi triba bit moj problaem ?!
Nek si se nasa prozvan .... Ziv zdrav yi jos svojoj majci bio 🙂

Robert BiH
Robert BiH Day 2,276, 14:49

tek tek...mladicu....

zoriontasuna
zoriontasuna Day 2,276, 15:10

fala, fala 😛

Godfather Corleone Day 2,276, 12:50

Comment deleted

HusagaBiH
HusagaBiH Day 2,276, 12:52

o7

Thesmos
Thesmos Day 2,276, 13:32

Sta je sa novim savezom, sta se ceka? Da neutralne drzave odu u Histeriju pa cemo opet kukat kako su nas izdali...
BiH ne treba da bude samo posmatrac sa strane i cekati na odluke Hrvatske. BiH nikad nije imala velik dmg ali smo nekad igrali neku ulogu u esvijetu, sad smo kifla... I ovako smo manje vise uvijek obrisani, cega se znaci bojimo? Uzeti stvari u svoje ruke, pregovori, diplomacija...

Ovo nije kritika vladi, ovo stoji na svima nama, da brinemo o odnosima s nekim drzavama

azurthedictator
azurthedictator Day 2,277, 06:42

ja koliko sam cuo, imamo vrlo velik polozaj u novom savezu 🙂

pauki
pauki Day 2,277, 08:11

Nisu li grci osnovali savez sa srbima i hunima (onaj assnesto)?

s1haya
s1haya Day 2,277, 13:20

da, asteria 😃

pauki
pauki Day 2,277, 17:42

Ali vise na ganjiu savezu koji je kontra? xD

BahadirHan.
BahadirHan. Day 2,277, 11:20

v

mcmoox
mcmoox Day 2,278, 01:05

Kinu otpišite , kao i Grčku i IRsku, Francusku najverovatnije takođe što se tiče saveza : D ...7


MCMOOX je bio ovde !!!

 
Post your comment

What is this?

You are reading an article written by a citizen of eRepublik, an immersive multiplayer strategy game based on real life countries. Create your own character and help your country achieve its glory while establishing yourself as a war hero, renowned publisher or finance guru.