[ ME ] Dreptul de Autor

Day 1,831, 09:09 Published in Republic of Moldova Republic of Moldova by Lupusorul tainic



Salutare eMoldova.

Tot felul de "zei", ghemuiţi în spatele monitorului, fară nici o urmă a respectului, a demnității şi a bunului simţ işi permit să ne încalce drepturile noastre, al oamenilor, al eCetatenilor, drepturi valabile în realitate, şi în lumea virtuala, inclusiv în eRepublik.

Unul dintre ele este Dreptul de Autor.



Dreptul de autor sau copyright este ansamblul prerogativelor (privilegiilor) de care se bucură autorii care au realizat o opera originala de creatie intelectuala in domeniul literar, artistic sau stiintific oricare ar fi modalitatea de creatie, modul sau forma concreta de exprimare si independent de valoarea si destinatia lor.

Este dreptul de proprietate intelectuala recunoscut oricarei persoane care depune efort intelectual la crearea unei opere si include drepturile exclusive:
* de a face copii propriei creatii
* dreptul de a vinde sau de a distribui copii pentru public
* dreptul de a crea adaptari - dreptul de a pregati noi lucrari, pe baza dreptului anterior protejat (numite produse derivate)
* de a reproduce, executa, afisa, modifica creatia sa.

Orice om care cel putin o data in viata a dedicat niste versuri, a fredonat o melodie sau a pictat un apusul de soare, este un autor.
„nu e om sa nu fi scris o melodie”


Obiecte ale dreptului de autor:

operele literare (povestiri, eseuri, romane, poezii etc.); programele pentru calculator care se protejeaza ca si operele literare; operele stiintifice; operele dramatice si dramatico-muzicale, scenariile si proiectele de scenarii, libretele, sinopsisul filmului, filmul, piese de teatru; operele muzicale cu sau fara text; operele coregrafice si pantomimele; operele audiovizuale; operele de pictura, sculptura, grafica si alte opere de arta plastica; operele de arhitectura, urbanistica si de arta horticola; operele de arta aplicata; ziare, reviste, operele fotografice si operele obtinute printr-un procedeu analog fotografiei; desene, picturi, desene tehnice; sculpturi, arhitectura; hartile, plansele, schitele si lucrarile tridimensionale din domeniul geografiei, topografiei, arhitecturii si din alte domenii ale stiintei; compozitii muzicale si coregrafice, bazele de date; reclama si alte opere.


De asemenea, ca opere, se protejeaza prin dreptul de autor, fara a prejudicia drepturile autorului operei originale, Operele derivate:
(traducerile, adaptarile, adnotarile, aranjamentele muzicale si orice alte transformari ale operelor literare, artistice sau stiintifice, cu conditia ca constituie rezultate ale creatiei intelectuale.)


Nu pot beneficia de protecţia legală a dreptului de autor următoarele:

► ideile, teoriile, conceptele, descoperirile ştiinţifice, procedeele, metodele de funcţionare sau conceptele matematice ca atare şi invenţiile, conţinute într-o operă, oricare ar fi modul de preluare, de scriere, de explicare sau de exprimare;
► textele oficiale de natură politică, legislativă, administrativă, judiciară şi traducerile oficiale ale acestora;
►simbolurile oficiale ale statutului,ale autorităţilor publice şi ale organizaţiilor cum ar fi: stema, sigiliul, drapelul, emblema, blazonul, insigna, ecusonul şi medalia;
► mijloacele de plată;
► ştirile şi informaţiile de presă;
► simplele fapte şi date.


Dreptul de proprietate este perpetuu (vesnic) pe cind dreptul de autor este limitat in timp.
Napoleon considera ca : „proprietatea autorilor n-ar trebui sa dureze decit in timpul vietii lor”.

Actualmente, drepturile patrimoniale (care se mostenesc) cuprinse in continutul dreptului de autor, se nasc chiar din momentul crearii operei si dureaza pe tot timpul vietii autorului, iar dupa moartea acestuia ele se transmit prin mostenire pe o perioada de 70 de ani .

In decursul perioadei de protectie, autorul este in drept sa inregistreze la Agentia de Stat pentru Proprietatea Intelectuala opera sa.

Spre deosebire de brevete care protejeaza inventiile sau marcile comerciale ce identifica sursa produselor sau a serviciilor unei parti pentru a le individualiza ca distincte fata de produsele sau serviciile altei parti, dreptul de autor protejeaza lucrarile originale ale autorilor. Ideile si descoperirile nu sunt protejate de dreptul de autor, insa modul in care sunt
exprimate ar putea face obiectul dreptului de autor.


Drepturile conexe ale dreptului de autor sunt legate de lucrarile protejate de dreptul de autor, si ofera drepturi similare, desi de cele mai multe ori mai limitate si de mai scurta durata pentru:

artistii interpreti sau executanti (cum ar fi, actorii si muzicienii) in interpretarile lor;
producatorii de inregistrari audiovizuale, pentru propriile emisiuni si servicii de programe sau inregistrari
organismele de difuziune pentru programele lor de radio si televiziune;
producatorii de fonograme (spre exemplu, inregistrarea casetelor si a CD-urilor) in inregistrarile lor sonore;


"Nu-i necesară indicarea faptului că o operă este protejată de drepturile de autor atât timp cât „proprietatea intelectuală a unei opere literare, artistice sau științifice corespunde autorului pentru simplul fapt că el a creat-o” și „sunt considerate obiecte ale proprietății intelectuale toate creațiile originale literare, artistice și științifice exprimate prin orice mediu și pe orice suport, tangibile sau intangibile, cunoscute acum sau care se vor inventa în viitor”.
„Convenția de la Berna pentru protecția Operelor Literare și Artistice”




Creatiile in eRepublik

O parte din cetăţeni publica creaţiile proprii (poezii, poveşti, istorii etc... ) în eRepublik, din diverse motive: din curiozitate, din placere sau pentru a le întări sub ciocanul unei critici de calitate. Ei risca sa isi piarda dreptul asupra lor sau sa le fie folosite creatiile fara acordul lor.


Daca sunteti autorul unei creatii originale cu o valoare comerciala sau culturala, ar fi bine sa va asigurati din timp cu dovezi legale certe asupra momentului creaţiei pentru a putea ulterior sa o vindeti, sa o licentiati sau sa permiteti utilizarea ei.

Daca nu inregistrezi dreptul de autor in momentul in care ai creat si mai tarziu altcineva iti vede realizarea si o prezinta mai departe in nume propriu cum vei dovedi ca a fost a ta inainte? Colegii, prietenii sau familia pot depune marturie sau sa garanteze pentru tine,
Precum si persoana care a copiat, ar putea obtine cu usurinta la randul ei marturie de la prieteni si familie care sa garanteze pentru el.

Sursa informatiilor prezentate in articol:
wikipedia.ro / Drepturi de autor
ecopyright.ro ,
AGEPI ( Agentia de Stat pentru Proprietatea Intelectuala a Republicii Moldova ) ,
O.R.D.A ( Oficiul Roman pentru Drepturile de Autor )
Wikipedia.org / Copyright
WIPO - World Intellectual Property Organization


După înregistrarea dreptului de autor este recomandat să folosiţi simbolul ©
pentru a avertiza tertii asupra caracterului protejat al creaţiei.




Drepturile de proprietate intelectuală in eRepublik.


Conform Termenilor de utilizare, punctul 10: Drepturile de proprietate intelectuală:
( reprezinta doar modul in care eu le-am inteles )

10.1 "Noi suntem proprietarul şi beneficiarul licenţei şi deţinătorul tuturor drepturilor de proprietate intelectuală în site-ul nostru, în eRepublik.com Service şi în conţinutul publicat pe site. Aceste lucrări sunt protejate de legile dreptului de autor, legile de marca comercială, legile de baza de date şi tratatele din întreaga lume. Astfel, toate drepturile sunt rezervate.


10.2 Site-ul şi eRepublik.com Service (care include, dar nu se limiteaza la, text, fotografii, grafice, conţinut video şi audio) sunt protejate de drepturile de autor ca opere colective sau compilaţii aparate de legile dreptului de autor din Irlanda şi alte ţări.

Toate articolele individuale, conţinutul şi alte elemente care cuprinde site-ul şi eRepublik.com Service sunt, de asemenea, sunt lucrari supuse drepturilor de autor.

Cu excepţia conţinutului transmis de cetăţeni, site-ul şi eRepublik.com serviciu şi toate aspectele acestuia, inclusiv toate drepturile de autor, mărcile comerciale, şi alte de proprietate intelectuală sau drepturi de proprietate, este deţinut de către noi sau licentiatii nostri.

Sunteţi de acord că site-ul şi eRepublik.com Service şi orice care stau la baza tehnologia sau software-uri utilizate în legătură cu site-ul şi eRepublik.com Service conţine informaţiile noastre de proprietate. Nu modifica, reproduce, distribui, crea lucrări derivate din, nu publica nu posta sau exploata in orice mod, orice conţinut, software-ul şi/sau materiale disponibile pe site-ul nostru, sau eRepublik.com Service, în întreg sau în parte cu excepţia expres prevăzute. Cu excepţia cazului în mod expres şi neechivoc prevăzute în acest document, noi şi furnizorii noştri nu vă acorde drepturi explicite sau implicite, şi toate drepturile sunt păstrate de noi.


10.3 Dacă se stabileşte că se păstrează drepturile morale în conţinut, vă Declar că:

a) nu aveţi nevoie de careva date personale de identificare pentru a fi utilizate in legatura cu conţinutul, sau orice lucrări derivate din sau upgrade-uri sau actualizări.

b) aveţi nici o obiecţie la publicarea, utilizarea, modificarea, ştergerea şi exploatare a conţinutului de noi sau licenţiaţii nostri, succesorii şi cesionarii, sau pe alte site-uri, inclusiv pe site-uri web creat folosind eAPI de sistem;

(c) pentru totdeauna renunţă la şi sunteţi de acord să nu susţineti sau sa afirmati orice drept la orice de pe situl nostru şi toate drepturile morale de autor în orice conţinut al sitului;

(d) pentru totdeauna ne eliberaţi pe noi, şi licenţiaţii, succesorii şi cesionarii, de la orice pretenţii care ar putea afirma altfel faţă de noi prin orice astfel de drepturi morale.


10.4 Suntem proprietarul si titularul mărcii internaţionale EREPUBLIK (976891). Toate denumirile produselor menţionate pe site-ul nostru sunt mărci comerciale ale proprietarilor respectivi, şi alte mărci pot fi afişate pe site-ul nostru din timp în timp. Unele material pe site-ul nostru pot conţine alte informaţii care conţin proprietatea intelectuală a unei terţe părţi.

Nimic afişat pe site-ul nostru nu ar trebui să va dea de inteles sau sa fie interpretat ca vi se acordă vre-o licenţă sau drept de utilizare a orice marca logo-ul, informaţii sau marca comerciale afişate pe ea, fără acordul expres scris al proprietarului dat.


10.5 Puteti imprima o singură copie, şi puteti descărca extracte din orice pagina din site-ul nostru pentru scopuri personale şi pentru a atrage atenţia altora utilizand materialele postate pe site-ul nostru. În special, tu trebuie să nu oferi acest continut la terţe părţi, sau sa includeti continutul sitului nostru într-un alt site-ul fără permisiunea noastră scrisă cu excepţia celor permise în cadrul eAPI sistem. Se poate de asemenea sa faceti o copie electronică de conţinut de pe site-ul nostru, în scopul de a vizualiza în timp ce nu este conexiune la internet.


10.6 Nu trebuie să modificaţi în nici un fel, hârtia sau copiile digitale ale oricăror materiale descărcat sau imprimate şi nu trebuie să utilizaţi orice ilustraţii, fotografii sau orice grafica separat de orice text de însoţire.


10.7 Tu trebuie sa recunosti întotdeauna statutul nostru (şi cel al oricăror parteneri, agenţii de publicitate sau părţi terţe pe site-ul nostru), ca autori al materialelor de pe site-ul nostru.


10.8 Nu trebuie să utilizaţi orice parte a conţinutului de pe site-ul nostru pentru scopuri comerciale sau non-comerciale fără obţinerea unei licenţe de la noi.


10.9 Dacă imprimaţi, copiaţi sau descărcaţi orice parte a site-ul nostru în încălcare a acestui acord, dreptul dumneavoastră de a utiliza site-ul nostru va înceta imediat şi va trebui la opţiunea noastră sa intoarceţi sau să distrugeţi orice copie a materialor pe care le-aţi făcut."



Pe scurt:
Erepublik.com este proprietarul dreptului de autor asupra tuturor articolelor pe care le publicam noi.

In acest fel el devine detinatorul dreptului de autor al tuturor creatiilor proprii (poezii, povesti) pe care le publica ? NU. Cel putin nu ar trebui. Am discutat cu cativa avocati pe aceasta tema si ei au confirmat ca erepublik e stapinul tuturor articolelor privite in ansamblu, al acelei informatii destinate unei comunitati virtuale. Insa NU este si Autorul tuturor elementelor originare publicate in articol.

Se accepta publicarea sub forma de citat sau prin indicarea sursei a unor opere / creatii aparate de drepturile de autor, sau a carui autor nu este cel care publica, daca mesajul sau prezenta lor in articol face legatura cu jocul / anumite evenimtente / situatii din joc.

De aceea Adminii vor sterge:
* articolele care contin poezii..etc de ale lui Eminescu fara a preciza care e scopul lor in articol.
* articolele copiate de la alti jucatori
* copy - paste-ul.
* Articole care contine material indecent, spam, limbaj vulgar..etc.




Inregistrarea drepturilor de Autor

Daca aveti o colectie de poezii, istorii, sau etc creatii proprii, care au o valoare pentru Dummneavoastra, mult stimati eCetateni, va sugerez sa le inregistrati, si sa va faceti drepturile de autor la ele.

Instituţia dreptului de autor este instrumentul de protecţie a creatorilor si operelor lor.
In Republica Moldova ea este reprezentata de AGEPI
( Agentia de Stat pentru Proprietatea Intelectuala a Republicii Moldova )

In Romania este reprezentat de O.R.D.A ( Oficiul Roman pentru Drepturile de Autor )

In Republica Moldova, ele se fac in felul urmator:
Contact, adresa: strada Andrei Doga nr. 24, bloc 1, Chişinău MD 2024.
(se afla in apropiere de Complexul sportiv polivalent „Manej”)


Cabinetul 517 - pentru creatii literare.

Se prezinta urmatoarele documente:
* buletinul si copia buletinului in 2 exemplare,
* Creatia literara in 2 exemplare semnata de Dv-stra.

Pentru studenti crearea drepturilor de autor este fara plata.
(trebuie sa aduca copia carnetului de student, si certificat de confirmare de la decanat.)

In cazul in care aveti mai multe poezii / istorii /povesti etc pe care doriti sa le inregistrati, ele vor fi inscrise sub forma unei brosuri, cu un titlu pentru toate. (nu se va inregistra fiecare aparte)






Lupusorul tainic - ministrul educaţiei.

pentru admini si moderatori:
ASD ( anti spam defense ): Acest articol e dedicat tuturor eCetațenilor. Are un scop eduational, face parte din programul de informare a comunitatii erepublik si reprezinta o indrumare pentru toti ecetatenii care publica articole. Evident, are legatură directă cu jocul si nu este un "spam" ..)) Prin unele momente, descrise mai sus au trecut unii playeri, din eRepublik, posibil si eu. .., prietenii mei sau alte persoane.
In el se reflecta anumite evenimente si situatii din joc. Continte informatii din parti terte, sursele cunoscute sunt indicate si nu este incalcat careva drept sau termenii de utilizare erepublik. Scrie intr-un comentariu "eu am drepturi" si vei primi paine (o mie de energy). Nu se recomanda stergerea articolului, fara a prezenta cel putin a unui motiv bine intemeiat, si fara a anunta autorul articolului. Mult succes !