“Mana invizibila” a murit... Traiasca cel vizibil!

Day 1,839, 04:50 Published in Romania Romania by Vircati

Mâna invizibilă” este un concept, in primul rand economic, dar totodata social, introdus de Adam Smith, in incercarea de a ilustra cum, prin urmarea si promovarea propriilor interese, indivizii stimulează indirect economia, respectiv contribuie la binele societății. În cadrul mecanismului pieței, guvernat de acest principiu, acțiunile cele mai eficiente și benefice vor fi și cele mai profitabile, asa incat, fara a putea preciza la propriu actorii, in conditiile unei libertati a pietei, a actiunii economice, societatea in ansamblu va progresa.

Unul dintre cele mai redutabile concepte ( 🙂 celor ce vor doar o metafora aici) ale liberalismului si, implicit, democratiei, “mana invizibila”, localizandu-ne strict in eRepublik (o discutie legata de viata reala ar implica deja mult prea multe), a adoptat insa de mult un alt comportament, mai curand unul analog unui deus otiosus, decat unul actional si non-conditional.

Iar cand scriu asta nu ma gandesc la diferitele falsiicari ale realitatii care o transforma adesea in “calau” al pietei (de citit Noam Chomsky pe aici) sau in 😃 “picior invizibil” al interesului care loveste prin partile posterioare ale tuturor celorlalti, ci simplu la retragerea sa din aceasta lume virtuala care este eRepublik.

Evident, cauza acestei retrageri este destul de simplu de identificat: toate modificarile aduse modului economic, si nu numai, in ultimul an si jumatate, cu aproximatie, nu au dorit decat instalarea progresiva a unei autarhii economice la nivel de individ. Mult mai aducatoare de gold decat acceptarea si implementarea initiativei si priceperii economice (🙂 aici ar fi un mare semn de intrebare daca nu cumva eRep speculeaza unele tendinte, din ce in ce mai prezente din nefericire, in chiar lumea reala), promovarea acestei autarhii a eliminat progresiv posibilitatea subzistentei si chiar a succesului prin actiune economica, iar in cele din urma, inevitabil si sursele de venit ale statului.

Ce ar mai fi de facut sau ce mai conteaza?

Pe de o parte, cu destul de multa evidenta (fara nici un fel de pretentie de absolut), taxele mai mari sau mai mici sunt departe de a mai avea o utilitate cat de cat semnificativa pentru actiunile statale. Indiferent de nivelul lor (de aici si sterilitatea dezbaterilor pe aceasta tema), veniturile furnizate raman nesemnificative.

Nu mai poate fi vorba atunci de campanii sau de strategii elaborate in baza unor resurse aflate la dispozitia celor care guverneaza. Succesul unui grup, mai mare sau mai mic, nu mai poate fi acela decat al coeziunii grupului format nu dintr-o masa preponderent anonima, ci din indivizi precisi, din indivizi vizibili, capabili, prin ceea ce sunt si ceea ce fac, sa ii sustina, sa ii ajute si sa ii indrume pe cei care merg inca spre vizibilitate.

Ceea ce mai conteaza nu mai este rezultanta actiunii unor actori nedefiniti, ci rezultatul actiunii unor actori foarte bine definiti, fie ca vorbim de modulul militar, cel politic sau cel media. Ele mai definesc si mai pot defini lumea eRepublik. Modul economic nu mai are decat rolul subzistentei.

Asa incat, date fiind toate acestea, nu mai ramane decat sa exclamam “Traisca cel vizibil!”...

Ceea ce inseamna simultan, asa cum am mai scris, ca ar fi timpul comunitatii 😃

In rest, sa auzim numai de bine...

Vircati