Ambient on/off

Join the new world

 

“Mana invizibila” a murit... Traiasca cel vizibil!

Day 1,839, 04:50 Published in Romania Romania by Vircati

Mâna invizibilă” este un concept, in primul rand economic, dar totodata social, introdus de Adam Smith, in incercarea de a ilustra cum, prin urmarea si promovarea propriilor interese, indivizii stimulează indirect economia, respectiv contribuie la binele societății. În cadrul mecanismului pieței, guvernat de acest principiu, acțiunile cele mai eficiente și benefice vor fi și cele mai profitabile, asa incat, fara a putea preciza la propriu actorii, in conditiile unei libertati a pietei, a actiunii economice, societatea in ansamblu va progresa.

Unul dintre cele mai redutabile concepte ( 🙂 celor ce vor doar o metafora aici) ale liberalismului si, implicit, democratiei, “mana invizibila”, localizandu-ne strict in eRepublik (o discutie legata de viata reala ar implica deja mult prea multe), a adoptat insa de mult un alt comportament, mai curand unul analog unui deus otiosus, decat unul actional si non-conditional.

Iar cand scriu asta nu ma gandesc la diferitele falsiicari ale realitatii care o transforma adesea in “calau” al pietei (de citit Noam Chomsky pe aici) sau in 😃 “picior invizibil” al interesului care loveste prin partile posterioare ale tuturor celorlalti, ci simplu la retragerea sa din aceasta lume virtuala care este eRepublik.

Evident, cauza acestei retrageri este destul de simplu de identificat: toate modificarile aduse modului economic, si nu numai, in ultimul an si jumatate, cu aproximatie, nu au dorit decat instalarea progresiva a unei autarhii economice la nivel de individ. Mult mai aducatoare de gold decat acceptarea si implementarea initiativei si priceperii economice (🙂 aici ar fi un mare semn de intrebare daca nu cumva eRep speculeaza unele tendinte, din ce in ce mai prezente din nefericire, in chiar lumea reala), promovarea acestei autarhii a eliminat progresiv posibilitatea subzistentei si chiar a succesului prin actiune economica, iar in cele din urma, inevitabil si sursele de venit ale statului.

Ce ar mai fi de facut sau ce mai conteaza?

Pe de o parte, cu destul de multa evidenta (fara nici un fel de pretentie de absolut), taxele mai mari sau mai mici sunt departe de a mai avea o utilitate cat de cat semnificativa pentru actiunile statale. Indiferent de nivelul lor (de aici si sterilitatea dezbaterilor pe aceasta tema), veniturile furnizate raman nesemnificative.

Nu mai poate fi vorba atunci de campanii sau de strategii elaborate in baza unor resurse aflate la dispozitia celor care guverneaza. Succesul unui grup, mai mare sau mai mic, nu mai poate fi acela decat al coeziunii grupului format nu dintr-o masa preponderent anonima, ci din indivizi precisi, din indivizi vizibili, capabili, prin ceea ce sunt si ceea ce fac, sa ii sustina, sa ii ajute si sa ii indrume pe cei care merg inca spre vizibilitate.

Ceea ce mai conteaza nu mai este rezultanta actiunii unor actori nedefiniti, ci rezultatul actiunii unor actori foarte bine definiti, fie ca vorbim de modulul militar, cel politic sau cel media. Ele mai definesc si mai pot defini lumea eRepublik. Modul economic nu mai are decat rolul subzistentei.

Asa incat, date fiind toate acestea, nu mai ramane decat sa exclamam “Traisca cel vizibil!”...

Ceea ce inseamna simultan, asa cum am mai scris, ca ar fi timpul comunitatii 😃

In rest, sa auzim numai de bine...

Vircati

 

Comments

Darkslowstar
Darkslowstar Day 1,839, 04:57

din pacate afonii care au pus la cale actualele conditii economice nu au nici un habar de economie. ma rog, pt ei doar profitul imediat conteaza

keelyee
keelyee Day 1,839, 05:09

Eu mai joc pentru ca am o datorie (in-game) de plătit dar jocul devine unul dintre cele mai proaste ever.
Cu puţin research puteau să calculeze o sumă medie lunară pe care un gamer e dispus sa o investească (5-10E, f probabil) şi să introducă beneficii (gen training contract) pe modulul economic/militar.
Aşa n-ar mai fi măcelărit mecanica jocului.
"activează-ţi opţiunea x cu 20g şi ai o producţie raw cu 15% mai mare" sau ceva asemănător.

DMAI
DMAI Day 1,839, 05:43

Excelent articol.

Cred ca din pacate Adam Smith se rasuceste in mormant daca realizeaza ce bataie de joc a ajuns economia in lume. Piata libera cum o vedea el nu mai exista nicaieri din pacate.

Modelul economic eRepublik este sublim ca si economia romaneasca - si lipseste cu desavarsire

Transilvania is Romania
Transilvania is Romania Day 1,839, 06:28

Pacat...

TheYakuzini
TheYakuzini Day 1,839, 07:13

Adevarat...

Darkslowstar
Darkslowstar Day 1,839, 07:42

keelyee, tu ai jucat travian 😛

PaulTC
PaulTC Day 1,839, 07:43

Bine subliniat, "Ar fi timpul comunitatii". Cred ca de acum e nevoie de campanii nationale de donatie, pentru atingerea unor scopuri comune. Dar pentru asta avem nevoie la butoane de oameni cu un plan bine definit, in care lumea sa aiba incredere. E clar ca statul nu se mai poate auto-finanta pentru campanii de lunga durata.

Bogdan Armand Sibrand
Bogdan Armand Sibrand Day 1,839, 09:12

vorba unui clip MIT: "oppan Chomsky style"

PaladinPhoenix
PaladinPhoenix Day 1,839, 14:02

keelyee daca tot ai jucat travian stii cum au castigat romanii serverul uniti acuma cateva editii.

14 aliante de romani sub numele comun DACIA

cam 2000 si ceva de romani pe un joc unde altii straini donau mult mai mult ca romanii si in final au castigat romanii cu 3 Minuni ale lumii.

aiti mai amintesti?

acum cam 2-3 ani

de atunci nu stiu ce s-a mai intamplat.
dar cred ca si aici se poate asta nu?

Milanezu
Milanezu Day 1,839, 18:44

simplez - bring back the work skill

perihelio
perihelio Day 1,839, 22:01

"Social Return on Investment"

Un concept prin care constientizam ca ficare actiune a noastra, a tuturor, creaza sau distruge valori.
In cazul nostru, lacomia sugerata de e-admini, ne-a dezbinat ca si comunitate si ne-a aratat unde suntem in comparatie cu vecinii nostri.
Unii au furat valorile create de comunitate, altii au ignorat potentialul ei, altii au introdus criterii de separare si noi toti am acceptat situatia.

perihelio
perihelio Day 1,839, 22:05

Ca sa pansam ceva trebuie ca cei care ne vor conduce sa aiba in vedere crearea unor "asociatii" non profit care sa monitorizeze minusurile. Bani, echitate,nivelul e-societatii, nivelul ei de intelegere vis a vis de realitatile din joc.

perihelio
perihelio Day 1,839, 22:06

Si da..daca preferam sa lasam mainile invizibile sa umble pe unde nu trebuie...ajungem aici.Sau mai rau!

flj00
flj00 Day 1,839, 22:50

o7 Vircati.

@Darkslowstar: afonii care guverneaza jocul o fac pt. a castiga bani. Stim cu totii ca la un moment dat problemele tehnice din ER erau criminale. Poate ei au ajuns la concluzia ca afacerea lor le aduce profit si e sustenabila cu ce resurse tehnice au doar daca o limiteaza la un numar de jucatori mai redus, dar care cheltuie mai multi bani din RL pe joc. In care conditii toata evolutia makes sense, IMO.

flj00
flj00 Day 1,839, 22:54

Oricum am suci-o, e logic ca Plato si headless chicken au tot interesul ca jocul sa fie ineficient dpv economic - o asemenea ineficienta stimuleaza cheltuiala de resurse RL (adica bani reali) in joc. De-aia sustin si io o idee oarecum inrudita cu ce zice Vircati: daca vrem sa fim eficienti si sa castigam in forta, trebuie sa instituim mecanisme altele decat cele ce ni le pune la dispozitie Plato & headless chicken. Mecanismele astea n-au pe ce se baza decat pe comunitate.

mihail.cazacu
mihail.cazacu Day 1,840, 23:40

Singura "afacere" viabila este investirea medaliilor de HW, SS si level in primele doua centre de training - cel gratuit si cel de 0.19g.

Dupa ce sunt aduse ambele la Q4, vom putea obtine cam 19.3 gold/luna (1 medalie HW + 4 medalii SS - 5.7g trainingul).

Cu aia 19.3 gold/luna, daca avem rabdare, putem sa incepem sa ne facem fabrici de paine si arme, pentru autoconsum.

Asta e tot ce se mai poate face, fara sa punem mana pe card.

Hatthor
Hatthor Day 1,840, 23:47

@darkslowstar... si eu am jucat travian : ))))

buru
buru Day 1,840, 01:00

True

dataerror
dataerror Day 1,840, 03:15

True, ca cel de mai sus. Asta ma face sa ma las de joc.

Iulian.xxl
Iulian.xxl Day 1,840, 10:39

esti citit bre baiat..!
si eu am jucat travian ARES va spune ceva?
uite-l si pe CAZACU-😁) Mai traiesti mare sef?

Matanibi
Matanibi Day 1,840, 10:47

+1 mihail.cazacu.mersi de informatie,o sa o aplic.

Runge Kutta
Runge Kutta Day 1,840, 14:03

Vreti gold moca ? Dati sub la orice ziar pe care il apucati si incurajati`i pe ceilalti sa faca la fel. Mina de aur "inepuizabila"

INU SAMA
INU SAMA Day 1,840, 17:25

O7 - one of the best eromanian articles i've read

TTAUS
TTAUS Day 1,841, 04:46

Conceptul RK este cel mai profitabil din moment ce ofera 5 gold zilnic dupa o investitie initiala de 2 gold.

UnireaMare
UnireaMare Day 1,898, 11:13

hai maa..cine nu a jucat travian:D

 
Post your comment

What is this?

You are reading an article written by a citizen of eRepublik, an immersive multiplayer strategy game based on real life countries. Create your own character and help your country achieve its glory while establishing yourself as a war hero, renowned publisher or finance guru.