[ICS] Vészhelyzeti elnök? Diktatúra? Puccs?

6 days ago Published in Hungary Slovakia by Istencsaszar

Sziasztok!

Update: a kormány a társadalmi egyeztetést követően - szerencsére - jobb belátásra tért és hivatalosan elvetette a puccs, mint megoldás elindítását.

Eredeti cikk:

Hosszú hónapok óta nem ragadtam billentyűzetet és nem is nagyon terveztem mostanában cikket írni a teljesen ellaposodott játékban és közéletben, de sajnos a mai napon megint olyan dolog történt, amiben erkölcsi kötelességemnek érzem megszólalni.

Ahogy a Magyar Közlönyben olvashattátok, néhány kormánytag és kormányközeli ember az ország működésének biztosítása érdekében az eufemisztikus vészhelyzeti elnökségnek titulálva diktatúrát kíván bevezetni Magyarországon.

Menjünk vissza kicsit az időben!

A legutóbbi elnökválasztáson komolynak mondható jelöltet egyik párt sem állított. A már-már szokásosnak mondható Hupi mellett indult 4 darab komolytalan jelölt, akik saját és pártjaik bevallása szerint csak trollkodásból lettek jelölve és nem állt szándékukban nyerni. Végül a voksolás eredményeképpen a noném elnök alakíthatott kormányt, marginális különbséggel legyőzve Hupit és rekordalacsony legitimációval felvértezve.

Majd az elnök váratlan RL betegségre hivatkozva lemondott és eltűnt. Én nem szeretnék állást foglalni abban, hogy ez mennyire hihető vagy életszerű. Mindenki vérmérséklete (vagy a magyar viszonyokat ismerve: politikai állása) szerint döntse el, mit gondol erről!

Az elnök benyújtotta lemondását, azonban a kongresszus bizonyos tagjai megfúrták ezt és elutasították az impícset. Így a parlament maga idézte elő azt a helyzetet, hogy minimum egy hétig nem lesz elnök.

Ezt követően a kormánytagok a kongresszus és a nyilvánosság elé léptek azzal a tervvel, hogy diktatúrta keretében, "ideiglenesen" és az "ország működésének biztosítása érdekében" csak fellépnének. Természetesen a kongresszus szigorú ellenőrzése mellett. Irónia off.

Külön növeli az abszurditás fokát, hogy az ötlet leghangosabb támogatói azok közül kerültek ki, akik vagy a lemondott elnök pártjának vezetői (tehát az indulásában és a győzelmében nagy szerepet játszottak), vagy az impícs leszavazásában aktívan részt vettek. Ez már politikai szatírába illően hülyének nézése a választópolgároknak.

Érdekelne, hogy a tisztelt kongresszusi tagok, akik most a diktatúrát támogatják, de az impícsre nemmel szavaztak, miért változtatták meg fél nap alatt a véleményüket és miért lett hirtelen rendkívül fontos a csataindítás meg a DoW adás? Ráadásul olyannyira fontos, hogy az e-történelem leghevesebb belső konfliktusát kiváltó puccsot kell megoldási javaslatnak állítani?

Persze, értem, hogy Hupit nem szeretnétek odaengedni a kormányrúdhoz. Sajnos el kell mondanom, hogy ez ugyanaz a gondolkodás, amit korábban a már oly sokszor elítélt puccsisták követtek, amikor a közösség egészére törtek.

Számtalan alkalommal kaptam negatív beszólásokat akkoriban amiatt, hogy a puccs szellemi üzenetéről, mögöttes gondolkodásmódjáról beszéltem. Ez színtisztán megjelenik most is.

Annak idején volt egy megválasztott elnök, aki nem felelt meg az akkori puccsistáknak, mert tartottak tőle, hogy nem a nekik megfelelő irányvonalat fogja vinni. Ezért csináltak egy puccsot. Most miben más a helyzet?

Van egy demokratikusan megválasztott elnök. Lemond. Ehhez természetesen joga van. Ilyenkor a második helyezett következik a rangsorban. Feltéve, ha a kongresszus "jóváhagyja" a lemondását. Nem hagyta jóvá. Ehhez is joga van természetesen.

Viszont minden jognak és döntésnek következménye van. Jelen esetben ez nem más, minthogy az ország egy hétig elnök nélkül marad.

Ráadásul a kormányközeli emberek megnyilatkozásai alapján amúgy is mindegy, hogy van-e elnök, mert mindenképpen eltörölnek.

Mindezek ismeretében megkérem a kongresszusi képviselőket és a kormánytagokat, hogy felejtsék el ezt az őrültséget, mert ebből semmi más nem lesz, mint újabb belső balhé, ami újabb hónapokra megmérgezi az amúgy is tetszhalott állapotban lévő közösséget!

Eddig is voltunk eltörölve, ezután is leszünk. Egy hét elnök nélkül sokkal kisebb társadalmi kárral jár, mint egy újabb polgárháború.

Végül pedig szeretném kijelenteni, hogy amennyiben elindul a puccs, én minden erőmmel a demokrata oldalon fogok részt venni a harcokban és erre buzdítok mindenki mást is! Nem tudom, hogy lesz-e más rajtam kívül, nem tudom, hogy lesz-e esély megnyerni a csatát, de úgy érzem, hogy a józan ész és a moralitás ezt kívánja meg.

Maradok tisztelettel:
ics
random szlovák állampolgár

ui.: soha nem gondoltam volna, hogy római szám úrnak igaza lesz és akár szavakkal, akár ténylegesen újra harcolni kell az "ország érdeke" miatt puccsot indítók ellen. 🙁