[ICS] A választási eredmények tanulságai

Day 4,246, 04:39 Published in Hungary Slovakia by Istencsaszar

Sziasztok!

A tegnapi napon (egészen ma reggelig) a korábbiaknál nagyobb téttel bíró választások zajlottak Magyarországon. Véleményem szerint a voksolás elsődleges kérdése az volt, hogy a magyar közösség, a választópolgárok megerősítik-e az urnáknál is a katonai puccs leverésekor kimutatott véleményüket, miszerint akármilyen belső viták, vagy személyes ellentétek voltak vagy vannak is, abban konszenzus uralkodik, hogy a beleszólás, a részvétel és a változtatás jogához, tehát tágabb értelemben mondva, a demokráciához mindenki ragaszkodik.

Bár még a hivatalos ellenőrzés nem ért véget, a lényegi kérdések eldőltek: a demokratikus oldal ismét egyértelmű és elsöprő győzelmet aratott!

A két jelölt - a cikk megírásának pillanatában győztes wwenigma, akinek ezúton is gratulálok, illetve a szintén sok szavazatot kapó és nagyot küzdő Vidi555 - között vannak ugyan árnyalatnyi különbségek és ilyen tekintetben nyilván nem volt mindegy, hogy melyikük győz, azonban a puccs óta a legfontosabb és legnagyobb hatású társadalmi törésvonal, ami a politikát döntően meghatározza, a puccsisták és a demokrácia hívei, vagy másképpen mondva, a demokraták között húzódik. Ebben a tekintetben pedig a két esélyes jelölt azonos oldalt képvisel.

A puccsista oldal képviseletében heroine17 indult az elnökválasztáson, ami politikailag egy jó húzás volt tőlük, hiszen többszörös korábbi elnökről van szó, akihez nem fűződnek komoly politikai balhék a puccs előttről és a botrányos sajtóbéli megnyilatkozások sem. Vagy ha igen, a közemlékezet már nem tartja őket számon. Ráadásul az utolsó pillanatban indult el, tehát a demokrata oldalnak nem lett volna esélye visszaléptetni egyik jelöltet a másik javára a biztos győzelem érdekében. Végül pedig a puccs óta eltelt időszakot tekintve is a puccsisták mérsékelt szárnyát képviseli. Példának okáért ő volt a kevesek egyike, aki lemondott a megdönteni szándékozott kongresszusban meglévő mandátumáról a hatalomátvételi kísérlet után.

A választáson azonban mindösszesen 89 darab szavazatot szerzett (jelenlegi állás szerint), ami a résztvevő választópolgárok 17,28%-át jelenti. Véleményem szerint ez nagyjából a plafon, amit a puccsista oldal elérhetett. Talán egy Gyurkához hasonló bábjelölt indításával egy, a puccsban ennyire nem inkriminálódott párt indításában fel lehetett volna tornázni 20-25%-ra, de valós győzelmi esélye még a számukra ideálisnak mondható körülmények között sem lett volna. Ez pedig egyértelműen megmutatta a közösség erejét és demokráciába vetett hitét!

A folytatást illetően nagy kérdőjel van bennem. Vajon megindul-e a közösség a korábbi repülős kormány által képviselt centrista úton és létrejönnek azok a kompromisszumok, amik az ország sikeres működéséhez szükségesek, vagy elmegyünk a szélsőséges demokraták által követelt "megtorló" politika felé?

Itt szeretném megjegyezni, hogy a társadalmi megbékéléshez, kompromisszumhoz kell egy másik fél is, illetve az is, hogy mindkét fél engedjen az igényeiből, hogy a végső megoldás egy, a két végpont között, nagyjából félúton elhelyezkedő pont legyen. Nyilván az országnak és a közösségnek az lenne a legjobb, ha létrejönne és fenntarthatóvá válna egy ilyen kompromisszumos megoldás.

Azonban itt kell megemlítenem az aggodalmaimat. A puccs óta eltelt időben szinte állandósult a puccsisták részéről a fenyegetőzés, az arrogancia és a másik féltől való követelőzés. Hogy egy vicces részletet is megemlítsek, volt olyan "kompromisszumos javaslat" a puccsista részről komment formájában, amely arról szólt, hogy legyen mindenféle TW, amit ők kérnek (török, horvát, usa, stb.) és amik tipikusan sérthetik más játékosok érdekeit, cserébe ők nem csinálnak újabb puccsot és hajlandóak ütni a fontos csatákban.

Ezzel kapcsolatban két kitérőt is kell tennünk. Először is az újabb puccs kérdése. Demokráciát, kompromisszumot, egységes országot nem lehet építeni zsarolásra, fenyegetőzésre. Számtalan történelmi példa is igazolja ingame és RL is, ez nem igényel bizonyítást. Mellesleg nem értem a "tankok" gondolkodásmódját sem, ugyanis nem látom mi hasznuk lenne egy újabb puccsból, neadjisten sikeresen létrehozott diktatúrából? Jelenleg nagyjából minden az ő elképzeléseik szerint megy az országban. Van 10 körüli TW, az előző kormány próbált továbbiakat létrehozni, ráadásul megoldási javaslat született a horvát TW-re is, illetve az ott lévő cégesek helyzetével kapcsolatban. Egyedül a török TW van elvetve kormányzati szinten.

Zárójelben jegyzem meg, hogy megfigyelhető egy nemzetközi háttérakció a puccsisták részéről, amely keretében próbálják minél több TW területtől megfosztani Magyarországot, a kapcsolataik és karaktervásárolgatásaik révén, amit aztán támadási felületként használhatnak a regnáló, demokrata kormányok ellen, illetve idővel megpróbálják rákényszeríteni az elvetett török, amcsi, horvát, stb. TW megnyitására. Ez most még talán csak távlati terv, de érvek szintjén már előkerült kommentwarokban, hogy a kis országok előbb-utóbb úgyis felmondják velünk (lásd írek, ahol egyébként a ki tudja hányadik karakterét koptató és ki tudja milyen RL nemzetiségű (töröknek mondott) Machiavelli fúrta meg a TW-t) és stabil, fenntartható TW csak a törökökkel és horvátokkal hozható létre.

Szóval a török TW-n kívül nem látom, hogy miben tudna javulni a "tankok" helyzete egy sikeres puccsal. Azon kívül nyilván, hogy meg tudnak szerezni néhány diktátori medált. Bár kétlem, hogy annyi ideig fenn is tudnák tartani a közösséggel szemben a diktatúrát, hogy abból bárkinek is ún. nagy diktátori medálja jönne. Másrészt pedig, ha csak a medál a motiváció, nyugodtan jöjjenek ki Szlovákiába és, ahogy eddig sok-sok magyar játékostársunknak, nekik is szívesen segítünk a megszerzésében. Legalább ők is hozzájárulnak a Felvidék magyar kézben tartásához. De persze ahhoz le kéne mondani a TP-ről, meg a legenda rang további fejlesztéséről legalább időlegesen, amit egyikőjük sem fog megtenni. Ezzel csak utalni szerettem volna azon fenyegetések hamisságára, miszerint elhagyják az országot, ha nem úgy lesz minden, ahogy akarják.

A másik kitérő pedig annyi csak, hogy véleményem szerint egy sikeres diktatúra esetén sokkal rosszabb helyzetbe kerülnek, mert szembetalálják magukat a figyelmen kívül hagyott közösség valódi haragjával. Ez az olcsó BH megszűnésétől kezdve a TW-k szétveréséig bármilyen formában megnyilvánulhat. Nem állítom, hogy biztosan lenne elég ereje a demokratáknak mondjuk lezárni néhány TW-t, de az 100%, hogy a fenntartásuk a jelenleginél sokkal de sokkal drágább, időigényesebb és szenvedősebb lenne. Ráadásul jó taktikával és koordinációval rákényszeríthetőek lennének, hogy ne magyar oldalon, TP pénzért kelljen tankolniuk a fenntartásáért, hanem ingyen a másik oldalon.

Szóval az egón kívül a puccsistáknak sincs valós érdeke abban, hogy újra próbálkozzanak és gátolják a társadalmi megbékélését. Ezt érdemes azért nekik is szem előtt tartani.

Mivel tudom, hogy jönni fog ilyen érv, ezért végezetül szeretnék kitérni arra is, hogy "de hát ha a tankok nem ütnek, akkor elvesztjük a bónuszt, meg nem lesz kolumbiai gyarmat, stb.". És akkor mi van? Kérdezem én, laikusként. Szerintem senki a világon nem fog egy szót se szólni, hogy elveszítjük a kolumbiai területeinket vagy akár ha eltöröl minket akármelyik gyenge ország, ha az alternatívának az lenne az ára , hogy egy-két ember egóját kell kiszolgálni egy diktatúra keretében. A katonai gyengeségről pedig annyit, hogy a katonai erő nem csak a szárazföldi sebzésből áll össze, de ebbe nem is mennék bele, mert külön cikk témája lehetne. Másrészt pedig mivel talán Magyarország az utolsó, ahol a szó szoros értelmében közösség van jelen, nem történhet semmi olyan a katonai területen, ami ezt komolyan fenyegetné.

Egyébként meg bármelyik gyarmatunk, TW-nk, bónuszunk csak addig tart, amíg valaki a CODE-ban szemet nem vet rá és "meg nem kérnek, hogy távozzunk". Nem követem a nagypolitikai eseményeket, de a néhány hónappal ezelőtti érvekkel ellentétben a francia bónuszból nagyon könnyen kitettek minket, valószínűleg egy francia-CODE háttéralku keretében, a hűteni elengedett Burgit, a magyar diplomáciai tervekkel ellentétben nem a szlovének vették át, hanem a minket Írországból is kitúró törökök. Kíváncsi leszek, hogy Pozsony sorsa mi lesz hosszabb távon, ugyanis ott is hamarosan elviselhetetlen mértékű lesz a detszorzó.

Végszónak pedig annyit, hogy jó, ha mindenki tisztában van a tárgyalási pozíciókkal, de egyértelmű, hogy a kompromisszum mindenki számára hasznosabb, mint a belháború.

Maradok tisztelettel:
ics