Ambient on/off

Join the new world

 

[МОС] ОБУКА ГЕРИЛАЦА - туторијал за Guerrilla fight

Day 1,939, 15:47 Published in Serbia Serbia by Ministarstvo Obrazovanja Srba


Ћао другарице и другари!

Нешто ново у еРепублику - борба играч против играча
Вођени принципом три пута мери, једном сеци, објављујемо мало више информација о Герила борби, како за новајлије, тако и за старије играче.

У Герилској борби је снага небитан фактор. Исте почетне услове имате противник и ви. Потпуно исте. Занемарите навике да је снага битна, и схватите да је Марко Поло јак као ви, ко год да сте.Бета верзија, још увек је кљакава и пуна проблема, али баш из тог разлога је још бета и зато немају сви могућност да учествују. Од оних који имају, део је потпуно незаинтересован, а један део играча је хтео да учествује, али је време провео чекајући на проналазак противника и тако завршио трећи тест у низу.

Из искустава аутора чланка, и три пута активног учествовања у герила борбама, максимумом проба које су насумичан одабир и време дозволили, дошло се до разноликих информација.Када би игра била играна без проблема, и сваки ударац био искоришћен како треба, правила за играње Герилске борбе била би следећа.

Када се браон дугме са леве стране, Герилска борба појави као опција, требало би да кликнеш на њу четири пута и прочиташ четири слике. Сви сте ове слике видели, али их је мало ко проучио.1. Опремање

Прва слика говори о опремању војника. Преведено, “опреми свог војника”.
У доњем десном углу је иконица, јасно означена, када кликнеш на њу, излази ти прозор за опрему и оружје.

Од опција је понуђено неколико врста оружја, једне чизме, један шлем, панцир/оклоп, гранате, све ово се може купити у валути, у такозваном “еquipment shop”, као и неке ствари које се купују златом, у такозваном “Super items”. Ту имамо две опције, свака по 0,08 златника по комаду. Прва је снајпер (Type X Sniper Rifle), друга је супер гранатa (Type x Frag grenade ), то мало више кошта, прерачунато у валути око 22,4 динара по оружју. Значи ако желите максимум, купите снајпер који најбоље функционише на 700 метара, а кад хоћете да се браните, учините то овим сјајним гранатама. Постоји назнака за трећу опцију, али је она засад означена са „ускоро”.


- карактеристике супер оружја
- карактеристике супер гранате

Можеш ставити шлем, панцир, чизме. То повећава твоју одбрану, али ти је покретност слабија, односно мање ћеш размака прелазити померањем напред или назад по простору предвиђеном за обрачун.

Куповина оружја и опреме се обавља на дугменце купи, по ценама у валути.
Ствари се приликом куповине премештају у инвентар - горња празна поља -којих има 12 на једној страни. Кад поставиш миша изнад оружја у инвентару, можеш га бацити притиском на канту и потврдом, или превући лево у опрему коју користиш у наредној борби.

Све ово није довољно компликовано, већ свако оружје и опрема има и утицај на укупну покретност, прецизност, заштиту. У “equipment shop” можеш купити пиштоље, пушке разних домета, са различитим бројем комада муниције и оквира (магацина са муницијом).

У борбу можеш унети једно основно оружје, Weapon 1. То је оружје из ког пуцаш. Као резервна можеш понети још три оружја. Након што купиш оружје, оно се појави у инвентару, можеш га једним покретом превући из инвентара на једно од за то предвиђених поља.

Од опција за прво оружје имамо следећеИли супер снајпер од 0,08 златника.

Weapon 1 - Оружје 1

- Прво оружје које ће ти се појавити у току битке. Од тога зависи и први потез (од 20). Није свеједно да ли ће овде стајати пушка са дометом 700 или пиштољ домета 90 метара, јер се на појавиш на бојном пољу на некој удаљености од противника. Од те удаљености може зависити да ли си расположен да пуцаш са малим шансама да погодиш, али ако погодиш наносиш онолико штете колико би и да си на бољој удаљености, овде као да фактор среће игра улогу, јер рецимо имала сам следећу ситуацију да имам 101% шансе (и ово је мало дискутабилно) и промашим.Пример: појавиш се на удаљености од 500 метара. Ако ти хоћеш да се рецимо одмакнеш, а твој противник примакне да би постигао боље шансе за погодак, онда сте обоје изгубили круг. Можда се ваш помак разликује, у зависности од оних подваријанти, односно ваше покретности. Рецимо да си се ти померио/ла назад за 192 метра, а твој противник пришао за 200. То и даље даје јако мале шансе за погодак пушком или пиштољем.
Зато постоји оружје за средњу удаљеност, од 325 метара, које је коришћено овом приликом.

Оно што добијеш приликом првог уласка је ГЛ 9 Пиштољ, мале убојне моћи (4), а који функционише најбоље на 90 метара.

Имаш пиштољ који је за мали домет од 100 метара и њега никако не бих препоручила због мале штете коју наноси, а то је битан фактор. Са друге стране, пушка је одлична за напад, али се после сваког коришћења мора напунити.Оружје 2 су гранате.
Оне ће се користити у случају да предвиђаш противников јак напад, па се браниш и уједно нападаш гранатом која прави 5 до 10 штете противнику.
И наравно супер гранате које праве пуно више штете.

Гранате

- обична
где су вредности
5 за јачину
-4 за покретност и
3 коришћења

- супер граната
где су вредности
10 за јачину
-2 за покретност и
3 коришћења
Опрема:Ово значи да подижеш своју одбрану за 4 процента и да чизме трају три коришћења.
Оне, као и шлем коштају 2,67 рсд.
Чизме не утичу на покретност, али се њиховим коришћењем губи на прецизности за 3%.Што се тиче шлема, сличне су као код чизама, сем што шлем не утиче на укупну прецизност, али се њиховим коришћењем губи на покретности за 3%. Заштита шлема је 4% као и чизама.

За 8 рсд можеш купити панцир (оклоп) који пружа заштиту 8%, и траје 3 коришћења, као и други делови опреме.

На бојном пољу (по мојим искуствима) се може кретати у рангу од 50 до 900 метара. Свако оружје има различит број муниције, домет и ударну моћ (и наравно цену).

Сва ова оружја се могу купити, али исто тако могу и добити приликом победе, освојивши нешто противниково. Па тако можеш узети противникове чизме, или оружје, панцир, или шлем, претпостављам да је јачина победе битна у доношењу одлуке рачунара која ствар ће ти припасти.

Битно је са којим оружјем ћеш ући у борбу. И још је битно да ћеш морати мењати оружје када потрошиш превише муниције да би ушао са таквим оружјем у борбу, јер постоји фактор репетирања, на који до сада нисмо навикли. Ако уђеш са једним метком, имаш један пуцањ у једном кругу, а у наредном мораш да или промениш оружје (које има муницију), или напуниш ово. Добро прегледај детаље.Након што си опремио војника, он изгледа некако овако.Након опремања, спреман/на си за борбу.

2. Улазак у борбу - у нови модулДруга слика говори о томе како треба да убијеш 5 противника (базукaмa, оружјем, голорук/а, небитно), у једном од јасно oзначених устанака да би се активирало дугменце које треба притиснути да би игра кренула да тражи противника.Ако ти игра не нађе противника у неком времену, потребно је да убијеш једног противника да ти се дугменце као опција поново појави.

Напомена:
Након што било која страна у самом устанку освоји 1400 поена, герилска борба у том устанку (бар у тој рунди) није више могућа. Потпуно је небитно што си направио/ла 5 убистава и чекаш на противника.

Потребно ти је 100 енергије да би започео процес уласка у битку. Тих 100 енергије су на располагању. Исто толико има и противник. Не могу се користити никакви бустери, чоколадице, ни било каква надокнада енергије.
Ком играчу остане више енергије након 20те финалне рунде, тај је победио.

Дизање расположиве енергије није могуће, али укупних поена одбране јесте. Дакле, на 100 енергије, додајемо још по 8 за панцир/оклоп, и по 4 за шлем и чизме, што чини 116 расположивих поена ако си потпуно опремљен.
А онда, битка!

На примеру се види да смо обоје само пуцали, и требало је да мојих 6 нанете штете више оштети непријатеља, али ето, није. Можда је носио чизме или шлем.

Немојте се изненадити кад чујете гласан пуцањ, а ако слушате музику, имате дугменце да искључите или укључите звуке у левом доњем углу.

У току борбе, са леве стране у горњем углу се виде претходне 4 рунде, и пошто их има укупно 20, можеш да као у шаху предвидиш потез и реагујеш пре њега, или припремиш оно што теби одговара.
Твоје име је са леве стране, противниково са десне, а ознаке су следећеРазличите иконице и бројеви имају различита значења
- штета нанешена највероватније снајпером, јер најјаче оружје као што смо видели са слике малопре би требало да наноси 12 штете противнику.
- dodge заштита - коришћење гранате донело је 5 штете
- погодак од 8 штете
- помицање напред за 190 метара - зависи од покретности
- помицање назад за 200 метара
- репетирање
- критична штета (моја претпоставка је да је нанешена снајпером)
Поред тога можемо видети и промашај
и замену оружја

Замена оружја у току битке изгледа овако


Прва бројка је колико метака има до следећег репетирања
друга бројка даје информацију колико укупно има метака, десно горе је податак о убојној моћи
и десно доле идеално растојање.
Па су тако поређани Mx3 Storm Pistol са 12 метака (два оквира са по 6 метака)
па ER15 Storm Rifle са 12 метака (4 оквира са по 3 метка)
и М3R Storm Precision Rifle са само 3 метка (3 оквира са 1 метком)

За сваки потез има довољно времена (16 секунди) да се оружје промени, или поново напуни, или помери ближе или даље, или да се измакне, нађе заштита (dodge) у ком случају се користи граната ако се поседује као друго оружје.
Једна герилска борба траје максимум 20x16 секунди што је око 5 минута. Може и пуно краће, ако оба противника брже одлуче шта ће им бити потез у тој рунди (кругу, потезу).
Герилска битка се састоји од 20 рунди кроз којих вођен интуицијом и једноставним прорачунима можеш извојевати победу (и масивну штету која се рачуна у актуелном устанку).

Приликом победе се добија дупло више начињене штете него приликом изгубљене рунде, када се такође добија много начињене штете, ја сам добила отприлике дупло него што бих направила са 100 енергије, а потрошила сам рецимо од 20 до 60 енергије. Остатак енергије може бити од 0-100. Тај број је онолико колико је остало након 20 кругова, од 100 максимума колико је штете примљено. Не мора бити дељив са 10, последња цифра ти може остати 2 5 3 8 или слично енергије, и након герилске борбе не може се заокружити на 10, сем да дочекаш да ти се енергија потпуно напуни.

Кад изађеш из сваког ратића, преостала енергија ти се враћа.За победу сам добила око 800 хиљада штете (80 хиљада напретка ранка) а за изгубљену око 400 хиљада штете (40 хиљада напретка ранка). И повремено неко противниково оружје или опрему.
И ако у том времену које је предвиђено за Герилску борбу уђеш 10 пута то аутоматски значи много много нанете штете. (То можете, као ја приликом трећег бета тестирања, искористити за улазак на топ 100 бораца за тај дан)

3. Опције у току борбе

За сваки потез имаш довољно времена да се одлучиш за једну од 5 опција

1. FIRE - Пуцај са тренутним оружјем.
2. MOVE - Приближи се или удаљи од противника
3. DODGE - Нађи заштиту - Ако си се опремио гранатом, она ће бити употребљена.
4. RELOAD - репетирај - Напуни тренутно оружје
5. CHANGE WEAPON - Промени оружје - отвара листу резервног оружја.

Није ограничено колико ћете пута обоје ићи у истом смеру.Ток Герилске борбе:
1. Активација поља за улазак у Герилску битку
2. 4 клика на слике - упутства
3. Преглед активних устаничких ратова и одабир једног од њих.
4. Селидба на локацију (спремити новац за селидбу)
5. Опремање војника и затварање тог прозора. (потребно мало новца за опремање ратника, комплетно оружје и опрема се преносе из једне у другу борбу, па пазите да не останете на пиштољу са једним метком)
6. Убиство 5 противника и појављивање иконе у десном доњем углу
7. Чекање противника
8. Сама Герилска борба4. Најбоља стратегија

Кључ победе, каже еРепублик, је у две битне ставке
Идеално растојање твог оружја.
Растојање од противника.


Оружје ће имати више шансе да погоди противника, ако је у оквиру идеалног домета. То значи да ако пуцаш на 500 м из пиштоља или из снајпера на 50, сигурно ћеш промашити.

Пази на растојање. Свака акција ће да одузме један круг, па их пажљиво користи.Битно је да снага овде не игра баш никакву улогу, па се може чути “ух како је супер осећај победити неког ко је више него дупло јачи од тебе”. Герилска борба, попут шаха, заправо је игра умова и сналажљивости. Борба се одвија између два активна противника (играча за својим рачунаром), један на један.

Да ли ћете се одмаћи па променити оружје на оружје већег домета, па вас противник неће дохватити својим оружјем, или ћете се померати, ви напред он напред, ви назад, он назад, већ је ствар саме идеје, тактике, разликује се од играча до играча. Може бити занимљиво.

У сваком случају, награда у штети некоме значи некоме не. Ако имате среће да вам еРепублик брзо нађе противника и све протекне како треба, са 700 велнеса (укључив и по оних 5 убистава за улазак у сваку герилску борбу) може се направити штете као са 2000. Све је ствар игре, мало среће, зачињено са мало мудрости и спремности.

Оно што је битно да се никад не зна који ће устанак бити у питању, али кад најаве саму Герилску борбу, корисно је имати много енергије.

Укупан резултат се преноси из теста у тест, новац за оружје и селидбу се скида са рачуна, и то оружје, ако не потрошиш чека следећу борбу, као и укупан резултат победа и изгубљених ратића.

Назив герила потиче из шпанског језика у ком реч guerrilla буквално значи “ратић”, односно деминутив за реч “рат” (guerra), те су админи ове игре направили игру у игри, за оне којима је досадно. Мени је, искрено, досадно, и одушевљена сам Герилом, где поред свог редовног учинка, имаш могућност да у току једног устанка у свету додаш штету, без много губитака енергије.Па срећно герилци!Као и претходног месеца, ПОДЕЛА за ебебе - играче до нивоа 30

Министарство Образовања у Мартовском сазиву владе:
Пегица
leon queen
plavaprinceza
jovanica011

 

Comments

[МОС] ОБУКА ГЕРИЛАЦА - туторијал за Guerrilla fight

http://www.erepublik.com/en/article/-guerrilla-fight-2227528/1/20

SashaL
SashaL Day 1,939, 16:07

o7

MesarskiNoz
MesarskiNoz Day 1,939, 16:13

odlican clanak,svaka cast!

TrigerSRB
TrigerSRB Day 1,939, 16:21

No comment... Svaka cast, skidam kapu! o7

Gavrilo 5
Gavrilo 5 Day 1,939, 16:21

odlican clanak ali ja mislim da je ovo smaranje 🙁

ivanhoe31
ivanhoe31 Day 1,939, 16:22

eh, kada bi se sva ministarstva ugledala na ovo...

Takimanija
Takimanija Day 1,939, 16:22

Odlican!

Tajsmo Uge
Tajsmo Uge Day 1,939, 16:26

alal vera o7

Glow Serb
Glow Serb Day 1,939, 16:40

v

danijelkg
danijelkg Day 1,939, 16:40

da ne prodje ova gerila kao sto je v2 : S

Mile Barajevac
Mile Barajevac Day 1,939, 17:00

Bravo za clanak!
A gerila ce proci kao v2..ako ne i gore...

C E R O V I N A
C E R O V I N A Day 1,940, 06:07

SLLAZEM SE, OVO JE OBICNA GLUPOST STO SU NAPRAVILI

Strahinjic Banovan
Strahinjic Banovan Day 1,939, 19:43

Свака част за туторијал, али ова Герила ће проћи као В2, ако буде било среће :😁

bernoldi_salieri Day 1,939, 23:52

Comment deleted

SikalokiN
SikalokiN Day 1,939, 23:58

БРАВО!! Секоја чест! 🙂

KA ZETRO
KA ZETRO Day 1,940, 00:17

krv ti..kad budem morao pročitaću sigurno

Tezej
Tezej Day 1,940, 00:27

odilcan clanak, a gerila borba je toliko retardirana da je greh uporedjivati je sa sahom.
PRAVDA ZA RETARDE!!!!

ribar489 Day 1,940, 00:36

Comment deleted

ribar489
ribar489 Day 1,940, 00:47

Ima tetejac ima vote, bdw zasto nema hladnog oruzija 😃 nesto u ovom stilu http://tinyurl.com/6cjuq5d

Ortak iz huda
Ortak iz huda Day 1,950, 13:32

takoe tebra
kupiš žicu za pola golda, pa rešiš duel u jednoom potezu, a ne ovo napred-nazad, klekni, prdni, repetiraj, jebote jel ima još nešto...
moram da pročitam opet, nisam zapamtio

iKoren
iKoren Day 1,940, 02:59

Hvala na ovim pojasnjenjima. o7

Queen Reptila
Queen Reptila Day 1,940, 05:37

nice o7

The.Hound
The.Hound Day 1,940, 05:40

Hvala

xDesertHamsterX
xDesertHamsterX Day 1,940, 05:42

vote!

Mystela
Mystela Day 1,940, 05:46

I don't think the pvp module is very popular,

but this article is really well done! o7

Fly*High
Fly*High Day 1,940, 05:49

Jbte treba imati zivaca da se sve ovo napise 🙂

BeDva
BeDva Day 1,940, 05:58

jos nije ni proradio modul a pegica već zlostavlja raju ccc xd

To Shiba
To Shiba Day 1,940, 06:02

Svaka cast o 7

C E R O V I N A
C E R O V I N A Day 1,940, 06:07

meni je ovo stvarno glupo, cak nema zivaca sve da procitam u vezi ovoga, ipak je ovo strategija a ne medalof honor,ili kanter
po meni je najbolje unaprediti strtegiju posto je ovo strateska igra
DO DNEVNO NAREDJENJE uraditi level 2 recimo sa 50 ubistava da se dobija bazuka od 50 ooo!
zatim izmeniti rw mod, stavti suport da kosta 1gold! a ne zavisno od valute sada je skuplji od 4 gold, 1000 valute je 4 golda plus karta u oba smera
znaci nikakve dobiti , osim ljudi koji imaju skripte! ova igra se takodje moze unaprediti ubacivanjem misija , tako bi se vise oruzja trosilo i ekonomija bih svjetala!
takodje dvizije se obicna glupost, mislim da su trbali da formiraju divizije po snnazia ne po levelu
za rakete praviti opciju da se moze jedna dnevno al da se mogu skupljati takodje bi diglo ekonomiju!
,... i td i td , ima li jos neko nekih ideja da se preporuce kako bih se igra poboljsala

EOD tim
EOD tim Day 1,940, 06:41

mudro zborish

EOD tim
EOD tim Day 1,940, 06:42

Negooo Pegice...kud se dede moa e-zhena...a...

Anthony Tony Soprano
Anthony Tony Soprano Day 1,947, 03:47

o7
vote za pegicu : D

Knez resavski vojvoda
Knez resavski vojvoda Day 1,947, 04:05

o7

crni anjaa
crni anjaa Day 1,947, 04:05

Clanak je odlican nema sta......A gerila je jedno velliko sr**e! 😃

B A N D E R A
B A N D E R A Day 1,947, 04:43

Sve super, samo podebljaj ovo pliz:

"Свака акција ће да одузме један круг, па их пажљиво користи."

: )

Sale GraveDigga
Sale GraveDigga Day 1,947, 04:56

Koristan clanak bez obzira koliko je dobar/los ovaj guerrilla fight!

mpkByk
mpkByk Day 1,947, 05:45

jbt nikako nabost nekog za borbu. man se sviđa vako na prvu,

BangIades
BangIades Day 1,947, 09:14

Odlican clanak. o7

CABO.B
CABO.B Day 1,947, 11:03

a zasto bas Marko Polo? 🙂

ps. odlican clanak Pegice!

RadeCelic
RadeCelic Day 1,947, 12:19

Odlican clanak o7

DOBRSbanovani
DOBRSbanovani Day 1,947, 14:56

Odlican clanak. o7

sastelaki10
sastelaki10 Day 1,948, 14:17

Svaka čast, ozbiljan tekst, obiluje slikama, ali treba vremena da se prouči, samim tim i koristi...

Drajver se vraca
Drajver se vraca Day 1,948, 17:22

Clanak je za svaku pohvalu o/

NikolaSan
NikolaSan Day 1,950, 07:48

Ne moze sa iPad-om da se vojnik naoruza sa kupljenim oruzjem...

Ortak iz huda
Ortak iz huda Day 1,950, 13:19

kod mene iPad i nije na listi oružja )))

ili misliš ako igraš NA iPad-u ne može...

ili samo hoćeš da se pohvališ da imaš iPad (šta god to bilo)

nema ljutiš - sve najbolje
pozdrav - ajpadaš

NikolaSan
NikolaSan Day 1,951, 05:30

Ne mislim da je to razlog za hvaljenje...
Ne mogu oruzje koje kupim da prebacim na coveka...i onda kada udjem u borbu, imam samo pistolj..

Ortak iz huda
Ortak iz huda Day 1,950, 13:26

JEste zabavno, ali kao i sve izmene u zdnjih godinu dana ide u prilog ljudima koji kupuju golde i onima koji ih imaju na pretek.
(ko mi je kriv što nisam ni od prvih, a još manje od drugih)
Tj. Ako kupiš za 0.1 gold snajperče i isto tako bombišku, ima da ga satreš i obrnuto, ko kupuje za CC, a dođe mu delija što kupio za golde, može da ga duva...
Ako recimo koristiš običnu bombu u trenutku kad te onaj tamo gađa iz zlatme puške "ima te pocepa ko...(dopuniti po izboru)"
A ti njega namikariš sa idealnog rastojanja a on te dočeka na ZLATNU bombu - opet si "prso"

Kolko žutog - tolko muzike

Ortak iz huda
Ortak iz huda Day 1,950, 13:40

e da i lepo je što propagiraš novine, ali mi se čini da ima i malo random varijante:
dve runde za redom - pazi vamo: sačmara ja sačmara tamo
u prvoj ja missing on meni -9
ista meta isto odstojanje ja mu skinem 8 on meni 2?

MISLIM STVARNO...

Nerazuman Lavirint
Nerazuman Lavirint Day 1,951, 05:16

Свака част! о7

///глас///

borisko5
borisko5 Day 1,951, 15:21

Nisi u pravu da je svako ravnopravan, Mnogo zavisi od snage, tj. onaj bonus damage koji pise na pocetku.
Tako da recimo ja imam bonus 1 a kada se borim protiv GoW on ima bonus od 30, tako da moj pogodak snajperom iznosi 8-9, a njegov pogodak pistoljem 34, tako da je ovo zesce neravnopravno za igrace sa slabijom snagom i cinom.

 
Post your comment

What is this?

You are reading an article written by a citizen of eRepublik, an immersive multiplayer strategy game based on real life countries. Create your own character and help your country achieve its glory while establishing yourself as a war hero, renowned publisher or finance guru.