[Egyetem] Karrierépítés- jegyzet + Tartalomjegyzék

Day 482, 07:08 Published in Hungary Hungary by Imre Norbert

Kedves olvasók

A csütörtöki óra jegyzetét olvashatjátok alább, kérlek titeket nyomjátok meg a vote gombot, hogy minél többen értesüljenek róla.Köszönöm

A téma most a ’Karrierépítés’ volt.
Karrier? Kérdezheti mindenki az első héten magától, mit is szeretne elérni. Mi legyen a cél amiért játszik?(első szempont persze hogy élvezzük a játékot, na de mindig vannak kisebb célok)
Az erep leegyszerűsített világa mégis több féle karrier lehetőséget kínál, amelyeknek többsége párhuzamosan végezhető, vagy épp végezendő. Az előbbi két szó fontosságára az órán rá is világítottam.

Katonai karrier:
Kezdjük rögtön azzal, amiért legtöbben játszani jöttek. Harcolni, legyőzni az ellenséget, visszaszerezni a területeket háborúban. Tehát a katonai ’karrier’.
Nem tagadom én is úgy érkeztem a játékba, hogy na most szétlövök minden románt aki elém kerül erepen,de főleg az indexes generáció akik szintén azzal a céllal jöttek hogy katonák legyenek és harcolhassanak eRománia ellen. Viszont hamar rájön mindenki, ez nem FPS játék, itt nem olyan könnyű katonának lenni, nem is beszélve a tankká válásról.
Sokszor halljátok, mi az a három dolog ami a háborúhoz kell. Pénz,pénz, és végül még több pénz. 🙂
A fegyverek ,repjegyek, ajándékok drágák. Sima kétkezi munkából nehezen lesz valaki gyorsan nagy katona. Igen magas skill kell egy-egy munkaterületen ahhoz, hogy eleget keressetek a napi fegyver megvételéhez. Mi lehet a megoldás? A megszerzett pénzzel okosan bánni, semmi több.
Sokan elhamarkodottan költöttétek el a kezdeti pár aranyukat. Ne is említsek jobb példát mint egy pár napja megjelent cikk ahol az író felhívja a figyelmet, minden magyar vegyen fegyvereket a hard worker medálért kapott 5 aranyból, és ezzel növeljétek a rangotokat. Persze a végcél pont az, amit az író akar, de a hozzá vezető út több féle lehet.

Kezdjük csak a tényekkel. Jobb esetben egyszer kaptok 6. szinten 5 aranyat, majd hard worker medál, plusz super soldier medál szintén 5-5 arany. Ha meghívod 1-2 barátodat, könnyedén lehet kb másfél hónap alatt úgy 30 aranyad. Ha elhamarkodott döntést hozol könnyen elpazarolhatod, napi 6 q1 fegyver, plusz a gift, és repjegyek, talán jó ha 20-25 napra elég volna, de lehet még így is túloztam.

A másik út, ha okosan használod fel ezt a pénzt. Be kell fektetni jövedelmezőbb üzletekbe. Csak a legnépszerűbb befektetéseket említsem, cégalapítás, monetaryzás, szövetkezetekben veszel részvényt. De a lényeg, hogy egy kis talpraesettséggel, fifikával ügyesen, és bár nem mindig rövid idő alatt de meg is többszörözheted ezt a vagyont. Tény, hogy a legjobb ha már akkora a napi profitod ha a ebből a fegyver, gift, repjegy fizetése könnyedén megvan. Ez esetben az első példát követők valószínű magasabb katonai ranggal és így több sebzéssel rendelkeznek. Viszont leginkább alig van pénzük. Mondhatni a napi munkából egyik napról a másikra élnek. A másik oldalon pedig ott lesznek azok a leendő katonák akik okosan befektették a pénzüket. Ti pedig ekkor könnyedén napi profitból harcolgathattok. Mindenki döntse el melyik a jobb.

Említettem a rangot. A katonává válást az edzés és a rang határozza meg. Minden nap egyszer edzhettek, ezért az erő növelése korlátolt, és előre kiszámíthatóan növekszik. Viszont a sebzéseteket befolyásolja a fegyver minősége, a wellnesetek, de a katonai rangotok is. Minden bevitt sebzés fontos, mert egy-egy újabb rang elérése %-os arányban növeli a sebzéseteket.
Íme a lista, a katonai ranglétrán: http://wiki.erepublik.com/index.php/Military_Rank

Összességében bátran lehet állítani, az egyik legköltségesebb karrier a katonai. Amíg nem váltok tankká, rengeteg pénzt kell beleölni a játék e részébe. Viszont, ha egyszer elértek egy igen magas sebzést, onnantól az állam is egyre jobban támogatni fog.

Cégvezetői karrier:
Az előbbiekben már érintettem a témát. A cégvezetésről rengeteg újságcikk és több előadás is szólt már. Ahogy IRL a pénz mozgat szinte mindent és mindenkit, úgy ez itt még inkább érvényesül. Háborúhoz, vásárláshoz, újabb befektetésekhez, egyszóval a legtöbb mindenhez pénz kell.
Egy cégvezetőnek a legnehezebb a kezdeti tőkét megszerezni. Sokszor lehet hallani IRL is, csak az első pár millióról ne kérdezzék a tehetőseket, a többiről már lehet. Itt ez ennyire nem drasztikus, ugyanis a medálok, és a barátok meghívása újabb és újabb 5-5 aranyhoz juttatja a játékosokat. Sőt, 1-2 hónapja egyre felkapottabb, hogy a különböző alapítványok és az állam is segíti a kezdő játékosokat. Számomra megmosolyogtató az általam nemrég olvasott ’index petíció’ , amelyben az indexesek támogatása még inkább szorgalmazva van. Alapból nincs is ezzel semmi baj, na de azért ha megnézzük a pár hónappal ezelőtti kezdőket, és az ún. index generációt, a két ’korosztály’ támogatása rendkívül eltérő. Ezért megmosolyogtat, mire fel a petíció.
Mi volt amikor én jöttem? Támogatás? Dehogy, egy romjaiban fekvő ország, mindenki próbált boldogulni, a kormány épp újjáépítette az államot. Mi történt az elmúlt egy hónapban? Lassan két kezemen se tudnám megszámolni, mennyi alapítványi és állami támogatás lett alapítva. A játékosokat ajándékokkal, élelmiszerrel támogatják, a cégvezetőket pedig vissza nem térítendő arany támogatással.

Szóval másfél hónap alatt a medálokért, meghívókért kapott arany mellé társul esetleg egy kis állami támogatás, és máris könnyebb a kezdet. Az út innen pedig lassan ki van kövezve. Hetente lehet cégalapítási cikkeket olvasni, de a mibbit chaten #egyetem szobában én is bárkinek segítek akinek kérdése van. Innentől csak ügyesnek kell lenni, és pár hónap alatt gazdag nagytőkésekké váltok. 😉

Itt hozzátenném, az elején írtam, hogy többféle karrier végezhető vagy épp végezendő. Remek példa lehet erre a cégvezetés és a katonaság. Mindkettőt lehet végezni, viszont a harchoz pénz kell, pénzszerzéshez pedig remek lehetőség a cégvezetés, így a két karrier mondhatni egyszerre ’végezendő’.

Politikai karrier:
Igazából ez nagyobb gyűjtőfogalom, nem is biztos egy helyre kellene írni mindent, de a nagykövetektől kezdve a képviselőkön át egészen az elnökökig mindenkit ide tudnék sorolni. Ezekben, a tisztségekben egyik legnagyobb közös pont, hogy ide nem pénz kell(persze ha van sose baj 🙂 ) Ha ebben a témában a karrier építésről akarnék hosszasan beszélni, egyszerűen csak elővenném a saját példámat. Regisztrálásom után az akkor éppen induló nagyköveti rendszerbe jelentkeztem elsők között. Ekkor Adam Zahovay elnöksége alatt lettem ausztriai nagykövet (majd ezt még további két hónapig vállaltam is, plusz németországi nagykövet is voltam egy hónapig). Mire jó egy ilyen munka? Pénzt nem igazán kereshetsz vele, viszont egy komolyabb karrier eléréséhez mondhatni remek kezdés. Sok munka van vele, de ha látják a többiek (értsd, esetleg a kormánytagok), hogy ügyes vagy, szorgalmasan végzed a munkád, akkor újabb feladatokat is kaphatsz.
Nagykövetség mellett másik induló szint lehet a párttagság. Én speciel az első 4 hónapban egyszer sem voltam párttag. De jól látom, igen szép sikereket lehet elérni itt is. Például, segítesz a pártvezetőnek, a felsőbb tanácsnak (már ahol van), hamarosan te is közéjük kerülhetsz, vagy épp indulsz a képviselő választáson,de akár a pártelnökség megnyerése is jó cél lehet. Kiemelkedő aktivitás és újabb és újabb sikerek, valamint jó kapcsolatok kialakítása pedig tovább vihet egy újabb szintre, a kormányba. Az előbbieket én igazából kihagytam, mert nagyköveti székből kerültem be a kormányba februárban. Ekkor Weisz Manfred Huba kért fel, hogy legyek közigazgatási államtitkár. Majd pedig a következő szint az elnökség megszerzése. 🙂
Egyszer Adam Zahovay azt mondta, vigyázzak, mert ha túl szorgalmas vagyok, még oda juthatok ahova ő, és elnök leszek. Igaza lett, bár nem hinném, hogy akkor arra gondolt, hogy a felszabadított Ukrajna elnöke leszek egy kemény TO harcban.

Itt hozzátenném, rengeteget segít, ha aktív vagy chaten. Itt tudsz jó kapcsolatokat, ismeretséget szerezni, amelyek sokat segíthetnek későbbi céljaid eléréséhez.

Újságírói karrier:
Itt rengeteget lehetne mesélni arról milyen is az újságírás. Szerencsére ezt már egyszer megtette helyettem más. Íme Quicksilver cikke az újságírásról: http://www.erepublik.com/en/article/-js-g-r-s-writing-a-paper--717689/1/20
Annyit tennék hozzá, hogy a helyzet azért annyiban változott, hogy elismert újságírónak lenni még nehezebb az óta. Valódi stratégiát kell folytatni, ahhoz hogy a cikked ne tűnjön el azonnal a latestből. Sajnos az igazán jó cikkek is sokszor túl hamar kiszorulnak a legutóbbi cikkek sorából, és ha nem kap elég szavazatot, akkor a legjobban értékelt cikkek közé be se kerülnek. Régen, ha valaki jó, hasznos, érdekes cikket írt, nem kellett nagybetűkkel kiírni hogy vote and subscribe. Most, ha még mennyire jó cikk is, sajnos ha nem írja oda valaki hogy voteoljátok, vagy nem reklámozza óránként a chaten, akkor bizony eltűnik a többi cikk között. De kitartás, jó munkával, egyre több előfizetője lesz az ügyes újságíróknak.

Tőzsde ügynök:
Sosem voltam nagy tőzsde szakember, ezért remélem sikerül minél hamarabb a monetaryzásról órát tartatnom egy tapasztaltabb játékossal. Annyit azért el lehet mondani, nagy pénzzel aki okosan tud a monetary-n bánni, az azt megsokszorozhatja, sokkal hamarabb mint ahogy a cégvezetésből meg tudna gazdagodni.

Nagyjából erről szólt a csütörtöki előadás.

Erre a hétre két vendég előadó is be van jegyezve:
Hétfő 18:00-20:00
Quicksilver a külpolitikáról fog előadást tartani.
Kedd, szerda 18:00-20:00
Itt egyenlőre én maradtam az előadó, jelenleg nincs előre tervezett téma.
Csütörtök 18:00-20:00
Potom fog a gazdaságról előadást tartani.

Hely továbbra is:
www.mibbit.com/chat
#egyetem szoba

A tervezett órákról pedig továbbra is a fórumon értesülhettek:
http://z8.invisionfree.com/EHungary/index.php?showtopic=85Készítettem eddigi újságírói munkásságomból egy tartalomjegyzéket. Van köztük néhány hasznos érdekes darab is. Így legalább nem kell keresgélni, ha valakit érdekelnek régebbi cikkek, itt szemezgethet.

1. Minden ami fontos
http://www.erepublik.com/en/article/minden-ami-fontos--716412/1/20

2. Mindig csak a háború...(1. lapszemle)
http://www.erepublik.com/en/article/mindig-csak-a-h-bor-1-lapszemle--716488/1/20

3. Hírek a reggeli mellé (2. lapszemle)
http://www.erepublik.com/en/article/h-rek-a-reggeli-mell-2-lapszemle--716710/1/20

4. A világ politikai összefoglalója(V1 óta)
http://www.erepublik.com/en/article/a-vil-g-politikai-sszefoglal-ja-v1-ta--716940/1/20

5. Mert joga van tudni! (3. lapszemle)
http://www.erepublik.com/en/article/mert-joga-van-tudni-3-lapszemle--717145/1/20

6. Ez történt!(4. lapszemle)
http://www.erepublik.com/en/article/ez-t-rt-nt-4-lapszemle--717608/1/20

7. HOVÁ JUT A MÉDIA?
http://www.erepublik.com/en/article/hov-jut-a-m-dia--717615/1/20

8. Sikeres politikai csel, egy újabb hibának köszönhetően?
http://www.erepublik.com/en/article/sikeres-politikai-csel-egy-jabb-hib-nak-k-sz-nhet-en--718777/1/20

9. eRepublik Insider fordítás
http://www.erepublik.com/en/article/erepublik-insider-ford-t-s1-719109/1/20

10. Tudta ön?(6. lapszemle)
http://www.erepublik.com/en/article/tudta-n-6-lapszemle--719282/1/20

11. Q1 weapons only 13 DEM!
http://www.erepublik.com/en/article/q1-weapons-only-13-dem--720151/1/20

12. Nehogy lemaradj róla!(7. lapszemle)
http://www.erepublik.com/en/article/nehogy-lemaradj-r-la-7-lapszemle--728291/1/20

13. Teljeskörű összefoglaló kezdőknek 1/2[Frissítve]
http://www.erepublik.com/en/article/teljesk-r-sszefoglal-kezd-knek-1-2-friss-tve--728880/1/20

14. Teljeskörű összefoglaló kezdőknek 2/2[Frissítve]
http://www.erepublik.com/en/article/teljesk-r-sszefoglal-kezd-knek-2-2-friss-tve--728882/1/20

15. A tíz legbefolyásosabb magyar! Szerinted?
http://www.erepublik.com/en/article/a-t-z-legbefoly-sosabb-magyar-szerinted--729181/1/20

16. A tíz legbefolyásosabb magyar! SZAVAZÁS!
http://www.erepublik.com/en/article/a-t-z-legbefoly-sosabb-magyar-szavaz-s--729400/1/20

17. Előző héten történtek (8. lapszemle)
http://www.erepublik.com/en/article/el-z-h-ten-t-rt-ntek-8-lapszemle--729906/1/20

18. Pártok, ahogy a pártelnökök látják: Szolidaritás Párt
http://www.erepublik.com/en/article/p-rtok-ahogy-a-p-rteln-k-k-l-tj-k-szolidarit-s-p-rt-730786/1/20

19. A tíz legbefolyásosabb magyar! 10-5
http://www.erepublik.com/en/article/a-t-z-legbefoly-sosabb-magyar-10-5-730909/1/20

20. Pártok, ahogy a pártelnökök látják: Nemzeti Honvédő Párt
http://www.erepublik.com/en/article/p-rtok-ahogy-a-p-rteln-k-k-l-tj-k-nemzeti-honv-d-p-rt-731231/1/20

21. Felhívás cégvezetőknek, külföldön dolgozó magyaroknak![Gazdasági Minisztérium]
http://www.erepublik.com/en/article/felh-v-s-c-gvezet-knek-k-lf-ld-n-dolgoz-magyaroknak-gazdas-gi-miniszt-rium--731691/1/20

22. Cégregiszter[Gazdasági Minisztérium]
http://www.erepublik.com/en/article/c-gregiszter-gazdas-gi-miniszt-rium--732510/1/20

23. A tíz legbefolyásosabb magyar! 4-1
http://www.erepublik.com/en/article/a-t-z-legbefoly-sosabb-magyar-4-1-732552/1/20

24. Kezdőknek! Cégvezetőknek!
http://www.erepublik.com/en/article/kezd-knek-c-gvezet-knek--733252/1/20

25. Cégregiszter[Gazdasági Minisztérium]
http://www.erepublik.com/en/article/c-gregiszter-gazdas-gi-miniszt-rium-1-738805/1/20

26. Reflektálás a 'Dübörög a hazu...gazdaság'-ra
http://www.erepublik.com/en/article/reflekt-l-s-a-d-b-r-g-a-hazu-gazdas-g-ra-741437/1/20

27. Cégregiszter-Feldolgozó ipar[Gazdasági Minisztérium]
http://www.erepublik.com/en/article/c-gregiszter-feldolgoz-ipar-gazdas-gi-miniszt-rium--743535/1/20

28. Egyetem-előadások
http://www.erepublik.com/en/article/egyetem-el-ad-sok-745226/1/20

29. Cégregiszter-Nyersanyag, és feldolgozó cégek
http://www.erepublik.com/en/article/c-gregiszter-nyersanyag-s-feldolgoz-c-gek-745396/1/20

30. Hétfői előadás jegyzet[Egyetem]-Frissítve
http://www.erepublik.com/en/article/h-tf-i-el-ad-s-jegyzet-egyetem-friss-tve-745696/1/20

31. Köszönet!
http://www.erepublik.com/en/article/k-sz-net-1-747961/1/20

32. Thank you!
http://www.erepublik.com/en/article/thank-you-1-748027/1/20

33. Felhívás eMagyarország lakosságához!
http://www.erepublik.com/en/article/felh-v-s-emagyarorsz-g-lakoss-g-hoz--749056/1/20

34. Állandósított órák, a tanulni vágyóknak [Egyetem]
http://www.erepublik.com/en/article/-lland-s-tott-r-k-a-tanulni-v-gy-knak-egyetem--752799/1/20

További szép napot!
Tisztelettel
’Prof.’ Imre Norbert