[CP]Sfântul Vasile cel Mare

Day 1,881, 15:14 Published in Republic of Moldova Singapore by maruseav


Vă salut pe toţi.
În seara dintre 13 si 14 ianuarie o parte dintre creştini-ortodocşi sărbătoresc trecerea în noul an pe stil vechi. Iar pe data de 14 ianuarie creştinii ortodocşi de stil vechi îl sărbătoresc pe Sfântul Vasile cel Mare, considerat ocrotitorul săracilor şi al bolnavilor.

În biserici, în trecerea dintre ani pe stil vechi au loc slujbele Sfântului Vasile, considerate cele mai puternice slujbe ortodoxe, unde nu toti preoţii pot oficia aceste slujbe. De regula aceste slujbe sunt ţinute de catre preoţii din mănăstiri, prin post şi rugăciuni neîncetate.

Încă din secolul al IV-lea, în a opta zi de la Crăciun, creştinii ortodocşi îl sărbătoresc pe Sfântul Vasile cel Mare. În timpurile grele pentru biserică, Sfântul Vasile a fost un apărător înflăcărat al credinţei ortodoxe. Postind şi prin rugăciune, el a dobândit harul clarviziunii şi puterea de a face minuni. Se spune că Sfântul Vasile a vindecat miraculoas mulţi bolnavi.

În ajunul Anului Nou pe stil vechi şi a zilei Sfântului Vasile, în Moldova se merge, conform tradiţiei, cu "Pluguşorul", pentru a le ura gospodarilor la mulţi ani. De la străvechiul obicei au rămas atributele pluguşorului de azi: biciul, clopoţeii şi toba. Urătorii merg şi joacă "Malanca" - o dramă populară, a cărei denumire vine de la numele unei fete, care i-a salvat pe oşteni de turci. Această tradiţie, şi anume, Malanca, este din ce in ce mai rar întâlnită pe teritoriul Republicii Moldova.

În prima dimineaţă a Anului Nou se merge prin case cu "Sorcova" - un ram de pom fructifer împodobit, sau o mai întâlnim în popor sub noţiunea de: "Cu Semănatul". Gazdele sunt atinse cu acest ram şi primesc urări de sănătate şi belşug. Gospodariile sunt semănate cu boabe de grâu sau porumb, pentru ca Noul An să fie unul cât mai bun. Această tradiţie s-a păstrat şi este respectată şi astăzi.

În Moldova, aproape 59 de mii de bărbaţi poartă numele Vasile, iar alţii 19 mii se numesc Vasili. Numele este popular şi în rândul femeilor. Aproape 9 mii de femei poartă numele Vasilisa, iar altele 600 se numesc Vasiliţa.

De aceea, în această zi de sărbătoare, a Sfântului Vasile cel Mare, vreau să urez un sincer La Mulţi Ani tuturor creştinilor care îşi sărbătoresc ziua de nume, precum şi tuturor creştinilor-ortodocşi care sărbătoresc trecerea dintre ani pe stil vechi, un an nou cât mai bun, un an cât mai bogat în împliniri, mai înalt în aspiraţii şi plin de succese.

La mulţi ani!

Cu stimă,
Maruseav,
Preşedintele eMoldovei!