[andyr][GoV2] Romania, ziua 2

Day 811, 13:09 Published in Romania Romania by andyr

Salut tuturor,

In primul rand multumiri (intarziate) pentru voturile voastre si pentru faptul ca m-ati considerat capabil de a conduce, alaturi de echipa prezentata in articolul precedent, Romania pentru inca o luna.

In al doilea rand, e necesar sa fac unele clarificari si sa raspund unor critici - mai mult sau mai putin voalate - aparute in presa in ultimele zile.

1. 'Vrem razboi !'

La un interval relativ mic de timp, apar unele grupuri de oameni (mai mult sau mai putin numeroase) care isi doresc razboi cu orice pret si cu orice costuri; amuzant - sau poate nu - sunt, in majoritate, aceleasi grupuri de oameni care dupa 2 zile de razboi scriu articole in care se plang ca "NU AVEM BANI DE ARME !!!!!" sau &quot😉e ce nu da statul arme moka". Sunt unele state care n-au avut razboi (direct) luni intregi, Romania a trecut prin perioade de peste 3 luni in care nu a avut un razboi direct si perioade de cateva saptamani in care nu a avut deloc lupte. Nici o tara nu poate sustine un razboi luni intregi, financiar si uman. Sa vii dupa putin peste o saptamana de la un razboi de aproape 2 luni si sa acuzi lipsa razboiului mi se pare lipsa de maturitate.

Am fost foarte clar atunci cand in programul de guvernare am mentionat ca Romania NU va INITIA un razboi direct, din 3 motive extrem de clare : nu putem ataca Ungaria, nu putem ataca Serbia si nu putem ataca Bulgaria. Orice varianta care include un razboi cu aceste 3 state inseamna posibilitatea (sau certitudinea) ca Romania va pierde cel putin o parte din teritoriile nationale, intrand in acelasi timp in V2 fara nici un fel de resurse sau posibilitati de a evolua. Asadar injurati-ma cat doriti (cei care o fac), nu voi ataca nici Ungaria, nici Serbia si nici Bulgaria pana la inceputul V2, daca acest inceput va fi in mandatul meu. Nu am placeri sinucigase doar pentru ca unele persoane sa fie multumite ca au dat 5 lupte zilnic sau sa renunte la joc atunci cand vom pierde unul sau toate teritoriile nationale, pentru ca nu mai e "fun" cand citesti presa in maghiara.

Vom face exact ceea ce am propus - Training War zilnic, support aliat pentru croati si lupte prin MPPuri atunci cand avem ocazia.

Referitor la TWul zilnic, a fost o mica problema in urma cu vreo cateva zile, datorata schimbarilor de guvern din China/Philippines si procedurii greoaie din guvernele respective. Pe scurt, discutasem deschiderea unui TW, dar noii presedinti aveau nevoie de aprobarea noilor guverne, care nu erau inca stabilite, ceea ce a intarziat deschiderea luptei. Este o situatie care, speram, nu se va mai repeta, ceea ce nu inseamna ca e o tragedie sa avem o zi fara lupte deschise.

Variantele Romaniei pentru TW sunt urmatoarele :

- regularitatea TWului Philippines-China : s-a discutat si cazut de acord cu presedintele chinez sa pornim TWurile zilnic si sa impartim costurile;
- TW cu Moldova - imposibil temporar, din cauza MPPului grecesc semnat cu Moldova, care ar distruge economia Moldovei prin imposibilitatea de a exporta in tarile EDEN (concluzie rezultata in urma discutiilor cu presedintele Moldovei, Maniu); va fi rediscutat in 7 zile, dupa expirarea MPPului;
- Grecia - Turcia - in momentul in care vor fi reluate luptele;
- Norvegia - UK - imposibil momentan din cauza swapurilor Norvegia/Canada, posibil sa fie reluat in urmatoarele zile;
- China/Jilin - in momentul in care contextul international ne-o va permite, datorita costului ridicat al regiunii;

Momentan, o noua lupta fi deschisa in cursul noptii (TW Philippines-China sau India-China). Pe cat posibil, va rog sa va pastrati luptele pentru dimineata, existand iminenta unui atac din Serbia/Ungaria spre Croatia/Romania.

2. 'Economia e la pamant !'


Aici iar sunt 2 perspective contradictorii.

Exista pe de o parte un grup (al managerilor) care se plang ca au scazut preturile si ca nu mai fac profit, fara a lua in considerare ca, in acelasi timp, au scazut si preturile materiilor prime, respectiv costurile salariilor.

Exista un al doilea grup, al angajatilor, care se plang ca au scazut salariile, fara sa ia in considerare ca au scazut si preturile.

Nici unul din cele 2 grupuri nu ia in considerare faptul ca s-a realizat o apreciere a cursului RON/gold cu aproape 10%, ceea ce inseamna ca atat salariile, cat si pretul de vanzare au crescut in valoare neta.

Oricum ar merge economia, unul din cele 2 grupuri va fi nemultumit 🙂. Economia nu are de suferit doar in Romania, ci in intreaga lume, inclusiv in tarile implicate intre-un razboi direct (pentru cei care cred ca un razboi este solutia) si e suficient sa va uitati la salarii, respectiv stocuri, ca sa vedeti ca situatia nu e deloc roz (nu numai la noi). Explicatia este suficient de complicata pentru a face subiectul unui articol separat - in principiu, extragerea masiva de gold din economia mondiala prin Lana, combinata cu baby-boom-ul la nivel mondial si aparitia V2, toate determinand limitarea investiilor in economie in intreaga lume.

Parghiile economice oferite de joc nu ne permit sa facem foarte multe lucruri pentru a evita o criza mondiala. Putem sa modificam taxele, dar impactul ar fi minim - posibilitate cea mai buna pentru moment ar fi reorientarea spre piete externe pe care o firma romaneasca ar fi competitiva (de aici si programul de stimulare a licentelor din programul de guvernare).


3. Diplomatic, ce facem cu EDEN.

O problema la care am raspuns partial in comentariile unor articole. Romania a facut un pas spre o schimbare in EDEN, ceea ce a insemnat adoptarea unei pozitii care excludea ajutorul extern alocat aliatilor. Am avut discutii - din acel moment - cu presedintii/reprezentantii Spaniei, Croatiei, Greciei, Suediei si Canadei, discutii din care a rezultat necesitatea schimbarii modului in care functioneaza alianta in acest moment. Totodata, am fost contactati de reprezentanti ai EDEN.HQ pentru discutii si reanalizarea pozitiei Romaniei (si a altor state) in noul context. Urmeaza sa clarificam acele conditii si acea pozitie in saptamana urmatoare - si urmatorul meu articol sumativ va detalia concluziile la care am ajuns.

4. Diverse, pe scurt

- nu ar strica sa admiram micul baby-boom produs in Romania astazi, ~850 new citizens. La mai mare !
- mi-a atras atentia un articol al noului VP al US, Max McFarland 2, care amintea ca a investit in eRepublik aproape 8000$ in ultimele 3 luni, si se ofera sa finanteze integral trainingul cu Napoleon, in urmatoarea luna, pentru intreaga armata americana, din bani personali. E un semn de intrebare pentru cei care investesc timp si efort in joc - cam cat conteaza strategia unei tari si nr. de oameni, si cam cat potenta financiara IRL a membrilor unei societati.
- a aparut un nou articol cu detalii despre modulul economic/militar din V2, pe care va invit sa-l cititi
- in timp ce redactam articolul, a aparut o discutie apropo de reorganizarea financiara a armatei, care a rezultat intr-o mica incercare de santaj a unor unitati militare. Nu voi detalia acest subiect si nu voi raspunde la comentarii referitoare la acest subiect, dar promit un articol detaliat pe aceasta tema maine. Later edit : articolul detaliat AICI.

Sa ne auzim invingatori,

Hai Romania !

andyr.