[andyr] Cateva clarificari

Day 840, 11:14 Published in Romania Romania by andyr

Salut tuturor,

Asa cum spuneam in articolul precedent, intentia mea este si ramane aceea de a nu ma implica in modul in care va fi guvernata Romania in urmatoarele luni. Totusi, datorita ultimelor articole care criticau "mostenirea dezastruoasa" - scrise de oameni mai mult sau mai putin in masura sa dea sfaturi despre mosteniri dezastruoase - primita de la fosta guvernare, sunt necesare cateva clarificari punctuale, pentru simplul fapt ca atunci cand nu se spune nimic, oamenii raman cu impresia ca nu e nimic de spus. Asadar :

1. Motivul 'intarzierii actului de guvernare prin nepredarea parolelor'

Asa cum am mentionat si intr-un comentariu, parola de la BNR a fost in posesia noului presedinte la scurt timp dupa investirea acestuia in functie (06 martie, ora 10). In aceeasi zi, in jurul orei 14.00, noul presedinte a fost contactat pentru a-i fi inmanate parolele principalelor institutii. A fost disponibil (= a raspuns) in jurul orei 17.00, atunci cand a primit parolele MApN, MMSS, canalele EDEN, Ministerul Media, Ministerul Educatiei.

Singurele probleme au aparut apropo de Monitorul Oficial si Camera de Comert, doua institutii care sunt sigur ca erau vitale pentru desfasurarea actului guvernamental (sfarsit de ironie, daca nu am fost suficient de clar).

Parola de la Monitorul Oficial a fost singura care a generat dezbateri, fiind o institutie aflata intre Congres si Guvern. Sunt sigur ca lipsa acestei parole a intarziat activitatea Guvernului ducand Romania in haos, dovada fiind ca nici acum, la 2 zile dupa furnizarea parolei, nu se intampla nimic acolo.

Parola de la Camera de Comert n-am avut niciodata, si din cate stiu nici Adiemus nu a avut-o, asa ca il invit pe actualul presedinte sa inmaneze (cu o intarziere de 3 luni si 3 zile) parola lui Adiemus, care la randul sau sa mi-o inmaneze mie, pentru ca eu sa pot sa i-o imnanez dansului inapoi.

Concluzia la acest punct : parolele au fost predate la timp, fara a intarzia teoretic sau practic activitatea noului Guvern.

2. Motivul 'PL a supt banii poporului prin A-N-L/Crucea Rosie/SMURD, organizatii care apartin membrilor PL'.

A-N-L are acelasi statut de cel putin un an, responsabil acolo fiind vaesir (care numai liberal nu e) de luni bune pana destul de recent, inclusiv in ultimul mandat al lui Alex Craciun. In ultimele 2 mandate nu a primit nici o finantare de la Guvern. Este la dispozitia actualului guvern pentru continuarea programelor la fel cum a fost de la infiintare si pana acum.

Crucea Rosie are acelasi statut de cel putin un an, responsabili acolo fiind teo.andrei si Sunny, care numai liberali nu sunt. La fel, nu a primit nici o finantare de la Guvern in ultimele 2 mandate.

SMURD a aparut datorita inactivitatii Crucii Rosii, inactivitate care poate fi confirmata atat de cei responsabili, cat si de Mesther (cu care am luat legatura pentru a-i contacta pe teo.andrei si Sunny). SMURD a donat din fonduri proprii sute de gifturi, beneficiind in ultimele doua mandate de o SINGURA donatie de 500 RON pentru "scoaterea" gifturilor deja existente. Din cei 500 de RON, ~200 s-au intors la stat prin taxe, restul existand in acest moment in unitate si urmand a fi folositi in acelasi scop. La fel ca si pana acum, este la dispozitia actualului Guvern pentru continuarea programelor de wellness.

Concluzia : organizatiile existente functioneaza ca si pana acum, din fonduri proprii, si sunt 100% la dispozitia actualului guvern daca acesta va dori sa le foloseasca.

3. Motivul 'La MMSS situatia nu e deloc pe roze'

Negasind aici alt motiv pentru a sublinia probleme, actuala guvernare s-a legat de cei 1280 de muncitori existenti intr-o firma. Soc si groaza.

- muncitori morti exista in firme de luni de zile si este o practica comuna ca ei sa ramana acolo pana la disparitie.
- daca sunt 21 de muncitori sau 1280 de muncitori, bonusul de productivitate este acelasi (si oricum acesta nu este scopul MMSS)
- muncitorii morti nu consuma bani sau resurse (pentru ca ... sunt morti ?!)
- muncitorii activi se identifica gasind muncitorii care au ajuns la skill 2 (adica s-au logat de inca 5 ori dupa ce si-au facut contul), nu facand browsing prin lista de muncitori.

Concluzia : uneori scriem doar pentru a ne afla in treaba sau in necunostinta de cauza.

In aceeasi nota, nu pot sa nu remarc 'genialitatea' ideii de a pune slujbe doar pe land. Motivul invocat, uimitor prin absurditatea sa, a fost ca "salariile sunt mai mari pe land, deci avem nevoie de oameni pe land".

Oameni buni, salariile sunt mai mari pe land pentru ca putinele companii incearca sa rivalizeze cu salariile din Spania/Grecia/Rusia. Orice om cu skill in land si ceva pe umeri nu va ramane in Romania, ci va pleca intr-una din tarile de mai sus pentru a lucra pe un salariu uneori dublu. Crescand doar oameni in land, care la skill 3-4 (sau cand se dezmeticesc) vor pleca sa lucreze pe salarii mult mai mari, nu faceti decat sa cresteti veniturile Spaniei/Greciei/samd, pentru ca ei vor lucra si manca acolo, si sa scadeti veniturile Romaniei (care nu va beneficia sub nici o forma de acei oameni).

4. Motivul 'ati lasat 1000 de gold in BNR'

Si preferatul meu, de altfel.

In primul rand, sper ca toata lumea poate acum dormi linistita stiind cat gold e in BNR. Am inteles ca asta era principala problema a Romaniei, si ma bucur ca actualul presedinte a rezolvat-o.

In al doilea rand, in momentul preluarii de Alex Craciun, in BNR existau (asa cum ati vazut) 2100 gold si ~8000 RON, la care se ADAUGA cei 150.000 RON existenti pe data de 6 in Country Accounts, bani care fac parte din incasarile/emisiunile mandatului trecut, dar nu au fost donati datorita unui blocaj facut de... sepuku, actualul vice-responsabil de BNR. La cursul de 0.02 existent in acel moment, suma totala preluata de actuala guvernare a fost de 2100 + 3150 = 5250 gold, suma acumulata in ultimele 5-6 saptamani de guvernare, in conditiile in care s-a returnat si o datorie de 1000 gold. Aceasta este suma de la care pleaca actuala guvernare si aceasta este suma fata de care trebuie facuta orice comparatie la sfarsit de mandat, si speranta mea este ca la sfarsitul acestui mandat vom avea nu INCA 6250 de gold, ci macar inca jumatate din suma respectiva.

Ca intre timp actualul guvern a gasit de cuviinta sa micsoreze cursul la 0.017 RON, astfel incat cei 158.000 RON existenti valoreaza acum doar 2687 gold - adica au reusit sa piarda in 3 zile peste 400 de gold doar din curs - asta e doar problema lor. Si va fi problema lor si in continuare, intrucat Romania incaseaza in RON, dar asta ar putea fi subiectul unui alt articol.

In al treilea rand, s-a subliniat existenta unei datorii la TAF de 1300 de gold, uitandu-se (in mod convenabil) sa se mentioneze ca guvernul Craciun din noiembrie ne-a lasat cu o datorie de 940 gold la acelasi TAF. Noi am tacut din gura atunci si ne-am apucat de treaba, nefacand un caz public din asta, din 2 motive foarte simple - majoritatea tarilor au datorii la TAF in zona 500-800-1000 de gold, respectiv nu exista obligativitatea platii integrale si urgente a acelei datorii. Asa cum am vazut in fosta guvernare Craciun, de exemplu, nu e nici o problema sa nu platesti nimic la TAF toata luna.

Concluzia : Suma de la care pleaca Romania in acest mandat este de 5250 Gold, acumulati in proportie de 90% in ultima luna.

5. Motivul 'ati cheltuit 40.000 de gold'

Nu pot sa nu subliniez exprimarea de politician din fraza de mai sus. Da, Romania a incasat/emis, in 3 luni, 40.000 gold. La fel cum Romania a incasat in mandatul Craciun ~9500 gold si a cheltuit 7500, adica o afirmatie aproximativ inutila - exceptand valoarea ei propagandistica. Haideti sa ne uitam putin si la "pe ce s-au dus banii" :

- razboiul cu Bulgaria (1 si 2), Turcia, Serbia si Ungaria. Fara a face calcule exacte, pot aprecia suma cheltuita la 15.000-20.000 gold, cu urmatoarele repere : declaratii de razboi (>2000 gold), tancarea full/half tank (spre exemplu, doar in Marmara 1 au fost ~35 de tancuri, adica 2800 gold intr-o singura lupta), deschiderea regiunilor(peste 35 de lupte deschise, multe costand peste sute de gold), a luptelor de damage drain/RWurilor. Daca e chiar necesar, se poate face o analiza completa a tankingului pe fiecare regiune si a costurilor individuale. Ca un exemplu relativ, Ungaria a tancat in ultimul HK (o singura lupta) undeva la 8000 de gold, adica cam 2/3 din cat am tancat noi in tot razboiul de o luna si jumatate.
- 11 MPPuri lunare, adica 3300 gold (rotunjind in minus, pentru ca unele MPPuri au fost reinnoite mai repede);
- SNCS, aproximativ 200.000 RON (4000 gold) in 3 luni
- cheltuielile cu soldele (pe care le-am detaliat intr-un articol precedent ca fiind in punctul maxim - luna ianuarie de >30.000/saptamana), aproximativ 350.000 RON, sau 7000 gold
- deplasari, TVA, RUP - undeva spre 200.000 RON pe 3 luni, adica 4000 gold
- MMSS - ~75.000 RON/3 luni (1500 gold)
- TAF, EMC, TWuri zilnice, Crucea Rosie, SMURD, infiintarea de firme GN, infiintarea de firme MMSS, donatii pentru programele de arme, sustinerea altor proiecte sociale in mandatului lui Adiemus, samd
- suma ramasa in BNR (5250 gold)

Concluzia : Fara a dori sa fie foarte exacte, calculele de mai sus arata ca daca Romania a avut incasari de 40.000, a avut cheltuieli la fel de mari, singurele "de evitat" fiind cele cu razboiul. Iar a nu face acele cheltuieli nu cred ca ar fi fost un deziderat pentru nimeni. E suficient de spus ca, cel mai probabil, Romania s-ar fi aflat de mult timp in situatia Indoneziei si probabil jumatate din cei care exista acum in joc ar fi renuntat de mult (sau n-ar fi existat deloc).

Nimeni nu face minuni si nimeni nu bate din palme pentru a aparea mii de gold - exista venituri (da, de 40.000 de gold) si exista cheltuieli, unele obligatorii, altele la care se poate face o balanta apropo de investitii si beneficii.

Inchei cu un sfat (daca imi este permis) pentru actuala guvernare - incetati sa mai cautati probleme acolo unde nu sunt, si apucati-va de treaba. Nu veti castiga un nou mandat aruncand cu noroi in fost guvernare, ci facand lucruri in mandatul curent. Pentru ca daca articolele mai mult sau mai putin coerente vin si se duc, starnind cel mult un entuziasm de moment, lucrurile pe care le faceti - cresterea populatiei, cresterea retentiei, regiuni cucerite, acumulari de gold, aliati castigati, in functie de prioritatile fiecarei guvernari - raman si dupa terminarea mandatului, si sunt lucrurile de care isi vor aduce aminte oamenii peste 2, 6 sau 12 luni.

Succes in continuare,

andyr.