Ας μιλήσο&upsi lon;με για…. Monetary

Day 1,821, 02:55 Published in Greece Greece by Makedonas GR

Χαιρετώ σας!

Μετά από πολύμηνη απουσία από την αρθρογραφία λόγω real life συγκυριών αλλά και «τέλματος γραφίδας», αποφάσισα να επανέλθω με άρθρο-ενημέρωση-πρόταση. Μοναδικό μου μέλημα (όπως και κάθε προτείνοντος φαντάζομαι) είναι να βρεθούν τα ανοιχτά αυτιά και μυαλά να υλοποιήσουν την πρόταση εισάγοντας τις παραμέτρους που κρίνουν ορθές κατά περίπτωση.

Επιτρέψτε μου όμως να αναφερθώ αδρομερώς στο αντικείμενο του άρθρου: Monetary Market, ήτοι Χρηματιστήριο.

Τον τελευταίο καιρό παρατηρούμε κινήσεις οι οποίες εκτός από εξόφθαλμες είναι και ύποπτες. Οι κινήσεις αυτές μπορούν να ταξινομηθούν σε δύο κατηγορίες:

Α) Μαζική χρήση της δυνατότητας υπεραναλήψεως χρυσού από τους οργανισμούς (όσους απέμειναν και από όποιους τους διαχειρίζονται). Ο χρυσός αγοράζεται φθηνότερα από τις στιγμιαίες τάσεις είτε από τυχαίες προσφορές είτε από τις προσφορές που εξηγώ στο Β) παρακάτω. Το κέρδος προκύπτει όταν επανειλημμένα πωλείται αυτή η διαφορά χρυσού σε λίγο υψηλότερη ισοτιμία. Υπενθυμίζω ότι σε αντίθεση με τους πολίτες, οι οργανισμοί δεν έχουν όριο ανάληψης χρυσού από το Χρηματιστήριο. Επιπλέον οι εναπομείναντες οργανισμοί υποτίθεται ότι είναι οι απαραίτητοι κρατικοί για τις δημόσιες λειτουργίες. Το ποιοι καταλήγουν να τους διαχειρίζονται είναι άλλο θέμα.

Β) Άκρατη δημιουργία πολλαπλών λογαριασμών που την ημέρα της «γέννησής» τους φθάνουν άμεσα το επίπεδο 20 και επίσης άμεσα τοποθετούν το χρυσό αυτό σε δελεαστικές προσφορές στο Χρηματιστήριο οι οποίες συνήθως εξαφανίζονται μέσα σε δευτερόλεπτα. Το αποτέλεσμα είναι η μαζική εισροή χρυσού στο παιχνίδι ο οποίος καταλήγει στα χέρια των οργανισμών (μόνο εκείνοι μπορούν να αγοράσουν άμεσα ποσό >10g) και το τοπικό νόμισμα στα χέρια οποιουδήποτε (του «θείου» που έφτιαξε το multi ή ακόμη και των οργανισμών των ίδιων που έχουν τρομερό κέρδος σε αυτή την περίπτωση).

Προχωρώντας λοιπόν από την ενημέρωση στην πρόταση, το μέσο μετάβασης είναι μια διαπίστωση: η e-ελληνική παρουσία στην παραπάνω εκμετάλλευση του Χρηματιστηρίου (και ας μείνουμε στη νόμιμη..) είναι μικρή ως ανύπαρκτη. Αυτό δεν το λέω εγώ, το λέει το ίδιο το Χρηματιστήριο όπου οργανισμοί από οποιαδήποτε e-χώρα εμφανίζονται να κερδοσκοπούν ασύστολα και να διαμορφώνουν ισοτιμίες κατά το δοκούν, πλην της e-Ελλάδας.

Εδώ θέλω την ΠΡΟΣΟΧΗ σας!

Δεν κατηγορώ κανέναν διαχειριστή κρατικού οργανισμού για τη μη αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου του στο παιχνίδι του Χρηματιστηρίου ούτε προσπαθώ να κριτικάρω κυβερνήσεις και αρμόδιους υπουργούς για τα παραπάνω. Δεν ασχολήθηκα ποτέ με αυτά τα παιχνιδάκια κι ούτε πρόκειται. Τα παραπάνω αποτελούν προσωπική ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΗ που βοηθά εξελικτικά και γονιμοποιεί το έδαφος για ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ και ΟΧΙ ΑΝΤΙΔΙΚΙΕΣ.

Μετά από το παραπάνω σεντονάκι (απαραίτητο κατ’ εμέ για επεξήγηση των τεκταινομένων σε παίκτες που είτε δεν ασχολούνται είτε δε γνωρίζουν λόγω e-ηλικίας) μπορούμε να περάσουμε στην πρόταση που είναι και το ζουμί του άρθρου.

ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ ΑΠΟ ΚΡΑΤΙΚΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ

«Σιγά τα αυγά» θα πείτε ή «Άσε μας κουκλίτσα μου, τι διαβάζω τόση ώρα γμτ, ας άκουγα 1001η φορά το πουλάκι τσίου».

Κατά καιρούς έχει πέσει στο τραπέζι η ιδέα της ενοικίασης των κρατικών οργανισμών σε Στρατιωτικές Μονάδες. Ενοικίαση μιας επιχείρησης σημαίνει ότι ο ιδιοκτήτης έχει ένα σταθερό περιοδικό όφελος από την ενοικίαση και αντίστοιχα ο ενοικιαστής λαμβάνει στο χέρι ό, τι μπορέσει από την αξιοποίηση της επιχείρησης πλην του ενοικίου κι αυτό βεβαίως του δίνει το κίνητρο να ασχοληθεί με την επιχείρηση στο έπακρο.

Προσωπικά δε συμφωνώ με την ενοικίαση και ο λόγος είναι κυρίως ο κίνδυνος αύξησης της επιρροής των Στρατιωτικών Μονάδων που θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν σε κάτι τέτοιο, η οποία επιρροή μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε Εξουσία ως μέσο πίεσης για εξυπηρέτηση συμφερόντων. Δεν κατακρίνω τις αρχικές προθέσεις των Αρχηγών των Μονάδων που μπορεί αρχικά να σκέπτονται με γνώμονα το κρατικό συμφέρον και εν τέλει της e-χώρας, αλλά όπως και να το κάνουμε, η Εξουσία και το Χρήμα διαφθείρουν τον άνθρωπο και επιπλέον είναι δύσκολο να επιβλέψει κανείς κρατικός φορέας τις εσωτερικές διεργασίες που πιθανόν γίνουν στις Μονάδες (aka ρεμούλα, αρπαχτή, κατάχρηση, όπως θέλετε πείτε το) καθώς δεν υπάρχουν στο παιχνίδι οι αντίστοιχοι ελεγκτικοί μηχανισμοί.

Αντιθέτως, αυτό που είναι εφικτό και μπορεί θεωρητικά να προστατέψει το κράτος από τα παραπάνω πιθανά σενάρια, είναι η ΕΝΑΛΛΑΣΣΟΜΕΝΗ ΑΝΑΛΗΨΗ ΕΥΘΥΝΩΝ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ από ενδιαφερόμενες Ελληνικές Στρατιωτικές Μονάδες με διαρκή και σταθερή παρουσία στους τομείς δραστηριότητας της e-Ελλάδας. Και εξηγούμαι:

- Η «κρατικοποίηση» της Στρατιωτικής Μονάδας θα διατηρήσει τους οργανισμούς υπό τη σκέπη του κράτους και η απόδοση κάποιων οργανισμών στην εκάστοτε Κρατική Μονάδα θα ενεργοποιήσει της αξιοποίηση του Χρηματιστηρίου προς ελληνικό όφελος.

- Το γεγονός ότι θα ενεργοποιηθούν σ’ αυτήν την κατεύθυνση Ιδιωτικές ομάδες που έχουν εκφράσει ενδιαφέρον να νοικιάσουν κρατικούς οργανισμούς, θα διατηρήσει τα κίνητρα τους και ταυτόχρονα θα αποδώσει τα αντίστοιχα οφέλη της ενοικίασης στο κράτος.

- Η τακτή εναλλαγή των Ιδιωτικών Μονάδων σ’ αυτή τη θέση θα αποτρέψει φαινόμενα παγίωσης, μονοπωλίου και υπερεξουσίας που αναφέρθηκαν προηγουμένως.

Η πρόταση συμπυκνώνει τεράστιες δυνατότητες υπό προϋποθέσεις καθώς απαιτεί αφενός οργάνωση του εγχειρήματος, αφετέρου αναδιοργάνωση στο οικονομικό και στρατιωτικό κομμάτι της λειτουργίας του κράτους.

Τα παραπάνω αποτελούν προσωπικές απόψεις και δεν υποκινούνται από κανένα προσωπικό ή/και επιμέρους ομαδικό συμφέρον παρά μόνο το συμφέρον της e-Ελλάδας και του μέσου παίκτη.

Ευχαριστώ για την κατανόησή σας για το μέγεθος του άρθρου, ελπίζω να βρει ανοιχτά αυτιά και μυαλά, όπως ξαναείπα.

Μετά τιμής,
Makedonas GR