Ambient on/off

Join the new world

 

Шесто президентско обръщение - Alea iacta est

Day 1,978, 16:04 Published in Bulgaria Bulgaria by Government of eBulgariaЗдравейте!

В еРепублик обикновено веднъж в годината се случва някакво кардинално събитие, което предопределя хода на играта за месеци напред. Определено мога да кажа, че днес еСърбия създаде такова събитие. Но подобно отношение към нас единствено затвърди у мен убеждението, че сме гласували правилно относно САЩ.


Нека все пак започнем с малко предистория - Първо бих искал да благодаря на всички участвали в битката за Мунтения. Показахме, че дори и сами можем да сме равностойни на Еден. Битката бе закучена и през голяма част от времето беше равностойна, затова се опитах да потърся помощ от страна на TWO. Полският президент въобще не отговори, а сръбския отказа да ни сложи за КнД. Обикновените сръбски войници обаче помогнаха много в д4 последните рундове, биейки се въпреки заповедите отгоре. С две думи ситуацията е - върхушката в силните държави й е станало скучно и иска промяна в статуквото. Справка - статия на член на щаба на TWO, открито агитирайки за отваряне на директна война срещу член на СоТ, а и много други отдавна работейки за разразяването на конфликт с нас


Първо се опитаха с война против приятелската нам Русия миналия месец, знаeйки отлично за нашите взаимоотношения. Сега използвайки за маша румънците ще насочат щетата си директно срещу нас. Единствената дума, с която може да се окачестви това МПП е ПРЕДАТЕЛСТВО. Искам да отбележа, че не ние сме провокирали това и не сме го искали. Не сме се били против Сърбия или против техните ПТО и с нищо не сме заслужили това. По време на предния ми мандат отново имаше подобен превратен конфликт, но тогава бяхме част от него, а сега той касае трета страна - САЩ. Затова винаги съм се водил от една стара пословица - не плюй в стария кладенец. Не знаеш дали днешния ти противник няма да е утрешен съюзник.


Едно може да се каже със сигурност - втората половина от мандата ще е доста динамична и изпълнена с интересни моменти. Много вероятно МПП стака ни да претърпи промени, включвайки някои страни, текущи наши врагове. Още щом се видя че законът минава и от двете страни стартирах дипломатически совалки с определени “потенциални партньори”. Ситуацията е такава, че трябва да се опитваш да нагаждаш нещата според теб, а не да се чака те да нагодят теб. Разбира се в момента емоциите вземат връх и се списват множество и различни предложения. Но нека запазим самообладание и действаме без резки действия и с премерени ходове. Ще настоявам да се проведе в най-скоро време и съмит в СоТ за излизане с официална позиция по случая, за да имаме единна политика с тази на останалите ни съюзници


Ставайки дума за Сircle of Trust то съюзът също трябва да претърпи промени. Ако това противоборство с 2 прерастне в още по-открити конфликти, то за мен определени членове на съюза трябва да напуснат, имайки предвид тяхната зависимост от техния доминион. Не веднъж се е случвало да спъват решение, а и възможността им за съпротива при ПТО е изключително ниска. Нови потенциални съюзници са Германия и Русия, но въпреки желанието да се присъединят все още има страни вътре в съюза, които са против това (да кажем, че беше проведено предварително допитване). Разбира се, с новата ситуация се налагат и нови мерки и съм убеден, че ако искаме да оцелеем, не бива да отхвърляме желаещите да бъдат с нас.


За тези от вас, които отправят апели за подпис на определени МПП ще кажа, че първо ще се говори с конкретната страна (нейния президент) относно дали въобще аджеба желаят да ни помогнат. Към момента на писане на статията съм отправил две такива питания, в скоро време се очакват още. В момента СоТ се превърна в мишена на половината еСвят, затова трябва да действаме с балансирана и премерена дипломация. Разбира се и на бъдещи подобни актове ще има ответни действия - няма да седим със скръстени ръце, това мисля е ясно. Но и към момента единствените агресивни действия са от страна на Сърбия (и тяхнното правителство и парламент, за да сме по-точни, а не обикновени граждани), затова отправям призив да няма нападки към останалите членове на съюза (за момента).


В заключение - очакват ни тежки дни и неясни месеци, като може да се изправим срещу превъзхождаща ни щета и численост в много моменти - мисля сами виждате в последните битки в дивизия 4. Развитието на дипломатическите отношения ще е динамично и реално не се знае кой наистина е с теб и кой не. От изключително значение е обаче в СоТ, а и у нас да няма вътрешни противоречия, всичко останало са пиксели. В края на втората седмица от мандата балансът на бюджета е 121к лева, като 75 злато ще се отделят за подпомагане на отряда на МнМ. Искам да се извиня на dia 761 за късната субсидия, но и нещата в началото не бяха хич розови. Накрая новина от последните минути - Португалия обяви за ЕВ Мексико (важно уточнение е, че външната им политика се ръководи от Испания според капитулационния договор - т.е. сами си правете изводите кой реално инициира това)The Graverobber
Президент на еБългария


 

Comments

eDarkSoul
eDarkSoul Day 1,978, 16:11

Браво Грейв добра статия 🙂
Бой по-тея долни предатели!

Mag Grey
Mag Grey Day 1,978, 16:13

Ще видим ... интересно става...

cvety69
cvety69 Day 1,978, 16:13

o7

Wildrunner
Wildrunner Day 1,978, 16:14

Добра статия, поне най-накрая маските паднаха. Сега играта вече поне ще е интересна. о/

Wildrunner
Wildrunner Day 1,978, 16:18

В заключение - очакват ни тежки дни и неясни месеци, като може да се изправим срещу превъзхождаща ни щета и численост в много моменти
–––––––

Няма да ни е нито за пръв, нито за последен път, много пъти сме били в тази ситуация, не е важно как започва, а как свършва, а всички знаем как ще свърши : )

А и не е лошо малко екшън, че откакто сме доминанти ни се скапа половината население, сега поне ще имаме мотив :Д

Kukulast
Kukulast Day 1,979, 03:51

Трети закон на Нютон
Всяко действие има равно по големина и противоположно по посока противодействие.

В РЖ и Играта може да има повече от едно противодействие и то дори може да е по-голямо от действието.
Ако сръбският закон е за да подпомогне един въздушен удар на Румъния то нашите адекватни действия "по ръба на бръснача" би трябвало да са към осуетяване на този удар или към превръщането му в не ефективна машина за харчене на пари.
Изводи:
1. Трябва да се опитаме да изтрием Румъния с цел възпрепятстване на удара преди те да го осъществят.
2. Ако все пак има удар да се направи така че той да не е ефективен. Да се възпрепятства преместването на румънската столица дори ако трябва със смяна на ЕВ.

Wildrunner
Wildrunner Day 1,979, 03:54

Нека Румъния да ударят САЩ и без това всички про-еден в САЩ ще станат про-КоТ

Boyan
Boyan Day 1,978, 16:14

Много вероятно МПП стака ни да претърпи промени, включвайки някои страни, текущи наши врагове. Още щом се видя че законът минава и от двете страни стартирах дипломатически совалки с определени “потенциални партньори”. +1

Ставайки дума за Сircle of Trust то съюзът също трябва да претърпи промени. Ако това противоборство с 2 прерастне в още по-открити конфликти, то за мен определени членове на съюза трябва да напуснат, имайки предвид тяхната зависимост от техния доминион. +1

Само така! Браво!

TrueBulgarian
TrueBulgarian Day 1,978, 16:15

Бой по сърбите!

Z0mbayo
Z0mbayo Day 1,978, 16:24

Интересно развитие на нещата, това трябва да е подготвяно доста отдавна от страна на 2. Преди още да стане ясно, че ще приемем хамериканците.

Wildrunner
Wildrunner Day 1,978, 16:26

е аз още от кога говоря, а и не само аз, но една банда тролове само лаеха глупости, сега никакви ги няма да коментират.

Wildrunner
Wildrunner Day 1,978, 16:29

Сега поне вече мисля, че е ясно защо т.н. "неутралитет" около руско-полската война огромна глупост , те още тогава ясно показаха какво целят, само че тука някои ршиха, че ако се наведат, то бурята ще отмине.... Единственото, което постигнахме е да си лепнем мизерно петно на репутацията.

Kpakpa
Kpakpa Day 1,978, 20:36

Понякога се чудя, ако седнеш да си напишеш мемарите - колко ли ще се смеем всички.

Държавите в еСвета си сменят позициите както си сменят президентите, ти обаче си сложил етикет на всяка държава и спрямо този етикет правиш категорични изказвания по всяка тема и събитие, без изобщо да ти пука дали си прав.
И понеже защитаваш както винаги една от две диаметрално противоположни позиции - в момента, в който нещата пак се завъртят до желаното от теб положение, веднага следва: "видяхте ли?!".
Да, сега вече наистина ми е ясно, видях как антиеденската политика, която водим откакто ЕДЕН се държаха некоректно с нас, за теб е "навеждане". Да се борим за отмъщение, за компенсация заради отношението на ЕДЕН към нас е "навеждане". Да поискаме от "най-верния" ни съюзник Русия да ни подкрепи - пак е "навеждане".
Изобщо - няма значение дали ние имаме изгода от собствените си постъпки - важното за теб е, че ако Сърбия или Полша имат изгода, това автоматично значи, че ние се "навеждаме".

Мазното "мизерно петно", залепено покрай "руско-полския" (харесва ми как си подредил държавите) конфликт, това за мен са коментарите изпълнени с обиди изписани от няколко крайно емоционални и дори лабилни личности. Обиди на едни българи към други българи и към цяла България. Виртуална или не.

Raging Tiger
Raging Tiger Day 1,979, 01:43

Неутралитета в Полско - Руския конфликт не беше глупост! Глупост беше да се скараме с Ту преди американците да са станали член на Ту. Освен това щяха да имат перфектен повод да се обърнат срещу нас още тогава. Сега те са предателите по всички правила.

Raging Tiger
Raging Tiger Day 1,979, 01:44

*Америка член на КоТ не на Ту

Wildrunner
Wildrunner Day 1,979, 01:44

Не ми се спори за глупости, дори когато нещата вече се случват пак се намират философи да обясняват как черното е бяло и т.н.

Ти му говориш, че това е цялостна политика на елитите на 2 от месеци, нещо което те дори не го и крият, то рупа ли рупа.

И очевидно имаме различна дефиниция за "изгода". Краткотрайната изгода за мен не е никава изгода , кво от това, че си спечелил 1 битка, но си изгубил репутация за месеци, ако не и години напред? В крайна сметка месец по-късно така или иначе се случва, това, което не си искал да се случи и пак е същото, само че тоя път освен 100 тояги си изял и една торба сол.

DnPijote
DnPijote Day 1,979, 03:58

Никой никога не е отричал, че двойките и по-специално сърби и поляци са гадини мръсни. Просто тогава не му беше момента да им даваме повод да ни скочат и то, когато целия ЕДЕН ни беше на главата. Отделно че ситуацията не беше съвсем ясна - можеха да се оправдават с Китай и руснаците. Но сега това румънско МПП не могат да го оправдаят по никакъв начин -всички симпатии и правото ще са на наша страна, колкото и да е символично - ние направихме всичко възможно да запазим отношенията с тях и се вижда че те са боклуците и предателите. Другия плюс е, че САЩ са вече член на Котю и с тях надявам се вече държим твърдо нощната часова зона. И последно - точно в момента управленския потенциал на Кот е в пъти по-добър от онзи момент и ще може да отреагира далеч по-адекватно в ситуация на открит конфликт с двойките. Ценното на онази ситуация е че си показаха рогата и ни предупредиха нееднозначно какво можем да очакваме от тях - точно затова нямаше и грам колебания за САЩ, въпреки сръбската съпротива

Darriel
Darriel Day 1,979, 03:59

Ако става на въпрос, точно сърбите, които сега правят проблеми, миналия месец биеха за нас повече от българите. Също раздадоха един тон гражданства за мината си на българи. Сърбите се държаха най-добре към нас миналия месец, сега най-зле - определено си менкат постоянно позицията и становищата или са се надявали да откажем на САЩ и да си имаме добри взаимоотношения (но най-вероятно е само оправдание САЩ, просто им е станало скучно и доминацията става твърде досадна). В полския конфликт направихме най-правилното за да се избегнат излишни влошавания на отношенията с Полша + това междусъюзнически конфликт (особено като се има предвид, че нито един от участниците не е в СоТ) в който нямахме работа да се месим - както се видя, имахме си предостатъчно мъки с гърците. Пък сега ще видим докога Полша ще е съгласна да слуша Сърбия, може и пък да преминат на наша страна...

bestboy999
bestboy999 Day 1,978, 16:25

Каквото и да става, само се дръжте като мъже и отстоявайте докрай интересите на CoТ, дори това да коства изтриването ни. Всички знаем, че на сърбите никога не са ни били приятели и никога няма да бъдат. При тях всичко е бизнес и собствени интереси. А ако не им се играе по свирката автоматично се превръщаш в техен враг. За поляците няма какво да коментирам- те са най- големият пъпет на Сърбия и правят всичко каквоти им кажат.

MRAZQ DEBILI
MRAZQ DEBILI Day 1,979, 02:13

Никога не са били !
Нито в РЖ, нито пък в тая тъпа игра.

Krum the Horrible
Krum the Horrible Day 1,978, 16:27

Това "аджеба" ти е наследствено или си много тъп за да намериш алтернатива на български?

The Graverobber
The Graverobber Day 1,978, 16:32

да ти имам проблема, честно

Krum the Horrible
Krum the Horrible Day 1,978, 16:34

Нямам проблем аз 🙂 Просто питам нещо конкретно.

Kpakpa
Kpakpa Day 1,978, 19:52

"Хайде" (тая дума ми е наследствена) и ти да ми намериш алтернатива на думата "алтернатива", Круме? И на "мусака" (пак наследствена) - тя от (наследствената дума) "кайма" ли се прави?

И да питам и аз нещо конкретно (а тая дума наследствена ли ти е) - само употребата на думи от персийски (надявам се различаваш турски от персийски думи) произход ли ти е критерият за умствен багаж?

Наясно ли си, че всяка дума, завършваща на -ение е русизъм? Достатъчно тъп ли си, за да не се заяждаш за русизмите, или ти е наследствено?

Според "Енциклопедия Британика" 50% от думите в английския не са английски по произход. Тия англичани трябва да са много тъпи.

CkoPnuoH be3 biPa
CkoPnuoH be3 biPa Day 1,979, 04:31

"Аджеба" и е доста добре звучаща дума стига да е приложена на място;) Също други готини думички са "кьорсофра","келепир","гьонсурат" и др...не че не могат да се използват българско звучащи синоними,но се губи голяма част от заложения смисъл;)

Simonymous
Simonymous Day 1,980, 00:14

А вие знаете ли "ашколсун" от дье довагя? Па не е от турски, от къмто ядренозаплашителния район нейде.. Пъ си я ползуваме, оти що? Пробуем? Кракра, кви русизми бе, браааат? Още ли вярваш в славянските езици и народи? ХахаХохоХехеХихи, както е казал Джокера !

TheManiacBG
TheManiacBG Day 1,978, 16:28

Браво Грейв!!! Нещата си идват на мястото..още като излязохме от ЕДЕН за мен беше ясно, че ОНЕ ще се опита да ни контролира и да използва нашата щета да занимава ЕДЕН и де факто да им пазим бонусите! С приемането на САЩ ни е открито се противопоставихме на това и ето и реакцията, която доказва, че ОНЕ никога не са ни били съюзници, още по-малко приятели или братя!!!!

HAIL BULGARIA!!
HAIL RUSSIA!!
HAIL USA!!
HAIL BRAZIL!!
HAIL CHILE!!

HAIL CoT!!!

Patuljak75
Patuljak75 Day 1,978, 16:39

Well you got USA.

The Graverobber
The Graverobber Day 1,978, 16:44

we didn't fight against Serbia, nor against her satellites. now you are signing alliance with the country we are at direct war. it is called treason and "you got usa" is just excuse for it

nikol000
nikol000 Day 1,978, 16:52

eSerbia wil NOT fight against eBulgaria . Not direct or not thru MPP battles .

Cookies Crisps
Cookies Crisps Day 1,978, 16:53

That is called double standards ...

Wildrunner
Wildrunner Day 1,978, 16:54

If you don't plan to do that you wouldn't be signing a MPP with a country we're at war with, it's that simple.

Wildrunner
Wildrunner Day 1,978, 16:55

Just I would like you to atleast respect us and don't take us for fools, tyvm.

Rona1d
Rona1d Day 1,978, 17:11

You're trying to fool us Wild,when you try to defend a hostile country, a country that is and will gonna hit against us, and it's part of CoT( an alliance in theory), so don't blame us at all.

Wildrunner
Wildrunner Day 1,978, 17:17

Ronald, but we don't fight against you nor we sign MPP's with countries you've an open war so we can fight against you through the MPP. No matter how you spin it now, mate it wont look like something else.

Patuljak75
Patuljak75 Day 1,978, 17:00

I'm just telling what alot of people are thinking..

It is sure than this MPP should have been signed after the end of this war but some used the fact than you "betrayed" us first with the USA and their "Serbia is our ennemy , we will keep hitting them as hard as we can" , we was waiting the reaction of COT .. but nothing(?).

FYROM , NZ , Chile should have paid the price before you but as murians would say , you're the victim of the collateral damage.

Plus there a part of "inat" You did that and dont care about us? We will do the same.

So yes. It wasnt the best move but now it's done and there will be two ways.
The diplomatic one or the break.

Honnestly i hope the first one will be used.

TheManiacBG Day 1,978, 17:06

Comment deleted

TheManiacBG
TheManiacBG Day 1,978, 17:09

It's quite simple! You wanted to controll Bulgaria and CoT and now you see that NOBODY can controll Bulgaria!! CoT is NOT dipendent of ONE/TWO!!The USA is not our enemy!! The USA is our BROTHER and if you keep this up..well you know "ПО ПЕТ НА НОЖ"!!

Patuljak75
Patuljak75 Day 1,978, 17:15

Cool for you. Then now you will join turkey again and will have a nice party with usa and them : D

QQ

This is just for you my dear < 3

Rona1d
Rona1d Day 1,978, 17:17

If you see USA, the enemy of almost all TWO as a brother, then i will see Bulgaria as my enemy, simple. Is not about the control of CoT we don t want that, but we are not gonna tolerate incursions in our territories from CoT countries i.e USA.

TheManiacBG Day 1,979, 01:13

Comment deleted

TheManiacBG
TheManiacBG Day 1,979, 01:15

We will never join turkey!! We left the alliance that we held active and which we saved - EDEN because we will never be on the same side as turkey! USA wasn't a problem when CTRL was found.. and now all of the sudden it is! It's not about USA it is about the fact that with the USA CoT is now even more uncontrollable than ever and that is not in interest of ONE and its bonuses!

Patuljak75
Patuljak75 Day 1,978, 17:15

Cool for you. Then now you will join turkey again and will have a nice party with usa and them : D

QQ

This is just for you my dear < 3

bestboy999
bestboy999 Day 1,978, 17:24

What I see is how severely you fight for Bulgaria NOW!

Patuljak75
Patuljak75 Day 1,978, 17:28

I dont fight for anybody.
Before USA joined you our DO was every day on Bulgaria and we was only fighting for you.
But since your new friend ... nothing.

bestboy999
bestboy999 Day 1,978, 17:32

Oh, really?
What about this one?
http://www.erepublik.com/sr/article/srbomania-order-urgent--2248492/1/20
You are already cheering.
I hope that the wisdom will prevail at the end of the day.

AlexFran
AlexFran Day 1,978, 17:36

This is unreasonable sad ¬¬

Dm. Khotko
Dm. Khotko Day 1,978, 16:43

o7

Volim pivo
Volim pivo Day 1,978, 16:44

Betrayal? USA?

BladeGT
BladeGT Day 1,978, 16:48

МПП-то на събрите е за да ни накажат че приехме Сащ в Кот. Начина не е правилен, но имат право да са недоволни. Нека не избързваме все още с решенията и да видим как точно ще се развият нещата. Не че ги защитавам сърбите, дори напротив.. тия са ми едни от най-гадната зган в тая игра, но не бива да правим прибързани решения.

 
Post your comment

What is this?

You are reading an article written by a citizen of eRepublik, an immersive multiplayer strategy game based on real life countries. Create your own character and help your country achieve its glory while establishing yourself as a war hero, renowned publisher or finance guru.