Анализа избора х3

Day 4,897, 06:43 Published in Serbia Serbia by Strahinjic lll
17.4.2021.

Поштовани грађани,

С обзиром да сам сваког месеца објављивао анализе конгресних избора, а да су они већ поприлично иза нас, у овом чланку ћу дати анализу свих избора одржаних од 25.3. до данас, односно конгресних, председничких и страначких.

Овај чланак је превасходно намењен члановима странке којом председавам, Српске Саборне Странке. Али неће шкодити ни осталима да га прочитају, кога занима стање на политичкој сцени Србије.- Конгресни избори -

Овог пута, на изборе 25.3. смо изашли заједно са СЈеБ Синдикатом и Српском Народном Одбраном. Пре избора сам очекивао да сви заједно узмемо 12 мандата, односно ССС 9, СЈеБ 2 и СНО 1. Па да видимо да ли смо у томе и успели.После провере гласова, стање на изборима за конгрес било је следеће:

1. место освојила је Српска Саборна Странка, у сарадњи са поменутим странкама, са 169 гласова и 11 конгресмена, односно 27.04% од укупног броја гласова (прошлог месеца 184/12/30.02% )

2. место освојила је Странка Моралног Ускрснућа, у сарадњи са Народном Унијом са 162 гласа и 10 добијених места у конгресу, односно 25.92% од укупног броја гласова (прошлог месеца 146/10/23.82% )

3. место освојио је Српски Народни Фронт, са 109 гласова и 7 добијених места у конгресу, односно 17.44% од укупног броја гласова (74/5/11.30% )

4. место освојила је Уједињена еСрбија, у сарадњи са Народном Унијом, са 101 гласом и 7 конгресмена, односно 16.16% од укупног броја гласова (прошлог месеца 100/6/16.31% )

5. место освојио је Акциони Покрет са 84 гласа и 5 добијених места у конгресу, односно 13.44% од укупног броја гласова (прошлог месеца 109/7/17.78% ).

Укупно је на изборе изашло 625 играча, у односу на 613 у прошлом месецу.Као што се види из приложеног, наша странка је, у сарадњи са горепоменутим странкама, узела 1 мандата мање од очекиваног али, упркос томе, и даље показујемо да смо, што се тиче конгресних избора, и даље најјача политичка опција у Србији.

Разлика у укупном броју гласова које смо освојили у односу на претходни месец (15 мање) представља умерен разлог за бригу и позив за бољу организацију избора са коалиционим партнерима. Ако гледамо укупан проценат, он није драстично смањен и, с обзиром да смо опозиција, може се истолерисати.

Такође треба имати у виду да је Само Србија, која је коалициони партнер странкама у власти, остала испод листе за изборе и да су вероватно њима отишли гласови чланова, што је допринело нешто бољем резултату СМУ, а нарочито СНФ него претходног месеца. Ипак, АП је доживео пад, па се може рећи да су у укупном односу власти и опозиције, резултати релативно очекивани и не драстично промењени.

Све у свему, ми ћемо наставити да са својим партнерима озбиљно радимо на опозиционом деловању и организацији избора које би довело до побољшања наших резултата.- Председнички избори -

5.4. се водила озбиљна трка између два главна кандидата, Марка Живанчевића, који је јурио свој други узастопни мандат, и Српског Терористе, који се поново кандидовао за председника државе после дуже времена.
Живанчевић је на крају обезбедио победу са свега 47 гласова разлике. Иако је циљ испуњен и добијени су други узастопни избори, владајуће странке се не могу опуштати из неколико разлога.

Први је тај што укупан број чланова странака које су подржале новог-старог председника износи 483, у односу на 313 добијених гласова. Са друге стране, странке које су подржале Терористу, броје укупно 255 чланова у односу на 266 освојених гласова. Ово је више него јасан показатељ да, ван политичких странака, подршка људи који нису политички организовани не иде у смеру владајуће коалиције.

Други је тај што је СНФ преко ноћи променио страну и успоставио сарадњу са странкама са којима није сарађивао годинама, а против оних са којима је у том периоду радио. Такође, овог пута је исти добио и подршку странака Заједно и НСС, које су до сада самостално учествовале на изборима или нису учествоввале уопште. Упркос томе, пораст броја гласова Живанчевића је минималан (313, прошлог месеца 296).

Трећи је тај што је садашња опозиција задржала готово исти број гласова као прошлог месеца (266, прошлог месеца 268 ), упркос мањем броју странака који је сачињавају (некада су ове странке заједно радиле са СС, СНФ и СПЛ, који су сада на другој страни, односно одржавају неутралност). Иако пар гласова мање, проценат подршке је заправо порастао (41.05%, прошлог месеца 39.70% ).

Све ово говори да тренутна власт нема јаку и сигурну већину и да је, упркос значајно мањој страначкој подршци, победа опозиције на неком од следећих председничких избора и те како могућа. Као и за конгресне изборе, потребан је само мало вреднији рад свих лидера исте и боља предизборна организација.- Страначки избори -

Осврнућу се само на изборе одржаним у топ 5 странака.

1) У Српској Саборној Странци, председник је поново постала моја маленкост, са добијених 79 од укупно 84 гласа (излазност 63% ). Прошли месец 73/81.

2) У Странци Моралног Ускрснућа, нови-стари председник је поново постао Марко Живанчевић, са добијених 51 од укупно 58 гласова (излазност 52% ). Прошли месец 65/68.

3) У Акционом Покрету, нови-стари председник је поново постао Угац II, са добијених 44 од укупно 61 гласова (излазност 59% ). Прошли месец 47/58.

4) У Српском Народном Фронту, нови-стари председник је постао Бацко Ован, са добијених 19 од укупно 38 гласова (излазност 39% ). Прошли месец 10/23.

5) У Уједињеној еСрбији, нови-стари председник је постао Фрее Ареа, са добијених 27 од укупно 39 гласова (излазност 43% ). Прошли месец 31/48.

Ови резултати показују да све странке имају тенденцију да задржавају своје лидере на месту председника, а да је Саборна странка убедљиво најактивнија од свих и да појединачно има највећи гласачки потенцијал у држави.

Ипак, моја жеља је да у наредном периоду позицију председника странке преузму други активни људи који се код нас налазе већ дуго времена и да тако покажемо да ми нисмо странка коју чини један човек. И то ће се десити већ од наредног месеца.Надам се да су љубитељи е-политике могли понешто да сазнају из овог чланка што није могло бити виђено "голим оком", а да ће исти бити поука за одређене појединце како треба да раде у наредном периоду како би постизали боље резултате него у претходних пар месеци.ДОБРОДОШЛИ У СРПСКУ САБОРНУ СТРАНКУ - СТРАНКУ СРПСКИХ РОДОЉУБА!

Посетите нас на Телеграму https://t.me/srpskasabornastranka .