Ambient on/off

Join the new world

 

Отчет за първия ми депутатски мандат (декември 2012 - януари 2013г.)

Day 1,890, 04:51 Published in Bulgaria Bulgaria by BagaturBG


Уважаеми еСънародници!

В края на мандата си всеки един Президент, депутат и министър е редно да дадe отчет за това, което е свършил през него. Това е моят отчет пред вас избирателите за първия ми мандат като депутат, който бе съпроводен с трудности, грешки и малки победи.
Всички депутати от партия "Гласът на България" бяхме обсъдили и взели решение да внесем за обсъждане и гласуване определени законопроекти в този Парламент. Аз трябваше да предложа Закони за намаляване на ДДС върху храната и оръжията от 10% на 5% с цел намаляване на оборотите на черния пазар, защита на българските производители, повече продукция реализирана през официалния маркет и всичко това да доведе до повече постъпления в държавната хазна.
Първият Закон за намаляване ДДС върху храната http://www.erepublik.com/bg/main/law/Bulgaria/121586 бе съпроводен от техническа грешка - вместо 5% оставих действащите 10% и на практика нямаше никакво предложение за промяна. Също така според по-старите колеги депутати не бях спазил парламентарния правилник да пусна тема във форума 24 часа преди самия закон да бъде предложен за гласуване. Мислех, че след като има друга подобна тема, в която доста депутати са казали своето мнение За и Против намаляването на ДДС е достатъчна, но в крайна сметка се оказа, че не е. Щом има нормативи трябва да се спазват, нали? Съгласих се, приех заслужените критики и се извиних на всички за допуснатия фейл. А законът естествено не бе приет. Но пък по-добре такава грешка, отколкото да бях пуснал гласуване за ЕВ на Македония или Полша 🙂
При следващия законопроект за намаляване ДДС на оръжията http://www.erepublik.com/bg/main/law/Bulgaria/121707 бяха спазени всички изисквания по подготовка, обсъждане и оформяне и законът бе приет, макар и с крехко мнозинство. Трудно е да се прецени реалния ефект от него предвид това, че трябва време за да се усети и оцени реално, а редуцирането на цените на оръжията почти на половина в сравнение с тези от преди един месец също дават своето отражение като абсолютни стойности върху данъка.
Предложих на вниманието на колегите депутати за обсъждане във форума редица теми, като например за пълен държавен контрол върху всички Оргове, въвеждане на минимални прагове под формата на неприкосновен запас, актуализация на Закона за държавния резерв, отчетност на държавните институции, депутатски контрол върху управлението и изразходването на държавните средства, избирането по 1 модератор за форума от всяка една от 5-те парламентарно представени партии и редица други.
Всеки един от вас може да се запознае с предложенията ми в откритата секция на парламентарния форум, а също така и в предните броеве на моя вестник.
Упражних правото си на глас по всеки един внесен закон. Това е върховното право и задължение на всеки един депутат, което за огромно съжаление малцина използват. Не знам дали е лукс, който могат да си позволят, от апатия, безотговорност или умора, но за мен е недопустимо при положение, че всеки един става депутат по собствено желание и за всеки един закон има 24 часа време - предостатъчно за гласуване - някой да не намери дори 1мин. време да влезе и да даде своя вот. Срамота е при Парламент от 40 депутати да продължават да се гласуват закони от по-малко от половината от тях или малко над нея!
http://www.erepublik.com/bg/main/law/Bulgaria/121828
http://www.erepublik.com/bg/main/law/Bulgaria/121986
http://www.erepublik.com/bg/main/law/Bulgaria/122502

Нормално, при положение че ГнБ в момента е в опозиция и разполага само с 6 депутати +1 от TrolltalitarianisM да не можем да реализираме нашите идеи през изминалия мандат и да срещнем яростен отпор за повечето от тях. Това не ми пречеше да подкрепя всяко едно разумно и позитивно предложение, идея или закон независимо от коя парламентарна група идва, стига да е било в интерес на всички нас и на еБългария. И винаги бих подкрепил и в бъдеще!
Беше трудно, но аз не се отказвам. Сигурно не свърших много, сигурно можех и повече, сигурно е имало колеги депутати, които са били по-полезни от мен в този Парламент. Но аз няма от какво да се срамувам през изтичащия ми мандат. Гледам напред по-мотивиран, по-уверен, по-подготвен и все така непримирим със статуквото.
Отворен съм за вашите градивни критики и конструктивни предложения.
Ако вярвате в мен, ако искате гласът ви да бъде чут, ако споделяте моите виждания и тези на партия "Гласът на България" за промяна, прозрачност, отчетност и контрол на всяка една държавна институция, подкрепете ни на следващите парламентарни избори.

Благодаря ви!

о7-о8
Y ChromoSome
 

Comments

Artiomov33
Artiomov33 Day 1,890, 05:07

о/

Kukulast
Kukulast Day 1,890, 05:23

Добър отчет! Не са изпуснати нито грешките, нито успехите.
о7

NikolayMilev
NikolayMilev Day 1,890, 05:48

Показа добра активност. Не бях съгласен с някой от методите ти, но всеки си има негов начин. По добре по твоят начин отколкото по ничий :}

bakalin
bakalin Day 1,890, 06:10

Eй това е ДЕПУТАТ!
Искаш нови неща, пробващ нови неща.
А не някоя затлъстяла и ояла се с власт дупедатска мумия.
.
УСПЕХ Приятелю и следвай своите мечти.

epssia
epssia Day 1,890, 06:56

Браво 🙂
о7

BagaturBG
BagaturBG Day 1,890, 07:11

Кукуласт,

Лесно допускаме грешки, но трудно намираме сили да си ги признаем.
Отчет без признаване на неуспехите нямаше да е обективен и коректен към хората, които ме подкрепиха.

Jasmmine
Jasmmine Day 1,890, 07:31

Добър отчет

BagaturBG
BagaturBG Day 1,890, 07:39

Милев,

Който търси методи да направи нещо ще ги намери. Ако не може сам, ще се вслуша в приятелите си. Помогна ми и ти, приятелю 😉 . За някои неща дори и опонентите са прави, а аз не съм с тапи в ушите, нито с предразсъдъци.

Бакалин,

Благодаря за подкрепата! Ти също показа, че човек трябва да има активна позиция и да не се страхува открито да я изрази, дори да бъде неразбран, осмян и обруган от останалите. И да не бяга от мечтите си.
Успех и на теб, приятелю!

Zadnik van der Gaaden
Zadnik van der Gaaden Day 1,890, 07:44

Забелязал съм че една глупост повторена 100 пъти става мит и се приема от обществото като абсолютна истина. Единия мит е че войната с турците води до бейбибумове, втория най устойчив мит е че свалянето на ДДС отказва хората, практикуващи черна търговия. ДДС на оръжейната промишленост е било и 5 и 10 и 15%. Винаги съм бил за ниско ДДС, защото е ценообразуващо. Но има едно голямо НО! С 5% ДДС ние намалихме печалбите на спекулантите с около 30%. И не ги отказахме, а само ги стимулирахме да покачат оборотите. Същевременно намалихме приходите в хазната от 20к дневно, на 14к дневно. В комбинация с валутните простотии на Плато това се оказа много ненавременна мярка. Сега приходите са паднали на 12к. Понеже правителството нехае за данъчната и финансовата политика, нека си тънат в мизерия. Лошото е че мизерията ще се прехвърли и върху следващите. Да се оправят!

От ДДС върху оръжията винаги идват най големите приходи (повече отколкото от същия % ДОД или ДДС на храната). Освен това, дори в момента да свалим ДДС на 2%, то пак ще има черна търговия, защото пак ще има по евтини танкове в други страни. Единствения начин да се спре черната търговия е да изравним цените с тези в Полша и Сърбия, което няма да стане, защото гумата е дефицитна и е монопол само на няколко държави.

В същност черната търговия не е толкова черна. Хората просто се бият по евтино. Не колекционирет оръжия. Затова смятам че данъчните ставки не трябва да се определят от нея, а от икономическите реалности и финансовите потребности на държавата.

Just smile back
Just smile back Day 1,890, 08:09

Безспорно е,че депутатите от ГнБ бяха най-активните през този мандат.. За което поздравявам колегите и себе си в частност (:

bastuna2003
bastuna2003 Day 1,890, 08:12

Съгласен със Задник!

Princess Aspas.BG
Princess Aspas.BG Day 1,890, 08:24

Браво, Хромозома! Хубаво е да има повече активни и мислещи депутати като теб!

Sollam
Sollam Day 1,890, 09:50

Е, те това наричам аз Y Хромозом!!!

РЕСПЕКТ, приятелю!!!

DimDaTeNiama
DimDaTeNiama Day 1,890, 09:59

Хубав отчет за дейността, Мите
наистинна не си изпуснал да подчертаеш нито грешките, нито положителните страни на мандата си.
Съгласен съм и с bakalin-а и с Ники Милев, защото традицията еб@ва майката на прогреса, който не е пробвал да прокара нови неща не знае с какви трудности човек може да се сблъска. Наистина за някои от нещата подходи ирационално и затова бе оплют, но иноваторите обикновенно са неразбрани.
Успех с начинанията, имаш моята подкрепа.
о7

softmaster69
softmaster69 Day 1,890, 10:00

Браво за свършената работа!
Браво за честността и смелостта да признаеш грешките си, като знаеш как някои само това чакат!

Всеки, който е заел някакъв пост (изборен или с назначение) трябва да носи отговорност пред всички за това, което прави или не прави.
Трябва повече публичност на дебатите и гласуванията в еПарламента (естествено в бриф).
Тогава повече хора ще оценят кой за какво става и за какво се бори, а на следващите избори някои елементи няма да станат депутати.
Очевидно е, че думите "съвест" и "отговорност" липсват от речника на някои хора, а депутатския мандат за тях е просто една картинка в профила...

Браво!

eDuH uDeoT
eDuH uDeoT Day 1,890, 10:00

още един мандат!!
: )

мен ме забавляваше като те четях по форуми и статии
още 49 кат теб ко се намерят, нещата може и да потръгнат
; )

Sasho Ve
Sasho Ve Day 1,890, 10:58

дай нещо за орговете. Повече вотове ще събереш хД

Успех със следващите мандати (-:

Boyan
Boyan Day 1,890, 11:50

bravo samo taka

ot4eto
ot4eto Day 1,890, 12:00

о/

malamber
malamber Day 1,890, 13:02

Шах и Мат --- о7-о8

Добре изиграна партия шах.... ще видим и следващата как ще протече : -)

Dimitar Tachev
Dimitar Tachev Day 1,890, 13:43

Браво адаш!

addicted24
addicted24 Day 1,890, 15:36

Пожелавам ти втори мандат!

BagaturBG
BagaturBG Day 1,891, 23:33

Задник,

Всичко това, което си написал е предвет на една дискусия в парламентарния форум при последващо предложение за увеличаване или намаляване на ДДС.


Ванко,

Определено ти бе достатъчно активен през този мандат. Успех и в следващия!🙂Ема,

Надявам се да се видим в следващия Парламент, защото в него определено има нужда и от хора като теб!

Simonymous
Simonymous Day 1,891, 23:38

<= Платена реклама на Старопрамен преминава =>

BagaturBG
BagaturBG Day 1,891, 09:47

Благодаря на всички за добрите думи и подкрепата!
Всяко начало е трудно, но продължаваме напред:)

the_patriotBG
the_patriotBG Day 1,891, 22:28

Браво за труда да уведомиш хората.
На мен ми е интересно защо пускаш отчет дни преди края на мандата.
За теб мандата е свършил или е ПР за следващите избори?

Kukulast
Kukulast Day 1,892, 06:10

Патриотче, патриотче когато остават 3-4 дни до края на мандата се пуска отчет за да могат хората на спокойствие да го прочетат, а ако има промени аз ли да те уча теб какво се прави - едитва се.

the_patriotBG
the_patriotBG Day 1,892, 07:05

@Kukulast
Не знаех, сега ще си запиша 😉

LitoII
LitoII Day 1,892, 08:27

@кукуласт - аз пък моя в събота ще си го напиша, когато ми свърши мандата (:

NikolayMilevDay 1,890, 05:48 Показа добра активност. Не бях съгласен с някой от методите ти, но всеки си има негов начин. По добре по твоят начин отколкото по ничий :}
+1

BagaturBG
BagaturBG Day 1,892, 22:56

Патриоте,

Ако един еДепутат не е свършил нищо за 26-27 дни, за 3 ли ще успее?
Освен това от 3 дни парламентарният форум го лазят един червеи, троянски коне и прочие инсектициди, което е пречка за дискусия и обсъждане на проектозакони. А без 24-часово обсъждане там няма как да бъде внесено за гласуване тук, нали? Последният е точно от преди 3 дни
http://www.erepublik.com/bg/main/law/Bulgaria/122580
Не на последно място всяка статия позволява да бъде редактирана.
Така че не виждам къде ти е проблема?!

Всъщност ти смяташ ли да напишеш отчет след като свърши твоя мандат?

off whisky
off whisky Day 1,893, 04:49

Y ChromoSome,
Респект!!!

 
Post your comment

What is this?

You are reading an article written by a citizen of eRepublik, an immersive multiplayer strategy game based on real life countries. Create your own character and help your country achieve its glory while establishing yourself as a war hero, renowned publisher or finance guru.