Државни пакеташи су државна тајна

Day 4,298, 04:30 Published in Serbia Chile by Cezar 98

Поштовани грађани,

Ово је заједничко саопштење странака Само Србије и Српске Саборне Странке о сазнањима до којих смо дошли у неколико претходних дана, а тичу се финансирања српских пакеташа од стране државе.

Наиме, држава је, до сада (у претходном и овом месецу), укупно издвојила 10.2 милиона РСД за спонзорисање пакета одређеним играчима наше земље. То се може видети из државне књиге финансија.Међутим, непознаница је којим играчима је држава спонзорисала пакете и по ком критеријуму су они бирани.

Пре неких десетак дана, тадашњи председник Српске Саборне Странке, Страхињић lll, је на Телеграму уочио коментар бившег председника Србије, Драгутина Димитријевића Аписа, у коме он наводи да никаквог извештаја о државном финансирању пакеташа неће бити. Страхињић је одмах ступио у контакт са Аписом, тражећи објашњење због чега неће бити извештаја, сматрајући да су ти извештаји од општег значаја. Добио је објашњење да они неће бити објављени због тога што ће нови пакеташи морати да фармају голде (скупљање голда освајањем медаља за хероја битке) како би у следећем мандату сами себи обезбедили обнову пакета (држава финансира само први пакет, касније пакеташи сами треба да их обнове) и да би објављивањем јавних извештаја наши пакеташи могли да постану мета хрватским пакеташима који би им скидали медаље и тиме отежали или потпуно онемогућили даљу обнову пакета.

По овом сазнању, Страхињић је контактирао Х0РУ5-а, тадашњег председника Само Србије, као свог коалиционог партнера, и затражио његов став о наведеним сазнањима. Сложили су се да је наведени разлог за јавно необјављивање извештаја валидан, али да ипак мора постојати нека контрола финансирања пакеташа државним новцем јер је без те контроле цео процес подложан евентуалним малверзацијама, а и од општег је интереса да грађани знају како се троши новац од пореза који уплаћују држави. Подсећамо и да је раније држава спонзорисала пакете одређеним играчима, али да је тај пројекат био транспарентан.

После унутарстраначких консултација, одлучено је да се контактирају актуелни председник Стефан Маузер и, већ споменути Апис, и да им се понуди одређени модел контроле пројекта државних пакеташа, о чему ће бити речи у наредним редовима.Отворена је кружна порука у којој су били Маузер, Апис, Хорус и Страхињић. Маузеру и Апису је предложено да се оформи комисија која би пратила пројекат државних пакеташа у којој би се налазили председници топ 10 странака и команданти топ 10 војних јединица у држави (или од људи које би они у име својих странака или јединица предложили). Њима би држава прослеђивала извештаје о државним пакеташима, а они би касније могли исте да презентују својим члановима или војницима који за тим изразе жељу, уз обавезу да се ти извештаји нигде не приказују јавно.

Маузер се сложио са изнетим уз опаску да би он мало скратио списак људи којима би били достављани извештаји. На то му је одговорено да онда они дају предлог списка људи којима би извештаји могли да буду поднети. После тога се у дискусију укључио Апис који је рекао да никаквих извештаја и никакве комисије неће бити и да до списка људи који су добили помоћ државе у куповини пакета могу да дођу сви играчи са кредибилитетом који му се обрате поводом тог питања. После тога је дискусија убрзо била завршена.Само Србија и Српска Саборна Странка се не слажу са оваквим ставом власти да никаквог систематског праћења пројекта државних пакеташа неће бити и да до извештаја могу доћи само они које власт (Аписа) сматра подобнима.

Међутим, по завршетку дискусије са Маузером и Аписом остало је свега још пар дана до останка Србије без конгреса јер смо били без регија до датума до ког су потенцијални конгресмени требали да поднесу своје кандидатуре. Због тога је одлучено да се не повлаче никакви потези поводом целе ситуације, али да се у јавност изађе са овим обавештењем. О свим даљим потезима Само Србија и Српска Саборна Странка ће одлучивати у складу са даљим развојем ситуације и о томе ће грађани имати прилику да такође буду обавештени. Оно што је за сад сигурно јесте да нећемо давати подршку наредним кандидатима за председника државе уколико они не прихвате могућност систематског праћења пројекта државних пакеташа.

Овим путем позивамо преостале политичке странке да дају свој став о наведеној ситуацији, као и све грађане Србије да у коментарима изразе своје мишљење.

С поштовањем,
Само Србија и Српска Саборна Странка