Ambient on/off

Join the new world

 

Информация за Нова Зеландия

Day 1,993, 16:04 Published in Bulgaria Bulgaria by Armaga


Христос воскресе!

От много време насам не съм посланик на Нова Зеландия, но съм решил да представя страната на кивитата в тази статия. Преди съм правил такава статия за Вануату.Някои основни факти

Площ: 268 021 квадратни километра
Население: ~4 451 000 души (спрямо януари 2013 година)
Гъстота на населението: ~16,5 души на квадратен километър
Столица: Уелингтън
Официални езици: английски, маори, новозеландски писмен език (езикът на обществото на глухите в Нова Зеландия)
Валута: новозеландски долар
Индекс на човешкото развитие: 0,919 (6-ти в света)Географско положение

Нова Зеландия се намира в югозападната част на Тихия океан. В държавата има два големи острова и множество малки. Намира се на около 1500 км източно от Австралия и на приблизително 1000 км южно от Нова Каледония, Фиджи и Тонга. Страната на кивитата е разположена в географските ширини между 29 и 53 градуса южна ширина и между 165 и 176 градуса източна дължина. Дължината на Нова Зеландия е над 1600 км, а ширината - около 400 км. Общата дължина на бреговата линия е 15 134 км.


Нова Зеландия

Нова Зеландия е съставена от два големи острова: Южен и Северен, както и множество малки острови. Протокът Кук разделя двата големи острова и най-тясната му част е с ширина от около 22 км.
Най-големият остров на Нова Зеландия е Южният. За него е характерен планински релеф. Там е планината Южни Алпи, която е най-голямата планинска верига в Нова Зеландия. Има 18 върха, които се извисяват на надморска височина над 3000 метра. Връх Аураки/Маунт Кук е най-високият връх, който е висок 3 754 метра.


Връх Аураки/Маунт Кук

За разлика от Южния остров, Северният не е с толкова планински релеф, но се наблюдава ясно изразен вулканизъм. Връх Руапеху е най-високият на северния остров - 2 797 метра надморска височина. Той е разположен във вулканичната зона Таупо, която е с платовиден характер. В този район се намира и най-голямото езеро в страната - Таупо.


Връх Руапеху


Езерото ТаупоКлимат
Климатът на Нова Зеландия е умерен океански. Средногодишните температури варират от 10 градуса по Целзий в южните части, до 16 градуса по Целзий в северните части. Най-високата засечена температура в Нова Зеландия е 42,4 градуса в град Рангиора (провинция Кентърбъри). Най-ниската температура засичана в страната на кивитата е в Ранфурли (провинция Отаго).
Климатът е много влажен по западното крайбрежие на Южния остров, докато в Централно Отаго климатът е сравнително сух. В северния полуостров на Северния остров преобладава субтропичния климат.
Най-малко валежи за годината от големите градове има в Крайстчърч - около 640 мм, докато в Оукланд е с най-много валежи - около 1 250 мм годишно.Биоразнообразие
В Нова Зеландия има огромен брой уникални видове. Преди да дойдат хората на тази земя, 80% от нея е била покрита от гори. В момента, общият процент е сведен до 23%. Горите са населени главно от птици, като: киви, какапо, такахе и други. Хората с идването си на островите, са занесли плъхове със себе си, които са унищожили ендемитни видове големи птици, като моа и орела хааст.
Срещат се влечуги (гекони), жаби, паяци (катипо), насекоми (вета) и охлюви. Интересен факт е, че в Нова Зеландия се срещат повече видове пингвини, от която и да е друга страна в света. Морският живот също е много богат. В района на Нова Зеландия живеят около половината морски бозайници в света.
Заради хората са изчезнали над 50 вида птици, 3 вида гущери, 3 вида жаби, 1 вид прилепи и други.


Киви


Какапо


Гекон


Женски паяк катипоНаселение на Нова Зеландия

Населението на Нова Зеландия е около 4,5 милиона души. 72% от хората живеят в градовете. 52% от общото население е концентрирано в 4-та най-големи града на страната: Оукланд, Уелингтън, Крайстчърч и Хамилтън. Интересно е да се отбележи, че Оукланд и Уелингтън са на челните места в света за градове, които са добри за живеене.


Карта на Нова Зеландия за гъстотата на населението

Продължителността на живота при жените е около 82,4 години, докато при мъжете - 78,4 години. Очаква се, че средната продължителност на хората от около 80 години, ще нарасне до около 85 до 2050 година. Естественият прираст е доста приличен за добре развита държава. Доказателство за това е, че 20% от населението на Нова Зеландия е на или под 14-годишна възраст. Към 2050 година се очаква населението да достигне 5,3 милиона души. То обаче ще застарее значително. Средната възраст на населението ще се повиши от 36 до 43 години и процента на хората над 60-годишна възраст ще нарасне от 18% до 29%.

Нова Зеландия е изградена от много етноси. По време на преброяване през 2006 година, 67,6% са се самоопределили като европейци, 14,6% като маори, 11,1% като новозеландци, 9,2% като азиатци, 6,9% тихоокеанци, 1% други. Това се различава коренно от данните от преброяването през 1961 година, където 92% са се самоопределили като европейци, 7% като маори, а 1% за други етноси. Като демоним е прието гражданина на Нова Зеландия да се нарича новозеландец, но в неофициалните среди те са известни като кивита.

Първите хора, които населяват Нова Зеландия са маорите. След това пристигат европейците. Заради колонизацията, основно се населват хора от Великобритания, Ирландия и Австралия. Иначе има емигранти от цял свят. В последните години, около 45 000-50 000 нови имигранти годишно се установяват постоянно в Нова Зеландия.

98% от населението говори на английски език. На маори говорят 4,1% от населението. Новозеландският писмен език се ползва активно от 26 000 души. Други известни езици в страната на кивитата са: самоански, френски и хинди.

Образованието е задължително за децата на възраст от 6 до 16 години. Много от децата започват образованието си от 5-годишна възраст. Децата могат да учат 13 учебни години в публичните училища. 99% от населението на Нова Зеландия е грамотно. 14,2% от възрастното население има бакалавърска или по-висша степен на образование. Около 30% от населението имат някаква специализирана квалификация, а около 22% нямат никаква. Според PISA, новозеландската образователна система е 7-та най-добра в света, като учениците се справят много добре в четенето, математиката и науката.

Най-разпространената религия в Нова Зеландия е християнството. 55,6% от населението се самоопределя като християни, 34,7% са атеисти, докато около 4% от населението се самоопределя с други религии.Политика

Нова Зеландия е конституционна монархия. Елизабет II е кралица на Нова Зеландия. В държавата няма кодифицирана конституция. Кралицата няма реална власт над държавата. Министър-председателят е с реална власт.
От 1930 година насам, в Нова Зеландия има две основни партии, които се борят за властта: Националнатата и Лейбъристката.Икономика

Нова Зеландия е модерна, просперираща държава с добре развито пазарно стопанство. Валутата е новозеландски долар известен още под името "Киви долар". Нова Зеландия е на 5-то място в света по индекс за човешко развитие. Безработицата през май 2012 година е била от порядъка на 6,7%.
Брутният вътрешен продукт на страната е: 161,851 млрд. долара (номинално). Тоест по 36 648 долара на човек за година (данни от 2011 година).
Основни икономически партньори на Нова Зеландия са: Австралия, САЩ, Япония и Великобритания. Туризмът играе съществена роля в икономиката, като секторът е "налял" 15 милиарда долара в брутния вътрешен продукт на страната. Интересно е също така, че от Нова Зеландия се изнася голямо количество вълна, както и млечни продукти, и месо.

69% от електроенергията е произведена с "помощта" на невъзобновимите източници на енергия: нефт, газ, въглища. 31% от електроенергията са произвежда с възобновима енергия. Пътната мрежа на страната е с 93 805 км дължина на шосетата и 4 128 км дължина на железопътните линии. В страната има общо 6 международни летища. Само на 2 от тях: в Крайстчърч и Оукланд има директни полети към различни държави от Австралия и Фиджи.
Региони в Нова Зеландия


1. Нортланд - Уангарей (адм. център)
2. Оукланд - Оукланд (адм. център)
3. Уайкато - Хамилтън (адм. център)
4. Бей ъф пленти - Уакатан (адм. център)
5. Гисбърн - Гисбърн (адм. център)
6. Хоукс бей - Нейпъ (адм. център)
7. Таранака - Стратфорд (адм. център)
8. Манауату-Уангануй - Палмърстън норт (адм. център)
9. Уелингтън - Уелингтън (адм. център)
10. Тасман - Ричмънд (адм. център)
11. Нелсън - Нелсън (адм. център)
12. Марлбороу - Бленхайм (адм. център)
13. Уест коуст - Греймаут (адм. център)
14. Кентърбъри - Крайстчърч (адм. център)
15. Отаго - Дънедин (адм. център)
16. Соутленд - Инверкаргил (адм. център)Факти, които е добре да се знаят за Нова Зеландия


Това е флагът на Нова Зеландия


Гербът на Нова Зеландия


Химн на Нова Зеландия


Нова Зеландия е известна с танца си Хака. Това е танц, който е част от културата на маорите. Танц, изразяваща мъжествената сила на народа. Главно маорите и играчите по ръгби го танцуват.
Нова Зеландия се слави с националния си отбор по ръгби. В момента, страната е на 1-во място в световната ранглиста. Нова Зеландия са и настоящи световни шампиони по ръгби. Засега имат само една световна титла от досега проведените 13 световни шампионата.
Най-популярните спортове в Нова Зеландия са: ръгби, крикет, голф и тенис. Също така са известни и: кану-каях, яхтинг, нетбол, колоездене, триатлон, плуване, софтбол и други. Страната предлага отлични условия за екстремни спортове.Нова Зеландия в снимки

Оукланд е най-големият град на Нова Зеландия. Населението на града е близо 1 400 000 души или около 32% от населението на страната. Това е най-големият полинезийски град в света. Очаква се в близките 20 години, населението на града да достигне 1 900 000 души.
Решил съм да представя някои от красивите места в града в снимки.


Изглед към централната част на града


Изглед от Западен парк


Еден Парк - най-големият стадион в Нова Зеландия, в който се провеждат международни мачове по ръгби и крикет. Общият капацитет на стадиона е 50 000 зрители.


Оукландския университет


Сградата на общината в Оукланд


Пристанищният мост на Оукланд


Мемориалният музей в Оукланд


Изглед от връх Еден


Скай Тауър


Изглед към централната част на Оукланд

Уелингтън е столицата на Нова Зеландия. Населението на града е 395 600 души. Оставям ви и тук да се насладите на града чрез снимки.


Парламентът на Нова Зеландия


Националната библиотека на Нова Зеландия


Те Аро Парк в централната част на Уелингтън


Сивик скуеър в Уелингтън


Изглед към града от връх Виктория


Уелингтън през нощта


Залез над Уелингтън

За финал - насладете се на спиращата дъха природа на Нова Зеландия!


Изглед към връх Таранаки


Пейзаж от южния остров


Южно сияние над езерото Уакатипу

За влюбените - езерото Сърце


Красота!


Спря ми дъхът!


"Светът на Ктулу"Нова Зеландия е изключително красива държава. Населението живее в добри условия. Как да не остане човек възхитен от природните красоти на страната на кивитата. Уникална природа, уникални условия. Но можем и ние българите да се радваме, че живеем също на много красиво място.

Опитах се да представя статията в достъпен вид, като съм сложил най-обща информация за страната на кивитата. Като не сте доволни, поровете се из Интернет или в някоя библиотека и си намерете това, което ви е интересно да разберете за Нова Зеландия. Все пак не съм длъжен да ви давам всичко наготово.

Благодаря ви, че прочетохте статията!
Пожелавам ви всичко най-хубаво!
Армага

 

Comments

Maggy Vasileva Day 1,993, 16:26

Comment deleted

Maggy Vasileva
Maggy Vasileva Day 1,993, 16:26

1st
Браво! : )
Ясно е, че си се ровичкал из нета, но пък нямаше да го прочета, ако не беше написал статията. Снимките са уникални.Точно днес си говорехме за Нова Зеландия и ти ми даде информация за нея. : )

Akaga
Akaga Day 1,993, 16:27

Благодаря ти, Армага : ) Прекрасна статия, много интересно ми бе всичко, а снимките...

RECTOR of TU Gabrovo
RECTOR of TU Gabrovo Day 1,993, 16:50

Армага, ето ти малко инфо и от мен за Нова Зеландия ; ) ако искаш да се подмажеш на някой за да му станеш мил и да можеш да си вършиш по добре работата като посланник ; )
Ако попиташ новозеландец с какво се гордее съм сигурен че ще ти спомене за националния им отбор по РЪГБИ който е ако не бъркам настоящ световен шампион. А за него пък е характерен един танц изпълняван от състезателите преди всеки мач от който публиката настръхва ; )

http://www.youtube.com/results?search_query=%D1%85%D0%B0%D0%BA%D0%B0

RECTOR of TU Gabrovo
RECTOR of TU Gabrovo Day 1,993, 16:53

линка http://tinyurl.com/bwp3raj

Armaga
Armaga Day 1,993, 23:38

Бях сложил снимка и на един от стадионите им по ръгби, ама я махнах, защото само загрозяваше пейзажа. Хайде, заради теб я слагам.

Реших да не поднасям всичко на тепсия. Никога не съм се интересувал от танци, макар че хака е известен новозеландски такъв. След 4 часа и половина ровичкане и писане ми бръмна, и нямах желание да споделя още неща.

А и не съм посланик в играта, просто я написах статията, защото исках да си избия напрежението.

Mario Todorov
Mario Todorov Day 1,994, 00:03

Страхотна статия!

TheManiacBG
TheManiacBG Day 1,994, 02:19

Наистина добра статия!! : )

inabg
inabg Day 1,994, 03:45

Благодаря

 
Post your comment

What is this?

You are reading an article written by a citizen of eRepublik, an immersive multiplayer strategy game based on real life countries. Create your own character and help your country achieve its glory while establishing yourself as a war hero, renowned publisher or finance guru.