Ambient on/off

Join the new world

 

Първите ми дни като депутат

Day 1,990, 09:30 Published in Bulgaria Bulgaria by Armaga

Здравейте читатели. Преди седмица влязох в парламента. Много от вас може би не са запознати, но в парламента няма много дейности за вършене. Това, което правим ние депутатите е да пишем мнения във форума на играта, да гласуваме закони и да приемаме гражданства.

Това се различаваше от представите ми за това каква е дейността в парламента. Въобще не се и учудвам, че има толкова много кандидати за депутатските медали, защото могат на топло да си седят в парламента и да си прибират медалите. Ниска активност във форума, не всички гласуват. Хубаво, сега са празници.

Все пак има и активни хора. Основно, няколко души пишат коментари във форума. В другите канали за комуникация, бройката им не се увеличава много. Изобщо, работата не е сложна, но е отговорна. Човек трябва да има глава на раменете и да мисли.

Останах с впечатлението, че доста от депутатите нямат мнение по въпросите и никакви виждания за ситуацията на България и зараждащата се война между нашия съюз и този на Сърбия и Полша. Имам чувството, че повечето гласуват така, както им каже партийния водач. Не се почувствах много приятно, като видях как прехвърчат искри между някои партии (повечето се досещате кои са). С други думи, играчите започват да се дразнят на лична и партийна основа, вместо да помагат на България. Все пак кавгите им не са сериозни и няма скандални прояви, каквито имаше преди месеци. Бих казал дори, че е относително спокойно, макар и да липсва диалог между хората в парламента. Имам чувството, че са се формирали 2 основни групи в парламента, които странят едни от други и няма да си помагат взаимно, за да може да се вземе най-правилното решение.

Преди да продължа да описвам впечатленията си, ще се отчета за първите дни от дейността си.Първото нещо, което направих, беше да даря златото от депутатския медал на държавата. Надявам се, че съм ѝ помогнал, и че по този начин съм допринесъл за развитието на отечеството.

Сега ви показвам как гласувах законите:Абсолютно излишен закон, гласувах ПРОТИВ!Категорично ЗА. Все пак Чили е наш основен съюзник!Гласувах ЗА, независимо, че в последните месеци имаше сътресения в Япония. Все пак са част от съюза ни.Гласувах ЗА. Все пак Индонезия е основен наш съюзник.Гласувах ЗА. Все пак, Парагвай е част от съюза ни.Гласувах ЗА. Все пак, Швейцария е част от съюза ни.Гласувах ЗА. С Бразилия сме в много добри дипломатически отношения в последните седмици и е редно да имаме МПП с тях.


В парламента, обстановката е прилична. Останах приятно изненадан, като видях, че някои от най-добрите участници в конкурса "Мастиленият лабиринт", са в парламента. Това ми вдъхва надежди, че нещата отиват към по-добро. Има доста хора, с които не съм се запознал и не съм ги видял да пишат мнение във форума или в някой от каналите за комуникация. Надявам се, че няма да е пълно с неактивни играчи през този месец. Напълно оправдано е активността на парламента да е ниска през тези дни, все пак са празници и хората си имат реален живот.

Още преди да вляза в парламента ми се зароди една идея в главата. Иска ми се, с присъствието си в него, със съвместната помощ на повечето хора там, да покажем на общото население какво е парламентът в действителност. Голяма част от населението си мисли, че като съм депутат, това означава, че крада и съм станал по-богат. Повечето не сме на печалба и си даваме златото от медала. Немалка част дават и още средства от джоба си, за да подпомогнат държавата или партията.

Представите ми се различаваха и си мислих, че там е пълно с хора, с които освен с каруцарски език, по друг начин не мога да си общувам с тях. В парламента не е толкова лошо, както си мислим повечето. Проблемът е в нас депутатите, че с нашето разделение на "сини" и "червени", мислим само за това коя партия е по-велика и не влизаме в диалог с хора от другата. Тоест проблемът в парламента, който е постоянен и не виждам как ще се разреши е липсата на диалог.

В почти всяка партия се организират тестове и пресявки, но това не помага съществено. За съжаление, системата в играта е сбъркана и докато зависи от партийните лидери, голяма част от желаещите и можещите ще останат извън парламента. Малка част от достойните хора влизат вътре. Голямата част от влизащите вътре нямат идеи и влизат просто за медала. Все пак съм приятно изненадан, че някои от най-добрите творци в пресата ни, са част от парламента. С тях се работи приятно.

Ще се радвам, ако има заинтересовани играчи, които искат да се подобри ситуацията. Все пак ще е добре да разбера вашето мнение, за да мога със съвместните усилия на колегите ми, да подобрим ситуацията в България. Ако смятате, че идеята ми за политическа информираност на гражданите е безсмислена, може да спра да я мисля, и да я развивам. Ако има смисъл, не след дълго ще я разисквам по-сериозно и ми се иска с повечето граждани да се води диалог.

Все пак съм от няколко дни в парламента и съм си записал моите впечатления, които са доста непосредствени и са от пръв поглед. Когато натрупам опит, ще мога да направя по-цялостен анализ на политическата ситуация и за това какво представлява парламента. След празниците, като мине известно време, ще публикувам нова статия за дейността ми.

Ако имате въпроси към мен, можете да ми ги зададете на лично съобщение.

Пожелавам ви Светли празници!
Армага
 

Comments

VESTITEL
VESTITEL Day 1,990, 09:35

Morrpheus
Morrpheus Day 1,990, 10:09

Браво за желанието...

BagaturBG
BagaturBG Day 1,990, 10:13

Голямо желание и добро отношение към задълженията като депутат
Дано ентусиазмът ти не угасне бързо, както при много от нас
Успех!

Greevas
Greevas Day 1,990, 10:14

Гласувах ЗА все пак половината от изброените страни правят щета колкото една плюнка когато не са ПТОтнати

XaoC aJI4eH
XaoC aJI4eH Day 1,990, 10:51

"Много от вас може би не са запознати, но в парламента няма много дейности за вършене. Това, което правим ние депутатите е да пишем мнения във форума на играта, да гласуваме закони и да приемаме гражданства."

Дейността на депутатите са основно да си приберат златото, да плямпат в някакъв си спам чат и да кликат по законите като ботове. Вместо да се обсъжда играта се обсъжда кой се е напил, кой мач как е свършил, обсъждат се пикантни теми като секс, цици, дупета. Ако много им доскучае си правят дуели по вулгаризъм и после се пълнят черни списъци с гласуване. Винаги е било така и това няма да се промени, докато не се промени мисленето. Или правилата. А те също няма да се променят, защото в партиите 80% са съставени от лош материал.

XaoC aJI4eH
XaoC aJI4eH Day 1,990, 10:58

"Проблемът е в нас депутатите, че с нашето разделение на "сини" и "червени", мислим само за това коя партия е по-велика и не влизаме в диалог с хора от другата. Тоест проблемът в парламента, който е постоянен и не виждам как ще се разреши е липсата на диалог."

Не си разбрал, не се делят на сини и червени, делят се на дъртаци и пишлемета, което е още по лошо. Конфликтът между поколенията е по голямо зло от политическата полемика, защото в полемиката има поне спор, а конфликтът на поколенията води до неразбиране и от двете страни.

Armaga
Armaga Day 1,990, 11:15

Казах го условно, защото си има кавга между определени партии. Засега никой не ми е направил проблем за това, че съм млад депутат. Обаче това е проблем, който е много характерен за обществото ни, че ако не си на дадена възраст, то тогава си боклук. Жалко, това е масов проблем.

Откакто е пропорционална системата в играта, няма как да влизат тези хора, които най-много заслужават, а тези, които са назначени от партийните председатели. Тоест, който е с връзки, влиза. Много е жалко това, но накрая 25-30% от депутатите абсолютно нищо не правят и само си седят в ъгъла. Още 50% не правят нищо конструктивно и симулират дейност, като натискат бутона за гласуване на законите. И наистина остава малка част, която върши работа. Трябва да спрем обаче да се делим на млади и стари или на това, че еди кой си е от вражеската партия, то той е непременно под моето равнище. Ако не го направим, няма да се учудя в края на мандата ни, България да претърпи сериозни катаклизми и да е пред изтриване.

Има млади и кадърни хора, но шансът да влязат в парламента е доста малък. Дори и да влязат, много лесно могат идеите им да бъдат потъпкани.

Благодаря за мнението, което сподели!

Tervel 2
Tervel 2 Day 1,990, 11:03

по устава на Кот си длъжен да гласуваш с ,,ЗА'' към страните в съюза ни / успех в политиката

XaoC aJI4eH
XaoC aJI4eH Day 1,990, 11:08

В почти всяка партия се организират тестове и пресявки, но това не помага съществено. За съжаление, системата в играта е сбъркана и докато зависи от партийните лидери, голяма част от желаещите и можещите ще останат извън парламента. Малка част от достойните хора влизат вътре. Голямата част от влизащите вътре нямат идеи и влизат просто за медала.

Тука си прав и не си прав. В почти никоя партия не се правят пресявки, където изобщо има явно се правят по много некъдърен начин. Всичко се определя от партийните президенти на шуробаджанашки принцип. "Тоя е активен в партийния чат ще го пусна." "Тоя ми се вижда перспективен, дай ще го видим." И се "вижда" какви безхаберници са там! Но освен шуробаджанащината няма по какъв друг принцип да стават нещата, защото партиите нямат планиране на парламентарната дейност, нямат и платформи. Имат само някакви популистки лозунги, и като започнат да се опитат да ги приложат се стига до хаос и кавги. Че играта е сбъркана, сбъркана е. Тука не става дума за достойнство. Става дума за познаване на нещата. Става дума за труд, активност и отговорност.

XaoC aJI4eH
XaoC aJI4eH Day 1,990, 11:14

"Ще се радвам, ако има заинтересовани играчи, които искат да се подобри ситуацията. Все пак ще е добре да разбера вашето мнение, за да мога със съвместните усилия на колегите ми, да подобрим ситуацията в България. Ако смятате, че идеята ми за политическа информираност на гражданите е безсмислена, може да спра да я мисля, и да я развивам. Ако има смисъл, не след дълго ще я разисквам по-сериозно и ми се иска с повечето граждани да се води диалог."

Проблемът идва от там че партиите предпочитат да раздават за да привлекат хора, вместо да го направят с идеи и информиране на хората. Има начини да се поддържа интересът на хората. Депутатите да шаутват статиите на парламентарния вестник. Да се разсекретява скритата секция след като обсъжданията са загубили давност. И третия начин е активност в пресата от самите депутати, относно нещата които се обсъждат и гласуват, но без да се издава секретна информация.

No face No name No number
No face No name No number Day 1,990, 12:15

o7

NThePinkPantherN
NThePinkPantherN Day 1,990, 13:35

Изненада съм, че станал депутат толкова скоро въпреки, че трябваше да го очаквам..дано играта отново ти стане интересна 😃

Като дупе съм с големи очаквани към тебе и очкам да продължиш с още по-голям хъс.

Парламента отдавна има нужда от промяна. И то от към активни, можещи и интересуващи се играчи, което не гледат само себе си, а мисля и за общото благо. Проблема може да се реши като ПП-тата избират по-качествени кандидати. Т.е. за да се оправи парламента първо трябва да се оправи политиката или партиите в еСтраната. До тогава ще сме все така. Хора само за медала винаги ще има, въпроса е да не са мнозинство.

Късмет с мандата и ще чакам следващите ти статии :PPPPPP

Armaga
Armaga Day 1,990, 13:57

В момента назрява голяма война, която ме притеснява. Трябва не само в парламента, а навсякъде да се обединим. Проблемът се корени още в изборите за партиен председател. Често се случва некадърно ПП да избира депутатите. Но дори и да не зависеше от тях, а само от тестове, пак не се гарантира, че всички ще са кадърни. Колкото и нахъсани и добри да изглеждат някои, поне 20-25% от всички ще се провалят или абсолютно нищо няма да направят. Няма начин просто, независимо, че се работи по обновяване на законите. Механиката на играта е такава, че не позволява на истински кадърните хора да се кандидатират и да бъдат избирани пряко от хората. Преди месеци беше така и който си е спечелил доверието на народа, влиза в парламента.

В момента сме пряко зависимо от ПП-та и трябва човек да е с връзки. Голяма част от можещите и кадърни играчи са се отвратили от политиката и не искат да влизат в парламента. Засега имам щастието да не срещам псувни и обиди и се надявам така да продължи за в бъдеще.

Проблемът не е в кадърните и некадърните депутати. Винаги има некадърни. Проблемът е, че липсва диалог между народните избраници и народа. Това липсва. Затова сме и толкова плюти, защото не общуваме с обикновените граждани.

В качеството си на депутат ще се радвам да получавам запитвания от вас и съвети, защото всички трябва да действаме заедно, да се абстрахираме от партиите, за да можем да оцелеем в тежката война, която се задава. А тя ще ни изправи до стената.

Благодаря ти, че отдели време, за да напишеш коментар под статията ми и да си кажеш гледната точка относно политиката в родината ни.

NThePinkPantherN
NThePinkPantherN Day 1,991, 01:30

За съжаление съсипаха и политическия модъл в играта барабар с икономическия, а скоро едва ли ще го поправят. Евентуално след като пуснат промените в икономическия, но до тогава има много време. До тогава проблема трябва играчите да го решим както можем.

И на мен ми се въртеше в главата да се пусне някаква форма от гугъл, с която всеки гражданин да изказва свободно критиките, забележките или идеите си отоносно управлението на правителството и парламента. Вярно ще има голяма доза спам, но идеята е ясна.

V E G E T A
V E G E T A Day 1,990, 15:40

Парламентът не е мастробиления лаборант. Ако искаш да бъдеш полезен, насочи се към същинските функции на парламента, които ти се дават от механиката на играта, а не от безсмислени словоблудства. Освен това добрата работа на парламента, зависи в голяма степен от сговорчивоста на президента и екипът му.

Armaga
Armaga Day 1,991, 07:17

Наистина е важно да сме в постоянна връзка с президента и неговия екип. Все пак освен да се използват същинските функции на парламента, предоставени в механиката на играта, мисля, че е добре всеки един от нас да поддържа връзки с гражданите. Мисля, че е добре да се води диалог между народните представители и народа.
Благодаря за мнението, което написа.

bestboy999
bestboy999 Day 1,991, 06:29

Към настоящият момент гласувам за партията, която те сложи в листата за следващите избори.
Няма да е лошо да има и нещо като оценки за работата на отделните депутати. Критерии за това ще бъдат брой коментари във форума както и предложения.
Успех!

Armaga
Armaga Day 1,991, 07:12

Благодаря!
Да, това е конструктивна идея. Наистина би било добре да се оценяват депутатите, но не просто с оценка от 2 до 6, а с нещо, като характеристика за всеки един от нас. И съм съгласен, че съществена част от характеристиката трябва да е основана на това каква работа сме свършили във форума, като колко на брой смислени коментари сме записали, какви предложения сме дали, имали ли сме провинения и т.н.

 
Post your comment

What is this?

You are reading an article written by a citizen of eRepublik, an immersive multiplayer strategy game based on real life countries. Create your own character and help your country achieve its glory while establishing yourself as a war hero, renowned publisher or finance guru.