[СПЛ] Осуда прихватања САД-а као члана СоТ и позив влади еСрбије

Day 1,972, 07:11 Published in Serbia Serbia by Cookies Crisps


Као што можда знате, јуче је дошло до скандалозног прихватања САД-а као пуноправног члана СоТ савеза. Овим дрским потезом наши дојучерашњи пријатељи забили су нам нож у леђа. Прихватили су да један од наших највећих непријатеља постане равноправан члан њиховог савеза, не узимајући у обзир нашу прошлост, ратове које смо водили пре свега неколико месеци, као и њихово свакодневно ударање за Албанију. Да ли то значи да ће следећи пут када САД буде фанатично ударао за Албанију против Србије то бити потез подржан или толерисан од стране СоТ савеза? Сам амерички председник изјавио је да се ништа неће променити и да ће наставити са редовним ударањем против Србије:

,,We won't be backing off our stance against TWO and Serbia, our feelings on them has not changed in the slightest.’’

Превод:

,,Нећемо мењати наш став према ТWО и Србији, наша осећања према њима нису се променила ни најмање.”

И поред овога, СоТ их је без проблема прихватио као члана, знајући да ће наставити да се боре против Србије и ТWО савеза.

-СПЛ званично осуђује прихватање САД-а као пуноправног члана СоТ савеза и то види као забијање ножа у леђа Србији, која сваки дан има СоТ државе као приоритет, често игноришући потребе сопственог савза.

-СПЛ позива Владу Србије да се изјасни поводом овог догађаја и свима нам објасни зашто се није радило на томе да чланице тог савеза одбију приступање САД-а СоТ савезу, да ли је наша дипломатија толико зарђала или ми у ствари немамо пријатеља у том савезу?

-СПЛ тражи од Владе Србије
да као одговор на ову скандалозну одлуку укине подршку СоТ савезу и да као лидер савеза ТWO, позове његове чланице да учине исто.

-СПЛ захтева од Владе Србије да почне преговоре са Румунијом и Грчком око потписивања МПП-а. Ако СоТ не види потребу да поштује Србију и узме у обзир њене конфликте са државама које желе да приме у свој савез, зашто би Србија то чинила?

СПЛ већ се месецима залаже за побољшање односа са горе наведеним државама. Било нам је јасно да до тога неће лако доћи из поштовања према СоТ савезу и проблемима које имају са тим државама, то је такође наведено као разлог због којег до побољшања односа и МПП-а није ни дошло.

Сада је потпуно јасно да никоме у СоТ-у није исто толико стало до мишљења и осећања Србије, самим тим више не видимо препреку потписива њу тих МПП-ова. Да ли само СоТ сме да прихвата ,,спорне’’ државе? Потпуно смо уверени да ће СоТ имати исто толико разумевања, колико и тражи од нас.

- Главни Одбор СПЛ