Ambient on/off

Join the new world

 

[Кандидат-депутат] Какво всъщност е да си депутат?

Day 1,922, 10:28 Published in Bulgaria Bulgaria by Vesko Petkov

Добър вечер еБългари, тролове, колеги, приятели!

Дойде и моето време да се пусна по течението към Парламента. И докато в РЖ се случват изключително неприятни сцени, то в играта избори ще има и то след 2 дни.
Този месец Tablov, партийния президент на ПП "Нова България" ми гласува доверие и ще съм в челните места на депутатската листа за мандат 25.II-25. III.
Затова нека ви запозная със себе си: Казвам се Веселин Петков(ника ми е същия) от град Варна, млад човек на 16 години(навършвам ги след седмица), а съм още по-млад еПолитик и еИграч.
Но какво всъщност е да си депутат в нашата виртуална страна? Депутатите са 4о, като всеки месец има избори. Но това е далеч от определението, затова ви представям интервюта с еМлади депутати и по-еСтари такива с опит зад гърба си.
Ще започна с по-опитните:
MDFKing
1.Какво според теб може да направи един депутат?
-В интерес на истината няма много опции, самата механика не позволява даден депутат да се изяви с нещо кой знае какво.
2.А какво е длъжен, и какво не може да направи?
-какво е длъжен.... Много неща. Като за начало да се запознае с правата и задълженията си, нещо което малко хора правят (има тема във форума). Да е активен достатъчно време от денонощието, да внимава и изчаква достатъчно със закони, обсъждания и тн.
какво не може да направи - да се меси в работата на президента и екипа му (въпреки че се опитват).
3.Бил си депутат много пъти, кои са най-добрите ти моменти като депутат ?
-Хубави моменти дал господ 😃 за тях седя още в играта. Може би най-силно ми се е запечатал първия месец като депутат. Голям купон беше, бях хванал господ за ......
4.Имаш ли желание да се върнеш в парламента?
-Вече ми е все тая, ако има място влизам, ако не ...... здраве да е 🙂
Jorgihnio II
1.Какво според теб може да направи един депутат?
-Най-важното за един млад депутат е да не бърза да прави нищо в първия си мандат. Да не бърза, да внимава и да слуша по опитните независимо от неговата или другата партия 😉
2.А какво е длъжен, и какво не може да направи?
- Длъжен е да прочете еКонституцията, правилника на еПарламента и да ги знае. Да ги спазва най -вече. Ако има идея за закон или промяна в правилника да я обсъди много добре с колегите си и да не се хвърля с рогата напред 😉. Не може да пуска глупави закони които да спъват работата на институциите 😉
3.Бил си депутат много пъти, кои са най-добрите ти моменти като депутат ?
-Чак много не съм само 4 пъти хД Най-добрия момент беше когато гласувахме излизането на еБЪлгария от ЕДЕН. ТОгава въпреки че доста поспорихме в парламента всички бяхме съгласни, че трябва да стане и успяхме да излезем един вид победители от задочния спор. Но тогава имаше много силни фигури в парламента, които сега за съжаление са в тежък 2клик 🙁
4.Имаш ли желание да се върнеш в парламента?
-Да, смятам че все още има какво да дам
Това бяха опитните, сега е време за еМладите:
Hollmes
1.Какво според теб може да направи един депутат?
-Един депутат може да направи много неща, стига да има желанието и волята, да отстоява това, което му е цел.
2.А какво е длъжен, и какво не може да направи?
-Длъжен е да спазва парламентарния правилник но най-вече да работи ЗА интересите на еБългария, а не за партийните такива.
3.Как оценяваш мандата си, и какво би искал да промениш ако имаше възможност?
-За себе си мога да твърдя, че това беше един ползотворен мандат (даже участвах активно в съставянето на един от законите 😉)Видях, как се "контролира" парламента и др. Ако имах възможност бих променил начина на гласуване във форума, понеже понякога започва гласуване и преминава в дискусия.
4.Имаш ли желание да се върнеш в парламента след края на този мандат?
-Да бих се пробвал пак, че този път простих на много от "по-старите" (с повече депутатски медали) някой неуместни репликки и коментари.
Princess Aspas
1.Какво според теб може да направи един депутат?
-Нищо не може да направи. Дори да иска да внесе някаква промяна, то среща отпор от останалите депутати, който си е направо непробиваем.
2.А какво е длъжен, и какво не може да направи?
-Длъжен е да гласува всички донейти, МПП-та и ЕВ-та така, както искат еПрезидента и министрите. А не може да иска отчетност за това как се използват донейтите и какво се върши от кабинета.
3.Как оценяваш мандата си, и какво би искала да промениш ако имаше възможност?
-Като за първи / и най-вероятно последен/ мандат, мисля, че се справих прилично. Никога не съм гласувала бототатски, а винаги в точното време и по правилния според мен начин. Изказвах си мнението относно законите във Форума и не се влияех нито от партийни, нито от лични пристрастия.
Относно това, какво искам да се промени...Ами иска ми се когато депутатите постъпят в еПарламента, поне за 30 дни да забравят политическите си пристрастия и да работят заедно в полза само и единствено на еБългария.
4.Имаш ли желание да се върнеш в парламента след края на този мандат?
-Категорично НЕ. Дори след видяното и прочетеното в последния месец, взех да се чудя за какво изобщо го има тоя еПарламент.😃
Това бяха 4 коренно различни мнения, на двама опитни и двама млади еДепутати. Но сега моето мнение, какво всъщност е да си депутат: Вярно е че един от 40 едва ли ще бъде чут и подкрепен на 100%, но все пак ако наистина има хъс, желание и амбиция, както разбира се и знания може да направи доста неща. Смятам, че финансовото състояние на еДържавата ни е лошо, и защо някоя добра идея да не дойде от парламента? Аз лично ако вляза в Парламента ще си поставя няколко задачи и те са:
1.Да натрупам опит и познания, както и приятелства разбира се.
2.Да бъда активен сред форума и чата на конгресмените.
3.Ако имам възможност да дам някоя идея, ще го направя без колебание.
И нека наистина всички депутати се обединим за един месец. Нека да забравим партийната си принадлежност, нека се обединим около каузата еБългария.
И в тези трудни времена за България, нека поне тук да сме силни 🙂
 

Comments

Vesko Petkov
Vesko Petkov Day 1,922, 10:31

[Кандидат-депутат] Какво всъщност е да си депутат?
http://www.erepublik.com/en/article/-1-2217606/1/20

malamber
malamber Day 1,922, 10:34

Интересно и браво : )

No face No name No number
No face No name No number Day 1,922, 10:41

vot

Jasmmine
Jasmmine Day 1,922, 10:57

Вот : )

Garabeda
Garabeda Day 1,922, 11:16

Една от малкото смислени кандидатури за депутат (изобщо една от малкото кандидатури).
Вот и съб!

п.с. Пък и съгражданин, как да не удариш едно рамо! 😉

RECTOR of TU Gabrovo
RECTOR of TU Gabrovo Day 1,923, 00:29

Гаро за президент 🙂

Zadnik van der Gaaden
Zadnik van der Gaaden Day 1,922, 11:17

Като гледам интервютата освен Y хомозоми има и X хромозоми. Лошото е че дори и да са добронамерени никога няма да станат добри депутати, защото първо отказват да осъзнаят че революциите се правят на улицата, а не в парламента. Особена грешка е да възприемат по опитните депутати единствено като политически опоненти, които искат да ги накарат да мълчат.

Очевидно е че играчите под 18 г. трудно се ориентират в някакви си правилници и закони, независимо че играят от години. Понякога и хора над 30 г. със значителен опит в играта не могат да се ориентират. Маламбер и Таблов е най добре да започнат със стажатски програми, че като гледам парламентът е заприличал на детска градина.

Извинявам се ако съм обидил някого персонално.

Princess Aspas.BG
Princess Aspas.BG Day 1,923, 23:58

Осъзнахме къде се прави революцията, не се притеснявай. От 26-ти я почваме и по "улиците".; ) А дали някога ще станем добри депутати...То това понятие тук е доста разтегливо и само времето ще покаже.: ) Все пак трябваше да се влезе в тъпия парламент, за да се види за какво става дума- с опознавателна цел, казано на кратко.: ) И приемаме опитните депутати така, както те ни предразполагат да го правим...Но няма да разводнявам темата и тук...: )

Приятна игра и късмет!

Zadnik van der Gaaden
Zadnik van der Gaaden Day 1,923, 04:17

Хо-хо, от постовете ти във форума и интервюто ти останах разочарован, сега и тук пак същото. Основния проблем е точно че играчите се кандидатират за 5-те злато и "за да видят какво е". Нима в РЖ си търсиш работа или записваш университет за да видиш какво е? Така никога няма да успееш в нищо! Въпрос на мислене е. Впрочем цялата ви парламентарна група с много малко изключения е такава. Щом като сте се впрегнали 10 човека и не сте в състояние да напишете един закон като хората, значи не сте дорасли за това и ви трябва още подготовка. Трябваше предварително да се поинтересувате какво ни е държавното устройство, каква е конституцията, преди дружно да си гласувате абсурдните закони. Извинявай че "разводних" темата.

Princess Aspas.BG
Princess Aspas.BG Day 1,923, 04:29

Постовите ми във форума са малко повече от добре, спрямо тия дето са "този+1", "другия-1"...А 5-те злато ги дарих след по-малко от час, като ми бяха преведени. Мен, за разлика от други тук златото не ме блазни, нито пък виртуалната власт...Оставям ги на вас да им се радвате.; )
И ако ти беше малко по-запознат, щеше да се информираш, че нашата парламентарна група бе от 4 човека, а от 2 дни вече 5. Няма как да се впрегнем 10. И нима искането на отчетност е абсурдно? То заради подобен начин на мислене в РЖ, видяхме "мислещите и можещите" до къде докараха повечето българи.: )
Що се отнася до това, дали съм успяла в РЖ, не мисля, че някой тук го интересува личния ми живот.😉

Приятна игра и късмет!

Zadnik van der Gaaden
Zadnik van der Gaaden Day 1,923, 05:06

Има хора в НАПРЕД, които са дали много лични средства. И за тях е обидно да им искате отчет. Аз не мисля като тях. По времето на НоЛимит в партийния чат ми се каза в прав текст че отчет няма да има. Мислех да предложа спиране на донейтите към БНБ, обаче тогава се водеха тежки битки и с парите бяхме по зле и от сега. Реших да не саботирам държавата. Но това е начинът да си получите прозрачността. А не да правите президента на писарушка и да го импийчвате, а следващия да се окаже още по голямо дърво. В същност какво ли си губя времето да ти обяснявам, в парламента добре са ти го обяснили. Щом там не си го разбрала, едва ли ще ме разбереш и тук.

Princess Aspas.BG
Princess Aspas.BG Day 1,923, 05:51

Ти сериозно ли си чел всички мои мнения? Никой не спори, че не са се вкарвали лични средства за съплай, а що се отнася до закона, никой не иска да се пише 100% от президента, а от министрите и зам-овете им...Докато президента само трябва да обедини техните отчети в един доклад...Или ако има Министерство на Информацията, отговорността за този доклад да е на въпросния ресор.Та нима той - президента не трябва да иска отчетност от хората, които пряко изпълняват програмата му? Много добре разбирам какво искат всички- добър слушател/читател съм...Теб също добре те разбрах, приемам и уважавам мнението ти.: )

Zadnik van der Gaaden
Zadnik van der Gaaden Day 1,923, 07:01

Този закон не е добре написан. А и по начало няма голяма нужда от него. Мога да се обзаложа че или няма да се спазва или ще се "отбива номера". Ето ти отчет на БНБ http://www.erepublik.com/en/article/-bnb-2013-2217553/1/20 Мислиш ли че президента ще се заминава да пише и той? Или ще направи копи-пейст или ще ви каже: "Импийчвайте ме, другия месец пак се пускам".

Министерство на информацията когато изобщо сме имали, винаги е съществувало фиктивно. Имаме традиции във всички други министерства, но не и в това! Дано скоро този факт се промени, макар че едва ли!

Zadnik van der Gaaden
Zadnik van der Gaaden Day 1,922, 11:21

Веско, желая ти успех! Ако имаш търпение може да прочетеш това:
http://www.erepublik.com/en/article/-1-2217574/1/20

Vesko Petkov
Vesko Petkov Day 1,922, 11:32

@Задник абсолютно нищо не ти разбрах от първия коментар

Zadnik van der Gaaden
Zadnik van der Gaaden Day 1,922, 11:48

Не беше към тебе. Който трябва го е разбрал :Р

SNEAX
SNEAX Day 1,922, 12:35

"Вот за смеха който ми дарихте" 😁

Vesko Petkov
Vesko Petkov Day 1,922, 12:41

Трябва да се подкрепяме 🙂

Raymond Aubrac
Raymond Aubrac Day 1,923, 00:14

вот, чак сега я видях ))

atalanta BG
atalanta BG Day 1,923, 00:15

1.Какво според теб може да направи един депутат?
-Най-важното за един млад депутат е да не бърза да прави нищо в първия си мандат.

Демек,взима си 5 злато и си бие камшика,така ли е ? : ))

RECTOR of TU Gabrovo Day 1,923, 00:27

Comment deleted

RECTOR of TU Gabrovo
RECTOR of TU Gabrovo Day 1,923, 00:29

НЕ, Влиза и ПОВЕЧЕ гледа и се ослушва отколкото да вярва че е един от 40 който има какво умно да каже
Има една приказка "2 пъти мери и 1 път режи" - е това хубаво, а не че трябва да го прави

atalanta BG
atalanta BG Day 1,923, 00:31

депутати трябва да са нахъсани и хора с идеи,а не да се ослушват 1 месец

Lubo Uzunov
Lubo Uzunov Day 1,923, 00:45

Абе айде научете се на граматика бе, Оправете си правописа - писна ми !!

Пише се дУпетат - колко пъти да повтарям?

И като напишеш думата правилно, не е нужно да обясняваш какво е - разбира се от самосебе си

😁))

BagaturBG
BagaturBG Day 1,924, 03:31

Успех, Веско!

 
Post your comment

What is this?

You are reading an article written by a citizen of eRepublik, an immersive multiplayer strategy game based on real life countries. Create your own character and help your country achieve its glory while establishing yourself as a war hero, renowned publisher or finance guru.